Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
finančně si to taky moc neumím představit…i teď je to tak tak… není nic na velké rozhazování. Děkuji za střízlivý pohled…
Podle me se budes trapit tak jako tak, at uz si vyberes jakoukoliv volbu, akorat jedna z tech voleb “zatizi” i ostatni rodinu, nejen manzela, ale i deti. Pri dnesnich cenach za vse, kam se podivas, se budete muset hodne uskromnit, sice se to vzdycky nejak da, ale ja uz bych treba chtela vetsi klid a financni stabilitu, coz s mimcem mit proste nebudete, pujdete do toho kolotoce znovu a ten kolotoc neni na rok, na dva, ale na dvacet…a pokud uz jste meli v planu dat dohromady trochu bydleni a cestovat, tak s ditetem to asi jen tak nepujde, resp. dost spatne. Ono muzes stejne litovat, ze to dite mas, jako kdyz ho das pryc. To nezjistit, pri jake volbe bude ta litost vetsi. A ja teda osobne bych se i bala, co to udela s chlapem a nasim vztahem, kdyz on fakt nechce. Treba bude dite prehlizet, nebude se o nej moc chtit starat, schvalne ti bude predhazovat, ze druhe dite si chtela ty a ne on, tak at se staras. Asi bych se snazila udelat to rozhodnuti vic “demokraticke”, zacit manzelem a kdyz to bude nerozhodne, tak klidne zeptat deti, co ony na to, protoze i po nich budes asi obcas chtit nejakou pomoc a dotkne se jich to jak casove, tak financne…ale samozrejme, konecne rozhodnuti je na tobe, ale pokud si ho nechas, melo by tam byt presvedceni, ze druhe dite chces bez ohledu na cokoliv.
@ZdenMal píše:
Nevěřím.
Klidně nemusíš, ale je to tak, kolegyně vnučka je tělísková, tři kamarádky též otěhotněyi s tělískem(mají všechny trombózu, hormony mít nesmí).
To už je lešpí kondom.
@Anonymní píše:
jooo ale ono tak nejde o dobu rodičáku, že?… pak rostou ty náklady na dítě…
To ano, ale ty starší se snad za pár let osamostatní a vám zůstanou tyto dvě, to už není taková hrůza.
@ZdenMal píše:
Nevymlouvám ti to, ale nevěřím.Příspěvek upraven 15.04.23 v 09:22
Od toho je Pearlův index a je celkem zbytečné se o tom dohadovat.
@bigl kdy za pár let? Pokud budou chtít na VŠ, jakože paní píše že jo, tak ty výdaje budou nemalé dalších 5,7,8 let. Pak další dítě a další a čím jsou starší tím víc lezou do peněz. Taky máme 17 leté a další tři mladší. Alimenty platíme 3 tis, ale vždy musíme mít peníze bokem na náklady navíc.. zájezd se sborem, exkurze se školou, vybavení do školy, řidičák, teď jsme přispívali na motorku a o prázdninách na gauč do pokoje. Předtím notebook. Je toho dost jako. A to většinu věcí zajišťuje a platí matka ( s rodinou), protože tam je více.
Jako úplně bych nekalkulovala s tím, že od určitého věku budou děti finančně low cost. Matka jim nic nedá. Pomoct jim s osamostatněním, se studiem, jim bude muset otec. Jasně, nepořídí každému dítěti nemovitost a auto, jak tady se často objevuje, ale netřeba jít tak daleko. Děti prostě stojí peníze. A do určitého věku nejsou samostatné, je potřeba se jim věnovat, upravit třeba pracovní dobu..A taková dovolená se čtyřmi dětmi..už se třemi je to problém, když už jsou větší. 100 tis za dovču jen to fikne.
Já bych na potrat jít nemohla, hlavně když druhé chci. Peníze se v dnešní době vždycky dají přivydělat. Jak náklady porostou, budou zase děti samostatnější
a můžou si taky vydělávat svoje na brigádě, my to tak třeba měli taky a nebyl to žádný problém, naopak jsme se naučili o sebe postarat. Tvou situaci chápu, klidně napiš SZ, a mužem to probrat víc ![]()
@Anonymní píše:
@bigl kdy za pár let? Pokud budou chtít na VŠ, jakože paní píše že jo, tak ty výdaje budou nemalé dalších 5,7,8 let. Pak další dítě a další a čím jsou starší tím víc lezou do peněz. Taky máme 17 leté a další tři mladší. Alimenty platíme 3 tis, ale vždy musíme mít peníze bokem na náklady navíc.. zájezd se sborem, exkurze se školou, vybavení do školy, řidičák, teď jsme přispívali na motorku a o prázdninách na gauč do pokoje. Předtím notebook. Je toho dost jako. A to většinu věcí zajišťuje a platí matka ( s rodinou), protože tam je více.
Jako úplně bych nekalkulovala s tím, že od určitého věku budou děti finančně low cost. Matka jim nic nedá. Pomoct jim s osamostatněním, se studiem, jim bude muset otec. Jasně, nepořídí každému dítěti nemovitost a auto, jak tady se často objevuje, ale netřeba jít tak daleko. Děti prostě stojí peníze. A do určitého věku nejsou samostatné, je potřeba se jim věnovat, upravit třeba pracovní dobu..A taková dovolená se čtyřmi dětmi..už se třemi je to problém, když už jsou větší. 100 tis za dovču jen to fikne.
Hele, pokud má starší 17, tak cca ještě 5 let a bude samostatná. Prvních 5 let jsou náklady na dítě minimální, navíc když má poděděné po starších sourozencích. Pak se starší osamostatní, zůstanou jim 3 a za čas jen dvě. Já mám 3 děti a vím, že to není sranda finančně. Kdyby ale přišlo čtvrté, tak vím, že si ho nechám, navíc pokud bych své vlastní měla jen jedno. Tak prostě nebudeme lítat na dovolenou za stovku, tak jak to děláme teď, ale pojedeme tady v ČR někam na chalupu. Tohle je o prioritách.
@bigl no, já si teda nemaluju, že na začátku samostatného života nebude potřebovat mladý člověk podporu. Chalupa pro více lidí s nějakým slušným zázemím a vyžitím pro věkově hodně odlišné děti taky nestojí pár tisíc. Ale samozřejmě dá se na dovolené ušetřit. Jenže oni se těšili, že konečně na tom jsou finančně lépe a budou si moct víc dovolit.
@Anonymní píše:
@bigl no, já si teda nemaluju, že na začátku samostatného života nebude potřebovat mladý člověk podporu. Chalupa pro více lidí s nějakým slušným zázemím a vyžitím pro věkově hodně odlišné děti taky nestojí pár tisíc. Ale samozřejmě dá se na dovolené ušetřit. Jenže oni se těšili, že konečně na tom jsou finančně lépe a budou si moct víc dovolit.
Ano, tohle je o prioritách a to si musí zvážit zakladatelka sama. Někdo má tu hodnotu dítěte a lidského života tak vysoko, ze se radši uskromní, jiný upřednostní komfort a materiálno. Tohle musí zvážit každý sám. Osobně si myslím, ze dva zdraví a vydělávající lidi uživí i 5 deti, ale to je můj názor.
@bigl no, je to pěkná představa, ale hodně lidí neuživí, ani tři, natož pět. A pokud ano, tak mnohdy za cenu vyčerpání, nebo že ty děti nebo partnera skoro nevidí. Každý si to musí vyhodnotit sám, to máš pravdu.
@Anonymní píše:
Noo my 2+1… a netuším kam bychom dali ani postýlku. Tak nějak jsem se už smiřovala s jedním dítětem… můj sen bylo dvě děti ale věkově k sobě, což jsem nestihla a tak jsem nějak už začala žít s tím že to tak je… chtěli jsme začít budovat dům.. opravovat, začít rekonstrukci. Jedeme letos k moři poprvé s dětmi… fakt začátky byli finačně náročné… muž měl tři práce abychom to dali…platil dluhy.. teď je to jakože fajn.. nemusíme uplně počítat každou korunu, ač pořád šetříme a přemýšlíme… a zase znovu???Ale zase dát to pryč…proboha…
Nedělej to ![]()
Je pravda, jak se už píše tady výše, že každý to vidí jinak. Proto rozhodnutí bude stejně jen na vás dvou.
Ale já osobně bych třeba nerozhodnula sama o dítěti, když by partner nechtěl. Taky jsme to řešili spolu, jsme oba mladí, měli jsme úplně jiné plány. Proto když jsem nečekaně otěhotněla, bylo pro mě důležité, co si o tom myslí a jak to cítí. Takže kdyby mě řekl, že teď dítě nechce, já bych na potrat šla. Je to hrozné, samozřejmě. Ale pořád je to dítě vás obou, ne jen tvoje.
Další věc je ten malý prostor a pokud si nejsi jistá finančně, nešla bych do toho. Za mě je priorita aby se dítě mělo nejlépe jak to jen jde a zároveň jsme si mohli dal užívat dovolené a tak nějak ‚lepší život‘ a ne živořit. A to i za tu cenu, že budeme mít prostě dítě jen jedno.
Já zase třeba nerozumím těm, co tady píši, že se to finančně dá vždy nějak zařídit. A co z toho? Budeš pak muset mít 3 práce, chodit domu vyřízená a počítat každou korunu, ještě v této době. Za mě to není život🤷♀️
@Anonymní píše:
@bigl no, je to pěkná představa, ale hodně lidí neuživí, ani tři, natož pět. A pokud ano, tak mnohdy za cenu vyčerpání, nebo že ty děti nebo partnera skoro nevidí. Každý si to musí vyhodnotit sám, to máš pravdu.
Možná tě to překvapí, ale mám kolem sebe minimálně 6 rodin, co mají 4-6 dětí a nikdo z nich bídu s nouzí netře. Všichni bydlí v rodinných domech, mají 2 auta, rodiče mají +- průměrné příjmy. Nejezdí na dovolené za statisíce, jedou třeba autem do Chorvatska do levnějšího apartmánu a tam si vaří. Děcka nemají značkové hadry, ale hezké pěkné čisté oblečení. Rodiče všichni pracující SŠ a VŠ, děti všech jsou jedničkáři, zdravě sebevědomé děcka. A určitě to není o tom, že by se rodiče museli honit tak, že by děcka neviděli. Tohle je fakt o mentálním nastavení a o hodnotách.
Co tu ještě nezaznělo - pokud vím, u selhání tělíska je zvýšené riziko vrozených vývojových vad plodu. Dokonce pokud selže tělísko, je interupce na pojišťovnu. Aspoň tak mi to bylo řečeno, když jsem si nechávala dát Mirenu. Ta je teda hormonální, ale i tenhle aspekt bych zvážila a prověřila…
Jen přidávám k tématu ze současného dění v Praze
neúčastním se ani tam ani jinde ani na jedné straně
https://www.novinky.cz/…cie-40428749#…