Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
No, to zvládla i sedmiletačka. V tom bych zásadní problém neviděla, že to nezvládne. Mě to spíš přijde blbý z dlouhodobého hlediska… bezprizorní 11tileté dítě, prakticky bez kamarádů, koníčků. Co bude jako dělat? Domu dorazí ve dvě a bude 3,5 hodiny denně sama doma.
Taky mi to nepřipadá ideální. Já mám 12ti letého šesťáka a doma sám po škole bývá maximalně 2 hodiny a 3× týdně má hodinu a půl dlouhý trénink. Nechtěla bych, aby odpoledne co odpoledne jen tak „zevloval“ doma.
A souhlas, že to „zevování“ je cesta do pekel, pokud zrovna nemáš vzorné dítě, které ten čas využije třeba hraním se psem, tvořením korálků nebo četbou. Což v dnešní době má málokdo. Nudící se skoropuberťák dokáže vymyslet pěkný číčoviny.
Také jsme to tak měli, když bylo nejstaršímu 12, zvládl se postarat o dva mladší sourozence, v té době sedm a tři roky. Všechno jsem jim připravila (snídani, svačinu…) a zvládli se sami vypravit do školy, malou odvést do školky a dokonce zvládal udělat i culíčky, jo a ještě vyvenčit psy. Když jsem měla odpolední, postarali se o sebe od příchodu ze školy do půl sedmé, než přišel manžel. Nebylo to sice denně(manžel je čtyři dny v práci a další čtyři má volno), ale vždycky vše zvládli a nikdy nic neprovedli, ten nejstarší ještě sám od sebe třeba něco poklidil. Je ale pravda, že byli tři, tudíž se nenudili a ve vesnici mají kamarády, takže byli hodně venku. Chápu, že dcerka sama se doma nudí, zkusila bych nějaký ten kroužek, dnes je toho tolik, že určitě vyberete něco, co jí bude bavit. Chápu Tě, taky jsem měla výčitky, hlavně vůči nejstaršímu, měl to všechno na starost, ale prostě to hold jinak nešlo. Do práce jsem musela. Když byl jeden z nás nebo oba doma, vždy jsme jim ten čas, co jsme museli být v práci vynahradili. A ono fakt není na škodu, když se děti či nejdříve naučí samostatnosti.
No doma to určitě zvládne. Mě máma nechávala doma v 5ti letech, když jsem byla nemocná. Samozřejmě tefon v ruce a chodila mě kontrolovat, měla práci 5 minut od baráku. Taky jsem to přežila do odpoledne
. Ale každopádně chce to nějaké kroužky, kamarády.. Klidně ten parkur, neboj se že bude skákat z mrakodrapu, to asi z počátku fakt ne… Nebo nějaký tancování, hudebka apod… Mě strašně bavilo tancovat v divadle, gymnastika.. Třeba by ji to chytlo.
@Lama Lama píše:
No, to zvládla i sedmiletačka. V tom bych zásadní problém neviděla, že to nezvládne. Mě to spíš přijde blbý z dlouhodobého hlediska… bezprizorní 11tileté dítě, prakticky bez kamarádů, koníčků. Co bude jako dělat? Domu dorazí ve dvě a bude 3,5 hodiny denně sama doma.
No tak to určitě, to není úplně dobré, pokud nemá nějaké „domácí“ zájmy. Mít to tak celý týden je to určitě moc.
@svatecnice píše:0,9. Nezdá se to, ale tech 45 min denně bodne. Je to přesně ten rozdíl, jestli je dítě doma bezprizorni samo hodinu a půl nebo dvojnasobek
@Lama Lama Jaký to je úvazek? To je plný bez oběda, ne?
@Lama Lama Ajo, chapu, Jo, ja se teď vrátila na 6 hodin a nemusím teda na oběd a je to taky fajn ![]()
@gabki týjo, opravdu si to nedokážu představit
. Čím více se dítě nudí samo doma, tím více vymýšlí kraviny a má to určitě i psychický dopad. Nenechávej ji tak dlouho samotnou
.
Od druhé třídy jsem bývala sama, kroužky jsem si taky oběhala sama. V družině jsem vydržela asi dva týdny a pak jsem prosila mamku, že chci raději chodit domů a v klidu si udělat úkoly a číst si.
Me kdyz jeste babina s dedou nebyli v duchodu mama nechavala doma asi od 9 let, v lednici sem vzdy mela pripravene jidlo, udelala jsem si skolu a pak bud video, puzzle, knizka. dvakrat tydne jsem mela po skole volejbal. Uplne jsem to milovala, ze mam pro sebe celej barak
nikdy zadna kolize nebyla.
@Lama Lama píše:
Souhlasím, zařídit alespoň jeden kroužek. My takhle nechávali dceru doma a stala se závislou na počítači. Pak jsme si pořídili psa, tak nám ho alespoň chodila párkrát denně venčit a cvičila ho, ale jinak pořád děs a hrůza.
@gabki píše:
Dobrý den, chtěla bych znát i jiné názory a pohledy na věc. Dcera bude mít 11let chodí 5tridu, my oba s chlapem děláme do 17:00 já jsem doma o půl 6.Dcera přijíždí že školy o půl 2.Do kroužků nechodí, hlídání není, necháváte tyto děti také samotné ať už 4 hodinky…než se vrátíte z práce. Dcera má školu zmáknutou rychle, úkoly, přípravu a pak jí je tady samotné smutno potřebuje snekym mluvit jinak je šikovná a spolehnout se na ní můžu. Jak to máte vy? necháváte taky děti doma. Je jedinácek. Má kamarádku ale úplně v jiné vesnici, někdy je tam, ale pořád to taky nejde. Já ji chci do nijakeho kroužků přihlásit, ale do dnešního dne můžu jistojistě říct že je to těžké, protože na sporty moc nedá, keramika jí nebude bavit. bavilo by jí chodit do parkouru, ale to já moc nechci, jezdí ráda na kole, ale v zimě to moc nejde.No prostě kroužek žádný a dítě doma samotné. Máte to taky tak? Já osobně mám výčitky.
Já teda chodila na Gympl jo, ale… Domu jsem jezdila autobusem ve tři, do ty doby jsme se prostě flákali s místnakama po městě a myslím rodiče pak dorazili do 2 hodin. A troufám si tvrdit, že byly dvakrát týdně odpolední do 16.15 a jezdilo se autobusem v pět. A jinak na tvém místě bych zvážila úvazek 6 hodin nebo by jeden z vás měl chodit na sedmou do práce. Doma připravit domácí práce, třeba luxování, třídění prádla, utřít stůl, vyklidit myčku a zásobit knihama…
@svatecnice píše:
@Lama Lama Ajo, chapu, Jo, ja se teď vrátila na 6 hodin a nemusím teda na oběd a je to taky fajn
Tak si bereš něco na oběd do krabičky? A přitom 0.9 je to s obědem jak?
To jsem psala. 0,9 je půl osmá až čtvrt na čtyři. Já to mám navíc flexibilní, takže ks tam občas do čtyř, jind, do půl třetí. Ale furt je to rozdíl proti 0, 75, tj bez oběd 6 hod, kdy končíš v půl druhé. Ale je to zas rozdíl i financni