Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na televizi kouká a už dost dlouho, je mu bude mu 22 měsíců. Přinese ovladač a poručí si, jakou pohádku chce. Nejdřív miloval tuleně z iglu, pak bobka, pak ovečku, teď pejska a kočičku a tutitu. Takže jo, kouká dopoledne po chvilkách.
Ahoj, naše dvouletá dcera kouká každý večer na kouzelnou školku, Máju a pak až před spaním na Mrňousky. Dopoledne koukáme chvilku na barrandov a pak na kouzelnou školku, na oběd jí pustím 2 díly pohádky (včelí medvíci, krteček, o človíčkovi, jí mi totiž lépe, víc a bez protestů), jinak se tv vypnutá. Ale není to klasické koukání, vše co jsme viděli, tak probereme, aby to chápala, obohatila si slovník a rozvíjeli jsme řeč.
@Vend ja na tom nevidim nic spatnyho jestli na ni nekouka cely dny
uprimne kdyz uz s malym nevim coby taky ho chvili pripnu do kresilka a necham ho koukat aspon se chvili zabavi
v tom vedru toho deti stejne moc nebavi
@Vend dýl jak 2 hodiny rozhodně ne.. a to jen v nouzi, když marodí atp.
@Vend dcera když byla malá tak nekoukala na televizi vůbec, pak asi od roku a půl na chvilku jsme jí televizi pouštěli, protože byla moc asociální, jak někde televizi viděla, hned koukala. Pak koukala i delší čas a hlavně se tím dost zabavila. Teď asi poslední týden jsme ve fázi, kdy po obědě šla spát a pak nešla spát večer, nebylo možný jí uspat. Takže přes poledne už spát nehodí a pouštím jí tak na hodinu televizi, aby byla v klidu, ale nespala.
@JayLee Zrovna u jídla pouštět televizi mi přijde horší, než kdyby se dívalo dítě 20 minut na Tv denně bez jiné činnosti.
U nás se nejstarší začala dívat v době, kdy se narodila druhorozená, to jí bylo lehce přes dva roky, koukala ráno tak 30 minut, když jsem měla hodně práce s mimčem, chystala věci na ven apod. Ale u dalších dětí už jsem to nemohla tolik uhlídat, protože když se dívala/y starší, tak jsem nemohla oddělit ty mladší. Naštěstí prostřední ani nejmladší dceru pohádky moc nebavily a nebaví, takže i když by se mohly dívat, tak si jdou po chvíli radši hrát. Zato nejstarší je pohádkový maniak, ta by čučela na bednu klidně celý den, takže to musíme hodně regulovat. ![]()
@Vend Tak jestli se na telku dívá jen takhle výjimečně, tak z toho špatné svědomí mít nemusíš, no bóže, tak se jednou za čas koukne na pohádky.
U nás to máme tak, že za normálních okolností televizi nepouštíme vůbec, DVD máme jen pár pro případ nouze a taky je běžně nepouštíme, ale když mi bylo párkrát špatně a holt nebyl nikdo jiný, kdo by se mohl postarat, tak jsem pustila pohádky. Syn u toho stejně vydržel tak půl hodiny, jak na to není zvyklý, ale mě to pomohlo si trochu odpočinout a zdárně to doklepat do příchodu tatínka z práce.
Syn měl 2 roky teď a kouká většinou u oběda na pohádku, co mu pustím z noťasu.. Někdy i u večeře, když je víc unavenej, lépe se nají. Nadšená z toho nejsem, ale myslím, že žádná trága se neděje.. Občas pohádku pustím, když potřebuji něco rychle udělat, tak ať mám klid
ale to je spíš výjimečně.
Občas si pustím TV pro sebe, když dávají něco co mě zajímá.. Prcek chvíli kouká, pak se sebere a hraje si kolem s autama..:) Takže je to pro něj pak spíš kulisa.. No co.. ![]()
@JayLee píše:
praveze ne v klidu se u ni naji v klidu sedi a nikam neodbiha a je to v cuku letu nez kdybych mela cekat bez tv nez se naji
Takze je to také pohodlne pro mamku.. Myslim ze v male mire nic neškodí.. Jak to mam taky u snídaně jinak na to nemam nervy ale dobre to asi neni
ale jak u všeho, chvilka jim neublíží.. A kdo občas nepotřebuje vypnout..
Televizi jsem synovi nepustila ani jednou… budou mu 3. Raději mu pohádku přečtu, ale výchova je každého věc…
Myslím, že pokud to není celý den (i když v případě nemoci, bych tolerovala u svých dětí i tohle)určitě neuškodí. Navíc takové prasátko Peppina mi přijde i hodně naučné popř. na déčku bývají i zábavné naučné pořady, malý hodně miloval to cvičeníčko, Františka apod. Každý rodič má jiné priority, jak s jídlem, tak s televizí, takže určitě bych se necítila provinile - já se teda necítím. ![]()
@aterka píše:
@JayLee Zrovna u jídla pouštět televizi mi přijde horší, než kdyby se dívalo dítě 20 minut na Tv denně bez jiné činnosti.
To mi taky přijde blbý, zrovna jsem hlídala neteř a na chvíli jsem jí pohádky pustila, chtěla sem si lehnout. Ale na jídlo to musela vypnout.
Může mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se z televize dělá takový strašák? To myslím uplně vážně. Teď jsem to totiž řešila s kamarádkou, která mi zhrouceně volala, že má výčitky, jelikož celou noc vstávala k miminu a ráno se chtěla dospat a nechala staršího dívat asi 1h na pohádku. Mi to uplně vyrazilo dech. Myslím si, že pokud má matka zdravý rozum a nenechá dítě trčet u TV od rána do večera, tak v čem by měl být problém?
@luca241 píše:
Může mi někdo, prosím, vysvětlit, proč se z televize dělá takový strašák? To myslím uplně vážně. Teď jsem to totiž řešila s kamarádkou, která mi zhrouceně volala, že má výčitky, jelikož celou noc vstávala k miminu a ráno se chtěla dospat a nechala staršího dívat asi 1h na pohádku. Mi to uplně vyrazilo dech. Myslím si, že pokud má matka zdravý rozum a nenechá dítě trčet u TV od rána do večera, tak v čem by měl být problém?
Zrovna nad tím taky přemýšlím.
A mám stejný názor jako ty.