Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, jak to máte s díváním na televizi u malých dětí? Já se na TV skoro nedívám, takže jsem ji ani malému nikdy nepustila. Začal s tím až tak před 2 měsíci manžel, který mu pustil Prasátko Peppe a od té doby ho vyžaduje vždy před spaním, ale nestačí mu jeden příběh, dívá se na to třeba 1/2 hodiny. Před pár dny jsme museli s manželem na celý den pryč a malého hlídali manželovi rodiče. Pustili mu Bob a Bobek. Od té doby ho vyžaduje se dívat. Hned jak ráno vstane a otevře oči, tak chce Bob a Bobek. Někdy ho ukecám, ale zrovna dnes to fakt nešlo, tak teď na to zírá. Pouštíte tak malým děti TV a jak dlouho denně? Jsem z toho nějaká špatná…
@LL
nekde bylo, ze do2hod denne to je v pohode i u nejmensich.
klidne priznam, ze nas 9mes kouka na tlaku taky. jenom skokove, kouka treba na blok reklam, ale proste televize je pustena a obcas se u ni zasekne. ![]()
Ahojky,
neměj obavy. Já si myslím, že pustit na chvíli pohádku je úplně v pořádku. Vždyť je to prcek. Naše malá má 19 měsíců a taky jí pouštím ráno na ČT1 auta. Ty zbožňuje.
takže za mě, neměj obavy ![]()
@LL malymu je 2,5 a sleduje televizi rad, nesedi u ni cely den ale koukne. Tomu se stejne nevyhnes ![]()
Jo, malej kouká na Kouzelnou školku ráno, a na Včelku Máju večer. Jsou mu téměř dva roky. Když marodil, nechali jsme ho koukat i hodinu v kuse na Krtečka, a to ještě plakal, když jsme to pak vypli. Já už to tolik neřeším. ![]()
Když se koukám na něco já, on to má jako kulisu, a hraje si tu.
Pouštím nevím proč by nemohli koukat na pohádky, v pokojíku mají svou televizi a dvd, i když ted spíš jeden kouká na ntb a druhý na tabletu mají rozdílné požadavky:Dneleží u toho celý dny tak s tím problém nemám…
Koukají od 2 let na Kouzelnou školku a večerníček případně jim to pak ještě přepnu na Barrandov na Šmoulíky. Denně koukají tak něco přes hoďku asi.
Mi nevadí když koukají na pořady určené pro ně, ale neuznávám puštěnou tv jako kulisu celý den a děti pak koukají kdykoli na cokoli.
Ano nechavam. Ja mam telku pustenou cely den - potrebuji kulisu - bojim se sama doma ![]()
Mala oblibeneho Maxipsa fika, kdyz mela horecky ze zubu, tak jsme mezi spwni koukali. Jinak kouka na Kouzelnou skolku a vecer na Smichov.
@palapa píše:
Ano nechavam. Ja mam telku pustenou cely den - potrebuji kulisu - bojim se sama doma
Mala oblibeneho Maxipsa fika, kdyz mela horecky ze zubu, tak jsme mezi spwni koukali. Jinak kouka na Kouzelnou skolku a vecer na Smichov.
taky jí mám puštěnou ale mám tma očko -písničky:D občas přijde nejstarší a přepne si to na mminimax nebo jim jam zvlášt když je hnusně a nemají co dělat a nudí se
20 měsíční syn kouká teď už asi měsíc večer na večerníčka a pak Máju. Od rána otravuje, že chce vidět Máju, ale vždycky mu řeknu, že jí uvidí až večer, že jde prostě v televizi v ten čas a já to nemůžu ovlivnit. Před tím si vynucoval Krtka, kterýho máme na DVD, tak to mu říkám, že mu ho zapnu jen za odměnu, když nezlobí.
Takže za mě televize OK, ale jen na omezenou dobu a jen něco (ne pouštět jako kulisu celej den) a být důsledná v tom, že když se řekne „teď ne“, tak TV nebude a žádnej hysterák a vynucování ze strany dítěte nepomůže.
Ráno a večer pouštíme Kouzelnou školku a Šmouly. Ráno, abych zametla a vytřela a malá se mi nemotala pod nohy, večer, aby byl chvíli klid ![]()
Nu, každá rodina má jiný styl výchovy. Žádný extrém není dobrý v ničem (ve výchově, v manželství, v náboženství, v politice…), je léto, myslím, že budete mít spoustu jiných aktivit, ale když je deštivo, dítě nemocné, proč ne? Já bych mu vysvětlila, že televizka ráno pohádky nepouští, DVD schovala. Stáhla bych pár pohádek z netu (my máme comp propojený s televizí) a pustila mu třeba 1 nebo 2, ne celé DVD. Ale upřímně, když jsem doma potřebovala něco udělat, televize byla jasná volba - malá teda „pařila“ na Teletubies (hrozná békovina, ale já v klidu uvařila
)
Malá má 2,5 a ráno kouká na kouzelnou školku, přes oběd jí pustím na počítači pohádky (Máša a medvěd, Bob a Bobek, Tarbíci) - jsem asi hrozná matka, ale bohužel bez pohádky mi toho sní třetinu a já nemám nervy se s ní každý den handrkovat, no a večer kouká na dvojce na pohádky a pak ještě na dvě před spaním.
Když to spočítám tak to zhruba na ty dvě hodiny denně vychází.
Nevím proč bych jí to měla zakazovat, když mi to kolikrát ulehčí život (uvařím, uklidím zatímco se dívá) a když je nemocná, tak není jiná možnost než jí takhle udržet aspoň chvíli v posteli.
Pouštíme dvouleté vždycky večer místo večerníčku pár dílů Pingu, nebo Ovečku Shaun nebo něco takového. Dohromady tak 20-30 minut. Ona se na to těší a je to prima nástroj k vydírání: „Spapej tu večeři, nebo žádný Pingu!“ ![]()