Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám takový dotaz, dcerce 23 měsíců jsem koupila dvdčko s krtečkem, klasika večerníčky, protože když jsem chvíli koukala na to, co běží na minimaxu a na jimjam, nestačila jsem se divit, takové ošklivé pohádky jsem teda ještě neviděla.
Ale co mě zarazilo, když jsem malé krtečka pustila, byla tam zrovna scéna, kde slon čichá k tulipánku a začne se vznášet, krteček omámený leží na zemi ( po čuchnutí ke kytičce ) a spinká, slon se stále vznáší, potom ulehne na zem, v tom se krteček vzbudil, no a malá z toho začala hrozně plakat, zakrývala si oči a utíkala se schovat. Nevím, nepřijde mi na té scénce nic extra nevhodného, takže je asi na televizi ještě brzy, počkám tak do 3 let a uvidím. ![]()
@BeruskaSestitecna Ještě že nečuchá k máku to bych jí to zatrhla uplně. ![]()
My si vždycky u toho krtka vyprávěli, nenechávala jsem ho jen sedět a tupě zírat (te´d už jo, protože těch asi 5 DVD už zná nazpaměť). Ale taky má scény, které se mu nelíbily - například díl Krtek v Zoo - málokdy ho dokoukal do konce, nelíbil se mu lev. ![]()
Takže vám to přijde normální? Já si myslím, že to její hlavička prostě ještě neumí vstřebat, bez ohledu na to, co to je za pohádku, ale radši zůstanem ještě u knížek, bez tak jsem jí to chtěla pustit, abych si stihla chvíli orazit a něco doma udělat, tak to účel nesplnilo, no možná je to dobře. ![]()
Pamatuju si, když segra byla malá, chtěla pořád do kola pouštět scénu s rodícím zajíčkem. ![]()
@BeruskaSestitecna Tak něco se jí tam asi nezdálo. Ale jestli ji to pouštět nebo nepouštět nevím. Asi bych to nechala na ní, jestli projeví zájem ještě o krtka. ![]()
Muj kluk se diva na pohadky, ale teda s krteckem mame taky problem. Tam je toho vic. On je hroznej cita a jak ten krtek porad kvuli vsemu breci, tak je z toho trochu rozhozenej. Nebo kdyz krtek nacpe hadovi klacek do huby, had place a krtek se mu smeje! No to na me kouka uplne zmatene a ja ani nevim, jak mu vysvetlit, proc se krtek smeje trpicimu
A rozplakal se, kdyz spadnul pes do studny a tam plakal. Tam proste porad vsichni placou a to on tezce nese. Takze krtek zatim neni pro nas to prave orechove.
@BeruskaSestitecna Hele, v Krtkovi je takových zarážejících věcí víc. Jako malá jsem znala takovou tu večerníčkovou klasiku - Krtek a kalhotky, a autíčko apod, milovala jsem díl Krtek a gramofon, ale pak jako dospělá jsem viděla i ty méně známé díly na DVD a někdy jsem se teda nestačila divit
. Třeba se mi vůbec nelíbil díl, jak se krtek přestěhuje z paseky do bytu v paneláku nebo že dá přednost umělému stromku před živým. Já jsem synovi krtečka ještě nepouštěla, ale až na to dojde, tak si ty díly projdu a udělám selekci, co ano a co (prozatím) ne.
@BeruskaSestitecna Krtecek je divny, nas maly ho vubec nezna, on vlastne televizi jako takovou nesleduje, sem tam pustim video na tabletu, ale moc ho to nebere, on radsi hudebni video kde jsou housle, ukulele, banjo
. Kamaradka mela s Krteckem takovou zkusenost, ze syn zacal napodobovat krtka a furt kvuli vsemu fnukal a natahoval, tak mu to stopla a byl klid, jako on je takovy cita porad, ale co nesleduje Krtecka, tak je to mnohem lepsi a nefnuka kvuli kazde blbosti.
No náš kluk Krtka docela může, ale já ne! Přesně jak píšete, některé ty díly jsou fakt divné, takové futuristické a strašidelné - třeba Krtek a Orel, nebo jak ten pán usne a zdá se mu, že mu doma přestane všechno fungovat a pomalu se propadá někam do divočiny…A taky nemusím Mašinku Tomáše, tam jsou samé vlaky, co akorát dělají naschvály a závidí…jako vždycky se tam snaží o nějaký výchovný konec, ale mně se to teda nelíbí. Plus Šmoulové, protože Gargamel je někdy pěkný sprosťák a náš malý občas něco pochytí..
. Ale žereme doma Káťu a Škubánka, Štaflíka a Špagetku, O pejskovi a kočičce…nesmrtelná klasika
A taky máme moc rádi starou valašskou pohádku Pohádka svatojánské noci, to jsme viděli už x krát…
Nicméně kdybych měla jen jeho, tak bych u nás ty pohádky asi až tak nepodporovala a věnovala se mu víc. S miminem je to holt složitější…
Ahojky, taky se přidám, páč začínám mít trochu špatný pocit - dceři je 2 roky a 7 měsíců a tv u nás nejede vůbec, jen večer hodinu zprávy, ale pouštím jí ráno tak na hodinku pohádky (nemo, krtek, jen počkej, atd.) nebo kreslené anglické písničky (ty miluje), pije přitom ranní čaj a malinko snídá. pak máme program (procházka, koutek atd.) a pak kouká tak 30minut při obědě zase pohádky. pak spinká, pak po odpoledním spaní se při tom tak půl hodinky dorozkouká no a pak jdem ven a pak při večeři zase tak půl hodinky… myslíte, že je to moc a že ji to může nějak poznamenat? četla sem o tom na netu hrozný věci. já myslela, že pohádky takhle něžný jsou fajn. povídáme si o těch pohádkách, zpíváme ty anglický písničky. jinak mluví krásně, má širokou slovní zásobu. ale je pravdou, že si sama moc neumí hrát… u stavebnice nevydrží, malovat taky ne… tak může to být tím? mám to omezit? děkuji za názor a rady. t.
@Terezeuska jestli dobře počítám, tak kouká denně 2,5h na telku? No dle mého je to hodně. Zkusila bych zavést nějaké hry a hlavně knížky ![]()
@Terezeuska tož na tak malé dítě je to docela dost, asi by stálo za to omezit hlavně to sledování u jídla, naučit ji jíst bez telky… ale zas pokud jsou pohádky vhodné, komentuješ je, má jiný pestrý program, asi to taková tragédie nebude, nicméně bych to pomalu a postupně omezila…
Televizi nemám a mít nebudu, takže naše děti se na TV nikdy nedívaly, nemám tedy vlastní zkušenost. Ale 2,5 hodiny denně mi připadá docela hodně, asi bych to na tvém místě trochu omezila. Obecně si ale myslím, že největší problém u TV je pasivita, takže jestli se díváš s dítětem a povídáte si o tom, není to podle mě to samé, jako kdybys ho k TV „odložila“ a šla si po svém.