Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Terezeuska
No, pokud má problém se zabavit sama jinak, tak bych spíš zkoušela namotivovat tímto směrem.. Že by ji to nějak zásadně ovlivnilo si nemyslím, když jde o dětské pohádky pro prcky. Problém vidím spíš v tom, že by si na to mohla zvyknout a pak mít o to větší problém zabavit se jakkoli jinak..
Ale zas pokud pouštíš k snídani, nebo chvilku odpoledne, tak v tom zas nevidím moc problém. Syn u snídaně vždycky musí koukat na Statečný autíčka..:-D Občas mu pustím JimJama, když musím něco rychle udělat kolem malého nebo tak.. Ale on je zas takovej, že jak vypnu, jde si skládat, nebo jezdit s autama, tak mě nikdy nenapadlo se nad tím pozastavit, že by to byl problém..
Zas si myslím, že je lepší, když kouká chvíli na pěknou pohádku, než když ťupe do tabletu - což mě udivuje, že spousty rodičů dělá..
Jinak syn objevil Statečný autíčka někdy ve 2letech a naopak si myslím, že mu to pomohlo i v mluvení..:-) zkoušel si slova co tam říkali a tak..:-)
Nedělala bych z toho takovou vědu. Moje dcera kouká asi dost, ale na druhou stranu má dost i jiných aktivit. Půl dne v opravdu aktivní školce, 3× týdně kroužky, neustále jsme někde, o víkendu pořád někde celý den na výletě, atd.
Kdyby koukala jen na telku, bylo by to zlé.
Ale vybírám jí rozumný pohádky, videa i hry na tabletu, třeba maluje vajíčka od ptáčka a míchá základní barvy, aby vznikla oranžová, fialová a tak. Nebo aplikace od Hamánku je fajn. A z Youtube se naučila anglicky barvy, sama.
Jde o to, jak nastavíš ostatní aktivity. V dnešní době tu elektroniku úplně vyřadit ze života nejde.
Mě to přijde hodně, já mám sice mladší dítko, 21měsíční, ale televizi ji nepouštím, takže to ani nevyžaduje. Trochu bych ji to ubrala a snažila se ji zabavit jinak.