Nechce do školky/doma novorozenec

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
12805
28.3.18 13:02

Zeptala bych se ve školce, jestli se něco nestalo a podle toho bych to řešila. nechala bych ji doma, aby se sžila s novou rodinou, byla tolik let jedináček, musí si zvyknout na nové pořádky, do školky bych ji dala, až bude připravená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12805
28.3.18 13:04

Záleží taky, jestli je společenská a umí si najít kamarády, takové dítě nevypadne z kolektivu. :nevim:
Já mám dvě holky a každá je úplně jiná, jedna si najde kamarády kdykoliv a kdekoliv.
Je smělá a akční.
Druhá by jenom seděla a četla, v kolektivu se necítí dobře a pořád je tak nějak na okraji. Problémy se šikanou atd.atd.
ty víš, co máš doma. S pláčem bych ji nenutila chodit.

Příspěvek upraven 28.03.18 v 13:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 13:05
@EmmaAnna píše:
@Keyllah treba by te prekvapila ;) ja s malou komunikuju jinak, snazim se zjistit jeji nazor a vysvetlit, proc delam to, co delam. Proste slepe nenaridim s tim ze „stejne vim, co chce“

Ale určitě i tak stanovuješ nějaké hranice a musíš být důsledná. Ani respektující výchova není o tom nechat děti dělat, co sami chtějí ;) A základ je právě v té důslednosti. Sice dáš vybrat, ale stejně dáš vybrat jen z toho, co se hodí i tobě. Ještě jsou malí na to, aby rozhodovali absolutně o všem a jak tu bylo řečeno, některé děti takové věci znejisťují. Ano skutečně existují děti, kterým to, že si mají vybrat, nevyhovuje. Mám kamarádku, která jede respektující výchovu jen s jedním dítětem, protože u toho druhého to prostě nejde (má aspergera), další kamarádka vyučuje v montessori a taky říká, že ne pro každé dítě se tento způsob výuky hodí. Takže to, že něco funguje tobě, nemusí nutně znamenat, že to někde fungovat nemusí. U nás doma funguje střed. Kde to jde, tam se diskutuje, kde to nejde, rozhodují rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 13:06
@drewlet píše:
Záleží taky, jestli je společenská a umí si najít kamarády, takové dítě nevypadne z kolektivu. :nevim:

Zakladatelka psala hned na začátku, že se školkou u nich nikdy nebyl problém, že malá tam chodí ráda a i teď, když už tam je, tak je spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41040
28.3.18 13:08
@EmmaAnna píše:
@Keyllah treba by te prekvapila ;) ja s malou komunikuju jinak, snazim se zjistit jeji nazor a vysvetlit, proc delam to, co delam. Proste slepe nenaridim s tim ze „stejne vim, co chce“

vidíš, já si podle pár řádků tady nedovolím hodnotit tvoji výchovu ani styl tvé komunikace s dítětem, ale vidím, že ty s tím problém evidentně nemáš :mrgreen: zcela jasně víš, jak s malou komunikuji, že se nesnažím zjistit její názor a nic jí nevysvětluji, jen slepě nařizuji, aha :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
28.3.18 13:10

Nestahla bych ji, ze do skolky prestane chodit. Chodila by do obeda a po obede bych ji vyzvedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
28.3.18 13:23
@zrcadlo píše:
Tak takhle to máš ty, já si třeba neumím zase představit dávat starší na 3 celé dny a na 2 dny dopoledne do školky, když jsem doma s mladším dítětem. Syn chodí do školky druhý rok, je mu 4,5, chodí v průměru tak tři dopoledne v týdnu a stejně pořád říká, že doma je to lepší. Ve školce nemá problém, zapojuje se, děti ho mají rády, učitelky ho pořád chválí, ale jeho to zatím víc baví se mnou a s malou ségrou. A je pro něj atraktivní i vytírání podlahy. Pro mě by určitě bylo pohodlnější, aby byl ve školce trochu víc, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že mu nemám co nabídnout nebo to pro něj doma není atraktivní (to bych nechala na těch dětech).
Do školky bude chodit ještě 2 další roky, potom naskočíme do režimu vidět se jen pozdní odpoledne a víkendy a myslím, že budu vzpomínat s láskou a nostalgií na dobu, kdy jsem mohla mít oba prďoly doma (i když je to někdy o nervy) a jezdit s nimi na výlety, chodit na procházky kdykoliv apod.

Vidíš, já to tak dřív měla taky, obě doma. A pak už to nešlo, chtěla jsem být taky jen s mladší dcerou, jako dřív se starší. Školka ji nevadila, to že si ráno pobrecela než jsem zavřela dveře nepočítám, to dělá 80% děcek. Trávím s oběma dost času, ale když jsou prázdniny a my nemáme žádný program, nikam nejdem, nejedem tak vidím jak jsou otravný doma, jak je všechno baví jen chvilku, nudí se. Možná je to mnou, že neumím udělat program doma, možná chtějí být víc mezi lidmi než zavřený doma. Každá to máme jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 13:29

Ono je důležité ujistit starší o tom, že je pořád potřebná, milovaná a nepostradatelná, ale zároveň, že jsou i věci, které se musí i ve chvíli, kdy se nám do nich nechce. Ona měla sama pro sebe maminku pět let, proč by teď nemohlo mít alespoň pár hodin jen pro sebe maminku to miminko? Není to na úkor ničeho, stačí to rozumně vysvětlit a pak si za tím stát. Je to příprava na reálný život. A jsem teda krkavčí matka, ale pro mě byla opravdu úlevná a vzácná chvilka, když byly starší děti ve školce a já se mohla s miminkem pomazlit a poňuňat bez toho, abych musela řešit, jestli to těm starším nebude líto (jasně, mazlila jsem se i s nimi a doteď se mazlíme, i když je nejstaršímu devět, ale prostě kdo chce, pochopí, jak to myslím ;) ). Je potřeba brát ohledy nejen na děti, ale i na sebe, abychom nevychovávali malé sobečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
28.3.18 14:45

Já tyhlety scény znám moc dobře. Starší sel do školky ve 4,5 letech. Do te doby byl doma. Měla jsem pocit, ze mu mám co nabídnout. On je hodně samotar, nesnáší víc lidi pohromadě a Furt jsem doufala, ze se to zlepší. Prd. První rok nám každý ráno prořval, dělal scény, brecel ráno, v aute ve školce. Za pět minut, co ho tam manzel nechal, učitelky posílali fotky vysmatyho spokojenyho dítěte. Když jsme pro něho odpoledne přišli, malem nás seřval, proč tak brzo. :mrgreen: Školka zavřela, byla jsem těhotná, tři měsíce s námi doma než sel do nové a opět hysterické scény, ze tam nechce, nemáme ho radi a já nevím co všechno a odpoledne opět opakující se scénář, ze nechce ještě domu :mrgreen: zhruba po čtyřech měsících se to srovnalo. Jestliže je holce pět let, tak bych ji tam proste dala ať si vyvadi. Já chápu a z vlastní zkušenosti vím, ze te to ubiji, ale ona to proste z mého pohledu jen zkouší a pokud vidí, ze ty ji tu hru dovolis, tak proč by s tebou tu hru nehrála?
Co budeš dělat až bude muset do školy? My máme teď v první tride holčičku, co brečí každé ráno ještě teď, do školky nemusela a povinnost školy nese těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 15:01

@Pam12 Děti jsou dobrý hérečky, co :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9658
28.3.18 15:10
@Amys píše:
@Pam12 Děti jsou dobrý hérečky, co :mrgreen:

Jo :mrgreen: kamarádka má holku v první tride a volali ji ze školy, ze ji je děsně špatně. Prilitla tam, vzala ji domu, ale zdála se ji v pohodě. Dcera ji řekla, ze ji nic není, ze ji jen zajimalo, jestli se o ni boji a přijede si pro ni :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 15:52
@Pam12 píše:
Jo :mrgreen: kamarádka má holku v první tride a volali ji ze školy, ze ji je děsně špatně. Prilitla tam, vzala ji domu, ale zdála se ji v pohodě. Dcera ji řekla, ze ji nic není, ze ji jen zajimalo, jestli se o ni boji a přijede si pro ni :lol:
:lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 16:11

@Keyllah No škola je povinná od státu, je to jasný, že nastoupit musí. I kdyby nechtěla. Školku nastoupit ted nemusí, tak jakej je argument? Maminka píše, že argument je děti, tvoření.. a to dcea ted vůbec nechce, chce být doma s matkou a miminekm, tak vůbec nevidim důvod, proč by měla být ve školce.
Obhajovat něco jsem myslela ve smyslu mít logickej důvod, smysluplnej, pro něco.. a to to, že má bejt s dětma, když chce mámu, prostě neni. Tím, že je člověk rodič, neznamená, že přestal být partner, kamarád, milující soucítitel s empatií. Jakmile si něco neumim obhájit, nepovažuju to za vhodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
28.3.18 16:15
@Emno píše:
@Keyllah No škola je povinná od státu, je to jasný, že nastoupit musí. I kdyby nechtěla. Školku nastoupit ted nemusí, tak jakej je argument? Maminka píše, že argument je děti, tvoření.. a to dcea ted vůbec nechce, chce být doma s matkou a miminekm, tak vůbec nevidim důvod, proč by měla být ve školce.
Obhajovat něco jsem myslela ve smyslu mít logickej důvod, smysluplnej, pro něco.. a to to, že má bejt s dětma, když chce mámu, prostě neni. Tím, že je člověk rodič, neznamená, že přestal být partner, kamarád, milující soucítitel s empatií. Jakmile si něco neumim obhájit, nepovažuju to za vhodný.

Nějak mi v tom chybí ohled na matku a mladší dítě… Proč se má brát v potaz jen to, co chce jednotlivec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
28.3.18 16:18

@Amys Vhodný je neřešit něco jen proto, že za rok a za dva a později co pak? inteligence je v reakci na přítomnost… často se přehlížejí problémy, které jsou teď, ze strachu, co bude potom, nebo co by to mohlo způsobit.
Až odmítne povinnou školní docházku, vyřeší se to v ten moment. Žij teď, ne za rok : )
Pokud si z tohoto dcera odnese negativní zkušenost a ta ji třeba silně zasáhne, těžko jí to matka za deset let odůvodní tím, že tehdy se prostě musela připravit na to, že za rok za dva už opravdu bude muset něco povinně dělat. Dítě žije taky teď, to až od nás se učí tyhle nesmyslný pojetí budoucnosti. Až bude potřeba ji tam dát, tak tam prostě půjde, protože to jinak nepůjde vyřešit. Teď toto vůbec neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin