Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Knihomyš píše:
@Pipi 00 on štepml není nikdy „jen“! Pokud tedy pomineme dětské tiskárničky a razítka z brambor.
Stejně jako neexistuje „jen“ podpis nebo „jen“ úřední papír. K tomu bych jako kancelářská krysa měla co říct.@Pudloslava Očekávaná kým?Pokusila jsem se tu situaci přirovnat k něčemu, co by mohlo být pochopitelné i pro nevěřící, tak aby se mohli trochu vcítit do pozice věřícího ve chvíli, kdy slyší „nevěřím, chci pokřtít dítě, tak žádný s tím štráchy, ať jsou rádi, že maj křest, ne?“. Vlastně ještě jedna trošku brutálnější mě napadla - když si next partner (ideálně hned po seznámení) nechá od dětí říkat „mami/tati“
to byla ironie, tak se obvykle obahuji v podstate neverici, proc ten krest od cirkve narokuji („a my jsme stejne lepsi krestani, nez ti, co kazdou nedeli behaj do kostela“)
@Ekaterina píše:
Jsem katolík, takže moc nerozumím tomu, proč byste měli křtít dítě, když sami nejste věřící. Křest je obřad, při kterém ze svého dítěte uděláte křesťana. Proč byste to dělali, když o to nestojíte? Není to nějaký magický rituál, který dítěti zaručí třeba nějakou nadstandardní ochranu, jak si některý lidi myslej - i pokřtěné děti umírají při autonehodách nebo na leukémii. Mimo jiné při tom obřadu slibujete, že budete dítě vychovávat ve víře. Když to nehodláte dělat, celý ten obřad bude vylhaný, což asi sami cítíte, když se do toho nehrnete. Vykašlala bych se na názory vesnice a udělala si to po svém. Chápu, že jste asi z oblasti, kde je víra tradicí, ale to přece neznamená, že byste se měli podřídit naprostému nesmyslu. U nás je to zase naopak, křest dítěte je výjimka, křtí se ve velké většině opravdu jen děti z věřících rodin.
Souhlasím
.
@Knihomyš píše:
A ještě intenzivně dumám, k čemu přirovnat křtění dětí z nevěřících rodin jen proto, že je to „in“, protože mám pocit, že k tomu občas maminky přistupují stylem „sousedovic Pepíček měl takovou pěknou oslavu, tak naše Zuzanka přece není o nic horší, tak ať ji má taky“.Co třeba představa, že by ve světě začalo být módní mít druhé občanství ČR? Prostě nějaký Thajec, Brazilec, Jihoafričan, prostě lidi, jimž jejich země umožní druhé občanství, by požádal o občanství ČR a bylo mu „bez štráchů“ uděleno, ač o Čechách netuší, ani kde leží… a štempl chce, protože je to přece pěkný/legrace/jednoduchý… líbilo by se vám to?
(V reálu samozřejmě není jednoduché občanství ČR získat, ale kdyby…)
Moc krásná představa…
já vím, žes to myslela ironicky, ale představil jsem si, že by tam jako neopomenutelná podmínka bylo absolvování povinné základní vojenské služby. Sice by najednou byla spousta „lidského materiálu“, ale o jeho motivaci k obraně našeho státu asi lépe pomlčet - tak nějak mně to přijde i s pokřtěnými dětmi z ateistických rodin. ![]()
@Jura007 to by nefungovalo, znám dva kluky s dvojím občanstvím, kteří se hodlají jednoho vzdát, aby se vyhnuli vojně ![]()