Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já jsem malou pujcovala hned co to šlo tzn. Kdy sami chtěli což bylo hned někdy po šestineděli byla jsem moc rada když ji tchyně vzala na dvě hodiny na procházku a já si mohla v klidu poklidit nebo třeba i lehnout. Moji rodiče bydlí asi 40 km daleko takže u nich to kočárkování bylo horší ale asi tak od jednoho roku tam jezdí pravidelně na víkendy bez nás a já si to užívám chvíli klidu. Ale taky si myslím ze je na každém kdy se kdo cítí dat dítě někomu na hlídání, takže zakladatelko pokud nechceš nedávej ![]()
@martulkasloník Ten Tvůj první odstavec - taky to může být o něčem jiném..Já třeba bych teoreticky hlídání měla..A když opravdu nutně potřebuju, tak mám. Ještě trochu odbočím od původně zaměřené myšlenky. To „počítání“,kolikrát dítě dám „jen tak“,že se mi to potom může vrátit v dobrém nebo ve zlém, na to já nehraju. A nehraje na to ani naše rodina. Ať je to jak chce, cítíme povinnost si navzájem pomoci, když je to nezbytně nutné - např. práce nebo třeba maminka v nemocnici. A tato pomoc se „nepočítá“ do toho, jestli jsem to dítě před tím měla samo nebo ne.
Nemám problém s hodinkou povožení miminka v kočárku, ať si v mé přítomnosti pochová a pomazlí kdo chce z rodiny, ale malé dítě patří k matce a nevidím důvod dávat kojence a malé batole spát k babičkám nebo kamkoliv jinam, nevidím důvod je s nimi o samotě nechávat dlouhý čas..Ve zlém se to nevrátí, děti mám už starší, jsou samostatné, nikdy a nikde neměly problém s adaptací, dnes jezdí nejen k babičkám, ale i na tábory a sportovní soustředění.
A teď k čemu jsem se chtěla dostat..Někdy jsou prarodiče už nemobilní, unavení, neochotní si pro dítě přijít a dovést jej zpět, nejraději by s ním byli doma max. u nich na dvorku(pokud nějaký mají, spousta panelákových babiček prostě ne)..A když je „zima“(myšleno tak, že se trochu ochladí nebo foukne vítr),tak nevylezou s děckem ven, ani na to blbé hřiště. Takže se klidně může stát, že zatímco si maminka zařizuje holiče, doktora, úřady, dítko bude celé dopoledne dřepět v paneláku u pohádek - na dnešní pochybný TV program pro děti mám svůj názor. Bohužel, u nás ta situace taky dlouhodobě byla. Babička byla doma upoutána s těžce nemocným dědou, když si vzala dítko, mohlo maximálně na malý dvorek. Musela jsem ho tam dovést já a zase si pro něj přijít - což v různých situacích pěkně zdržuje, ještě taková oklika..Teď už děda není, ale babička má už svůj věk. Zázraky po ní chtít nemůžu. Bohužel vím, že když tam dítě na jeden den dám a ona nenaplánuje nějaký program třeba ještě se svými dcerami a dětmi, tak bude dítko doma. Zatímco spolu můžeme jít ven, může jít samo na hřiště s vrstevníky. Tím ale netvrdím, že k babičce nechodí nebo se tomu urputně bráním. Chodí, ale na rozumnou dobu Týden je tam nemám potřebu nechávat. Dřív babička s dědou se svými vnoučaty od dcer, která jsou podstatně starší, jezdili na chatu..Děti byly neustále venku, v přírodě, chodili do lesa na procházky. Ty děti tam byly i ten týden nebo v čase, když rodiče chtěli být sami nebo potřebovali. To je ale byla naprosto jiná situace a taky prarodiče byli podstatně mladší a vitální. U nás je to ale tak, že i babička je rozumná a chápe to.
Abych se vrátila k tomu holiči, doktorovi. Moje děti jsou v tomto celkem tvrdě vycepované, dokážou v klidu sedět jak pěny v čekárně, ta nejmladší dvouletá dostane na golfky rohlík a je klid. Na rovinu přiznávám, že než abych musela celou bandu budit a vypravovat např. o půl hodiny dřív a odvádět je k babičce, jdou se mnou, ten nejstarší pohlídá nejmladší a vše zvládneme.
Tak zvládáme doktory, kadeřníka i úřady. Nebojím se je nechat samotné v čekárně(8,skoro 6 a 2 roky).Když jsou všichni, ani do ordinace se mnou nemusí.
To jen trochu jiný pohled na Tvůj příspěvek.
Vedla jsem na toto téma hodně debat s reálnými kamarádkami, které musí do práce. Uvedu příklad. Ony samy by třeba chtěly dopřát dítěti, aby nemuselo do školky po nemoci(třeba angíně) hned po dobrání ATB. Aby mělo třeba rekonvalescenci další týden, dva, u babičky. Rekonvalescence neznamená být doma, jde už o téměř zdravé dítě, ale je žádoucí zařadit i procházky, pobyt venku - nikoliv v nákupních centrech. Většinou to dopadá tak, že děcko školkového věku sedí se stárnoucími prarodiči v paneláku u TV nebo PC, ven vyjdou jen do Billy nebo Penáče na nákup(super zdroj bacilů),zabavit jako tak ho neumí a když tam za nimi rodiče večer přijdou, tak si babi s dědou ještě stěžují, jak je dítko zlobivé, nudí se a všude skáče..Proč asi..Neříkám, že všude, ale i tak vypadá v mnoha případech ten „společně strávený čas“ vnoučat a prarodičů..Nejen po nemoci, ale i o prázdninách.
Je třeba si uvědomit, že péče o malé dítě je pro staršího člověka už náročná.
Jsem toho názoru, že se mají starat hlavně rodiče, prarodiče jen v případě velmi nutné nouze, která se může přihodit v každé rodině. A opravdová pomoc by se neměla měřit časem, který případně prarodiče strávily samy s dítětem nebo malým batoletem. To je fakt o něčem jiném. Vnoučatům a prarodičům je nutné dát prostor pro vytvoření jejich vzájemného vztahu, ale já si to prostě nepředstavuji tak, že kojence nebo batole předám na víkend, ale že si ho babička vezme třeba na dvě hodiny na procházku, v případě nepřízně počasí starší batole k sobě domů, bude se mu věnovat „po svém“..Ale tento čas bych nijak neprodlužovala. Musí to být „vzácné“ a tím vítané pro obě strany.
P. S. Starší děti mám teď na víkendu u babičky, vrátí se dnes večer, zítra jim začíná sportovní soustředění..TAkže i když malé děti fakt nedávám, nejsem z těch, které by je svou láskou a péčí chtěly zardousit. Jen si myslím, že vše má svůj postupný vývoj a nemá cenu tlačit na pilu ![]()
@martulkasloník píše:škoda, asi to máme stejné, já kdysi byla důvod k rozvodu a dávali mi to „sežrat“ celý život, moje děti nemusela nikdy moc vidět natož aby si je brala, proto jsem teď asi taková hodná babička, také jsem prožívala obě těhotenství své dcery a i kdyby měla dětí 10, pořád to budu prožívat, až jednou bude mít děti můj syn, budu to prožívat také, mě vychovala moje babička a ráda jsem že moje dcera mě ze života dětí nevyškrtává a dá mi je kdykoliv chci - někdy i když nechci
@Denisa56 moc krásně napsané, škoda že moje děti nemají takovou babičku, moje máti se mnou ani jedno těhotenství neprožívala, na vše má jen kecy že ona měla 4 děti a musela to zvládnout tak co si já stěžuju a hlídat mi taky nebude (viz když se mi sekly záda a dr. nařídil klidový režim ) atd. ani fotky z utz jí nikdy nezajímali ale třeba je to tím že moje dcera je 6. vnouče tak už jí to přijde ohrané
@Jana206
…kdybych mela více děti a více zkusenosti, napsala bych to podobne, protože presne takhle to citim. Dite patří k matce ![]()
@pepřenka no hele když hlídala byla jsem jí vděčná, ale vadilo mi to rvaní z ruk, nebo třeba jsem dala malou spát do kočáru svého a ona jí narychlo přestěhovala dosvého retrokočáru, bylo to její první vnouče a byla jak posedlá. ale jak jsem psala nikdy jsem jí nic osobně neřekla, spíš jsem to pak hrnula doma na svého muže jak mě jeho matka se. e! a teď? teď bych dala nevím co aby si naší malé vůbec všimla, zrovna dneska jel manžel ke tchýni, malou sje si nechala doma, sám manžel už to vzdal a souhlasí s tím ať jí tam nevozíme, že stejně se na ní tchýně ani nepodívá do kočáru, nevezme na ruce
@martulkasloník Třeba se to změní až malá povyroste a bude na babičku reagovat.
No chápu tě, taky by mi o bylo líto a moc ![]()
Moje mamka je v tom „retro“ stejná. Měla nás 4 dcery, nemladší je 26 let, takže oblečení, co si po nás nechala jsou opravdu kousky
No a já měla první dítě z rodiny. Kluka. Kdykoliv, když jsem ho tam nechala na hlídání a to mohlo být i na hodinu, jsem přišla a malý měl na sobě třeba růžovou košili a červené kamaše. Přitom tašku náhradních věcí ode mě
![]()
Já to ještě brala s rezervou, ale manžel šel z toho do vývrtky ![]()
@Jana206 hezky napsané ale uvedu ti náš příklad. od porodu jsem byla několikrát marod, střevní chřipka, zablokované záda a teď týden nazpět mi dali sádru na ruku. na celou až k ramenu, došla jsem domů a sádru jsem si sundala, můj muž má dvě práce a nemůže hlídat a babičky nezájem, věděli obě o tom že jsem skončila na pohotovosti ale nezajímalo to žádnou. stjeně jako když se mi sekly záda, moje máti mi zavolala stylem jak mi je, že ona měla záda v háji několikrát a musela ty děcka zvládnout takže jsem se ani neodvážila jí říct mami prosím potřebuju třeba abys zašla s malou ven s kočárem!! takže u nás se pomoc v nutných případech fakt nevede, zato já když naši byli nemocní, máti v lázních atd jsem chodila na nákupy, chodila tatovi uklízet atd. ale to se asi bere jako samozřejmost že dcera pomůže, ale naopak to nefunguje bohužel:-( moje máti si radši řekne o našeho kocoura když jedeme na dovču, na to se vysloveně těší jak ho pohlídá ale že by mi někdy když jsem ležela v horečkách navrhla pohlídat? smůla, jedinkárt jsem jí požádala když mi trhaly zub a to mi pak vyčetla.
to jak máš vycepované děti obdivuji ale i tak si myslím že dítě nemá u kadeřnice co dělat!! zažila jsem tam uřvané protivné děcka které lítali po salonu i miminko v kočáru, to jsem jako nepochopila, v dnešní době jezdí holičky i domů, tady je několik které tuto službu poskytují a dojela paní s kočárem v tom miminko do salonu já neříkám když se jde ostříhat to je půlhodinka maximálně to miminko prospí ale paní dojela na melír, já tam byla 2 hodiny a ona ještě déle, byla v zadní části netuším co vše si nechávala dělat, dvě hodiny nemá co mimino u kadeřnice co dělat. především počítat s tím že mi holička v mezičase bude kývat kočárem aby mi dítě neřvalo, v jednu chvíli dokonce požádali mě jestli bych nemohla s tím kočárem jezdit sem tam po salonu protože jsem zrovna čekala až mi chytne barva. jako pardon ale mě to obtěžuje, já jdu do salonu relaxovat!!stejně tak jsem zažila že si někdo dotáhl děti do masérského salonu apod. chápu že někdo nemá jinou možnost okej ale znám pár kamarádek které tu možnost mají a stejně tam ty děcka tahají, já se zásadně objednávám kolem poledne, dám děcka spát a u děcek mi tu ty dvě hodiny počká třeba můj otec nebo chůva nebo kdokoli. chůva za 60kč/hod. je pro mě stále lepší volba než tahat děcka sebou, ale opakuji, nemluvím o stříhání které je na chvilku. ale samotné mě by přišlo divné tahat dceru na 3 hodiny do salonu a chtít po ní at tam sedí a kouká na mě!! díky bohu za hlídací koutky v šopingu, škoda že neberou i mladší děti
vždy to jde udělat, na 90% myslím že většina si to zařídit umí ale nechce!! a já pak jdu do salonu a místo klidu a relaxace tam poslouchám uřvané děcka a jakože hodné vycepované o kterých ty píšeš jsem já u kadeřnice, manikůře a masážích opravdu nezažila!!
jinak ale souhlasím, já našim děcka nedávám na prázdniny, našim je 70 a žijí v paneláku, no máti o mé děti ani nestojí tak je to jednoduché ale i kdyby chtěla tak jí je nedám(teda myšleno na celý měsíc třeba, kdyby na den, dva či pár hodin to bych půjčila hnedka) holka byla v červenci radši v soukromé školce kde byla spokojená než neteř která opravdu u našich proseděla u našich celý měsíc u televize. souhlasím že péče o dítě je náročná, já jako bezdětná když jsem hlídala bráchovi děcka měla jsem toho plné kecky ale jako psát že nedám dítě nikomu na hodinu dvě to jsme jako úplně někde jinde, to zvládne každá babička i ta stará!! pokud jsi četla pár strran dozadu psala jsem že u dvouměsíčního se nic nestane pokud nepůjde k nikomu na hlídání, myslímdlouhé, to je zbytečné, dítě o tom neví a matka má nervy ale mám kolem sebe dost lidí kteří mají problém dát i plně samostatné(myšleno bez plíny, co se samo obleče, nají atd) na pár hodin k babičce, nebo třeba jsem nepochopila co některé matky považují za hrůzu pozvat večer babičku aby pohlídala spící dítě. my měli jet včera na koncert, nakonec jsme nejeli kvůli počasí ale pozvala bych si chůvu ať si tu sedne k té mladší která chodí spát brzo a pak za dvě hodiny vyžene tu starší do postele, ta je zvyklá a neneí v tom problém. přesto znám matky které už tak nějak ze zvyku nikam nejdou, mají pocit že opustit dítě je jejich selhání což teda fakt nechápu, jednak pro ně by to byl relax a za druhé dítko potřebuje trošku volnosti, naučit se být s někým jiným. pak začne chodit do školky a dítě které bylo nonstop s matkou se může zjevit hrůzou kam ho to dali, není zvyklé na cizí lidi a vůbec být bez matky
Příspěvek upraven 17.08.14 v 15:27
@pepřenka píše:
@martulkasloník Třeba se to změní až malá povyroste a bude na babičku reagovat.No chápu tě, taky by mi o bylo líto a moc
Moje mamka je v tom „retro“ stejná. Měla nás 4 dcery, nemladší je 26 let, takže oblečení, co si po nás nechala jsou opravdu kousky
Já to ještě brala s rezervou, ale manžel šel z toho do vývrtkyNo a já měla první dítě z rodiny. Kluka. Kdykoliv, když jsem ho tam nechala na hlídání a to mohlo být i na hodinu, jsem přišla a malý měl na sobě třeba růžovou košili a červené kamaše. Přitom tašku náhradních věcí ode mě
![]()
no bohužel to není ani tak tou malou jako spíš ttím že tchýni hráblo. její dcera si pořídila dítě a v podstatě ho nezvládá, teď se rozvádí a tak je pro všechny za chudinku ovšem chudinka neměla malého za posledního půl roka ani jednou doma na víkend, i tento víkend nacpala opět tchýni malého a jela pařit. tak je to pořád, v tom červenci byl ten malý celý měsíc u babičky, část srpna ho měl ten jeho otec u sebe a ta jeho matka (dcera tchýně) toho malého neviděla, sem tam se tam objevila na oběd a zase odjela. tchýně vlastně začala místo babičky dělat tomu vnoučkovi matku, když můj muž jí to vyčetl a s rodiči se pohádal byli sjme ještě my špatní že nechápeme jak to má jeho sestřička teď těžké!!
jenže to nic nemění na tom že třeba tchýně mě seřvala že moje 6 týdenní malá budí toho 3 letého pláčem, že tchýně projde kolem kočáru kde malá začne plakat a ani jí nenapadne nakouknout, pohoupat… prostě nic. minule jí manžel řekl jestli si půjde malou povozit že jí ještě ani nevozila a tchýně že nemá čas a zase utíkala za vnoučkem ale kolik extra péče potřebuje 3 leté dítě že? ten malý běhá po zahradě a tchýně za ním aby se chudáčkovi malému něco nestalo ale že mi nechala malou samotnou na zahradě a odešla to jí nezajímalo. nebo třeba dala naší sedačku od té starší holky tomu synovci a mojí holku vezli bez sedačky, prostě pro ní už existuje jen ten vnouček
takže říkám, dřív mě štvalo jak je tchýně otravná a teď když tam jedu tak jedu domů s brekem jak zase naše děti ignorovala, proto už tam ani nejezdím
a retro přesněěěěěěěě, moje máti taky donesla pár kousků ještě po mě, takovou tu zavinovačku samý volánek krajka no hrůza a hrozně naštvaná že to nechci dávat ale aspon mi to nervala na děcka. v tom byla expert tchýně, navíc malá v tom kočáru jejím brečela, náš nebyl houpací ten její jo a tak malá jak na to nebyla zvyklá brečela jak tur když s ní tchýně jezdila
ale jak říkám to jsou malé věci, už bych přežila i ten kočár, kamaše apod. výstřelky jen vidět zájem ![]()
@martulkasloník : a takových matek je hodne. A proto ja se tesim na relax na 3 dny bez deti. Budou s dedem a my s manželem pryc.
![]()
Pár retro věciček jsme taky dostali. Uh, hrůza. Ale za co jsem neskonale vděčná, tak za pleny, co tchyne schovávala po manželovi a jeho bratrech. Kam se na ně hrabou vyhlášené libštátské nebo echt drahé bambusové. Jsou lehounké, savé a měkoučké jako pavičina. Teď je těhotná ségra a hned jsem jí radila, že když jí bude tchyně pleny nabízet, ať bere. ![]()
@kattkka píše:
@martulkasloník : a takových matek je hodne. A proto ja se tesim na relax na 3 dny bez deti. Budou s dedem a my s manželem pryc.![]()
Jsem rada, ze v tom nejsem sama..jsem holt strasne spatna matka, ale obcas si od deti rada odfrknu a jsme s manzelem jen sami dva.
@martulkasloník Na melíry nechodím, pouze stříhat a upravovat účes, trvá to tak půl až třičtvrtě hodiny. To děti vydrží..Já bych nesnesla, aby někde lítaly a obtěžovaly ostatní. Většinou objednávám i dcerky, taky je už nechávám stříhat v dámském kadeřnictví, je to klasika, žádný luxusní salon, ale chodí tam poměrně dost lidí.
S mamkou je mi to líto. Právě o tom, co píšeš - náhlé zdravotní potíže, bloklá záda..To by podle mě měla být ta nouzová situace, kdy by se rodina měla semknout a v rámci možností každý pomoci. Je jasné, že kdybys nepotřebovala, tak bys hlídání nežádala.
U nás třeba zase nehrozí, aby nám večer přišla babička pohlídat domů. Naši bydlí mimo a mamka ještě pracuje. Druhá babička je ta, o které jsem psala. Má ráda svůj klid, je to plně pochopitelné. Taky má doma dva psy, které nechce nechávat dlouho samotné. A já zase nepotřebuju dvouletou dcerku zbytečně stresovat tím, aby spala někde jinde, než je zvyklá. Až ta situace nastane, tak nastane. Zvládly to i starší děti, zvládne to ona. Poprvé spaly mimo domov, když jsem byla v porodnici a chlap na noční, tam to nijak vyřešit nešlo. Děti se adaptovaly úplně bez problémů. A pozor, to nejstarší bylo ještě kojené, když se narodila prostřední. Nikoho neotravovalo, bylo to bez problémů, pilo normálně už jen večer a vědělo, že mléko má jen maminka.Jak jsme se s dcerkou vrátily z porodnice, najeli jsme na tandemové kojení, které trvalo 3 měsíce, než se přirozeně odstavil. Moc ráda na to vzpomínám. Ale zase na druhou stranu - co se týče babičky, když jsem tu třetí v noci začala rodit, tak nám bez výčitek přišla pohlídat, ráno se o ně postarala a odvedla je k sobě. Je fakt, že já jsem typ, který má rád večer klid, nemám potřebu chodit večer do kina nebo kamkoliv jinam, jsem ráda, že můžu jít spát
Jsem taková od jakživa, pokud to šlo, do kin a divadel jsem chodila na odpolední představení.
Co se týče chlapa, my rádi trávíme volný čas s dětmi dohromady. Když jsme všichni doma, jedeme na nějaký výlet, jsme prostě rádi s nimi všichni pohromadě. Možná je to i tím, že chlap dělá na směny, když má odpolední a noční(dělá šestnáctky),tak dalšího půl dne prospí a děti téměř nevidí. Starší děti mívají odpoledne kroužky. Ve všední dny není zase tolik možností, abychom byli spolu všichni. Tak si to potom užíváme. Nemáme potřebu cpát děti na víkend babičkám a jet někam sami. Jedeme rádi všichni a přizpůsobujeme program všem.
Co se týče třeba mé dvouleté dcerky a babičky, ono už to ani není vždy bezpečné, aby s ní šla ven..Pokud ji hlídá a jde, sama přiznává, že ji má raději upoutanou na golfkách. Já ji nechávám jít. Malá je divoch a zatím neposlechne na slovo. Babička má bolavou nohu a zdravotní potíže, tam už hrozí, že by se mohlo něco stát. Ale vážím si toho, že když ji někdy hlídá, když jsem u doktora, že s ní někam jde.
Chtěla jsem hlavně říct, že vždy je potřeba zvážit všechna pro a proti a podívat se na situaci z různých úhlů pohledu. Máš pravdu v tom, že každá jsme v jiné situaci a každá tak trochu závidíme, co nemáme. Někomu se péče prarodičů zajídá, jinému chybí..Ale v té konkrétní rodině je to vždy o lidech. A Ti jsou taky různí. Buď se domluví a nebudou si dělat navzájem problémy, vyjdou si v rámci možností vstříc, nebo ne. Tak to je, bylo a bude.
To hlídání prarodiči je podle mě vždy o tom, v jakém zdravotním stavu ty prarodiče jsou, popřípadě jak jsou staří. Je mi jasné, že každá tu vycházíme ze situace doma a blízkém okolí a dle toho hodnotíme. U nás to s prvním bylo tak, že mamka na tom byla zdravotně dobře, o kluka jevila zájem, tak nebyl problém ani to, když já nastoupila o dva měsíce dřív do práce, že mi malého pohlídala než šel do školky. Vím, že u televize ani pc ho neodkládá, chodí na procházky, na hřiště, podnikají výlety, jsou na zahrádce nebo u zvířectva. Nyní po šesti letech je ovšem jiná situace, mamka je na tom zdravotně hůř, nejde o to, že by nepohlídala, to ona pohlídá ráda i nejmladšího (starší už je samostatný),nepřizná to, ale já na ní vidím, že ji to vyčerpává. Takže to nechám čistě na ní, na jak dlouho chce „půjčit“ děti, ale už nepočítám s tím, že mi bude kluka hlídat než nastoupí do školky, takže si vyjednám v práci neplacené dvouměsíční volno a rodičák jsem si nechala o ty dva měsíce delší. Prostě tím chci říct, že je nutno objektivně zhodnotit situaci.My jako matky víme, jaké jsou naše děti a jak moc síly obnáší se o ně starat a hlídat a měli bychom určitě uvážit jak moc „využívat“ prarodiče. Na druhou stranu nejsou pro mě hezčí prázdniny než u babi a dědy
a přála bych si, aby to tak pociťovali i mé děti. Tchýně je mladá a o kluky nejeví zájem vidí se dvakrát ročně a starší ji říká teto, prostě ji jako babičku nebere a mě to moc mrzí.
Já bych řekla k tomu, kam se diskuse posunula, ještě jednu drobnost. Opravdu si myslíte, že je sezení u babičky u televize taková hrůza? Ne každá babička je s to s dítětem běhat po památkách nebo na hřiště, ne každá babička má barák se zahradou - ale i tak mi přijde, že ten čas stojí za to. Dítě se může koukat, jak babička vaří, pere, uklízí, a i kdyby si nečetli, ale třeba koukali na bednu: moje dítě se třeba u televize vyptává, co vidí nebo co nznamená které slovo, takže ani u bedny „nekrní“…
Podle mě je důležité, aby dítě prostě bylo s babičkou, trávili spolu čas, zajímali se o sebe - a jestli jsou u toho na čerstvém vzduchu, nebo ne, není až tak zásadní.
Omlouvám se zakladatelce, toto s jejím příspěvkem nesouvisí. Týká se to opravdu až starších dětí ![]()
@Denisa56 Jinak tohle je moc pěkně napsáno ![]()
@Slečna Ferka Ano, pro mě je to dost zásadní věc. Stačí se podívat na TV program, co nabízejí za koniny určené pro úplně malé děti. Často se stává, že u starých lidí jede televize jako zvuková kulisa téměř celý den, při všech činnostech. U prarodičů to chápu, nemají jinou možnost vyžití(nebo jsou taky už pohodlní) a chtějí být „v obraze“ U malých dětí to neuznávám. Pokud neustále v místnosti něco hraje, ruší to pozornost a často se dítě nedokáže soustředit na danou věc, hru. Navíc svobodný a nestrukturovaný pobyt venku nejlépe denně považuju za velmi důležitou, až zásadní věc ve vývoji dítěte.
Ale pokud jsi četla můj příspěvek, psala jsem, že to pro mě není důvod, aby dítě k babičce úplně nechodilo, nicméně tam tráví velmi omezený čas..Je rozdíl, jestli takto stráví 2 hodiny odpoledne jednou týdně nebo 14 dní v kuse „na prázdninách“. K těm dvou hodinám jednou za týden takto strávených se přikláním, delší čas - je mi toho dítěte líto.
Pokud máš víc dětí různého věku, tak víš, jak znuděné je dítě, když musí sedět jen doma, když je nemocné, po nemoci nebo když prší, je všude mokro. Dítě potřebuje střídat činnosti a přiměřeně rozptýlit. Tebou popsané věci - vaření, praní, žehlení, s dítětem dělám i já, ale nebaví to věčně. Nedovedu si představit, že by je to bavilo celý den s babičkou. Navíc moje děti jsou už větší, ven chodí i samy, docela by je mrzelo, kdyby ony měly dřepět doma a jejich kamarádi venku na hřišti.
Jsem toho názoru, že pobyt venku, nejlépe za každého počasí, dítě rozvíjí, nejen pohyb, ale taky koordinační schopnosti, hrubou a následně jemnou motoriku - jemná se odvíjí od hrubé. Dítě je otužilejší, dále vyběhané, vyhráté a potom doma tolik nezlobí. Zase se zklidní jinými činnostmi.
Nevím, co by měl dítěti dát třeba týdenní pobyt u babičky, kdy se ven vyjde jen sporadicky a na nákup. Netvrdím, že každá babička musí s dítětem běhat po památkách nebo má zahradu, ale činnosti je potřeba střídat. POkud bych věděla, že s dítětem tvrdne celé dny doma, tak bych ho tam nedávala. Pro mě je to zásadní věc.
Já jsem taky bývala často u panelákové babičky, ale i když bylo hnusně, šly jsme aspoň na chvíli do parku - dodnes si pamatuju své gumáčky a pršiplášť a nakrmit na rybník kačeny starým pečivem. Jsem si venku chvíli pohrála, za hodinu jsme se vrátily a zase jsme dělaly věci, které se dají dělat jen doma - od vaření, praní, uklízení až po pexeso a člověče. Tv mi pustili taky, ale většinou až na večerníček, v neděli na pohádku a jak bylo dobře. Neběžela tam jedna kravina za druhou. To je taky problém dnešní doby, hodně babiček neumí ty dětské pořady nějak roztřídit a vybírat. Prostě je to určené „pro děti“ nebo na dětském kanále, tím pádem „dobré“. Až jsem byla trochu starší, mohla jsem i u babičky normálně ven mezi děti sama.
Ale u nás to tak není, protože když babička měla téměř 6 letou dceru na 4 dny na prázdninách, tak jí program zajistili. I když za pomoci rodiny - dcery, který hlídala přibližně stejně staré dítě známých..Jeli na výlet, odpoledne trávily děti na zahradě v bazénu. Domluvily se samy, můj názor na to asi znají, ale my jsme se o tom otevřeně nebavily. Naštěstí jsou rozumné a vědí, že šestileté děcko nevydrží zavřené 4 dny mezi 4 stěnami, byť by s babičkou vařilo, pralo, žehlilo, šilo, hrálo si s hračkami, dívalo se na TV nebo třeba hrálo na klavír(babička to umí).
POkud bude dítko trávit u babičky např. ty dvě hodiny jednou, dvakrát týdně, neřeším..POkud by tam mělo strávit delší čas, tak by mi záleželo na tom, jak ho stráví. A v tomto směru je rozdíl, jestli bude dítě zavřené v paneláku s nemobilní babičkou nebo bude s prarodiči na chatě, v přírodě. Bohužel, v tomto prvním případě bych se přikláněla k návštěvám třeba až cestou z procházky a že tam třeba jednou týdně to dítko hodinku, dvě nechám, ať si ho babička užije. Záměrně budu volit špatné počasí, protože babička je v tomto případě doma furt. A nevidím v tom nic špatného ani sobeckého. Pokud by mělo odjet na týden na chatu, kde vím, že jsou téměř celý den, když počasí dovolí, venku, mají tam altánek na posezení, děti bazének a deku, kde si nosí hračky, chodí se občas na procházku do lesa nebo okolí, na houby..Tak se o to až tak starat nebudu.
Můj 8 letý syn miluje sportovní kanály a dokumenty. I díky nim má daleko větší přehled o pravidlech nejrůznějších sportů a prohlubuje svoje znalosti o přírodě, o kterou se zajímá od mala.Ale je přirozené, že v zimě se dívá na TV víc a v létě na ni kolikrát ani nemá čas..Protože je od rána do večera venku, to doslova.