Nechci půjčovat dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25123
18.8.14 14:26

@Jana206 já s tebou s tím chozením ven souhlasím, jen mi přijde, že to celkově ženeš moc do extrémů :think: ve většině rodin to takto extrémní není…

jinak pokud máš tak sportovně založenýho kluka, tak by měl bejt venku i v zimě né. lyže, boby, iglú atd… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
18.8.14 21:43

@brumdinka Syn se věnuje zápasu řeckořímskému a volnému stylu, což je specifický bojový sport, který se provozuje v tělocvičně na žíněnce. Dostal se k tomu náhodou, ale moc ho to baví a je úspěšný. S klukama venku hraje „amatérsky“ fotbal a všelijaké míčové hry, chodí i na otevřená školní hřiště, někdy si berou rakety na tenis nebo badbinton, někdy zajdou do otevřené haly v tělocvičně školy na pingpong.

Sníh je u nás problém, žijeme typicky v nížině, takže za sněhem musíme na hory. Loňskou zimu tady vůbec nesněžilo, zimu před tím byly holomrazy, aspoň se dalo bruslit na zamrzlém rybníku. Zimu ještě před tím nějaký sníh byl, tak děti bobovaly na umělých kopcích, které tu na sídlištích máme..

Ale ano, moje děti chodí ven i v zimě, chodí pravidelně, o víkendu každý den a jinak jak je to možné, ale je jasné, že v mrazech venku déle než 2 hodiny nevydrží, kdežto v létě jsou o prázdninách venku skoro celý den..Když je hezky, už v 9 hodin tu pro ně zvoní kamarádi - myšleno teď o prázdninách, vrací se k obědu a o půl druhé už u nás zase někdo zvoní..A jsou venku třeba do 7,když bylo fakt hezky, tak ještě déle..Pokud nedělají binec a parta hraje hry, jsem ráda..Je fakt, že teď ke konci prázdnin už jsou trochu znudění a vymýšlejí koniny, už prostě potřebují najet zase na nějaký režim, jsem ráda, že teď mají soustředění, ještě příští týden a prázdniny končí :mrgreen: Já s malou bývám venku tak hodinu a půl až dvě dopoledne, potom se naobědvá, vyspí se, odpoledne s ní jdu ven kolem 3 a jsme venku do půl 7,pokud počasí dovolí.

V běžném režimu třeba některý den školáci jít ven ani nestihnou, někdy chodí, když mají napsané úkoly a přijdou z kroužku, ale o víkendu chodí moje děti vždy, nebo jezdíme na výlety. My si výlety právě užíváme na jaře a na podzim, léto pro nás není ideální čas se někam plahočit, to jsme raději venku ve stínu nebo u vody, když je hodně horko, ale toto léto není extrémní a moc na koupání nebylo.

Abych se vrátila k těm prarodičům..Divila by ses, v mnoha rodinách to extrémní je :mrgreen: Není to tak dávno, co mi kamarádka povídala, že její máti by si pořád chtěla brát její dítě k sobě - dítě má asi 4 roky, ale na písek s ním nevyleze, buď je moc horko, dusno, nebo se naopak ochladí..Ale pokud je v přilehlém supermarketu nějaká akce na jogurty, mléko, maso, tak tam stepuje před otevíračkou mezi prvními :lol:.
Já jsem hodně přemýšlela, co za tím je..Že jsou dnes babičky a dědové tak pohodlní. Protože spousta lidí z naší generace pobývala hodně u babiček, mají pěkné vzpomínky a vůbec to není o sezení doma, i když se jedná o lidi z paneláku. Určitě jeden z faktorů je dnešní posouvání prvního dítěte a porodnosti obecně do pozdějšího věku. Je rozdíl, když se žena stane babičkou mezi 40. a 50. rokem a když je babičkou v 60.nebo 70. letech. Právě u té naší babičky je rozdíl mezi nejstarším a nejmladším vnoučetem skoro 30 let, celou jednu generaci. Je jasné, že jinak se věnovala těm starším, jinak trávila čas s těmi, které se narodili třeba po 10 letech a jinak tráví čas s těmi nejmenšími a pravnoučetem. Nemůžeme jí to mít za zlé, ale člověk se musí přizpůsobit..Ale třeba na příkladu té kamarádky jde vidět částečně i ta pohodlnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
18.8.14 22:01

@Jana206 u nás teda jedna babička je ten případ, který moc nechodí na hřiště. Ale i tak kluk s ní rád tráví už od mala čas. A že u ní kouká víc na televizi. Vždyť to nemá každý den, tak ho to jednou za čas nezabije. A my si s chlapem alespoň někdy užijeme čas jenom pro sebe. Nemůžeš brát jenom podle sebe, že tobě by vadilo trávit celý den doma. Ale třeba bys změnila názor, kdybys pak viděla to spokojené dítě, že mělo jiný program než má běžně.

• Citovat
  • Upravit
11565
18.8.14 22:07

@Jana206 Budu reagovat jen na jednu věc. Myslím, že se dítěti nic nestane, pokud „nestrukturovaný pobyt venku“ třeba na víkend nebude mít (uvádíš jako příklad dvě hodiny odpoledne, které přijatelné jsou, a 14 dní, které přijatelné nejsou a nelíbily by se ani mně; rto jsou dost extrémy). Já bych svému dítěti raději dopřála víkend s babičkou, třeba i doma pod střechou, pokud to dítě bude bavit (už ve třech letech mi docela dobře umí říct, kam se jí chce a kam ne), než jí kvůli pobytu venku dopřávat babičku jen na dvouhodinovky. Moje dcera už teď ví, že některé věci, které má doma, s babičkou dělat nebude - ale prostě u babičky je to celé jiné, tak co. Jasně, pro Tebe jsou důležité nějaké výchovné zásady atd., pro mě by bylo důležitější, aby měla dcera čas být u babičky déle a užít si třeba i společné usínání nebo vstávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
19.8.14 07:20

@Jana206 promiň ale to že je to takto u tvé kamarádky přece nemůžeš strukturovat na celou populaci :lol: prostě to moc ženeš do extrémů, ano děti mají být venku, ale upřímně taky se jim prd stane, když si s babičkou hrajou doma třeba karty…tady jde o ten kontakt s těma prarodičema, o to, aby dítě mělo vůbec šanci si s nima vytvořit vztah, což tím, že matka nechce „pučovat“ jak kdyby dítě bylo majetek :roll: prostě nemá šanci…

a s tím věkem také nesouhlasím to je čistě individuální, moje maminka bude tuto neděli slavit 70 let, můj táta je o 5 let mladší…mým dětem je 10 a 3 roky tzn. že se starším má rozdíl 60 let…moje sestra má děti ve věku 26 a 24 let, tzn. že mamka od neteře je 44 let a představ si, že mým dětem se věnuje mnohem víc, než sestřině stejně jako můj táta a řekla bych že si s nima i víc rozumí a víš proč, protože jsou v důchodu a maj na to čas…mají čas na to se jim věnovat a ten vztah si vytvořit, kdežto když byli malé děti mé sestry, tak makali na směny…mamka ve špitále a můj táta v podniku a toho času tolik prostě nebylo a ani ty děti u našich tím pádem nebyli tak často…o tom, že od jara do podzimu jsou naši od oběda do večera na zahradě každej den venku ani nemluvim - chodím k našim jednou týdně za každýho počasí a kluci si to tam užívaj i když třeba někdy je tak hnusně, že se na zahradu nejede, aspoň ten mladší…ten starší si to užíval taky, jen už roste do věku, kdy s nim mlátí puberta a najednou otravní jsou pomalu všichni :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
19.8.14 08:03

@Jana206 Hrozně zjednodušuješ, souhlasím s holkama. kolem mě jsou z 90% velmi vitální prarodiče, kteří vymýšlí s dětmi často větší dobrodružství než rodiče, kteří na to prostě už často nemají sílu.
Třeba můj taťka vzal mého syna o víkendu na traktor. Domluvil mu s mým bratrance, že ho sveze, tak orali pole. Prcek neskutečný zážitek.
Jsou věci, které se zažijí jen s babi a dědou a dítě diametrálně odlišně vnímá, jestli tam máma je nebo není. Pro něj jen to mnohem dobrodružnější bez mámy.
Já osobně mám doteď ráda, když můj taťka vypráví, co on vyváděl se svým dědou.
Nikdy bych o to své děti ochudit nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
19.8.14 08:08

@jessikka přesně, jsem si vzpomněla jak ten malej nedávno sekal s dědou zahradu…vpodstatě s oběma (s tchánovcema bydlíme v jednom domě, tak se vidí častěji)…fakt kouzelný :* nebo když tam jsou beze mě a pak mi vypráví s nadšením co dělali atd…

nevím, já tohle to nechci „pučovat“ prostě nikdy nepochopim, ve výsledku to odnese akorát to dítě tuhletu opičí lásku, to ho až povyroste nepustíte ani třeba na tábor, kde má zas uplně jiný úžasný zážitky…

Příspěvek upraven 19.08.14 v 08:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
19.8.14 08:08

@jessikka souhlasím s tím, že děti kolikrát vnímají přítomnost rodiče u prarodičů jako překážku. Náš starší mi vždycky říká, mami tak už jeď. :mrgreen: Sám mě vyhazuje, aby mohl být s babi a s dědou sám. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
19.8.14 08:11

@Paradise přesně mě to říká i ten malej, jednou týdně jdem k našim na oběd, pak mě odvezou domů a kluci jedou na zahradu a ten mě vyhazuje zs auta sotva děda zastaví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
19.8.14 08:15

@brumdinka J8 si myslím, že tohle je právě ten rozdíl mezi matkama, co děti do péče prarodičů svěřují bez problémů a těmi, co s tím mají problém.
Já jsem si naprosto dobře vědoma, že moje dítě, i přesto, že by se zachovalo takhle (tedy mě vyhazovalo z auta nebo naopak honilo do něj, ať už jedu - ještě to nemám, prcek je moc malý), tak by mě to jen rozesmálo a maximálně bych se dojala nad láskou, kterou on má k svým prarodičům a oni k němu. Rozhodně by se mě to nedotklo směrem k žárlivosti nebo něčemu podobnému.
Někdy mi přijde, že právy ty matky, co dítě nesvěřují, tak žárlí…

A ještě něco. Jsem šťastná a cítím se mnohem lépe, když vím, že moje dítě má někoho, kdyby se mně a manželovi něco stalo. Že má k někomu nádherný láskyplný vztah, že se u někoho bude cítit bezpečně a že existuje někdo, kdo se o něj chce a hlavně umí postarat.
Pro mě třeba strašně důležitá věc, bych mohla klidně spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
19.8.14 09:19

Uvědomujete si, že téma je o 2 měsíčním miminu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
19.8.14 09:22

@Fjodorka Jo, v pripade dvoumesicnaka to je jine :lol:
Pokud se to v zakladatelce casem posune, tak super :palec:
Nicmene tema se trochu posunulo a diskutuje se obecneji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44204
19.8.14 09:23
@Fjodorka píše:
Uvědomujete si, že téma je o 2 měsíčním miminu?

To téma se přirozeně posunulo jinam. Myslím, že to ani nevadí, protože ta diskuze je velmi slušná, i když tu zazněly rozdílné názory a různé pohledy na věc. Takový „přirozený“ vývoj tématu mě třeba osobně nevadí, pokud je to ve slušné rovině, jako tady.

Toto není případ úplného odklonu od tématu a napadání rozdílných názorů. Myslím, že to, že původní dotaz byl na dvouměsíční miminko, si uvědomujeme všechny :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
19.8.14 09:45

Já jen, že jsem nikdy, ani v tomhle, ani jiném tématu nečetla, že by někdo takto starým dětem bránil v kontaktu s normálními prarodiči. Vy píšete o těch, ‚které nechtějí půjčovat dítě,‘ což vypadá jako narážka na zakladatelku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
19.8.14 10:03

Zakladatelko, chápu a podporuji tě. Mám půlročního syna, kterého zatím hlídá jen moje máma. Na pochování ho klidně dám, když ho drží lidi správně. Ale on se stejně moc od nikoho „cizího“ chovat nechce. Nedávám ho na hlídání nikomu jinému, protože nějak nemám v jiné lidi stoprocentní důvěru, zatímco vím, že mamka se o něj stará stejně, jak my, zastává stejné názory, ví přesně, co ho baví, co má rád, co ne, co na něj platí, a když se kámošky mohly zpřetrhat, jak chtějí vozit a jak budou hlídat, řekla jsem na začátku, promiňte, ale ne, dítě jen tak půjčovat nechci… na začátku jsem vytyčila hranice a je to v pohodě :) až bude starší, bude to něco jiného. Ale teď je to fakt mimino, kterému máma rozumí prostě nejlíp..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí