Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V tomhle věku tu moji nikdo nechtěl
Tak jsem ji jednou za čas alespoň dala do kočáru a vystrčila ven s mužem a se psem, když šel do Fortuny ![]()
Jo a byla jsem od ní asi 3× po dvou hodinách, jednou ji hlídal muž, podruhé jsem podplatila mamku bábovkou a potřetí ukecala tetu - já musela jezdit na veterinu s nemocným kocourem. Holka ty 2 hodiny vždycky prospala, ve 2 měsících nedělala nic jiného, byla zlatá.
Teď, když je starší (8,5 měsíce), mám větší problém ji někomu nechat. Každý by jí dával něco ochutnávat, když ještě neseděla, tak ji posazovali, je pohyblivější, tak se musí dávat větší pozor, otravuje zvířata, všechno strká do pusy, všechno bere do ruky, vzteká se. To mám větší nervy, než ze spící zavinovačky, které stačí strčit dudlík, když fňuká.
@Nicalka Nečetla jsem celou diskuzi, ale mám to jako Ty. Mě dokonce vadilo do konce šestinedělí dcerku dát i někomu pochovat (samozřejmě nemyslím nejbližší rodinu, moje rodiče a tchánovce). Když se mi na ní ale sápaly kamarádky a známé, vadilo mi to. Teď jsou jí čtyři měsíce, tak už mi to tolik nevadí, ale aby si jí někdo bral ode mně pryč - to bych nezkousla.
@Nicalka píše:
No moje maminka je s námi neustálechodíme společně ven a td. Nejde o to že bych jí nevěřila ale asi jsem se na malou hodně upla a nedokážu bez ní být ani chvilinku
To je úplně normální - užívej si to! ![]()
@Nicalka tvoje miminko je nějaká věc, že ji nechceš půjčovat? Půjčují se třeba peníze, ale ne děti. ty se dávají třeba povozit, pohlídat.
@Fjodorka píše:
V tomhle věku tu moji nikdo nechtělTak jsem ji jednou za čas alespoň dala do kočáru a vystrčila ven s mužem a se psem, když šel do Fortuny
![]()
Jo a byla jsem od ní asi 3× po dvou hodinách, jednou ji hlídal muž, podruhé jsem podplatila mamku bábovkou a potřetí ukecala tetu - já musela jezdit na veterinu s nemocným kocourem. Holka ty 2 hodiny vždycky prospala, ve 2 měsících nedělala nic jiného, byla zlatá.
Teď, když je starší (8,5 měsíce), mám větší problém ji někomu nechat. Každý by jí dával něco ochutnávat, když ještě neseděla, tak ji posazovali, je pohyblivější, tak se musí dávat větší pozor, otravuje zvířata, všechno strká do pusy, všechno bere do ruky, vzteká se. To mám větší nervy, než ze spící zavinovačky, které stačí strčit dudlík, když fňuká.
V tomto vidím daleko větší problém, než naložit spící miminko babičce na hodinku do kočárku.
Taky děti „nepůjčuju“,ale s tou hodinkou bych problém neměla. Taky jsem k tomu ale musela „dospět“,u prvního dítěte jsem měla podobné pocity jako zakladatelka a nikomu ho „nenabízela“. U nás se to ale nezrealizovalo, protože prostřední dcerka se narodila v tuhé zimě, babička s dědou s ní v mrazech nechtěli jít na procházku(bylo to nepohodlné pro ně, navíc taky už měli nějaké zdravotní potíže). A nejmladší dcerka zase hodně řvala a vyžadovala velmi často kojit(bylo horké léto),takže než by vyjeli, mohli by jet zpět.
Jak je dítě starší, je nutné se řídit heslem „důvěřuj, ale prověřuj“. Bohužel i v případě, že jsou prarodiče poměrně rozumní. Faktem zůstává, že své děti vychovali v jiných podmínkách, takže často nejde o neochotu respektovat přání maminky(rodičů),ale spíš udělají spontánně věc, která jim divná nepřijde(vždyť se svými dětmi to dělali taky) - to myslím obecně - jídlo, posazování, cokoliv.
Popravdě já zakladatelku moc nechápu. Tahle závislost na dítěti mi přijde přehnaná: jasně, nedám dítě každému (z rodiny ve 2m tak leda mámě, nebo povozit do kočárku spící ostatním členům rodiny), ale zase neumět být bez mimina vůbec… To ji bereš i na nákup do obchoďáku nebo do čekárny k doktorovi? Nebo máš muže, co je Ti pořád k dispozici? (Ani nemluvím o situaci, že bys třeba musela do nemocnice…)
Podle mě by neškodilo se pokusit trochu uklidnit, spíš než se ujišťovat, že je normální na dítěti nonstop viset.
Nicméně jak píšou holky, „půjčit“ (to slovo se mi taky nelíbí) samozřejmě nemusíš.
PS: A jak taky píšou holky, je třeba myslet i na budoucnost. Nejen na to, že pak už rodina možná nebude chtít hlídat, ale i to, že prostě nemůžeš mít dokonalou kontrolu nad životem dítěte, a že vždycky prarodiče budou dělat některé věci jinak než Ty (a podle mě to teda není až takový problém; ale to je každého věc, jak to vidí - vyrovnat se s tím ovšem budeš muset).
@Slečna Ferka píše:
Popravdě já zakladatelku moc nechápu. Tahle závislost na dítěti mi přijde přehnaná: jasně, nedám dítě každému (z rodiny ve 2m tak leda mámě, nebo povozit do kočárku spící ostatním členům rodiny), ale zase neumět být bez mimina vůbec… To ji bereš i na nákup do obchoďáku nebo do čekárny k doktorovi? Nebo máš muže, co je Ti pořád k dispozici? (Ani nemluvím o situaci, že bys třeba musela do nemocnice…)Podle mě by neškodilo se pokusit trochu uklidnit, spíš než se ujišťovat, že je normální na dítěti nonstop viset.
Nicméně jak píšou holky, „půjčit“ (to slovo se mi taky nelíbí) samozřejmě nemusíš.
PS: A jak taky píšou holky, je třeba myslet i na budoucnost. Nejen na to, že pak už rodina možná nebude chtít hlídat, ale i to, že prostě nemůžeš mít dokonalou kontrolu nad životem dítěte, a že vždycky prarodiče budou dělat některé věci jinak než Ty (a podle mě to teda není až takový problém; ale to je každého věc, jak to vidí - vyrovnat se s tím ovšem budeš muset).
Presne takhle to vidím i já
ale já jsem v tomhle celkově extrem. ![]()
@Nicalka píše:
Ahoj holky…Mám 2 měsíční dcerku a nechci ji zatím půjčovat babičkám a prostě nikomu..
Neustále se ptají proč nechci že přece nekojím tak můžu a td.
Ale je ještě malinká a prostě ji chci mít u sebe..!!
Měla jste to některá také tak?
A kdy jse ji půjčilo?
Díky..
A rejpalky nepotřebuji!!!
Ahoj, jak myslis to pujcovani? Na hlidani pres noc takhle male dite urcite ne, ale nechat babicku, at malou chvili povozi v kocarku, to by mi nevadilo…Ja jsem kojila, takze dcerku jsem mela stale u sebe, jen jsem chodila pravidelne na masaze a to tu hodinku pohlidal manzel. Na prvnim hlidani byla mala az v roce
@Janeet píše:
@Nicalka taky malýho nepůjčuju, jsem na něm závislá, nemůžu bez něj být ani hodinu a to mu byl už rokJe to mamánek už od narození, vydrží pouze u táty, tak že když potřebuju jít k doktorovi, tak táta jde s náma a v čekárně hlídá malého
Hmm, tak to ti ale nezavidim, do budoucna se ti to vymsti
Já bych to neřešila.. je to tvoje dítě, nechceš nechceš a ať se klidně staví na hlavu. Já jsem zas v tomhle jiná. Mamka si prcka vzala po 6 nedělí na 2 noci. Ale on jen spal a jedl
a já byla totálně vyřízená a do toho byl Silvestr. Tak jsem celej den spala a pak si zašla na skleničku s kamarádama a pak už jsem se zas těšila na prcka. Mamka si ho často bere a mě to přijde normální. Každá to máme jinak a nikdo tě nemůže nutit, aby jsi dala dítě na hlídačku, když ti to je proti srsti ![]()
@Slečna Ferka píše:
Popravdě já zakladatelku moc nechápu. Tahle závislost na dítěti mi přijde přehnaná: jasně, nedám dítě každému (z rodiny ve 2m tak leda mámě, nebo povozit do kočárku spící ostatním členům rodiny), ale zase neumět být bez mimina vůbec… To ji bereš i na nákup do obchoďáku nebo do čekárny k doktorovi? Nebo máš muže, co je Ti pořád k dispozici? (Ani nemluvím o situaci, že bys třeba musela do nemocnice…)Podle mě by neškodilo se pokusit trochu uklidnit, spíš než se ujišťovat, že je normální na dítěti nonstop viset.
Stim naprosto souhlasim.
Tez mi to prijde prehnane. Navíc když někdo odjel vozit tak ja si poklidila apod.
@Nicalka
Poprvé jsem dala dítě na hlídání na dvě hodiny v devíti měsících ![]()
@Slečna Ferka píše:
Souhlas! ![]()
@Nicalka
A jinak absolutně nechápu, proč by si měl někdo brát sám pryč malé miminko, které je plně kojeno. Pokud někdo chce, může přijet, pochovat, ale brát pryč? Nevidím jeden jediný důvod.
Jo a na noc ho nikomu nedáváme! když jsme přes noc pryč tak hlídají tchánovci u nás doma, v září pojedem na prodloužený regenerační víkend a to bude malého hlídat zas má mamka, ale v našem domě, kde má syn zázemí!…jejda, jak jsem si na to vzpomněla, už je mi úzko