Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy, chtěla bych znát váš názor a byla ráda za vaše rady. Mám syna kterému jsou dnes 2 měsíce, na poslední kontrole u doktorky přesně před týdnem mi řekla, že malej nepřibírá, ať mu začnu po kojení dávat ještě cca 50 nutrilonu (dodávám že se před vážením 3× a pořádně pokadil
)na kontrolním kojení v úterý u ní v čekárně totiž vypil jen 50.Nicméně já dávat nutrilon nechci, bojím se hlavně že mi po flašce potom neveme prso. Koupila jsem si váhu a malýho vážím před a po kojení. Někdy vypije 100,někdy jen 50, ale zase kdyby měl hlad, tak mi nevydrží spát 3-4 hodiny ne? Několikrát jsem zkoušela dát po kojení ještě moje odtříkaný mlíko, ale nechtěl, a to co jsem do něj dostala pak vyblinkal
včera vypil o půl desátý večer 60 a spal až do půl pátý, tak už fakt nevím. Co byste dělali vy??
@Iwis vážila bych ho před a po kojení a pokud zbaští dost, tak bych nepřikrmovala… jak čtu, tak natahá dost, takže bych vydržela a prostě vážila a max zkusila častěji přiložit.. ![]()
@Iwis píše:
Ahoj maminy, chtěla bych znát váš názor a byla ráda za vaše rady. Mám syna kterému jsou dnes 2 měsíce, na poslední kontrole u doktorky přesně před týdnem mi řekla, že malej nepřibírá, ať mu začnu po kojení dávat ještě cca 50 nutrilonu (dodávám že se před vážením 3× a pořádně pokadil)na kontrolním kojení v úterý u ní v čekárně totiž vypil jen 50.Nicméně já dávat nutrilon nechci, bojím se hlavně že mi po flašce potom neveme prso. Koupila jsem si váhu a malýho vážím před a po kojení. Někdy vypije 100,někdy jen 50, ale zase kdyby měl hlad, tak mi nevydrží spát 3-4 hodiny ne? Několikrát jsem zkoušela dát po kojení ještě moje odtříkaný mlíko, ale nechtěl, a to co jsem do něj dostala pak vyblinkal
včera vypil o půl desátý večer 60 a spal až do půl pátý, tak už fakt nevím. Co byste dělali vy??
Byt tebou tak nedokrmuju, kdyby mel malej hlad tak se bude budit castejc, nektera miminka pribiraji min, treba se to jeste otoci a budes kojit casteji, pokud to malej vyblinka tak mu to nenut.
@Iwis přikládala bych co nejčastěji (hlavně v noci ještě je malý, noční kojení je pro laktaci důležité!) nevážila bych po každém kojení. Šla bych na převážení třeba za týden - nebo převážila doma.. 100 pila malá už v porodnici, ale ona byla trochu extrém a přibírala i půl kila týdně..
Mě řekli v porodnici at taky přikrmujeme, já přikrmovala asi jen 14 dní nejdřív injekcí a pak jsem dala i láhev. Rozkojili jsme se a kojili až do roka, mohli bychom i déle, ale já dál už nechtěla.
Malá pila z láhve i čaj, brala i dudlíka a skojením problém nebyl. Láhev jsem měla od aventu.
Jednoduchá rada zní říď se miminkem, já třeba kolila každou 1,5hodiny.
Když už vážíš, tak sečti, kolik toho vypije za 24h, jsou na to nějaké tabulky podle hmotnosti dítka a pokud by to bylo plusmínus OK, tak bych nepřikrmovala. A když už, tak nějak jinak, než lahvičkou, ale to by byl dost opruz…
Co znamená nepřibírá?
Přidej jedno kojení v noci a počkej do příštího převážení. Pokud se ti nezdá, že by měl hlad, tak bych nedokrmovala. Je možné, že prostě nemá takovou potřebu. Všichni přeci nejíme stejně ![]()
@martina.se píše:
@Iwis vážila bych ho před a po kojení a pokud zbaští dost, tak bych nepřikrmovala… jak čtu, tak natahá dost, takže bych vydržela a prostě vážila a max zkusila častěji přiložit..
no právě když jsme byli na kontrolním kojení, tak vytáhl 50 a sestra mi řekla, že je to málo, že by měl vypít aspoň jednou tolik, tak abych dala 50 nutrilonu, a to fakt nechci
teď jsem ho třeba nakojila, vypil 60 a vzal si ještě 40 odtříkanýho, což koukám. Ale teda z flašky, dostala jsem nějakou novou, co má malinkou dírku a má donutit mimča tahat jak z prsa, aby si právě na flašku nezvykli. No a teď usnul a hádám že se vzbudí až tak po 16 hodině… no a právě vzbudit ho to je teda umění, jak zabere, tak je to dost složitý.
Na vynucení se není čemu divit, že vypil jen padesát, když nebyl jeho čas. Záleží, jak přibírá. Nebo zkus taky sečíst, jen pro orientaci, kolik toho zhruba vypije za den.
JE potreba dite nejen vazit, ale taky merit-doktorka to nekdy zapomene a zjisti, ze dite nepribralo–jenze ono zrovna vyristlo 4 cm, takze si ho i mer a uvidis-kdyz roste, dobre pije a nema jiny problem /nedostatek zeleza-spave blede dite nechce moc pit/ a dost nacura- nemusis podle me vubec ani UVAZOVAT o prikrmu ![]()
Budila bych na kojení v noci. pokud vyblindil dokrm odstříkaným, tak má očividně naplněno, hlad nemá.
@Lussye píše:
Mě řekli v porodnici at taky přikrmujeme, já přikrmovala asi jen 14 dní nejdřív injekcí a pak jsem dala i láhev. Rozkojili jsme se a kojili až do roka, mohli bychom i déle, ale já dál už nechtěla.
Malá pila z láhve i čaj, brala i dudlíka a skojením problém nebyl. Láhev jsem měla od aventu.Jednoduchá rada zní říď se miminkem, já třeba kolila každou 1,5hodiny.
já bych klidně kojila časteji, ale on prostě spí a když se vzbudí dřív, tak zkouším přiložit ale začne se vztekat a prostě nechce… ![]()
Pouze bych kojila a ani bych nevazila
evidentne prospiva, cura, roste (obvod hlavicky, delka) a je to spokojene mimco. Zkusenost mam i svou- dcera rostla a nepribirala 4tydny, ale byla spokojena a pak zas zacala pribirat a UM jsem ani nekoupila.
Jinak kontrolni kojeni se nema delat, mimca jednak nepijou s klasickym hladem a hlavne v jinym prostredi pijou jinak a nema to zadnou vypovidajici hodnotu.