Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No colu posrkávám, lízátka jsem tak zkoušela ale nic moc.. a jím až se vyzvracím protože když je mi zle a něco sním tak to letí ven :/
@zlatkonikca Aha…tak aspon, že ta cola..
…jinak nevím co poradit mnu ![]()
No já jsem zjistila zajímavou věc a pak jsem dohledala, že to má podobně hodně těhotných…Ta těhotenská nevolnost je zvláštní tím, že je člověku blbě, myslí si, že když do sebe něco dá, tak to určitě půjde ven nebo se mu přitíží a funguje to naopak. Když si něco vezme, tak se mu udělá líp. Takže já to takhle přejídám
. Někdy mi to nepomůže, ale ještě se mi nestalo, aby se mi potom nějak ještě víc přitížilo jako to je klasicky u nevolnosti z jiných důvodů…
Ozivuji diskuzi
Nyní jsem také ve stadiu nechutenství. Na úplném zacatku jsem pořad jen jedla a měla na všechno chuť. Momentálně uz 4. den mam těžký žaludek, je mi blivno, ale zatím nezvracim (tuk, tuk). Jen si vzpomenu na nějaké hlavní jídlo a zvedá se mi žaludek
Hodně mi pomáhají haslerky a teď piju vychlazený ledový čaj a snedla jsem pylik bramburek ![]()
@Verunbr přesně jak popisuješ jsem měla 3. měsíc a kus 4. Jen myšlenka na některá jídla, která jsem předtím milovala, ve mně vyvolávala pocity na zvracení. Celkově jsem dohromady zvracela jen 2× - ale pouze ráno a z prázdného žaludku. Pak jsem se naučila poslouchat své tělo - pomáhaly mi ty rady, kdy máš sníst jen nějakou drobnost, suchar, sušenku, kousek rohlíku na lačný žaludek, potom se fakt pořádně nasnídat. Snažím se zobat pořád něco a přejíst ty pocity. Nejhorší jsou výpary z vaření, to mi dělalo hodně špatně, teď už je to ale dobré. Zkus si najít nějaký ten zob, který ti bude dělat dobře, on někdy ten prázdný žaludek dělá divy. Nejlepší jsou nějaké obyčejné sušenky, já ujížděla na pomerančových ze zdravé výživy, taková malá kolečka, vždy jsem měla krabičku u sebe, fakt to pomáhalo - už už jsem myslela, že letím na WC, zobla jsem sušenku a byl pokoj ![]()
Co se týče brambůrků - nic si nevyčítej. Já jela ve zdravé stravě před těhotenstvím, žila jsem na jáhlách, cizrně, hromadě ovoce a zeleniny atp., v období nechutenství mi dělaly dobře jednoduché cukry (obyč. pečivo, toasty se sýrem každý den), když byla krize, tak i drobet té coly (pepsi je lepší, je v ní cukr a ne glukoz-fruktoz. sirup) a najednou si tělo říká o řízek! různé maso, i ty brambůrky, hromadu pomerančů a chleba s máslem (začátek 5. měsíce). Ono si řekne, co potřebuje. Můj pan doktor je fajn, vždycky se mu svěřím, že jsem si byla několikrát v týdnu dát chlebíček se šunkou a sýrem a on mi řekne: hlavně, že jíte.
Neboj, ustálí se to, mně už se některé ty chutě - díky Bohu - vrací do normálu. Už jím celkem i nutričně hodnotná jídla - teď už se mi vrátily chutě na ovoce a zeleninu a ryby, tak když je možnost, pořídím nějakou čerstvou sladkovodní rybičku ![]()
Jez to, co ti dělá dobře a hlavně moc nepročítej diskuze, co smíš a co nesmíš, člověk se zbytečně nervuje. Všeho s mírou ![]()
@Verunbr Jo a ještě dodatek: taky moc nečti takové ty články, co ti vyhodí google, když si zadáš:,,Jídelníček v těhotenství„,,Strava v těhotenství“ atd. - Nedokázala jsem dodržet skoro nic z toho, co tam píšou! Jednu chvilku jsem dostala chuť na brokolici a brambory, ale již při vaření mě chuť přešla a sotva jsem pozřela 2 sousta!, aby se neřeklo, a pak si namazala rohlík s máslem. Je dobré vyloženě neriskovat a nejíst např. syrová masa, ale pochybuju, že bys na to vůbec dostala chuť. Radši naslouchej svému tělu ![]()
Super článek, dekuji za podporu
také znám dobre zdravou stravu (pred tehu zdravá strava a fitness) ale teď je to hrozny, uz aby to přešlo
A to je teprve začátek. Jinak ten pomeranč mi nějak nesedl, dnes jsem snedla jakž takž půlku
všeobecně z každého ovoce a zeleniny
z obyc vody je mi taky blivno, spis ledový džus nebo ten ledový čaj. Asi fakt ty rychle cukry
Na ten pocit blivna mi opravdu nejvíce pomáhají cucat haslerky, ale těch susenek taky zkusím udělat zásoby, cítím, ze by mi mohly pomoct ![]()
@Verunbr jojo… zdravá strava.
udělej zásoby určitě - něčeho, co ti vyhovuje, ale zase to moc nepřeháněj, chutě se strašně mění! Na začátku jsem zeleninu fakt nemohla ani vidět. Ale fakt si říkám, že je to tím, že jsem měla vitamínů dost z doby před tím. Denně to bylo klidně těch 500g zeleniny - čerstvé + vařené. Tělo si řeklo o něco jiného, hlavně ty rychlé cukry. Sladké chlazené nápoje určitě udělají dobře - zase cukr. Já piju české 100% ovocné šťávy bez přidaného cukru, hlavně taková ta 5l balení, co vydrží v ledničce a mají kohoutek, jestli znáš - chlazené mi taky dělají moc dobře, ředím to s vodou.
Když se vrátím v mysli zpátky, opravdu jsem si hrozně vyčítala, že jsem začala jet na pečivu, polotovarech, tučných mléčných výrobcích, másle, brambůrkách, smaženém, ale výčitky mi nijak nepomohly, věřím, že jednoho dne se ke svým stravovacím návykům vrátím. Dříve jsem strávila hodiny čítáním etiket a kupováním věcí bez palmového oleje, bez ztužených tuků, bez glutamátu, bez éček (koupě pečiva nepřicházela v úvahu), ale ten 3., 4. měsíc jsem byla ráda, že něco v obchodě rychle popadnu, a že se mi tam neudělá z toho horka a špatnýho vzduchu zle ![]()
Nejlepší bude být prostě v pohodě a sníst to, co zrovna teď můžeš, s láskou a bez výčitek - naučila jsem se to ale fakt až teď.
@orizuri zdravim
jako bych viděla sebe, opravdu
před těhotenstvím jedině zdravá výživa, žitny chléb, pekla jsem z celozrnne mouky, jedla zeleninu a ovoce. Momentalne jsem 12 tyden těhotná a nepoznavam sebe samu
co zvládám pit a opravdu mi to pomáhá je ledová Coca-Cola, což ja jsem anti cocacolař, ale jiné tekutiny jdou ven. Zvracim skoro obden, ráno i odpoledne, jediné kolem 22 hodiny večer se mi udělá lip a spím. Snidam bílé pečivo, pro me do záři totální tabu
, obědvam S dětmi řízky a spagety a vůbec vše co jsem dřív měla jednou za pul roku a večerim chlebicky nebo bagety z pumpy
hrůza stravování teda. uprimne se těším az se vrátím do normálu ![]()
@KriJona tak to me opravdu trosku uklidňuje, ze nejsem jediná
ale je to děs no ![]()
Tak jsem si dnes koupila 1kg banánu na víkend (7 ks), ze jsem dnes jen na ne dostala strašnou chuť. No a uz ma 4 ks v sobě
mňam, nebudu mit zacpu?
![]()
@KriJona Ahoj, já byla před těhotenstvím tak daleko, že jsem nejedla pečivo žádné. Svačiny jsem řešila jáhlovými/pohankovými kašemi/ovocem/zeleninou/různými saláty s rýží, bezlep. těstovinami/zeleninovými polévkami, atd. Zcela jsem pečivo vyřadila. Je to fakt síla, co těhotenství a hormony se stravovacími návyky udělají. Nemůžu si pomoct, ale jen představa dříve milované jáhlové kaše s medem, oříšky a sušeným ovocem a je mi zle. Hektolitry koly jsem pila do minulého týdne, teď mam ledovou Lhenickou šťávu ![]()
Myslim, že dost nakynu, děsim se toho, ale fakt doufam, že už,,vím, jak na to", díky zdravému jídlu jsem byla plná energie a elánu a jedla jsem celý den a neustále hubla…
Teď přichází občas i takové krize, že se z jídla po*
, nesedne mi uzenina, páreček - kdo by se divil, když to moje tělo 2 roky nevidělo?! ![]()
je to fakt hnusnej éčkovej koktejl, dycky si řeknu:,,a dost, tohle už jíst nebudu." pak jdu v krámu okolo a je konec!…
@orizuri
taky se děsím že že mě bude koule, s tím co teď jim a piju zákonitě ztloustnu víc než je zdrávo. Přesně, myšlenka na Žitny chléb nebo cizrnova pomazánka ve mě vyvolává myšlenku na zvracení. Dneska jsem si koupila místo coly Vineu..ty bublinky ledové mi dělají dobře opravdu.je ale fakt že mi je lépe než třeba před 14 dny kdy jsem fakt brečela že chci jist a nejde to ![]()