Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Elishka1 žádný oficiální schválený výkaz ještě není když není ani stoprocentně jisté, že bude schválený zákon, ten jde teprve ve středu do senátu, pak prezident, tak bůh ví, co ti poslala ![]()
@Svistice myslím, že po ředitelích by se to chtělo jen v případě konkrétního podezření, že opravdu není s ohledem na další předpisy bez nějaké legislativní úpravy možné toto plošně vyžadovat, na druhou stranu asi ale v konkrétním případě kontrola snad možná bude ![]()
Prosím o radu…mám dvě děti, v současné době na mladší ve školce pobírám OČR. Otevře se u nás od 25.5. škola i školka s normální pracovní dobou, tedy obě instituce do 16 hod. Starší dcera do družiny nechodí, ale dejme tomu, že by ji vzali, musela bych to zjistit. Děti nemají žádné chronické nemoci. Ale já chodím do práce vesměs na odpolední, domů se vracím po 19 hodině. Za normální situace děti vyzvedávají prarodiče, ale teď s nimi máme přerušen veškerý kontakt, pouze přes telefon, nákup jim necháváme u dveří (oba onkologicky nemocní, 68let). Takže i když děti do školy a školky dáme, je problém, co pak s nimi odpoledne. Prarodičům teď určitě říkat nechci, vím, že se bojí. Zaměstnavatel mi může změnit pracovní dobu nejdříve až od září. Měla bych nárok na OČR ještě aspoň za ten červen? Podotýkám, dosud jsem na děti nečerpala žádné OČR a nemocenskou jsem měla naposledy před deseti lety (rizikové těhotenství). Nemoci řeším čerpáním dovolené. Předcházím názorům typu, že se lidi chtějí doma válet a nepracovat, není to můj případ…
@Anonymní píše:
Prosím o radu…mám dvě děti, v současné době na mladší ve školce pobírám OČR. Otevře se u nás od 25.5. škola i školka s normální pracovní dobou, tedy obě instituce do 16 hod. Starší dcera do družiny nechodí, ale dejme tomu, že by ji vzali, musela bych to zjistit. Děti nemají žádné chronické nemoci. Ale já chodím do práce vesměs na odpolední, domů se vracím po 19 hodině. Za normální situace děti vyzvedávají prarodiče, ale teď s nimi máme přerušen veškerý kontakt, pouze přes telefon, nákup jim necháváme u dveří (oba onkologicky nemocní, 68let). Takže i když děti do školy a školky dáme, je problém, co pak s nimi odpoledne. Prarodičům teď určitě říkat nechci, vím, že se bojí. Zaměstnavatel mi může změnit pracovní dobu nejdříve až od září. Měla bych nárok na OČR ještě aspoň za ten červen? Podotýkám, dosud jsem na děti nečerpala žádné OČR a nemocenskou jsem měla naposledy před deseti lety (rizikové těhotenství). Nemoci řeším čerpáním dovolené. Předcházím názorům typu, že se lidi chtějí doma válet a nepracovat, není to můj případ…
Ja myslim, ze ano, z duvodu, ze se ti prac. Doba neslucuje s oteviraci dobou skolky/skoly. Takze pokud te zamestnavatel necha doma a zustanes s detma doma, tak narok mit budes. Bude to ta kolonka organizacni duvody nebo jak to pak presne na tom formulari nazvou. Zatim to teda ale jeste neproslo senatem a nepodepsal prezidnet. Ale to snad zvladnou pristi tyden.
A o valeni doma se tu mluvilo kvuli tomu, ze chteji rodice poslat deti do skoly, ale dal sami sedet doma a OCR pobirat ![]()
@sezam01 předpokládám, ze je nachystany předem, nepředpokládám, ze ho sesmolila sama aktivní urednice
@AvajBr píše:
A o valeni doma se tu mluvilo kvuli tomu, ze chteji rodice poslat deti do skoly, ale dal sami sedet doma a OCR pobirat
A kde to tady bylo? Nic takového jsem tu nezaregistroval, ale nečetl jsem celou diskuzi.
@jege píše:
A kde to tady bylo? Nic takového jsem tu nezaregistroval, ale nečetl jsem celou diskuzi.
To jsem asi psala já. V několika FB diskuzích mě přesvědčoval, že může dítě dopoledne do školy a přitom rodič zůstane na OČR. Nezdálo se mi to, tak jsem se ptala.
@Elishka1 Bůh ví co ti poslala
, ještě ve středu dopoledne byla ve hře varianta, že se školní očr s otevřením škol úplně zruší, odpoledne si Maláčová nakonec vyhádala schválení a večer to odhlasovala sněmovna, senát to má na programu až příští středu
. Ale je to tvé očr, já se s tebou dohadovat nehodlám, vyplň si, co chceš
.
@sezam01 píše:
@Elishka1 Bůh ví co ti poslala, ještě ve středu dopoledne byla ve hře varianta, že se školní očr s otevřením škol úplně zruší, odpoledne si Maláčová nakonec vyhádala schválení a večer to odhlasovala sněmovna, senát to má na programu až příští středu
. Ale je to tvé očr, já se s tebou dohadovat nehodlám, vyplň si, co chceš
![]()
.
Moje dítě půjde do školy. Ale potřebovala bych nástup o cca týden, popř. pár dní později. Lze to? Lze mít OCR do např. konce května? Nebo musí být klasicka omluvenka a musím si zařídit OCR na druhé dítě? Bude to z důvodu zdravotních potizi a jak to půjde, tak chci, aby do školky šlo (nedokážu to předem odhadnout tu dobu). Jakým způsobem si zařídit OCR na školkove dítě? Školka bude již otevřená a ošetřovne budu potřebovat týden. Pokud to budu mít na nemoc a bude stačit ten týden (doufám), tak bude 60 nebo 80 %? Nevíte někdo? Nebo se to ještě neví?
Dobrý den, mohl byste sem prosím někdo dát nějaký odkaz, kde by byly aktuální informace, jak je to s pokračováním ošetrovneho? Je nějaký nový formulář? musí mít člověk důvod? Někde čtu, že jo, někde že ne. Pokud ano, jakým způsobem budu prokazovat, zda jsem riziková skupina? Kdo o tom, zda jsem riziková skupina vlastně rozhoduje?
Všude čtu něco jiného, dokonce ani na stránkách MPSV jsem se nic nedozvěděla
Děkuji
@Aristolochia ano od pondělí je nový formulář, zde odkaz na stažení https://eportal.cssz.cz/…opisy-vpduvz
Zatím se prý ještě nemá vyplňovat, budou k tomu ještě do konce měsíce vydávat nějaké pokyny
@malina83 ja jsem ho odevzdala, účetní mi řekla, že žádné pokyny, ze by se neměl odevzdávat nedostali a že od 25. 5 by měl být uvedený ten důvod, protože škola již otevřená je, tudíž nový výkaz už se odevzdává
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.