Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vokishka píše:
@bartsch to není, že by nikdo jiný 5.trifu nezvládl. Ale že ti z druhého stupně tam budou mít devítky a vyučují distancne ostatní třídy. Navíc se v poledne budou střídat, někde právě ti z druhého stupně budou mít ten odpolední blok.
Dceru mám na druhém stupni - distanční výuka naštěstí funguje dobře, ale třeba občanku, informatiku, tělocvik, hudebku, výtvarku nemají, že. A zrovna učitelka s kombinací TV/ON by to zvládla. Nevěřím, že by se nenašel jediný učitel, který by ji nezastoupil. Ostatní učitelky z 1. stupně nastupují, co vím.
@bartsch vždyť nevíš, jestli nebudou mít ti učitelé odpolední družinu. Navíc dělených tříd může být víc, takže budou potřebovat víc učitelů i na dopoledne.
Ano ekonomicky nás to velmi oslabilo. Proto spousta firem sáhla po možnosti poslat své zaměstnance na očr.
@bartsch píše:
@LaPaloma Mě by zajímalo, co ti lidé budou dělat, až se Covid vrátí - třeba na podzim. To nebudou jejich děti chodit třeba půl roku školy? Učitelé, kterým se nechce, nebudou učit a třeba celé pololetí budou trávit zavření doma?Bohužel je tento štědrý (až moc) systém s OČR (a i jiné podpory) kvůli koroně mnohými zneužíván
Moje kamarádka je doma kvůli jedenáctileté (ještě má holku v osmičce), je vysmátá - děti jsou celý týden u prarodičů, ona doma sama, do práce se jí nechce a stát jí prý platí pěknou dovolenou. Děti do školy dát nechce - proč asi, že?
![]()
Takových je víc. Akorát nechápu, proč nemá děti doma? Někteří mají dovolenou a někteří neví, co dřív. Já to mám teď dost náročné. Musíme se učit i o víkendu a teď jsme teda pozadu. A sousedka s jedním 12letym chytrým dítětem má dovolenou. Úkoly má hotové za dve dopoledne a zbytek prázdniny a dovca, opalovačka.
@vokishka Žádné odpolední bloky v plánu u nás na škole nejsou. Výuka dopoledne 4 hodiny. Pokud bude třída rozdělena, má ve druhé třídě zastoupit učitelku asistentka. Škola pokyny již vydala. A nebylo v nich, že pokud nenastoupí třídní učitelka, musí celá třída zůstat doma. Mluvila jsem o režimu ve škole i s jinou učitelkou, byla třídní dcery na 1. stupni, potkaly jsme se venku. To jsem tehdy však ještě nevěděla, že naše učitelka nechce nastoupit
, takže jsem nemohla položit další dotazy
Na druhém stupni dcera nemá výuku online přes videokonference, dostává zadané úkoly a vypracované je posílá učitelům. Kdyby potřebovala, může konzultovat. Přes videokonferenci probíhá každý týden třídnická hodina a třeba chemikářka má individuální videohovory, když potřebuje. Myslím, že by mému dítěti mělo být umožněno, chodit do školy a ne, že to bude učitelka blokovat. Navíc když ona funguje tak, jak funguje.
@bartsch že chceš dítě dát do školy teď s ředitelem. Všude bude normální, že budou učit asistentky, Plaga si to tak i představuje. Někdy je asistentka, která ví, jak ta třída funguje, co a hlavně jak probírali lepší varianta než tělocvikář.
@Semtex píše:Šílíš? Kdo to kdy bude ověřovat? Vít, kolik je teď různých dávek, které navíc platí různá ministerstva? Myslíš, že se po čase domluví a všechno budou zpětně ověřovat? To by dalších 10 let nedělali nic jiného! Možno pár nejkřiklavějších případů a lidí, které se budou někde chlubit nebo je někdo udá, ale jinak bude ticho po pěšině.
Rozhodne nechci, aby me pak někdo případně popotahoval za to, ze jsem lhala a ze čerpám příspěvek neoprávněně![]()
A vzhledem k tomu, ze to za ten měsíc přesáhne 5000, by me mohli soudit i za trestný čin
A i když k něčemu dojde, tak max. vrátíš, co budou chtít, i to jenom myslím do 3 let maximálně, ale žádné penále, pokuta nebo dokonce trestní stíhání Ti nehrozí. Pokud to sama nepřiznáš, tak kdo Ti prokáže úmysl?
Já osobně žádám o to, na co si myslím, že mám nárok, raději víc než méně s tím, že úřad ať si pohlídá sám, jestli je to oprávněné nebo ne, a když není, tak ať to odmítne. Kdyby se po čase rozkýval k nějaké prověrce a něco chtěl vrátit, tak buďto to zdůvodním v nějakém odvolání, nebo to vrátím, když nebude jiného zbytí, ale nějakých represí se neobávám. Levá ruka neví, co dělá pravá, sami úředníci si to vykládají každý po svém, dnes neplatí, co platilo včera a naopak, tak proč bych v tom měl mít jasno já? Ze začátku jsem to sledoval a snažil se být v obraze, pak jsem na to rezignoval. ![]()
@bartsch tak až tak (ministr) bych to nehrotila… Můžeš jim pěkně zavařít. Co vím, tak se všude snaží rodiče odradit… No co si budeme povídat, oni se tam asi nic eeeextra nenaučí, ale my prostě už musíme do práce-z mnoha důvodů. Takže potřebujeme i jen obyčejné hlídání. A co si budeme povídat, tak i to, že po příchodu z práce nebudu muset 2 hodiny sedět s dcerou u učení se mi zamlouvá. Pokud jsi stejně doma a učení zvládáte, tak ho doma nechej, ale je to všude prezentováno jako „hlídání“ děti pro zaměstnané rodiče.
@BaMaK Celou dobu s manželem pracujeme. Chodíme do práce, já jsem měla přes měsíc částečně HO (do oběda v práci, odpoledne HO). Ale už to déle nešlo, potřebuji být více v kanceláři. Občas musím i někam na stavbu. Doma jsem toho udělala méně, když jsem od práce odbíhala k češtině a matice. Děti to do školy hodně zvládají bez pomoci, dcera téměř pomoc nepotřebuje, ale na syna musím dohlédnout, aby to neodkládal
Manžel se z práce nedostane domů dříve jak v sedm večer. A tím že nemáme moc zpětnou vazbu od učitelky, jen při videohovoru, suplujeme učitelku na maximum
Vadí mi ten zmatek a chyby v zadáních. Někdy aby se v tom prase vyznalo
Úkolů je hodně, k tomu slohovky, referáty, každý týden diktáty a online testy na známky. Něco se dohání o víkendu. Z některých předmětů má kluk učitelky z 2. stupně a ty fungují perfektně. Reagují rychle a mají podklady výborně připravené. Já nikoho potápět nechci, štve mě to, ale my už to do konce školního roku doklapeme v současném režimu. ![]()
Ale co mají dělat rodiče prvňáčků, druháku a dejme tomu i třeťáků když je škola až od osmi a namaji nikoho kdo by jim je vypravil a do práce musí o šesti a to stejné odpoledne některé školy jsou jen do jedenácti nebo do dvanácti my jsme například bez babiček a nevím kdo by mě je hlídal my máme rizikového má onemocnění srdce ale dokážu pochopit i tyto rodiče určitě nebudou mít od zaměstnavatele dovoleno jít do práce na osmou a o jedenácti končit
@Anonymní píše:
Pro me bych otevřela školy, všechny stupně. Dceru bychom normálně do školy poslali. Je v 6 třídě a nevidím důvod proč maji děcka sedět doma. Shopiny, kina vše se otevře a do školy nemůžou. Katastrofa!! To jsem zvědavá co chtějí dělat, pokud se uskuteční druha vlna na podzim. To zase zavřou školu na půl roku?![]()
lidi, stejně ocr využívají. Najednou ma stát penize na vyhazování, ale někde je pak vzít zpět musí. Nejake ty vyšší daně, vyssi ceny. Však to přijde hlavne jak pul republiky sedi doma a nemusi
![]()
![]()
Nesedi doma, stoji ve fronte pred Ikea nebo utraci OČR v jinem obchodaku. ![]()
@Anonymní píše:
Bohužel je to tak, že pobírají očr a firma doplatí 20%, což nás vyjde levněji. Pokud zůstane zaměstnanec na home officu a nebude pobírat očr, musí dostat plnou mzdu, ale nedělám si iluze, že maká 8h denně a když musi ještě s dětmi dělat školu, řešit stravu, úklid, zábavu. Takže pokud by zůstali na očr, není problém. Ale šlo mi o to, jak to bude, pokud se rodič rozhodně neposlat děti do škol.
Jsem na HO celou dobu, makam osm hodin denne a k tomu ucim dva skolaky, cca tri hodiny denne. Zabavi se sami, tu potrebu bavit skolni deti nechapu
. A sice obcas s vyplazenym jazykem, ale zvladame. Proc bych jako na HO v prac.dobe nepracovala? ![]()
Ted je mate na ocr a makaji osm hodin denne? Jako sorry. Z takovych zamestnavatelu bych ![]()
@Anonymní píše:
Jasně, ale pro příklad: mám školní dítě doma, beru očr, nechci, aby šlo do školy, protože xxx. Nebydlim s nikým, kdo by byl v ohrožené skupině. Prostě mi to vyhovuje. Přijdu o očr?Tito lidé u nás pracují. Pokud budou na očr, není problem(stát je zaplati). Ale pokud přijdou o očr, chtějí být doma na home officu a to nepřichází v úvahu. O to mi jde. Možná jsem to blbě popsala. Šlo mi o otázku, jak se stát rozhodne v případě neposlani dítěte do školy. Ale bude se to, jak jsem zjistila, teprve řešit.
Jo, takze dokud pro vas pracuji, i ksyz jsou na ocr, a vlastne jim praci plati stat, tak je to v poradku, ale pokud by meli delat za plat od vas, tak je to spatne? Ahaaa, co to je za firmu? Abych vedela, kam nelezt? A pokud budou v kancelari, tak je platit jako nebudete nebo o co jde? ![]()
@Svistice píše:
A ty myslíš, že když leští v kanceláři osm a půl hodiny židli, tak těch 8 hodin pracují (a dokonce efektivně)?
Myslím, že by vám mělo být jedno, co kdy a jak dlouho dělají, ale své běžné penzum práce by měli mít splněno. Jestli si to udělají za 4 hodiny a zbytek stráví péčí o děti, nebo to budou dodělávat po večerech či víkendech, by vám mohlo být jedno.
Presne tak. Tady ten pohled, ze v kanclu mam lidi pod dohledem, je opravdu prezitek. Snad jde videt, ze prace je odvedena i mimo kancelar?
@Svistice píše:
@LaPaloma Já to chápu od zakladatelky tak, že mají zaměstnance, kteří pobírají OČR, u toho normálně pracují na HO a firma jim dorovnává těch 20% mzdy do normálu.
Teď zaměstnanci nechtějí poslat dítě do školy (nebo možná i chtějí, ale školní provoz bude asi omezený) a proto chtějí dál dělat doma na HO, přičemž pokud přijdou o to OČR, tak jim firma bude muset normálně zacálovat 100% platu.Takže firmě by se náramně hodilo, mít doma zaměstnance, co pobírají OČR, normálně z domu pracují a firma jim jen dorovnávala rozdíl do klasické mzdy, co nejdéle.
Pochopila jsem to stejne. Je to hnus.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.