Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy píše:
prave ze jo, firmy vyuzili toho, ze naklady na zamestnance prevzal stat, zamestnanci jsou na ocr a pracuji ho.
Vím o takových případech. Ale zakladatelka řeší, že zaměstnanci chtějí zůstat na HO a neposlat děti do škol. To můžou i bez pobírání OČR.
Já taky nevím, jestli mám hlásit důvod. Dcera by do školy chtěla, ale máme rizikové osoby (tatínek vysoký tlak a babička 70 let), navíc dcera měla o víkendu nějakou virózu, takže celý den horečkovala, druhý den vyskočila horečka jen večer a další den už bez teplot. Mladší syn měl to samý asi tři dny před ní. Takže ani on nemůže do školky, protože chtějí podepsat prohlášení, že neměly žádný projev virózy 14 dnů před nástupem do školky/školy. Jen nevím, jestli tedy kvůli OČR mám někde něco vyplňovat, z jakého důvodu nemůžou nastoupit. Dcera i pokašlává a třídní mi řekla, že když bude kašlat, že ji pošle okamžitě domů
No a další je, že není otevřená ranní družina, takže by byl problém ji do školy vozit. Musela by zase babička nebo děda (oba 70 let).
@Svistice Ano, my jsme to doma dlouho probírali. Nejdříve se paní učitelka tvářila, že škola bude a pak nám před týdnem v noci napsala, že situaci vyhodnotila, že ona je prý riziková
a do školy se nechce vrátit (nevím, co pak bude třeba na podzim dělat s novou třídou
) a třídu hodlá nadále učit online. Tradá, jede se dál
Chtěla jsem napsat ředitelce, v čem je problém. Tak ať učí někdo jiný z učitelů
Na 2. stupni by se jistě nějaký našel, matematiku a češtinu 5. třídy snad zvládnou všichni. Rodiče to musí zvládnout také
A ještě stále přemýšlím, jestli nenapíšu
Ale ten pocit, že už se s ní nechceme zaobírat, je zatím silnější. Pokud by někdo z rodičů potřeboval podporu, tak ho podpoříme.
@Kriss Tina píše:
Jak to je nevim, jeste to neni dořešené, ale doufam, že očr plošně zruší a nechaji ho případně jen těm, kdo mají v domácnosti někoho rizikoveho. To by si pak každá druhá mařena mohla říct, že dítě nedá do školy, protože je přece pohodlnější s nim dřepět doma za 80% platua pokud máš HO, tak očr stejně nepotřebuješ, leda bys system zneuzivala ještě jednou tolik a nechala si vyplácet očr i plat za práci z domova.
já to vidím podobně. Už po 14 dnech, co zrušili školu, tak spousta lidí vykřikovala, ať už jdou děti do školy, co s nima mají doma dělat, že nechtějí být doma za 60%. Pak když to zvýšili na 80% tak spousta lidí otočila. Už se jim do práce moc nechce. Proč by taky. Za ty prachy není špatné být doma.
Jedině kdo by měl nárok na očr je ten, kdo má nějak nemocné ( rizikové) dítě. Ty rizikové osoby v domácnosti taky moc nechápu
. Když má někdo v domácnosti osobu v rizikové skupině, tak dospělí do práce jde, ale dítě do školy dávat nebudou ![]()
Příspěvek upraven 12.05.20 v 10:10
@jary1 hele ty rizikové cleny v domacnosti, bych chapala, kdyby byl treba jeden rodic onkoligicky, ale tam bych to pak nechávala rozhodnout dr podle situace.
@jary1 mám stejný názor. 80% platu a být doma v klidu je přeci lepší než složitě dávat dítě do školy a chodit do práce. Teď bude problém některé rodiny donutit k normálnímu režimu.
@bartsch to ale rozhodně nezáleží na třídní učitelce. Pokud škola otvírá, tak prostě máte právo poslat dítě. POkud neotvírá celá škola, zřizovatel má povinnost zajistit místo jinde. Plaga o tom mluvil.
@Kriss Tina píše:
@jary1 hele ty rizikové cleny v domacnosti, bych chapala, kdyby byl treba jeden rodic onkoligicky, ale tam bych to pak nechávala rozhodnout dr podle situace.
to určitě. Třeba otec onkoligický pacient a matka bude s dítěten na očr. To je v pořádku. Ale znám rodiny, kde žijou s prarodiči ( cca 70 let), otec chodí do zamestnání ( obchod, kde se denně se stovkami lidí), ale dítě nechtějí poslat do školy, protože mají v rodině,,rizikové osoby,,
. No proč by. Sama matka mi řekla, že by byla blbá jít do práce, která ji nebaví, když může být na očr za 80%. Tohle mi vadí. ![]()
@bartsch ale tohle vůbec není o třídní učitelce. Oni vám děti musí vzít. Je jasné, že ne každý bude mit třídní… Hlavně se musíte do 17.8. nahlásit, jinak máte smůlu a dítě už vám nevezmou.
Pro me bych otevřela školy, všechny stupně. Dceru bychom normálně do školy poslali. Je v 6 třídě a nevidím důvod proč maji děcka sedět doma. Shopiny, kina vše se otevře a do školy nemůžou. Katastrofa!! To jsem zvědavá co chtějí dělat, pokud se uskuteční druha vlna na podzim. To zase zavřou školu na půl roku?
lidi, stejně ocr využívají. Najednou ma stát penize na vyhazování, ale někde je pak vzít zpět musí. Nejake ty vyšší daně, vyssi ceny. Však to přijde hlavne jak pul republiky sedi doma a nemusi
![]()
@Martina84 ono kdyby nechali těch 60% očr, tak by rodiče ty děti do školy hnali. ![]()
@BaMaK píše:
@bartsch ale tohle vůbec není o třídní učitelce. Oni vám děti musí vzít. Je jasné, že ne každý bude mit třídní… Hlavně se musíte do 17.8. nahlásit, jinak máte smůlu a dítě už vám nevezmou.
My jsme se nahlásili už před 2 týdny. To učitelka napsala e-mail a chtěla vědět, které dítě se bude vracet do školy. Před týdnem pak od ní nakonec přišel e-mail, že ona se ale vracet nakonec nebude a třída se dále učí doma. Obávám se, že s posvěcením ředitelky
Našla jsem si schválně ten e-mail od ní: „Vím, že mnohé děti se na školu a své spolužáky těšily, vy jste počítali s výukou ve škole. Bohužel se ale Vašich dětí nástup do školy nebude týkat. (Alespoň podle posledních informací - třída bez třídní učitelky se učí online i nadále.) Děti se budou učit formou distanční výuky přes videohovory.“ ![]()
https://tn.nova.cz/…ostanou.html
Podle tohoto jsem pochopila, že školy by OČR mít měly, jedná se jen o školky. Takže těžko říct.
@bartsch rodice deti, kteri je chteji poslat do skoly, by meli kontaktovat reditelku skoly, popr. zrizovatele. I kdyby se do skoly nevratila uca, maji zaci narok na vzdelavani ve skole, treba v jine tride.
Reditel muze ucitele poverit distancnim vzdelavanim, nemusi se vracet do skoly, ale zaroven zaci maji pravo na navrat do skoly. Musi to udelat do 18.5.
@Svistice píše:
Vím o takových případech. Ale zakladatelka řeší, že zaměstnanci chtějí zůstat na HO a neposlat děti do škol. To můžou i bez pobírání OČR.
Bohužel je to tak, že pobírají očr a firma doplatí 20%, což nás vyjde levněji. Pokud zůstane zaměstnanec na home officu a nebude pobírat očr, musí dostat plnou mzdu, ale nedělám si iluze, že maká 8h denně a když musi ještě s dětmi dělat školu, řešit stravu, úklid, zábavu. Takže pokud by zůstali na očr, není problém. Ale šlo mi o to, jak to bude, pokud se rodič rozhodně neposlat děti do škol.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.