Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Semtex píše:
Já hlavně nechapu, proč do školy má jít pouze první stupeň. OČR je přitom do třinácti let, takže kdo má doma sestaka nebo sedmaka, na nej muže dal OČR čerpat?Plus nikde nejsou specifikované zadne konkrétní diagnózy, na které se ta výjimka vztahuje, tak jak to mám z toho jejich papíru poznat?
Někde jsem četla, ze prý to upřesní do konce měsíce, ale učitelka chce už nyní závazně vědět, zda dítě do školy půjde nebo ne a já vůbec nevim, co jí napsat.
V čestném prohlášení jdou rizikoví. Přesné diagnózy ti nikdo prostě nedá.
@Svistice píše:
Nebo ať zaměstnavatel přehodnotí svůj postoj k home office. Nevidím důvod ho těm, kteří svou práci poctivě a v čas odváděli, nenechat i do těch prázdnin.
Jenomže zakladatelka mluví o zaměstnanci, co byl na ošetřovačce a nechce se mu do práce ani dát dítě do školy a zjevně nemá jasný důvod.
Zaměstnavatel nemusí dát home office, když to práce neumožňuje. Někteří zaměstnavatelé byli rádi, že stát platí OČR v době, kdy potřebují omezit provoz.
Ale teď je doba, kdy se firmy rozjíždí a potřebují lidi zpět. Vůle pokračovat v home office nebude tak široká.
Třeba můj manžel má práci, která v zásadě umožňuje home office, přesto bylo nařízeno se do práce vrátit. Kdo si přinese, že je chudáček nemocen a k tomu bude nahraditelný, je velmi ohrožen. To se neřekne nahlas, ale je to tak. Máme tu pokles ekonomiky, zahraničního odbytu, poptávky, bude se určitě propouštět. Už teď je nezaměstnanost vysoká. Neskutečně to narostlo.
@vokishka ale tak podle čeho pak mám rozhodnout? Já proste nejsem schopna rozlišit, jestli ta nemoc, co ten člověk má, tam patří nebo ne, bere kvanta léku, bez nichž by nemohl ani vstát z postele a má plný invalidní důchod ![]()
Rozhodne nechci, aby me pak někdo případně popotahoval za to, ze jsem lhala a ze čerpám příspěvek neoprávněně
![]()
A vzhledem k tomu, ze to za ten měsíc přesáhne 5000, by me mohli soudit i za trestný čin ![]()
@Sára 1 píše:
Já neznám žádné dítě s obezitou. V mém okolí opravdu žádné není.Děti nejradši běhají venku.
Před lety jsem dělala chvíli v cest. agentuře. Přišla si tam ženská koupit zájezd. Tlustá jak prase a k ní kluk asi 5-6 let, které v sedě nemohlo dýchat kvůli břichu. Jediné, co ženu zajímalo bylo, aby v hotelu byl kvalitní all inclusive, aby neměl kluk hlad. Pohled na prsty rukou toho dítěte mi působil nevolnost. Něco tak tlustého a umaštěného jsem neviděla. Hnus.
A nedávno jsem viděla tak 7-8 let kluka, co měl tvar míče. V životě jsem nic takového neviděla, a že nejsem na světě krátce.
Můžu zodpovědně říct, že tak zpraseně tlusté děti, co jsou dnes, za mého dětství nebyly. A tolik oplácaných také ne. U mých dětí ve třídě jsou min. 2 děti s velkou nadváhou, a třetina má dost kg navíc. Na svačiny běžně 2 ks koblih.
@Semtex Skoly chteji vyjadreni rodicu s predstihem, aby se na navrat zaku za pomerne slozitych podminek stihly pripravit. Pokud si nejsi jista, napis to ucitelce, nejzassi termin prihlaseni zaka ke skolnimu vzdelavani je 18.5.
Se zase neco vyhlasilo, aniz by se domyslely dusledky, no
@Semtex Jakej člověk? Posuzuješ jen svůj zdravotní stav a nejbližší rodiny. Pokud se jedná o závažnější diagnozy, hodí se potvrzení od lékaře, aby nebyly problémy.
Pro zaměstnavatele určitě, zaměstnavatel potřebuje něco méně vágnějšího než pouze čestné prohlášení. To zatím stačí školám.
Upozornění - zaléčené astma nepatří mezi rizikové faktory - říkali to v TV. Je to dost rozšířený omyl, že každý, kdo užívá třeba ventolin, je ohrožen. Není to tak.
@LaPaloma Já to chápu od zakladatelky tak, že mají zaměstnance, kteří pobírají OČR, u toho normálně pracují na HO a firma jim dorovnává těch 20% mzdy do normálu.
Teď zaměstnanci nechtějí poslat dítě do školy (nebo možná i chtějí, ale školní provoz bude asi omezený) a proto chtějí dál dělat doma na HO, přičemž pokud přijdou o to OČR, tak jim firma bude muset normálně zacálovat 100% platu.
Takže firmě by se náramně hodilo, mít doma zaměstnance, co pobírají OČR, normálně z domu pracují a firma jim jen dorovnávala rozdíl do klasické mzdy, co nejdéle.
@Semtex Napiš, že zjem máš. Až uvidíš, jak to bude vypadat, tak v nejhorším dítě zase do konce školního roku omluvíš (pokud emusíš vyloženě řešit, kam s ním).
@Svistice hmmm no asi to tak dopadne, já bych si ho prinejhorsim mohla i vzít s sebou do práce, občas jsem to tak dělala, když byl třeba po nemoci a ještě nešel do školy, ale cely měsíc si úplně neumím představit ![]()
@BaMaK píše:
@bartsch já myslím, že mají celkem jasné pokyny z ministerstva. Samozřejmě mohou mít personální problém (starší učitele, hodně děti ve třídách…) ale v tom propadne bych si představovala prosebny dopis s vysvětlením a žádosti, aby děti zůstaly doma pokud je to jen trochu možné. Ne toto.
Pokyny mají. Ještě naše pí učitelka do e-mailu popsala, jak to bude probíhat u těch, kteří do školy půjdou, kdyby nás to prý zajímalo - stručně… třída po 15 dětech, v případě vyššího zájmu ve třídě rozdělení do druhé třídy, kde bude asistentka
Učitelka by prý musela obíhat obě třídy (zřejmě už žádný jiný učitel nezvládne látku 5. třídy). Ráno nástup do školy v danou hodinu (nemáme problém, kluk jezdí sám), vstup po 5 dětech, mytí rukou a dezinfekce. Ve třídě bez roušek, jeden žák na jednu lavici, na chodbě s rouškou a při vstupu do třídy dezinfekce. Obědy jsme nevyžadovali, do jídelny by teď kluk nechodil. Ptala jsem se syna, jestli by to byl pro něj nějaký problém, řekl, že ne - rouška mu nevadí, ruce si myje i normálně (prý není prase
) a dezinfekce mu také nevadí. Ano, zřejmě hodně rodičů chce své děti do školy poslat (jak to tak vypadá v synově třídě) a učitelku to zaskočilo. Zřejmě počítala s tím, že budeme zalezlí doma, hlavně děti a ona to nebude muset řešit. Že to za ni vyřešíme sami. Nejraději bych napsala Plagovi
, od dětství už jsem se s ním neviděla, jako děti jsme spolu jezdili na hory. Spíš pracovně občas narazím na jeho mámu, on si mě prý pořád pamatuje ![]()
@bartsch Tak to už bych Plagovi volala a řekla mu, že takovýto druh problému mezi lidem existuje. Aby věděl, s čím má jít na ministerstvo práce… atd, aby zatrhli ty nekonečně dlouhé OČR a nařídili něco neprůstřelného. Jinak to bude pořád dokola a neřešitelné pro hodně lidí.
@bartsch to není, že by nikdo jiný 5.trifu nezvládl. Ale že ti z druhého stupně tam budou mít devítky a vyučují distancne ostatní třídy. Navíc se v poledne budou střídat, někde právě ti z druhého stupně budou mít ten odpolední blok.
@LaPaloma Mě by zajímalo, co ti lidé budou dělat, až se Covid vrátí - třeba na podzim. To nebudou jejich děti chodit třeba půl roku školy? Učitelé, kterým se nechce, nebudou učit a třeba celé pololetí budou trávit zavření doma?
Bohužel je tento štědrý (až moc) systém s OČR (a i jiné podpory) kvůli koroně mnohými zneužíván
Moje kamarádka je doma kvůli jedenáctileté (ještě má holku v osmičce), je vysmátá - děti jsou celý týden u prarodičů, ona doma sama, do práce se jí nechce a stát jí prý platí pěknou dovolenou. Děti do školy dát nechce - proč asi, že?
![]()
@LaPaloma píše:
Jenomže zakladatelka mluví o zaměstnanci, co byl na ošetřovačce a nechce se mu do práce ani dát dítě do školy a zjevně nemá jasný důvod.
Zaměstnavatel nemusí dát home office, když to práce neumožňuje. Někteří zaměstnavatelé byli rádi, že stát platí OČR v době, kdy potřebují omezit provoz.
Ale teď je doba, kdy se firmy rozjíždí a potřebují lidi zpět. Vůle pokračovat v home office nebude tak široká.
Třeba můj manžel má práci, která v zásadě umožňuje home office, přesto bylo nařízeno se do práce vrátit. Kdo si přinese, že je chudáček nemocen a k tomu bude nahraditelný, je velmi ohrožen. To se neřekne nahlas, ale je to tak. Máme tu pokles ekonomiky, zahraničního odbytu, poptávky, bude se určitě propouštět. Už teď je nezaměstnanost vysoká. Neskutečně to narostlo.
Přesně tohle jsem měla na mysli. Děkuji ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.