Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bartsch to bude učitelky pokus a když se nikdo nepřihlásí tak zůstává v klidu doma
Já bych napsala ředitelce ![]()
Jasně, ale pro příklad: mám školní dítě doma, beru očr, nechci, aby šlo do školy, protože xxx. Nebydlim s nikým, kdo by byl v ohrožené skupině. Prostě mi to vyhovuje. Přijdu o očr?
Tito lidé u nás pracují. Pokud budou na očr, není problem(stát je zaplati). Ale pokud přijdou o očr, chtějí být doma na home officu a to nepřichází v úvahu. O to mi jde. Možná jsem to blbě popsala. Šlo mi o otázku, jak se stát rozhodne v případě neposlani dítěte do školy. Ale bude se to, jak jsem zjistila, teprve řešit.
@matkabagristy píše:
@bartsch rodice deti, kteri je chteji poslat do skoly, by meli kontaktovat reditelku skoly, popr. zrizovatele. I kdyby se do skoly nevratila uca, maji zaci narok na vzdelavani ve skole, treba v jine tride.
Reditel muze ucitele poverit distancnim vzdelavanim, nemusi se vracet do skoly, ale zaroven zaci maji pravo na navrat do skoly. Musi to udelat do 18.5.
Hmm, asi ředitelce napíšu
Ale teď mě potěšil synův trenér, psal, že za týden začínají zase tréninky atletiky
Kluk bude rád, už má absťák.
Od včera už zase naplno trénuje i dcera. Oběma jim to chybělo. Dceru (8. třída), kdyby to šlo, pošleme do školy také, ale 2. stupeň už to má jasné. Můj bratr je také učitel (na střední škole), je rizikový (roky se léčil s vysokým krevním tlakem, měl s ním dost problémy) a ani neuvažoval, že by zůstal doma. V pondělí se do školy vrátil se svou maturitní třídou. Můj táta (75 let) přednáší na dvou VŠ a také je v přímém kontaktu se studenty a vedením školy (je prorektor). Nehodlá sedět doma na zadku, je potřeba začít znovu fungovat.
@malina83 píše:
@vokishka přitom je to tak jednoduché, rizikové osoby, případně členové, kteří jsou v rizikové skupině a žijí ve společné domácnosti, by k ocr dolozili papír od dr, že jsou v rizikové skupině, žádný vypisování diagnóz, protože to je lékařské tajemství, razítko a podpis, tím by se zabránilo zneužívání ocr a ti co jsou rizikový, by dál pobirali očr.
No, mezi rizikovými osobami jsou (dle seznamu z naší školky) mimo jiné lidé s BMI nad 40. Opravdu ti přijde normální, aby se daňoví poplatníci skládali na OČR mamince, která se po dítěti vyžrala na jateční váhu (případně má doma chlapa, který jen sedí u TV a žere)? Tohle mě vytáčí neskutečně, lidé s BMI nad 40 si za to mohou sami, už takhle zatěžují zdravotní systém mnohem více, a teď by z toho měli snad profitovat?
Papír od Dr. to podle mě vůbec neřeší, protože by museli dát naprosto jasné noty všem doktorům (a třeba podle čeho bude doktor posuzovat, jak těžký astmatik to dítě je, znám v okolí několik dětí „astmatiků“, jedno dítě bez Ventolinu pomalu nepopoběhne, jedno si ho bere preventivně na dovolenou a použije 2× ročně). Pokud by jako rizikoví byli bráni jen např. pacienti se srdečními onemocněními nebo po onko léčbě, pak by to asi šlo, ale jinak je to jen prostor pro další zmatky a hlavně neúměrná administrativní zátěž lékařů.
Já bych to snížila klidně i pod těch 60%, ale nechala plošně, ono už by se to protřídilo samo.
Mimochodem, naše MŠ žádá potvrzení, že v posledních 14 dnech dítě neprojevilo známky choroby (zvýšená teplota, kašel atd.). Buď teda budu lhát, nebo co mám dělat, když mělo dítě o víkendu 38, ale bylo to podle mě únavou a sluníčkem? Mám jít s toho času už zdravým dítětem k doktorovi a žadonit o OČR tam?
@Anonymní píše:
Jasně, ale pro příklad: mám školní dítě doma, beru očr, nechci, aby šlo do školy, protože xxx. Nebydlim s nikým, kdo by byl v ohrožené skupině. Prostě mi to vyhovuje. Přijdu o očr?Tito lidé u nás pracují. Pokud budou na očr, není problem(stát je zaplati). Ale pokud přijdou o očr, chtějí být doma na home officu a to nepřichází v úvahu. O to mi jde. Možná jsem to blbě popsala. Šlo mi o otázku, jak se stát rozhodne v případě neposlani dítěte do školy. Ale bude se to, jak jsem zjistila, teprve řešit.
Neplacené volno. Chtění být bezdůvodně doma nemá v ničem oporu.
Museli by asi doložit lékařské potvrzení, že dítě nebo zaměstnanec nemůže do práce.
@Anonymní píše:
Bohužel je to tak, že pobírají očr a firma doplatí 20%, což nás vyjde levněji. Pokud zůstane zaměstnanec na home officu a nebude pobírat očr, musí dostat plnou mzdu, ale nedělám si iluze, že maká 8h denně a když musi ještě s dětmi dělat školu, řešit stravu, úklid, zábavu. Takže pokud by zůstali na očr, není problém. Ale šlo mi o to, jak to bude, pokud se rodič rozhodně neposlat děti do škol.
A ty myslíš, že když leští v kanceláři osm a půl hodiny židli, tak těch 8 hodin pracují (a dokonce efektivně)?
Myslím, že by vám mělo být jedno, co kdy a jak dlouho dělají, ale své běžné penzum práce by měli mít splněno. Jestli si to udělají za 4 hodiny a zbytek stráví péčí o děti, nebo to budou dodělávat po večerech či víkendech, by vám mohlo být jedno.
@LaPaloma píše:
Neplacené volno. Chtění být bezdůvodně doma nemá v ničem oporu.
Museli by asi doložit lékařské potvrzení, že dítě nebo zaměstnanec nemůže do práce.
Nebo ať zaměstnavatel přehodnotí svůj postoj k home office. Nevidím důvod ho těm, kteří svou práci poctivě a v čas odváděli, nenechat i do těch prázdnin.
@zrcadlo Nikdy v minulosti jsem se do hloubky nezabývala případnou smrtností u dětí na virozu, ale teď v souvislosti s koronavirem a jeho napadáním plic - si občas vzpomenu, když vidím dítě, které ve stoje sotva dýchá, jelikož obezita mu i bez pohybu skoro znemožňuje se nadechnout. Co jim to ti rodiče udělali
, jak mohli tohle udělat vlastním dětem. A ještě lepší je, když vidím takovou dětskou kouli se cpát obrovskou porcí zmrzliny nebo hranolek.
Teď by už neměli chodit ani do školy, takže ze strachu by mohli přijít i o ten zbytek procházkového pohybu po školních chodbách. ![]()
Mělo by to být trestné, takhle ohrožovat na zdraví svoje dítě.
@bartsch píše:
My jsme se nahlásili už před 2 týdny. To učitelka napsala e-mail a chtěla vědět, které dítě se bude vracet do školy. Před týdnem pak od ní nakonec přišel e-mail, že ona se ale vracet nakonec nebude a třída se dále učí doma. Obávám se, že s posvěcením ředitelkyNašla jsem si schválně ten e-mail od ní: „Vím, že mnohé děti se na školu a své spolužáky těšily, vy jste počítali s výukou ve škole. Bohužel se ale Vašich dětí nástup do školy nebude týkat. (Alespoň podle posledních informací - třída bez třídní učitelky se učí online i nadále.) Děti se budou učit formou distanční výuky přes videohovory.“
Noooo, odvážné. Podle mě tohle nemůžou… Zeptala bych se ředitele, případně zřizovatele.
@BaMaK Zvažuji, že napíšu ředitelce dotaz. Jen nevím, jak se v tom orientuje. Zatím je taková nečitelná. Současná ředitelka nikdy nebyla ředitelkou ZŠ, nikdy vlastně ani na ZŠ neučila. Je to učitelka a ředitelka MŠ - zřizovatel v lednu spojil ZŠ a MŠ v jeden subjekt
, konkurz na ředitele vyhrála ředitelka MŠ
Bývalý ředitel byl jiné kafe - zkušený učitel a zkušený ředitel ZŠ, pro školu toho moc udělal, rázný člověk s autoritou, spravedlivý. Šel už bohužel do důchodu. Co vím ze spolehlivých zdrojů, tak současná ředitelka má dobré zastání a podporu na naší radnici.
@LaPaloma píše:
@zrcadlo Nikdy v minulosti jsem se do hloubky nezabývala případnou smrtností u dětí na virozu, ale teď v souvislosti s koronavirem a jeho napadáním plic - si občas vzpomenu, když vidím dítě, které ve stoje sotva dýchá, jelikož obezita mu i bez pohybu skoro znemožňuje se nadechnout. Co jim to ti rodiče udělali, jak mohli tohle udělat vlastním dětem. A ještě lepší je, když vidím takovou dětskou kouli se cpát obrovskou porcí zmrzliny nebo hranolek.
Teď by už neměli chodit ani do školy, takže ze strachu by mohli přijít i o ten zbytek procházkového pohybu po školních chodbách.
Mělo by to být trestné, takhle ohrožovat na zdraví svoje dítě.
Já neznám žádné dítě s obezitou. V mém okolí opravdu žádné není.
Děti nejradši běhají venku.
@Sára 1 píše:
Já neznám žádné dítě s obezitou. V mém okolí opravdu žádné není.Děti nejradši běhají venku.
U dcery ve školce jsou 2 vyloženě koule-holčičky. Děti 4-5 let.
U syna 2 vyloženě obézní (taky holky) a dva oplácnutí kluci.
@bartsch já myslím, že mají celkem jasné pokyny z ministerstva. Samozřejmě mohou mít personální problém (starší učitele, hodně děti ve třídách…) ale v tom propadne bych si představovala prosebny dopis s vysvětlením a žádosti, aby děti zůstaly doma pokud je to jen trochu možné. Ne toto.
@Sára 1 píše:
Já neznám žádné dítě s obezitou. V mém okolí opravdu žádné není.Děti nejradši běhají venku.
Já ve svém bezprostředním okolí (neteře, synovci, děti mých přátel) taky ne. Ale z oken koukám do zahrady školní družiny, a řekla bych, že to tak vychází, že na 20-30 dětí je tak 5 dětí lehce oplácanějších (ty se z toho můžou samy vytáhnout) a 1 dítě s výraznější nadváhou (tam už je zřejmé, že jen růstem se to nespraví). To dítě s výraznou nadváhou má u nás ve 100% i minimálně jednoho z rodičů s velmi výraznou nadváhou/obezitou (ještě jsem tam nezažila obézní dítě štíhlých rodičů).
Jednoho kluka je mi líto, protože i s tou výraznou nadváhou je pohyblivý a chce s klukama sportovat, vždycky z něj úplně lilo, ale snažil se a běhal. Jenže maminka ho vyzvedávala vždycky s kouskem pizzy nebo čokoládou v ruce a s limonádou. Tam ho fakt vykrmují a přitom kluk není lenoch a při korekci jídla by mu to šlo dolů podle mě samo.
Ale vraťme se k OČR, prostě mi nepřijde normální, aby čistě obezita byla brána jako rizikový faktor, ze kterého by měly plynout těm lidem nějaké úlevy.
Já hlavně nechapu, proč do školy má jít pouze první stupeň. OČR je přitom do třinácti let, takže kdo má doma sestaka nebo sedmaka, na nej muže dal OČR čerpat?
Plus nikde nejsou specifikované zadne konkrétní diagnózy, na které se ta výjimka vztahuje, tak jak to mám z toho jejich papíru poznat?
Někde jsem četla, ze prý to upřesní do konce měsíce, ale učitelka chce už nyní závazně vědět, zda dítě do školy půjde nebo ne a já vůbec nevim, co jí napsat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.