Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mari1912 ahá, tak to jsem nevěděla.
Jinak se taky ráda přidám do diskuze a ráda zde budu čerpat nové informace a přidávat třeba své. ![]()
Dvojčatům bude za chvilku pět, nejmladší je 2,5. Dvojčata půjdou snad za rok, nejmladší dle zdravotního stavu. Dostaly se už v těch necelých třech letech, ale za tři měsíce jsme to vzdali, nemocnost byla i na první rok v MŠ extrémní.
Občas mi to leze na mozek, pět let jsem se v klidu nenajedla
Ale tím, že to nebylo vynucené, ale sama jsem se tak rozhodla, tak mi to vyhovuje víc. Žádné ranní štresy ![]()
Pokud jde o aktivity, děti myslím nestrádají. Nemám žádný pevný plán nebo tematické celky, jako to dělají ve školce, dělám za pochodu a intuitivně. Sama jsem lektorka cizího jazyka, takže nějakou představu, jak si stanovit cíl něco naučit a strukturovat aktivity sice mám, ale nějak mám pocit, že intuitivně to u vlastních dětí člověk dělá nenásilně, průběžně a tím se snad naučí i víc.
Vždycky si půjčím nebo koupím nějakou knížku/ sešit s činnostmi. Pracovní listy, výtvarné a rukodělné aktivity s nimi dělám já, cvičíme denně rehabilitační cviky, ven chodíme 2×, pokud jsou zdravé, zpíváme. S jednou babičkou se zaměřují trochu víc na slovní zásobu, se druhou zas na pozorování přírody. Do dětského divadla chodíme, třikrát už byly na „velké“ opeře. Flétnu jsem tedy vzdala, nebavilo mně se s nimi handrkovat, aby cvičily. A logopedii teda poslední dobou taky flákám.
Ano, mám povinnosti i v domácnosti, učitelky v MŠ se věnují jen dětem. Ale zas jich tam mají hodně a neznají je tak dobře.
Ale celkem by mně zajímalo - pokud se tu třeba objeví nějaká učitelka z MŠ, co by doporučila. Konkrétne Zichiskuv příspěvek mne kdysi navedl na i-creative ![]()
Příspěvek upraven 08.09.14 v 19:39
@mlsalkaM super
Zajímal by mne příklad ročního švp ve školce. Montessori mám dojem jdou podle svátků a ročních období? Měla jsem doma z knihovny i knížku o „Začít spolu“ ale to bylo spíš jen teorie programu a pár modelových aktivit a nějak jsem to nedočetla. Tak mě občas napadá, jestli něco nevynechávám.
Příspěvek upraven 08.09.14 v 19:52
Synovi je právě 3,5 roku a do školky jsem ho nedávala. Půjde nejspíš až příští rok. Má ještě mladší ségru, tak jsem stejně doma a oni si spolu vyhrají ( teď se spíš pořád hádají
). Tak proč někomu ve školce zabírat místo, když by ho potřeboval.
@mojmira v prvni rade jidelnicek v drtive vetsine skolek, a pak treba takove veci, jako je nuceni do jidla a spani (cerstve info ted od kamaradky - na schuzce jim tvrdili, ze se u nich nic takoveho nepraktikuje, ale realita je jina). Samozrejme netvrdim, ze je to vzdy a vsude, a samozrejme mam na vyber, kam dite dam.
@madlicka
ŠVP je to, podle čeho jede celé zařízení. Asi myslíš TVP. Ono je to jedno. Každopádně - MŠ jede podle rámcového vzdělávacího programu. Montessori, Začít spolu, Barevné kamínky, Waldorfská MŠ…každé se liší podle toho, jak přistupují k dětem, jakými prostředky se dostanou k cíli. Ty cíle jsou popsány v RVP. Je rozdělen do pěti oblastí - dítě a jeho tělo, dítě a svět.. Na konci každého oddílu jsou výstupy, co by mělo dítě umět na konci předškolního období umět. Podle toho vím, kam směřuji. Plány se píší na rok, většinou jde o komplex, který se po třech letech může opakovat.
Fů. MNO a v plánu mám rozděleno např. dle ročních období, ale musí se tam vlézt všechno - všechny významné svátky, rodina, doprava, barvy, zvířata, ovoce, zelenina, počasí, nebo lidové tradice, rodina… Dítě tudíž v průběhu tři let by mělo získat ucelený přehled o všem, co ho obklopuje. A k tomu slouží hry, písně, pohádky. Do toho se cvičí, maluje, vyrábí, zpívá…uf ![]()
@madlicka pro inspiraci posílám ještě odkaz na naše tvoření vyrabimesdetmi.cz
Tak mé, u dítku je teprve rok, školka jí teprve čeká, ale abych mohla připět do diskuze…Moje mamka, když byla těhotná, tak mě také měla doma, vlastně i starší sestru a nic se na nás nepodepsalo, ve škole vše OK, patřila jsem mezi aktivnější žáky a společensky jsem nevyčnívala, takže se na mě nic nepodepsalo, nejsem nekolektivní a nejsem opožděná. ![]()
@Billi píše:
@Radka84 díky. Taky mám dost výtek proti školce a kdybych nemusela, tak nedám, nebo mít možnost, dám dítě do lesní školky.
Tak lesní školka se mi taky líbí, jsem jedna z mála z okolí. Mít tu možnost, dítě tam dám taky, ale u nás v blízkém okolí žádná není a taky lesní školky jsou za poplatky, na které bychom neměli, neutáhli bychom to. To nepočítám jen školné, ale taky speciální oblečení s nepromokavou úpravou, které tam děti potřebují ve více kusech. V „normálním“ oblečení by celodenní pobyt venku nezvládli. Hodně jsem se o to jeden čas zajímala, hodně o tom načetla. Pouhým počítáním se taková „sranda“ nasčítá víc než vypravit dítě na lyžařský kurz.
Co jsem tak četla diskuze a zkušenosti rodičů, většina rodičů tam dítě dává třeba na jeden, dva dny v týdnu, zbytek klasická školka. Kdyby tato možnost byla(z hlediska financí a dostupnosti),udělám to taky tak. Mám ale výtku i proti nim. Četla jsem, že v lesní školce se nedělá klasická grafomotorika, vše se dělá „v přírodě“,za grafomotoriku s nadsázkou považují, když se dítě rýpe klackem do hlíny..A prý tyto děti nejsou vůbec pozadu a do školy nastupují připraveny. Já tyto studie zatím nepovažuju za relevantní, protože je jen málo rodičů, kteří by dávali dítě do lesní školky na celý týden. Skutečně jsem dospěla k názoru, i co se týče diskuzí na stránkách určitých lesních školek, že většina dětí tam chodí jednou, dvakrát za týden a grafomotoriku dělají v „normální“ školce.
Ale líbí se mi na tom ta myšlenka, že „děti patří ven“. Plně s tím souhlasím s ztotožňuji se, že děti mají trávit určitou část venku v přírodě za každého počasí, i když je nevlídno, mlha nebo trochu prší. Na naší normální školce se mi líbí to, že se tím do určité míry taky řídí, mají rozlehlou zahradu, na kterou chodí dopoledne i odpoledne(to tam ale děti nenechávám),když počasí jen trochu dovolí..Vyjímkou je jen silný vítr nebo velký mráz..Děti běhají ničím neomezovány po té zahradě, na procházku ve „štrůdlu“ se vůbec nechodí, jen vyjímečně, když se jde na nějakou akci.
Taky se svými dětmi chodím ven za každého počasí minimálně dvakrát denně, ty dvě starší teď už chodí samy. Když prší, žádný problém, gumáky, pršiplášť a jde se..Syn lítal s kluky venku o prázdninách i v dešti, u nás pršelo skoro 3 týdny v kuse, v srpnu.
Mám to stejně. A ano, připadám si jako bílá vrána (resp. někdy spíš jak černá ovce, když vidím udiveně zvednutá obočí a někdy mám až pocit, že je moje dítě litováno, že se „musí“ nudit doma s maminkou, když přece ve třech letech už tak moc potřebuje kolektiv).
můj syn je velice přizpůsobivý, jsem si jistá, že by školku přijal stoicky@Billi píše:
Pěkné odpoledne všem.Zjistila jsem, že jdu proti proudu a nedala jsem tříletého syna do školky, i když si jsem jistá, že by se dostal. Jsem doma s mladším, a i když jsem o tom krátce uvažovala (hlavně kvůli nátlaku okolí), tak jsem se rozhodla, že ho nechám ještě minimálně rok doma.
Najde se někdo podobný, kdo nepovažuje školku u tak malých dětí za životní nutnost? Pojďte si povyměňovat rady a zkušenosti, jak vyřešit péči o mladšího s výchovou staršího a péčí o domácnost. Chtěla bych si popovídat s někým, kdo to má podobně, abychom si mohly vyměňovat rady, nápady na hry a další činnosti pro děti.
@pupyk Protože školka vyžaduje určitý režim a čím mladší dítě, tím větší je to pro něj zátěž..Malé dítě potřebuje co nejvíc neorganizovaného nestrukturovaného času, který si řídí podle sebe, svých potřeba biologických hodin - jídlo, spánek..Starší dítě se tomuto režimu přizpůsobuje daleko lépe. Věř tomu nebo ne, moje děti neměly ve školce žádné problémy s adaptací ani v kolektivu, přestože tam šly „později“. Naopak, učitelky se je chválily, jak jsou šikovné a co všechno z domova umí. Přesto nemám pocit, že bych se jim nějak zvlášť věnovala co se týče nějaké „činnosti“ nebo učení, dělala jsem s nimi jen to, co už tu bylo popsáno - hodně čtení, pohádky, příběhy, drobné tvoření - stříhání, lepení podle různých návodů, třeba výrobky z krabic od čaje nebo roliček toaletního papíru, pastelky, vodovky, modelína, sem tam nějaké to těsto..Chodili jsme hodně ven, na procházky, na hřiště(to nejvíc, aby se mohli co nejvíc neorganizovaně vyhrát a vyběhat),hodně jsme si povídali.
Ani nejsem z těch matek, které by dítě předávaly od útlého věku k babičkám na víkendy nebo tak, nepovažuju to za dobré..Poprvé přespaly mimo domov v průměru ve třech letech, do té doby jen příležitostné a nutné hlídání..Přesto nejstarší je třeťák, jezdí na školy v přírodě, na tábory, závodně sportuje, víkendové závody s přespáním a sportovní soustředění, nikde neměl problém. A to je povahou spíše introvert. Stejně tak dcera, bude jí 6 let, taky začala sportovat, všude je úplně v pohodě.
Co se týče nemocnosti, první rok ve školce nepromarodily
Já si myslím, že ta nemocnost první rok mnohdy souvisí i s celkovou nezralostí tříletého dítěte pro školku. Je to pro něj nadměrný stres, to se projeví celkovým oslabením organismu a dítě potom chytne „kde co“.
Mám dvouletou holčičku a hodlám to udělat úplně stejně..Zatím nikde nespala a v nejbližší době se nechystám k tomu šoupnout ji „jen tak“ k babičce nebo někam jinam. Až to přijde, tak to přijde. Zvládne to, jako ti starší.
P. S. Jen odpovídám na položený dotaz, respektuju, že každý má na toto svůj názor
Kdybychom se měli pustit „do diskuze“,tak se prostě nedohodneme, když máme pohled diametrálně odlišný.
@Jana206 jen k té nemocnosti, tím co píšeš to vážně není…můj starší syn šel do školky ve 4 a půl letech, jelikož se mi tehdy vyplatilo mít rodičák do 4 let…a první rok občas marodil…mladší šel ted´ ve 3,5 - je tam týden a začal trochu kašlat…a rozhodně nejsou jediní..je to spíše tím, že je najednou více dětí pohromadě z různých sociálních skupin delší dobu…o té socializaci dětí, toho zda se nudí nebo nenudí s maminkou je to něco podobného a těch věcí by se našlo více…
takže třeba si tam ty děti nedávejte - vážně to není povinnost a nechápu proč by jste se měli cítit, že jdete proti proudu a když máte ten luxus zůstat doma a nemusíte do práce, je to vaše rozhodnutí, ale nepište tu prosím argumenty, které nejsou pravda
![]()
@brumdinka Nikde jsem nepsala, že nějaká teze platí vždy a u každého, jen si vyměňujeme svoje zkušenosti. Vyjímky se najdou vždy.
A co se týče toho „luxusu“,ano, mnoho maminek, které musí do práce, závidí..Kdyby ony mohly, taky si dítě nechají doma a nemusely by se nechat uchlácholit útěchami učitelky(které musí rodinu uklidňovat v tomto duchu, ale ve skutečnosti si často myslí něco jiného),že je normální, že dítě ve školce brečí, že brečí skoro každé dítě, že se to za pár dní/týdnů poddá a všichni si na nový režim zvyknou..Ne, nepovažuju to za normální a nebrečí každé dítě..Naše školka je komplex s jeslemi a velmi často se stává, že problémy mívá dítě přijaté jako tříleté, které před tím chodilo do jeslí..Proč asi, protože v raném dětství nemělo chvíli klidu a bylo přetíženo nároky, které zatím nebylo schopno zvládnout. Kdežto to, které bylo v tomto období s matkou, byl respektován jeho přirozený rytmus, separační úzkost, získalo jistotu, ze které dále čerpá. Na to se mohou ozvat maminky, že jejich dítě bylo v jeslích spokojené a žádné problémy nemá a přispělo to k lepší „socializaci“.
A na druhou stranu jsou maminky na mateřské s dalším dítětem, které nechávají často dítě ve školce až do zavíračky, i když by nemusely.Jsou rády, že mají klid a nemají potřebu se věnovat výchově dětí v rodině dohromady.
Jasně jsem psala, že pokud se sejdou dva názorové tábory, tak se nedohodneme
Ale tato diskuze je primárně pro maminky, které dítě do školky nedávají, nechtějí dávat a mají v sobě srovnané všechna PRO a PROTI(i já tvrdím, že nic není černobílé a každá mince má dvě strany).Tak prosím přestaň napadat každý můj argument a vytrhávat myšlenky z kontextu.
Cítila jsem se opravdu nepříjemně, opravdu protiproudová… každý se ptal, jestli dcera chodí do školky a divili se, že nechodí. Dokonce naše logopedka se pokaždé ptala ( tak jsem se na ni po třetí návštěvě vykašlala a našla si jinou). Ani nejbližší kamarádky se stejně starýma dětma to nechápali..přece ji tam necháš tři hodinky a pak ji vyzvedneš.. ( tři hodiny brečící až zvracející…??!!) Argumet nejsilněší byl..nezažilas, nemůžeš pochopit.. Snažila jsem se dokonce přes inzerát sehnat maminku v okolí se stejně starou dcerou, se kterou bychom mohly chodit na hřiště a nepodařilo se.
Mám problém s tím, že dcera když je doma tak hodně mluví a teď po návštěvě školky mluví ještě víc a když už ji říkám, nech mě chvíli, nestíhám Ti odpovídat, tak řekne,. já si budu mluvit pro sebe a „jede“ dál. A čím je starší, tím je těžší ji doma zabavit.