Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No měla bys víc přemýšlet co teď a co potom..nelze vše najednou.. respektive lze, ale sama vidíš, jak to vypadá. 2 malé děti, plný úvazek, škola a ještě rekonstrukce? Chce to priority a brát to alespoň trochu postupně.. Co teď? No někde by to chtělo ubrat..a věnování dětem to asi nebude..to ti u dětí neprojde.
@majdula1 Take by mne zajimalo, kolik hodin tydne zakladatelka s detmi je.
@jdukolem píše:
néé to je nabídka kvalitního sexu
tak to bude brzy přehazovat vidlema ![]()
Po přečtení dalšího příspěvku zakladelky.. Ano, tvé děti pravděpodobně zlobí, protože se dožadují tvé pozornosti, jsou dost možná nevychované a rozmazlené, protože se jim nevěnuješ, nevychováváš a nestanovuješ pravidla (nevím kdo to dělá za tebe, kdo je hlídá, když ty pracuješ, učíš se nebo stěhuješ), mladší by možná více mluvil a lépe komunikoval, kdyby jsi s ním trávila čas, dítě většinou umí naznačit nebo ukázat, co chce, ale pozná to jen nejbližší osoba v blízkém kontaktu, a kolik času tráví před televizí? - ta ho taky mluvit nenaučí. Staršímu dost možná chybí kromě zmiňovaného řádu, láska, pochvala, opora matky a jistota v ní a čase společně stráveném a proto nespolupracuje ani ve školce a bouří se.. Hodně bych se zamyslela, jaký život děti mají, s kým tráví většinu času, co mají možnost zažít, poznávat a na koho se upnout, u koho mít jistotu, že je tu pro ně a má na ně vždy čas.
Mám velmi slušnou pracovní dobu, když je tatka doma ta hlídá mladšího a já jsem normálně dopoledne v práci do dvou, když je tatínek v práci ( dělá krátký / dlouhý ) tak já dělám jen do 12 a malej ve školičce. chodí tam moc rád, vubec nebrečí, někdy tam i spinká. jediné co, že je prostě divoch a neřízená střela jak říká paní učitelka. starší chodí normálně do školky. chodí tam moc rád, těší se tam. učitelky tam jsou hodný, ale on se špatně zapojuje. dnes všichni koukali na manáskovou pohádku a on tam vyrušoval. školu mám na tři roky a pokud si chci udržet stávající místo měla bych ji dodělat. rekonstrukce bytu je bytu, který jsme koupily a budeme se tam stěhovat. bohužel to posunout taky nejde, ale začátkem listopadu se přestěhujeme a bude vše více v klidu. budu to mít velde školky i práce. jinak manžel je zlatej pomáhá dost. když jsem ve škole hlídá babička. školu mám víkendy jednou za 14dní. prostě se to ted tak nějak všechno sešlo a to že si stěžovala učitelka mě nějak více rozhodilo. ![]()
@Catus píše:
tak to bude brzy přehazovat vidlema
http://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 08.10.14 v 19:22
Jsem s dětmi každé odpoledne, po školce jdeme na hřiště a nebo na flétničku. doma malují, hrají si. já je většinou pozoruji a komunikuji s nimi a nebo musím se věnovat domácnosti.. a televize běží skoro každý den od sedmi do osmi večer- někdy ani nestihneme, kdy se vykoupou a večeří. pak říkám pohádku v posteli většinou všichni usneme.
Anonymni - tak to mas zorganizovane docela pekne a pracovni dobu take peknou. Mysleno tim, ze po praci mas jeste hodne casu na deti.
coz je asi zaroven ten kamen urazu, protoze po praci by clovek rad spocinul… /viz. chzlapi, ulovi mamuta, dojdou dom a flaknou sebou na gauc/ Mne zbyly na deti cca ty tri hodky denne a to jsem se vzdycky hecla, i kdyz se mi nechtelo - ale snazila jsem si je uzit naplno a pak s nimi vecer odpadla.
Ale ty mas jednu smenu v praci a druhou - cele odpoledne a vecer - doma. To je dost narocny. Skolu bych neomezovala, kdyz je vikendova. Mozna - a to nejsem priznivce dlouheho dne ve skolce - co je nechat obcas do odpoledne a mit chvili casu sama na sebe a pak si je oto vice uzit?
/ale on je ten malickej jeste moc malej vlastne… tak to nic/
@Anonymní píše:
Jsem s dětmi každé odpoledne, po školce jdeme na hřiště a nebo na flétničku. doma malují, hrají si. já je většinou pozoruji a komunikuji s nimi a nebo musím se věnovat domácnosti.. a televize běží skoro každý den od sedmi do osmi večer- někdy ani nestihneme, kdy se vykoupou a večeří. pak říkám pohádku v posteli většinou všichni usneme.
Hoď se do klidu. Myslím, že nejsi špatná máma, jen je toho na tebe teď moc
Zkus něco vypustit, klidně i doma. Špinavý nádobí, prádlo apod. nikam neutečou, ty hoď aspoň jednou denně nohy nahoru a v rámci možností vypni. Já prostě ležím na gauči a koukám na děti, jak si hrajou. Někdy řádí u mě, děláme blbiny. Domluv se s babičkou, ať je jeden den v týdnu vezme na pár hodin ven a ty si s tím časem nalož podle svýho. Já během toho většinou dodělávám resty právě v podobě prádla a úklidu. Je to pro mě relax a i mi pak zbyde čas na to sednou třeba ke knížce. Fakt to neuvěřitelně pomůže.
Hlavně zvolni, holky mají pravdu v tom, že dokud nebudeš v pohodě ty, nebudou v pohodě ani děti.
@Anonymní píše:
holka ty se uštveš..
Já tě chápu. Máš děti ve věku, kdy jakoby neudrží pozornost u ničeho, jsou rozlítaný, ty si snima moc nevíš rady, atak raději děláš něco, co jakoby má smysl. jakoby sis tím ale zacpávala svoje svědomí, protože pravda, jen sedět doma s dětma anic, jen bordel a zmatek, to je děsně ponižující a deprivující. No jo no. jenže ono to tak je. To k tomuhle věku tak trochu patří, jsi to ty, která je musí v určitém stupni naučit, co mají dělat a nedělat. baví nebaví, jsi máma. A nemysli si, že rýpám, období do tří let dítěte považuju ne za muichlání s tím úžasňoučkým růžovým miminkem, ale za peklo, kdy jsem se od nich skoro nemohla hnout (ne díky, už nikdy žádné mimino a kdyby, tak to v sobě budu držet do tří let). Taky jsem studovala VŠ a dělala něco drobet externě - to s eprostě nedalo to nešlo. Hlava to nepobírala a v tuhle chvíli mělo fakt smysl jen nastolit doma klid, pohodu a když už teda nestavit s nima bábovičky, tak se jim věnovat jinak a trpělivě je nechat, aby mi pomáhaly při běžném chodu domácnosti.
Se musím pochlubit. Sice nemám titul (no, tak bych měla podle tabulek o dva litry víc
), ale mám úžasné děti.
Mám drobet dojem, že bys ráda supermatka, nebo právěžebys ráda zakryla oči před věcma, které tě úplně nebaví, jenže ono tě to dostihne. Děti tě teď fakt moc a moc potřebují. Aby ti jednou nevyčetly, že znaly jen mámu, co je odbyde, zlato te´d nemůžu, mám práci, jdi si pěkně hrát sám.
Ahoj, já jsem dálkově studovala vš, děti mám 3.Nepracovala jsem, protože to bych vážně nedala. Přeruš studium, nebo se z toho zblázníš. Studium není relax, to si namlouváš, protože chceš utéci od neposlušných dětí, tak to vidím já. Děti jsou malé, věnuj se jim naplno, tento okamžik je jen jeden v životě, za chvíli vyrostou. Školu dostuduješ později, nic ti neuteče. Děti musejí být priorita. Jednou by ti to mohli vyčíst. Měla jsem spolužačku, která mi řekla, že kdyby chtěla studovat dál, tak se jí rozpadne manželství-pracovala, starala se o dům, domácnost, velké děti, škola. Chceš to risknout?
Nepřítelem je tu čas… Běží moc rychle a proto si asi budeš muset určit priority. U tak malých dětí bych byla jednoznačně pro ně
A nauč se hrát s nimi. Ocení to ![]()
Tak podle toho, kolik máš aktivit soudím, že jseš takovej ten výkonovej typ. Sama jedeš na 120%, snažíš se šlapat jak hodinky (hlavně bez přestání) a taky asi očekáváš (vědomě či nevědomě), že okolí, včetně dětí, se tak bude chovat taky, včetně dětí. Vůbec nesoudím, moji oba rodiče byli taky takoví, já to po nich zdědila (jinej model jsem prostě nezažila), ale snažím se s tím bojovat
. Jasně, že už nemáš energii na děti, nejsi robot.
Já bych asi vypustila (alespoň na čas) tu VŠ. Třeba jen jednou za 14 dní, ale asi taky někdy máš zkoušky na které se musíš připravovat, je to prostě další povinnost. Musíš uznat, že jít jednou za 14 dní místo školy cvičit nebo do kina nebo na nákupy s kámoškou by byl o dost jinej typ relaxace. Odpočívat je důležitý a pokud toho nejsi schopná, budeš se to muset zase naučit.