Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zelenoockaa19 píše:
@kjhui Ale jo, ať hodí. Já se dnes kupodivu ještě nikde nepohádala a ani jsem se o to nesnažila tak mě to docela zajímá.@cran-berry Přijde mi že jediný kdo tu vyvolává hádku se mnou jste Vy…
@BloomingGorgeous Chápu to, myslela jsem spíš extrémy, kterých je v současné době opravdu hodně.
Souhlasim, ze casto slycham o pristupech, ktere si mi zdaji take extremni. Ale na druhou stranu mam kamaradku pediatricku a ta je 10× opatrnejsi nez ja, coz vyplyva ze znalosti a zkusenosti. Obcas jsem se pristihla, ze jsem v pohode, protoze nejsem informovana nebo si neco neuvedomuju. Takze zalezi, kdo v jake situaci a z jakeho duvodu. Dnes tolik lidi trpi panickou poruchou, v mem okoli nekolik, ze se to mozna v nekterych pripadech odrazi i na vychove a pak tezko soudit. Tim chci rict, chovani Ti muze pripadat neadekvatni, ale casto nevis, co za tim vezi (blba zkusenost, panicka porucha, neduvera v sebe atd.).
To jsou jen výkřiky do tmy, napiš, až budou tvému dítěti tak dva roky jo ![]()
Já se s holkou čtyřletou také vyhýbám větším davům, když vím, že je období epidemie, protože jeden rok měla 2× měsíčně laryngitidu, kdy se mi dusila a já nevěděla, co s ní mám dělat. Jsem proto přecitlivělá? A když vím, že kluk má citlivou pokožku a hned se mu rozjede atopický ekzém, takže ho nenechávám lízat od psů, ani koček, to jsem taky přecitlivělá?
Všechno to jsou jen moudra, které jsi někde slyšela a nyní je jen opakuješ…Myslím, že každý vychovává tak, jak sám uznává za vhodné ![]()
@weyky píše:
To jsou jen výkřiky do tmy, napiš, až budou tvému dítěti tak dva roky joJá se s holkou čtyřletou také vyhýbám větším davům, když vím, že je období epidemie, protože jeden rok měla 2× měsíčně laryngitidu, kdy se mi dusila a já nevěděla, co s ní mám dělat. Jsem proto přecitlivělá? A když vím, že kluk má citlivou pokožku a hned se mu rozjede atopický ekzém, takže ho nenechávám lízat od psů, ani koček, to jsem taky přecitlivělá?
Všechno to jsou jen moudra, které jsi někde slyšela a nyní je jen opakuješ…Myslím, že každý vychovává tak, jak sám uznává za vhodné
Chapu, jak to myslis. Navenek muzes pusobit jako hysterka, ale mas duvody, zni mi to logicky. Jenze okoli bude tezko vedet motivaci a muze to interpretovat jako hysterii. Uplne to vidim, jak nekdo Tve chovani popisuje jako precitlivele/uzkostlive/prehnane, protoze nenechas dite pohladit psa! Ja dite nechavala chodit do nakupnich center, detskych koutku, az do zminene serie nemoci, byli jsme na hromade snad ctvrt roku, u konce sil. Pak jsem se v zime dalsim detem vyhybala a vse dezinfikovala, otirala venku veci, na ktere dite sahalo. Mozna jsem vypadala jako blazen, ale kdyz je dite tri mesice v kuse nemocne, pak uz je to oslabenou imunitou a chytne vsechno, tak uz udelas cokoli, aby se to neopakovalo. Jenze to nikdo nevi a pusobis jako hysterka. Soudi se lehce, jenze on ma kazdy nejakou motivaci. I kdyby to byla jiz zminena panicka porucha, deprese, nemoc, ktera neni na prvni pohled videt, blba zkusenost atd. Jenze soudit ostatni je lehky a je to zabavny, dotycny se pak hned citi chytrejsi a schopnejsi a ma ze sebe dobry pocit.
Pravda je, ze dotycny vi casto houby, nema zkusenost nebo mu chybi empatie ci schopnost videt veci v souvislostech. Nechap, proc kritizovat vychovu cizich rodicu nebo celou problematiku zjednodusovat. Vse je tak individualni a komplexni, ze se to podle me neda vubec takto uchopit.
Příspěvek upraven 12.09.17 v 20:31
@Lily Evans píše:
Jezis to je super, uplne jsem si vzpomnela jak jsem jeste pred porodem mela naprosto jasno ve vychove cizich decekhele, az porodis, prestanes mit silu resit cizi vychovny postupy, budes rada ze zvladnes svoje
jinak u psa treba resim ne bacily nebo spinu, ale to, ze mala ho jednou treba blbe skrabne nebo bouchne, v 9m ty pracicky jeste moc neovlada, ze, a on ji kousne.
Já jsem před porodem měla taky určité názory, které se ani po porodu nezměnily. ![]()
Svoje dítě zvládám s přehledem, takže si můžu dovolit řešit cizí vývhovné postupy
I když v této diskuzi nejde o nějaké výchovné postupy, ale úplně o něco jiného.
což jak koukám málo kdo pochopil ![]()
@Šmoulice píše:
I když v této diskuzi nejde o nějaké výchovné postupy, ale úplně o něco jiného.což jak koukám málo kdo pochopil
Přesně tak, jde tu o něco jiného. Zesmesnovat, plácat se po ramenou, jak jste nad věcí,… Jak jsem psala, je to legrační
@cran-berry píše:
Přesně tak, jde tu o něco jiného. Zesmesnovat, plácat se po ramenou, jak jste nad věcí,… Jak jsem psala, je to legrační
Přesně ukázkový případ, který nic nepochopil ![]()
Tak se neztrapňuj ještě víc ![]()
@Šmoulice píše:
Přesně ukázkový případ, který nic nepochopil
Tak se neztrapňuj ještě víc
Jistě
@Včelička992 pochopila jsem to tak, že všichni, kdo se chovají tak, jak zakladatelka popsala, jsou dle ní přecitlivělí a tím je vlastně šmahem odsoudila, aniž by věděla, co za tím vězí
tot můj názor.
@BloomingGorgeous ano,přesně tak. I moje matka mi řekla, že jsem přecitlivělá, ale ona se o tu holku s laryngitiou nemusela starat, ona s ní neseděla několik nocí před otevřeným mrazákem..ale pro ní a pro další lidi jsem divná, když jí nutím desinfikovat si ruce, kdykoliv třeba například vyjdeme z obchodu.
U syna je to trošku jiné, psa máme doma, takže to až tak úplně nepřeháním, nechám ho i pohladit, ale nenechám ho v žádném případě od psa olízat ![]()
Ano, okolí neví motivaci, ani důvody takového chování a proto označí takovou matku za hysterku přecitlivělou. Tyhle soudy mne s dětmi hodně rychle přešly, taky jsem bývala taková ![]()
Přesně tak, člověk udělá prakticky cokoliv, když si projde tímto…
Pod poslední odstavec se podepisuji ![]()
Hele to jsou takové hraběcí rady. Až budeš mít děti furt na hromadě, tak budeš taky dávat bacha na madla na vozíkách v supermarketu. Osobně teda můžu říct, že mi pes nebo kočka vadí míň než místa s velkou koncentrací lidí, od zvířat nebo bahna na zahradě jsme nic nechytli, ale ze školky teda pravidelně. Jo a kasat se dobrou imunitou není na místě, jsou věci, které se ovlivnit nedají, karty jsou mnohdy rozdané už před narozením.
Ted na to koukám, ono to úplně nevyznělo, s tou laryngitidou 2× měsíčně. Měla ji od srpna až do června každý měsíc 2× a to si potom člověk hodně rozmyslí, zda s ní poleze do davu.
@zelenoockaa19 píše:
@cran-berry kde máte ten odkaz?:)
„Vaše miminka a psi“. Nikdo nepřišel kritizovat, jaká škoda, že?
@weyky píše:
To jsou jen výkřiky do tmy, napiš, až budou tvému dítěti tak dva roky joJá se s holkou čtyřletou také vyhýbám větším davům, když vím, že je období epidemie, protože jeden rok měla 2× měsíčně laryngitidu, kdy se mi dusila a já nevěděla, co s ní mám dělat. Jsem proto přecitlivělá? A když vím, že kluk má citlivou pokožku a hned se mu rozjede atopický ekzém, takže ho nenechávám lízat od psů, ani koček, to jsem taky přecitlivělá?
Všechno to jsou jen moudra, které jsi někde slyšela a nyní je jen opakuješ…Myslím, že každý vychovává tak, jak sám uznává za vhodné
Přesně. A dle osobních zkušeností. Můj kluk má těžkou alergii na koně a králíky, tak ho prostě do chlíva ke králíkům a koním nepustím, jestli chci, aby mi neumřel.
![]()
Já mám děti 2 a vychovávám je stejně.
Nevím, co by se u zakladatelky mělo změnit porodem
moje děti vlezou všude. Mladší ještě ani nechodí, takže ten doslova
nevadí mi ani louže. Pro takové případy nosím ven další suché oblečení
letos mi malý vlezl i do obr louže, kde byl mokrý až ve vlasech, to byla sranda. Do obchodních center chodíme často. Kde jinde jim mám koupit oblečení. A se zvířátkama se taky pusinkují. Nejvíc se sousedky štěnětem. Nemám s tím absolutně problém. Jednou ke mě a mému synovi, který se zrovna kachnil v louži došel starý pán. Zastavil se u nás, kluka pozoroval a pak řekl, že je krása, že ještě někdo v dnešní době nechá dítě hrát ve vodě, že to už dlouho neviděl. Nechápu, co je to dneska za pošahanou dobu. Dítě je dítě a ty se prostě občas umažou. Naštěstí pračku máme, takže s něčím takovým si fakt hlavu nelámu.
zakladatelko, ![]()