Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nevím, v jaké společnosti „kamarádek“ se obklopuješ, když si myslíš, že tohle dělá většina. Možná to vypovídá i něco o tobě
.
V mém okolí teda opravdu neznám nikoho, kdo by své dítě izoloval, desinfikoval, atd.. Spíš naopak. A to, že někdo nechce dát dítěti kupované sladkosti a řeší to, tak to plně chápu, protože to je asi stejný, jak kdybych ti dala kus plastu, ať to sníš. Složení to bude mít stejný. A navíc do tří let dítěti buduješ imunitu na celý život, tak by si maminky měly dát pozor, čím dítě krmí.
@zelenoockaa19 píše:
No shodneme se v tom, že se neshodneme. Za rok si to přečtu a dám vám vědět nakolik jsem změnila názor. Ps. Vůbec tu nešlo o děti často nemocné nebo alergické. Kdo chtěl ten to pochopil kdo ne, ten ne.
přesně tak, a jak se ti tu více lidí snaží říct, ten kdo to nepochopil jsi možná ty a výkřiky bez znalosti se akorát shazuješ, nechceš se hádat
jen odmítáš argumenty lidí co zažili víc než ty a bez faktických znalostí ti zbývá akorát ta imaginární neurčitá „společnost“
většina maminek které jsi popsala mají k svému jednání nějaký důvod, svoje zkušenosti nebo zdravotní stav dětí atd… ty píšeš že nejde o děti nemocné nebo alergické.. ale to je třeba právě ten důvod proč maminky nechodí do OC apod. a ty jako cizí člověk to nevíš, jaké mají důvody, a že ještě nemáš děti a nezažila jsi to tak tě to nenapadlo.. jiných devět z desíti matek to napadne, proč tebou opovrhovaná matka nepouští dítě někam nebo mu něco zakazuje.. takže za rok třeba nebudeš dělat něco jiného než si teď představuješ, ale budeš víc chápat jiné maminky až uvidíš svoje dítě trpět..
ono se snadno bez znalosti říká že jako společnost jsme takoví a makoví, ale podívej se na pět svých sousedů, podívej se jim do kuchyně a pak suď..
@zelenoockaa19 píše:
No každopádně dámy na nemoci máme doktory, sem to fakt psát nebudu a radit nikomu nehodlám, ať si to každý pos*re podle sebe.
Víš, nesuď, nevidíš do života ostatním. A ano, lékaři tady jsou, ale ty budeš chovat po nocích své dítě s horečkou a dusící se kašlem. Ty budeš rozklepaná, když uvidíš své dítě ve febrilních křečích. Ty budeš hodiny a hodiny utěšovat své dítě, které pláče bolestí a strachem. Budeš odsávat hodinu co hodinu miminku, které kvůli rýmě nemůže dýchat, jíst a spát
Dvě děti, sourozenci, stejné podmínky, stejný přístup a zcela rozdílná imunita, zdraví atd. Chce to trochu pokory. Opravdu nevíš, co tě čeká. Jinak ty extrémy, které uvádíš, kolem sebe opravdu nemám a nikoho takového neznám, nevím, kým se ty obklopuješ. A z toho, co tady napíše někdo anonymní na netu, děláš závěry? ![]()
@bartsch jsi trošku hysterická nemyslíš? Otázka tu zazněla po diskuzi, kde hodně mamin psalo že s dítětem šli poprvé nakupovat až třeba v 8měsíci. což je uhozené, ať si o mne myslí kdo chce co chce.
@epsice píše:
@bartsch jsi trošku hysterická nemyslíš? Otázka tu zazněla po diskuzi, kde hodně mamin psalo že s dítětem šli poprvé nakupovat až třeba v 8měsíci. což je uhozené, ať si o mne myslí kdo chce co chce.
Uhozené je soudit někoho, o kom nic nevíš a jeho život nežiješ. Je to velice zjednodušené chápání a hodné to o autorovi takových myšlenek vypovídá. Uhozené je starat se o věci ostatních, do kterých je dotyčné/dotyčnému akorát tak kulové a ještě z toho navíc dělat nějaké závěry. A nastuduj si někde, co znamená „hysterické“.
@epsice píše:
Tak me tedy pouc, proc je lepsi, aby slo dite se mnou do OC, kdy muze jit s se mnou do bazenu a nakup nam priveze itesco, pripadne muze byt doma s babickou, ktera mu bude cist, zpivat, vezme ho v kocarku ven a ja tedy zatim sjedu v klidu si nakoupit… Ja totiz opravdu nevidim, kde je problem, ze dite v 1 roce jeste nebylo v OC.
Příspěvek upraven 13.09.17 v 11:09
Nechat dítě lítat venku bez dozoru bych se dneska bála, co je dnes únosů atd.
to za nás nebývalo, nebo se o tom nemluvilo. Jako vlastního psa bych k dítěti pustila, páč vím, že je čistší, než většina lidí např. v čekárně u lékaře, že…a že ho mám očkovaného a odblešeného. Cizích psů a koček bych se bála právě kvůli špíně a parazitům. Na návštěvu velkého OC s malým dítětem bych neměla nervy…moc tam nechodím ani s chlapem, nejlepší je sama
Ale tak třeba menší markety typu Lidl s dítětem jo, to bych se nebála.
Jo, no, jako bezdětná jsem taky přesně věděla, jak by se mělo správně vychovávat dítě.
Teď mám dvě a miliardu věcí dělám úplně jinak ![]()
A ty nejlepší názory na to, jak se vychovávaj děti slýchávám zase od svých bezdětných kamarádek - je to takovej koloběh, projde si tím asi každý, tak se na autorku tolik nezlobte.
Zkušenost je opravdu nepřenosná.
@Catthi píše:
Nechat dítě lítat venku bez dozoru bych se dneska bála, co je dnes únosů atd.to za nás nebývalo, nebo se o tom nemluvilo. Jako vlastního psa bych k dítěti pustila, páč vím, že je čistší, než většina lidí např. v čekárně u lékaře, že…a že ho mám očkovaného a odblešeného. Cizích psů a koček bych se bála právě kvůli špíně a parazitům. Na návštěvu velkého OC s malým dítětem bych neměla nervy…moc tam nechodím ani s chlapem, nejlepší je sama
Ale tak třeba menší markety typu Lidl s dítětem jo, to bych se nebála.
S tím,,to za nás nebývalo" bych byla opatrná, nevím teda do jaké doby zasazuješ to,,za nás", ale pedofilové byli vždycky, jen teď, co je internet, si o tom snáz přečteš.
Já vyrůstala v devadesátkách a to teda tady na našem sídlišti byla velká aféra s pedofilem, několik mých spolužaček lákal domů na koťátka, bonbónky atd. Strašně se to tehdy řešilo, školu hlídala policie. A moje mamka za mlada měla taky zkušenost s obtěžováním od úchyla, fakt to bylo vždycky, jen teď je DOUFÁM větší osvěta. ![]()
@bartsch píše:
Víš, nesuď, nevidíš do života ostatním. A ano, lékaři tady jsou, ale ty budeš chovat po nocích své dítě s horečkou a dusící se kašlem. Ty budeš rozklepaná, když uvidíš své dítě ve febrilních křečích. Ty budeš hodiny a hodiny utěšovat své dítě, které pláče bolestí a strachem. Budeš odsávat hodinu co hodinu miminku, které kvůli rýmě nemůže dýchat, jíst a spátDvě děti, sourozenci, stejné podmínky, stejný přístup a zcela rozdílná imunita, zdraví atd. Chce to trochu pokory. Opravdu nevíš, co tě čeká. Jinak ty extrémy, které uvádíš, kolem sebe opravdu nemám a nikoho takového neznám, nevím, kým se ty obklopuješ. A z toho, co tady napíše někdo anonymní na netu, děláš závěry?
@bartsch píše:
Uhozené je soudit někoho, o kom nic nevíš a jeho život nežiješ. Je to velice zjednodušené chápání a hodné to o autorovi takových myšlenek vypovídá. Uhozené je starat se o věci ostatních, do kterých je dotyčné/dotyčnému akorát tak kulové a ještě z toho navíc dělat nějaké závěry. A nastuduj si někde, co znamená „hysterické“.
Souhlas. Naše děcka lítají po venku, muchlují se se psem i kočkou, znají skákání v kalužích i nákupáky. Přesto mají naprosto rozdílnou imunitu a co jeden přejde s rýmou, druhý odstoná v nemocnici s pláčem a bolestmi, v ruce kanylu… jestli si někdo kvůli tomu bude klepat na čelo, když uvidí takové dítě v rekonvalescenci, jak nesmí to a tamto, když ví houby, tak to je jeho vizitka.
@zelenoockaa19 píše:
@Janasas mám třeba „kamarádku“ co s malou šla poprvé ven asi ve čtyřech měsících, nikdy jí nedala nic než bio zeleninu a bio maso, nesmí sladkosti, malá si neměla hrát s jinými dětmi aby něco nechytila, nezná ve třech letech zvířata protože krom kočky a psa žádné nikdy neviděla, v létě nesmí na zahradě na deku protože po ní lezou brouci… Do školky ji chtějí dát až jako předškoláka. Tohle je bublina.
Tak to je ale sakra extrem, nerikej, ze znas takovych rodicu vic. Nemyslim takovych, kteri delaji treba jen jednu vec z toho vyctu, protoze k tomu maji nejaky, tobe neznamy duvod, ale vetsinu z toho. A jinak si myslim, ze kazda mama se snazi pro sve dite udelat to nejlepsi, nekdo to muze videt v dodrzovani zdraveho jidelnicku, nekdo v prehnane hygiene, nekdo v tom, ze se diteti na tvuj vkus prehnane venuje. Ono je dost zcestne srovnavat s tim, v cem si vyrustala, protoze dnes je zkratka jina doba. Nabizi se vic moznosti, vic vydobitku moderni doby a nekteri lide toho jednoduse vyuzivaji. Myslim si, ze kdyby byly pred 20 nebo 30 lety ty stejne moznosti a informacni masirka, kterou mame ted, chovala by se lecktepra maminka, a treba i ta tvoje, jako nektere dnesni, nad kterymi tak kroutis hlavou.
@zelenoockaa19 píše:
@Janasas mám třeba „kamarádku“ co s malou šla poprvé ven asi ve čtyřech měsících, nikdy jí nedala nic než bio zeleninu a bio maso, nesmí sladkosti, malá si neměla hrát s jinými dětmi aby něco nechytila, nezná ve třech letech zvířata protože krom kočky a psa žádné nikdy neviděla, v létě nesmí na zahradě na deku protože po ní lezou brouci… Do školky ji chtějí dát až jako předškoláka. Tohle je bublina.
ty jsi bublina.. mít trochu odstup a nebýt ředitelka zeměkoule tak ti dojde, že posměšky by byly na místě leda tak když někdo dělá jednu z těchto věcí.. ale pokud už dělá tohle všechno najednou tak k tomu asi má sakra dobrý důvod.. znáš jako „kamarádka v uvozovkách“ její rodinnou anamnézu, formu početí, průběh porodu či zdravotní stav miminka po narození? ta se asi něčeho zatraceně bojí nebo si s něčím užila a mít ještě za „kamarádku“ tebe co si ji bereš do úst na netu zřejmě bez znalosti situace..
@ka2ka píše:
Otázka je jestli ti ta imunita vydržíjinak proč budu tahat dítě po krámech když to není důležitý?
Hlavně dřív se šlo nakoupit s kočárkem, ale ten zůstal před obchodem či samkou. dovnitř se kočárky ani brát nesměly
![]()
@Adrasteia s tím docela souhlasím, 2 sourozenci z naprosto steril. prostředí a krom náběhu na astma u jednoho skoro nemarodí a to ani s nástupem do kolektivu. Moje děti furt venku v jakémkoli počasí z celkem prasečích podmínek, venkovní válečky na zemi apod. a pořád nemocný ![]()
Jinak názory na výchovu a péči o dítě jsem po porodu nijak nezměnila.
Většinou mi přijde, zeže extrémy jsou na netu. Ale kluk měl třeba ve školce děti, které měly prvně v ruce nůžky (téměř pětileté), byly tam i děti, které rodiče ještě ve 4 letech krmili
učitelky z toho tenkrát byly nešťastné