Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy, taky bych se ráda přidala do debaty.
Jsem po císaři, kdy mi malou přiložili asi až po 5 hodinách a 24 hodin mi jí na pooperák nosili asi po 4 hodinách jen na kojo. Jenže jsem samozřejmě žádný mlíko moc neměla a hlavně mi vlastně nikdo ani neřekl jak malou zprávně přikládat. Pak mi jí dali na pokoj a starej se. Dělala jsem vše podle svého nejlepšího svědomí, ale bylo to špatný. Malá se pak už přisávala krásně a podle váhy toho taky pila dost ( vážily jsme před kojem a po koju), ale i přesto mi malá nepřibírala. Pořád jsem kojila jak blbá, malá pořád řvala hlady a mě pořád tvrdili, že mlíka mám dost a žádnej příkrm nám nedají. Takže já ve stresu, malá hladová a uřvaná, těšila jsem se domu. Pořád mi tvrdili, že slabý mlíko neexistuje, ale já si o tom myslím své. Doma jsme okamžitě přešli na UM a ok, sice pořád nepřibírala tak jak měla, tak nám doktorka poradila Nutrilon Extra sitící a to peklo po něm si nedovedete představit. Normálně měla zabetovaný bříško a nemohla se vykadit, tak jsem jí začla zase dávat jen ten obyčejnej Nutrilon a zase kadí pěkně a navíc jí dávám ty hříšně drahý probiotický kapičky. Je jí líp. Jinak Kačenky doktorka je … Jednou mi řekne, že při UM nemusí miminko pít a další týden se mě zeptá co jí dávám pít a kolik, tak si připadám jak nějaká zlá macecha.
Zkrátka kojení nám nešlo, byla hladová. Zkušenosti s některýma sestrama na šestinedělí jsou k pláči. O kojení jsem bojovala jako lev, odstříkávání, časté přikládání, odsávání, homeopatika, čaje a stejně nic- mrzí mě to, ale nedá se nic dělat.
Ahoj Jančo,
když to tak čtu, tak si připadám, že čtu skoro svůj příběh ![]()
Taky jsem rodila císařem, malá vykoukla na svět 3.11 v 19:23 a na pokoj mi ji přinesli až druhý den někdy v 5 na kojení. Další den jsem ji už přes den měla u sebe a na noc ještě u nich, pak už mi jí nechali.
Mléko se mi začalo tvořit až čtvrtý den po porodu a i tak dostávala příkrm (jen jeden den mi protivná sestra nic nedala, dokud jsem si ho nevyškemrala od doktora na vizitě). Po návratu z porodnice jsem týden kojila, malá nepřibírala, od té doby kojení + UM (Nutrilon nás taky ucpal, teď jsme na Babydreamu) a teď už jen krmím UM (vydrželi jsme kojit do soboty).
A kolik má vypít toho čaje k UM? Já nevím, dávám jí ho jen když má prdíky a skoro nic nevypije, nechutná jí.
S bříškem jsme bojovali celou dobu, co jsem kombinovala MM s UM, teď se to trochu zlepšilo, i když ještě pořád občas použiju rourku nebo teploměr do zadečku..
Příspěvek upraven 06.01.10 v 17:45
Holky, ono se musí k UM dávat ještě čaje? A proč? Mně takového nikdo nic neříkal
. Já dávam jen prdíkový cca 80ml denně.A ještě se zeptám, jakou kojvodu dáváte? Já podle toho, kterou seženu, dokonce jsem našla nějakou v Intersparu za 9kč.
Mě to taky doktorka neřekla (je teda fakt, že když jsem u ní byla naposledy, ještě jsem částečně kojila), uvidím, co mi řekne zítra.
Já dávám taky na prdíky,ale nechce ho. Hipp na bolavé bříško nevypije vůbec a fenyklového sunárku tak 30 ml denně, víc ani ťuk..
A vodu dávám z kohoutku. Stejně prý doporučujou kojenecku jen kvůli tvrdosti a u nás je měkká, tak to neřeším. Je na ní od narození a žádný problémy nemáme..
Aha, tak to já si dvolit nemůžu, protože my máme dost tvrdou vodu. A naštěstí Kuba není vybíravý, protože fenyklový Hipp pije s chutí, a Nutrilon taky bez problémů. To jsme se bála, že po sladkém MM si nevezme nic.
Jee holky vy my mluvíte z duše. Já taky rodila plánovanou sekcí a ty boje s kojením, no ani nechci vzpomínat.
Malá se narodila v 9 rano, na sale mi ji asi na pul minuty ukazali a pak jsem ji videla az v 5 odpoledne a že by někdo pomohl s přiložením a nakojením ??? ani náhodou
. Podruhé jsem ji viděla druhý den asi v 6 ráno a to taky asi jen na 5 minut. Takže první kojení proběhlo až druhý den, po přeložení na šestinědělí, cca ve 3 odpoledne, což je neuvěřitelných 18 hodin po porodu. A navíc to bylo stylem, že mi malou přivezli na pokoj a nakojte si jí, tzn. pomoc veškerá žádná. Jen jednou mi „pomohli“ když mi vynadali, že kojit mám max 15 minut jinak si zničím bradavky. A tady myslím začali naše problémy s kojením, dokrmováním, odstříkáváním, které jsem definitivně ukončila po 2 měsících
a přesli jsme na UM.
Jinak co se čaje a jiných tekutin týká, tak jsem všude četla a slyšela, že pokud je dítě plně na mléčné výživě a je jedno jestli je to kojení nebo UM tak jiné tekutiny nepotřebuje.
To mě teda aspoň ukázali, jak si ji přikládat (dokonce mi jedna ochotná sestřička pomáhala skoro celou noc přikládat a budit malou, nutit jí pít, aby přibrala a mohly jsme druhý den domů), ale stejně to bylo prd platný, mlíka bylo dost, ale taky myslím, že slabý určitě být může, protože přírůstkek skoro žádnej.. Teď máme klid..
ahoj asi sem nepatřím, bo jsme kojili do 20měs, ale jinak problémy na začátku to samé. sestry nic neukázaly každá říkala a radila něcojiného. malou jsem kojila i 90min, nepřibírala nechtěli nás ani pustit domů. naštěstí dr. skvělá kontrolovala ji a řekla, že holt každé dítko se nevejde do tabulek, měla jsem doma laktační poradkyni a nějak tak po měsíci jsme se rozkojili. po 3 měs jsme kojení zvládali „jen“ za 45min.
jsem velký zastánce kojení a nemám ráda když někdo nechce kojit.
na druhou stranu si myslím, že těm kterým to nejde by se mělo pomoct a poradit a taky myslet na to, že chtějí a že jsou z toho samy špatné a ne jim ještě nadávat, že nekojí.
takže bojovnice klobouk dolů za to jak jste bojovaly a příště to třeba vyjde líp ![]()
Zlobidilko tak to jsi dobrá, ty jsi svůj boj vyhrála.
No ale vždyť my taky že?
![]()
Holky s tím čajem - nemusíte ho dávat, to je jasné, ale pokud má mimčo zácpu tak může pomoct. Já dávala přes léto vodu protože byly vedra tak aby mezi těma 3 hodinama měla i jinou tekutinu a pak už jsme tak nějak pokračovali. Je to dobré, že teď je zvyklá a nemá problém s pitím ani u příkrmů který jí ze začátku zabetonovaly.
Jinak já kupuju dobrou vodu, máme tady tvrdou navíc jsem se ptala i dr. a prý tu není nic moc. U mojí mamky ale třeba teče kojenecká voda z kohoutku, chce si to prostě zjistit. ![]()
U nás (bydlím v Teplicích) je prý hodně kvalitní voda, aspoň se to tedy říká. Jednou jsem takovým tím zkušebním páskem zkoušela tvrdost vody a opravdu mi vyšlo, že je měkká, takže mi opravdu přijde zbytečný kupovat balenou.
Naše mámy taky používaly vodu z kohoutku a jsme bez následků.. ![]()
My jsme taky císařem,kojený jen do 3.měsíce, převařujeme vodu z kohoutku a nebo kupujeme nejčastěji Tomu naturu, malýmu už je 10m a zatím to na něm žádné následky,doufám,nezanechalo ![]()
Jani tak to jo, v Teplicích jsem žila a mám tam mamku, takže vím, že tam fakt teče kojo voda z kohoutku (zjištěno od dětské dr.) takže když jsme tam tak si užívám že nemusím tahat vodu. ![]()
Uprimne po trech tydnech nekojeni musim rict, ze jsem spokojena.
Vyresilo se to traveni, atop se zlepsil ale hned zase zhorsil po hexe (nebo doufam ze ne po prikrmu), ale pres zdanlivy opruz michani mlika a vozeni propriet se mi zda
kojeni jsem sice obrecela, ale uz mam prsa splaskla a hormony asi odeznely, takze me to ani moc nemrzi, uz nenabiram, kdyz vidim jine prikladat…
nevyresilo se vse, v noci vstava porad (budu tedka resit), sceny u papani taky dela porad, ale krasne pribira, takze to nebudu tolik resit a nutit mu to … taky jsem snad uz trochu vychytala ty davky mlika, samozrejme porad vylejvam, ale to asi bude dycky…
Pudli super, už zníš víc spokojeně a ne tolik „vystresovaně“ myšleno samosebou v dobrém. Já jsem třeba po splasknutí prsou uvítala to že se zase vejdu do normálních věcí - bylo léto takže šaty mě vyloženě nadchly
Vytahování prsou na veřejnosti mě nikdy moc nebralo takže to bylo další plus.
Uvidíš jak s tím vstáváním, některé děti prostě vstávají i v noci a mají hlad.
No a co se týče vylévání tak fakt budeš vylévat pořád, ve chvíli kdy ti vyžahne celou flašku tak si řekneš jeslti neměl málo a příště mu uděláš víc a zase vyleješ, toho se fakt nezbavíš, ale zvykneš si. ![]()