Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemyslim, ze jsi neco zpusobila ty, zjevne resi nejaky vetsi problem, se kterym si nevi rady. Moc si nedokazu predstavit takovou situaci, mne by muz rekl aspon neco ve smyslu promin, ted neco resim, netyka se to tebe, ale potrebuju byt sam. Cili vidim problem i v jeho komunikaci. Nechala bych ho byt, mozna bych mu napsala jako, ze vidis, ze neco resi, tak at se ozve, kdyz bude chtit a ze jsi tu pro nej, kdyby s tim chtel pomoct nebo to spolecne probrat..
Já teda nevím, ale to je tak strašně těžký a časově náročně říct, nebo napsat něco ve smyslu "promiň potřebuju teď něco pořešit ozvu se koncem týdne /nebo jiný čas ![]()
Mně teda tohle nebavilo a nemyslím si, že je to úplně nutný.
Ale samozřejmě záleží i na všech jiných okolnostech…jak jsou spolu dlouho a tak.
@prokr píše:
Já teda nevím, ale to je tak strašně těžký a časově náročně říct, nebo napsat něco ve smyslu "promiň potřebuju teď něco pořešit ozvu se koncem týdne /nebo jiný čas
Mně teda tohle nebavilo a nemyslím si, že je to úplně nutný.
Ale samozřejmě záleží i na všech jiných okolnostech…jak jsou spolu dlouho a tak.
Přesně. Může se stát, že člověk potřebuje prostor a čas pro řešení nějakého problému. Ale dát v takovém případě vědět, že řeším něco, na co chci být sám, pomoc nepotřebuji, děkuji, ozvu se za týden (čtrnáct dní, měsíc…) je elementární slušnost. Pokud toho není schopen, tak bič a pryč.
@Jeremi elementární slušnost to je, ale někteří chlapi jsou v té chvíli tak zahlceni daným problémem, že nedokážou ani tohle.
Špatný způsob řešení. Jak se znám, tak by mě to naštvalo. Jako napsat, teď to nejde, až to půjde ozvu se… Cca 10 vteřin… Dělala bych zagorku…až se ozve, tak bych si s reakcí taky dala dost na čas…
@Cenarius Jo Jo, asi mi nic jiného nezbyde ![]()
@Stará známá to jsem mu psala včera, zda potřebuje něco poresit nebo tak, ale neozval se, jen zobrazil zprávu
ale snad je v pořádku
@prokr jsme spolu od ledna, já si všimla, že má tendenci se trochu uzavírat do sebe, takže snad to bude jen tím, že potřebuje nějaký cas si to poresit ![]()
@vokishka Ne, to si mě asi pletete
@Jeremi jako snad by mi dal vědět, nevím, co ho tak vzalo ![]()
@Rosebery píše:
@Jeremi elementární slušnost to je, ale někteří chlapi jsou v té chvíli tak zahlceni daným problémem, že nedokážou ani tohle.
To je možný, ale pokud to nedokáže, tak s takovým člověkem být ve vztahu nechci. Protože to ukazuje na vzorec chování a bude podobně mlčet a nekomunikovat i tehdy, až dojde na naše vlastní problémy. Zažila jsem si trestného mlčení už dost na to, abych radila před tím zdrhat, co nohy stačí.
@Jeremi to chápu. Jen myslím, že ženy to dokáží vyjádřit tak nějak přirozeně. Ale hodně chlapům tohle nejde a musí na tom vědomě pracovat, když to chtějí zlepšit.
@Anonymní píše:
Od úterý se mnou nemluví přítel - nevím vůbec proč, v pondělí večer jsme se ještě viděli, strávili jsme spolu večer, normálně sex, všechno v pohodě, rozloučili jsme se a od úterý prostě se mnou nemluví a vůbec nevím proč - respektive ve středu ráno mi volal, ale pak ho vyrušil někdo asi po 1-2 minutách v práci a tak řekl, že zavolá později, ale neozval se, psal mi poté v noci ze středy na čtvrtek, jen pozdravil, zeptal se, jak se mám, zda všechno v pořádku, já se zeptala, zda je taky v pořádku, ale jen mi odpověděl, že “není v pohodě” a pak jen že to není můj problém a od té doby zase nic. Včera ráno jsem mu napsala zprávu, zda se u něj třeba nemůžu stavit, že bychom probrali, co se děje, ale žádná reakce a dneska jsem mu tedy napsala znovu, co se tedy děje, ale asi potřebuje nějaký čas pro sebe, spíše nevím, proč a tak najednounapadají mě myšlenky, zda nemá třeba jinou nebo tak, ale zase předtím bylo všechno úplně v pohodě
Zase mě mrzí, že tak mlčí a vůbec nereaguje a ani tedy nevím, zda je to moje chyba nebo se děje něco jiného
jak dál? Mám kdyžtak par dnů nic nedělat a počkat, zda se nějak uklidní?
Pokud se mi nekdo zčistajasna prestane ozyvat a neni to prosty fanousek z internetu, tak po treba 2 nermalnich zpravach, kdy se zajimam, vyslu jednu signalni: „promin, nechci se vnucovat, ale žiješ a jsi okey? Stačí JO a ja te necham“
Zatim se mi vsichni ozvali tyz den a vysvetlili, o co jde (vetsinou urazenost, ze jsem neco udelala nebo neudelala)
Kazdopadne, zakladatelko, tohle udelal poprve?
asi ti nezbyde, nez to prijmout, ze se ti proste ozve, až…neco
bud to je pruser nebo je hérečka nebo te uz nechce. Tak drzim palce, at se to co nejdriv vyresi ![]()
No něco se děje on to chce řešit sám a nezatahovat tě do toho.
Což je docela těžký a nepříjemný, ale fakt potřebuješ počkat, až tím projde, občas (jako že jednou za tři čtyři dny) se zeptat jestli je v pohdoě a jestli už je sto s tebou mluvit - bez nátlaku, bez výčitek.
No a až se to celé přežene budete v klidu, tak to je potřeba zreflektovat.
TEdy opět bez výčitek a jiných komunikačních pastí vysvětlit, že chápeš že podobné věci asi chce řešit sám, ale že tebe takovéhle odříznutí prostě vyděsí a rozhodí. A že se potřebujete nějak domluvit, jak podobné věci řešit příště, že takovéhle odříznutí a vyghostování, za které neneseš žádnou vinu ti hodně ubližuje.
@FlorenceF Jenkins píše:Že by až takový ghosting? Po půl roce?
Pokud se mi nekdo zčistajasna prestane ozyvat a neni to prosty fanousek z internetu, tak po treba 2 nermalnich zpravach, kdy se zajimam, vyslu jednu signalni: „promin, nechci se vnucovat, ale žiješ a jsi okey? Stačí JO a ja te necham“Zatim se mi vsichni ozvali tyz den a vysvetlili, o co jde (vetsinou urazenost, ze jsem neco udelala nebo neudelala)
Kazdopadne, zakladatelko, tohle udelal poprve?asi ti nezbyde, nez to prijmout, ze se ti proste ozve, až…neco
bud to je pruser nebo je hérečka nebo te uz nechce. Tak drzim palce, at se to co nejdriv vyresi
Od úterý se mnou nemluví přítel - nevím vůbec proč, v pondělí večer jsme se ještě viděli, strávili jsme spolu večer, normálně sex, všechno v pohodě, rozloučili jsme se a od úterý prostě se mnou nemluví a vůbec nevím proč - respektive ve středu ráno mi volal, ale pak ho vyrušil někdo asi po 1-2 minutách v práci a tak řekl, že zavolá později, ale neozval se, psal mi poté v noci ze středy na čtvrtek, jen pozdravil, zeptal se, jak se mám, zda všechno v pořádku, já se zeptala, zda je taky v pořádku, ale jen mi odpověděl, že “není v pohodě” a pak jen že to není můj problém a od té doby zase nic. Včera ráno jsem mu napsala zprávu, zda se u něj třeba nemůžu stavit, že bychom probrali, co se děje, ale žádná reakce a dneska jsem mu tedy napsala znovu, co se tedy děje, ale asi potřebuje nějaký čas pro sebe, spíše nevím, proč a tak najednou
napadají mě myšlenky, zda nemá třeba jinou nebo tak, ale zase předtím bylo všechno úplně v pohodě 
Zase mě mrzí, že tak mlčí a vůbec nereaguje a ani tedy nevím, zda je to moje chyba nebo se děje něco jiného
jak dál? Mám kdyžtak par dnů nic nedělat a počkat, zda se nějak uklidní?