Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@andelka83 od 1.1 se to zvedlo právě na tech 70 při dlouhodobě ale myslím ze musí být aspoň 3 měsíce
@andelka83 Od 1. ledna 2018 však bude nemocenské činit od 31. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény do 60. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény 66 % denního vyměřovacího základu a 72 % denního vyměřovacího základu od 61. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény (v době od 15. do 30. kalendářního dne zůstane na úrovni 60 % denního vyměřovacího základu), zatímco dosud po celou dobu pracovní neschopnosti činí jen 60 % denního vyměřovacího základu.
@wendisek píše:
@andelka83 od 1.1 se to zvedlo právě na tech 70 při dlouhodobě ale myslím ze musí být aspoň 3 měsíce
Záleží na výši příjmu a redukční hranici. U nízkých příjmů se dostaneš na 90%. U vyšších příjmů nemocenská dosahuje 30%. Těžká nespravedlnost
![]()
@wendisek no takže jsem měla i pravdu, napřed 60, pak 66 a později teda ještě víc. Já jsem byla dva měsíce přesně. Měla jsem být dýl, až do md, ale bohužel jsem zase v práci, takže delší pn se mě už netýká. Ale fajn že to zvýšili.
@Claire00 já mám nízký příjem a 90% to teda není ani omylem.
Tak taky záleží jakou práci děláš. Já byla v kanceláři až do konce a zvládala jsem v pohodě. Nejsi omezována žádnými vycházkami a příjem na nemocenské asi taky nic moc. Bych se doma asi unudila k smrti.
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, pracuju na DPČ a jsem v 5 měsíci a doktor mě pořád přemlouvá, ať jdu na nemocenskou, zatím jsem se nenechala, i když mám těžkou práci, pracuju v supermarketu a tahám těžké věci, i když kolegyně mě trochu šetří, chtěla bych pracovat dále, ale doktor je naléhavější, že bych měla být v klidu atd. Čekám první mimi, už jsem ani nevěřila, že budu někdy těhotná, akorát budu stará maminka(38).Chci se pouze zeptat, kdybych šla na nemocenskou(neplánuju to ale), jak to funguje u DPČ dohod a nástupu na mateřskou, měla bych nárok na mateřskou, když bych byla na neschopence z DPČ?
Záleží zaprvé, jestli splňuješ 270 dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky před nástupem na PPM. A zadruhé záleží jak je ta DPČ napsaná, jaký je tam sjednaný příjem, jestli se jedná nebo nejedná o zaměstnání malého rozsahu, protože u DPČ charakteru zaměstnání malého rozsahu bys měla nárok na PPM jen v případě, že v měsíci, kdy na ni nastupuješ si vyděláš alespoň 2500 Kč.
@Pajule25 Hmm, to je teda zajímaý dotaz:-D
Spíš si polož otázku sama sobě, jestli:
a, jsi v práci spokojená a chceš tam chodit
b, to řešíš kvůli přijmu ( tak na nemocenský budeš mít vždycky o něco míň)
c, pracovat nechceš
jestli máš rizikové, tak buď doma:-) a dělej něco z domova, pokud můžeš
Já mám opačný problém. Jsem těhotná a v práci mě nechtějí. Skončila mi první rodičovská a mám půl roku do porodu, tzn. chtěla bych 3 měsíce pracovat. Z práce zkoušeli, jestli nechci jít na PN nebo neplacené volno. PN by mi doktor správně napsat neměl, když nejsou obtíže a neplacené volno a být úplně bez koruny si nemůžu dovolit. Teď čekám, co v práci vymyslí… Prosím o zachování anonym.
Ono jde o to ze jsem pred par mesici prodelala SP v 7tt. Proste se bojim ze se to bude opakovat, navic jsem v praci vzala jinou pozici, myslela jsem ze si prilepsim…ale po psychicke strance jsem na tom hure, chodim domu s placem ze to nezvladnu a ze mezi kolektiv nepatrim. Nevim co mam delat a kdyz je ta moznost si vybrat (nemela by ale je) tak premyslim co delat…tak proto se ptam ![]()
@Pajule25 netěšila bych to a už pro svůj klid šla na PN budeš vklidu doma vycházky zas taková katastrofa nejsou
@Pajule25 píše:
Ahoj jen by me zajimalo jestli je lepsi byt v tehu na nemocenske nebo chodit do prace. V cem je co vyhodnejsi?
chodit do práce - výhody: prachy, společnost, volný pohyb..
být doma - nesvoboda, nemůžeš nikam odejet, klesneš s průměrem atd.
za mne jednoznačně lepší chodit do práce