Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám dotaz kde je to trochu komplikované. Byla jsem zaměstnaná a měla jsem smlouvu na dobu určitou do 31.7.2014. Během té doby jsem otěhotněla a šla na nemocenskou. Takže v době nemocenské mi smlouva vypršela a dál mi jí zaměstnavatel neprodlouží. Co to pro mě tedy znamená? Musím se od 1.8.2014 hlasit na ÚP? A jak to bude pak s mateřskou (na kterou bych měla nastoupit cca v prosinci 2014), dostanu jí? Je to pro mě všechno nové a komplikované…Děkuji za každou radu
Simča
@Simca73 píše:
A jak dlouho si byla v pracovním procesu? musíš alespoň 270 dní odvádět pojištění ze mzdy, abys mohla nárokovat mateřskou. A od ukončení pracovního poměru do nástupu na mateřskou můžeš mít 180 dní, čili když nastoupíš do té doby na mateřskou, tak se ti bude počítat z platu tohoto zaměstnání.
Raději si to zjisti ještě jinde, píši jen co jsem zjistila já a víc se nepídila ![]()
2 roky pod tím zaměstnavatelem, já se v těch číslech a tak absolutně nevyznám. Takže by mi to mělo vycházet? Když 31.7. mi končí pracovní poměr a v prosinci 2014 půjdu na MD?
@sitsche máš naprostou pravdu - záleží pouze na tom, jak dlouho pracovala, jestli 270 dní, tak to v pohodě stíhá.
@Simca73 píše:
2 roky pod tím zaměstnavatelem, já se v těch číslech a tak absolutně nevyznám. Takže by mi to mělo vycházet? Když 31.7. mi končí pracovní poměr a v prosinci 2014 půjdu na MD?
přesně tak, jestli splnuješ těch 270 dní (jestli si pracovala dva roky tak ano
) tak se vejdeš do ochrané lhůty 180 dní a tedy mateřskou by ti měli počítat z platu tohoto zaměstnání. Ale jak s UP to netuším, maximálně jít na rizikové? to opravdu nevím :-/
@Simca73 Ahoj! byla jsem na tom podobně…(taky po dvou letecvh v práci) budeš dál na PN - prakticky spadáš pod ÚP, osobně jsem tam vůbec nebyla. Po ukončení PN jsem navázala na mateřskou, kterou podle všeho také nárokuješ a když se vejdeš do ochranné lhůty (180 dní), nárokuješ právě tu PPM, vypočítává se z platu tvého posledního zaměstnání (nemocenka se do toho průměru nepočítá). Dál volíš normálně rodičák..
Na rizikovém právě jsem…Moc všem děkuju za odpovědi, podle všeho dostanu vše, co bych měla i jako zaměstnanec na PN… Dneska jsem se totiž dozvěděla, že mi smlouva nebude prodloužena, tak mi teď spadl kámen ze srdce
Děkuju Vám všem a hezký večer
Ahoj holky, potřebuji poradit, snad se najde někdo, kdo řeší/řeší podobný problém a poradí mi. Pracuji jako admin. prac. na dobu určitou. Ta mi končí 30. listopadu letošního roku. Ještě před asi dvěma týdny mi můj šéf potvrdil prodloužení smlouvy na neurčito, že je se mnou velmi spokojený a pod. Jenže… v kanceláři se mnou mimo jiné pracuje jedna důchodkyně (kamarádka šéfa), které nedávno zemřel manžel a smlouva jí končí k poslednímu září. Taky se k nám vrací kočka po MD a můj šéf najednou otočil, že už mě nebudou potřebovat, že dělám chyby, nejsem loajální, celý den nic nedělám, jsem drzá na tu důchodkyni, nejsem opora a podobně. Naprosto mě zaskočil tímto jednáním a dorazil mě tím, že bychom se měli dohodnout na ukončení smlouvy ke spokojenosti všech. Prostě potřebuje místo pro důchodkyni…Již několikrát byl nepříjemný a urážel mě i kolegyně, ale braly jsme to všechny tak, že má doma krizi a řeší to přes nás… Všechny moje námitky vyvrátil s tím, že chyby se najdou všude… k tomu jsem se již nevyjádřila, doma vše v klidu prokonzultovala s manželem a pak se rozhodla, že sama skončím. Šéf reagoval tak, že mám počkat na příchod kolegyně po MD, zaučit ji, vše jí předat a pak můžu jít. S tím ovšem nesouhlasím… ať si ji zaučí sám, když já práci přece nezvládám… takže jsem se rozhodla do skončení smlouvy marodit a pokud do té doby nic nenajdu, tak se zaeviduji na ÚP. V lednu jsem ovšem chtěla s manželem začít pracovat na mimču a nevím, jak to bude s mateřskou, když vlastně budu marodit, pak možná na ÚP a budu těhotná… budu mít stále nárok na mateřskou? děkuji všem za rady
.
Také řeším něco podobného… smlouva mi končí 14. listopadu. Zaměstnavatel mi není schopný říct jestli si mne tam nechá nebo ne. Zatím teda těhotná nejsem, ale kvůli tomuto s přítelem asi mimi budeme muset odložit, protože se opravdu nevejdu do ochranné lhůty a ráda bych tu mateřkou měla a pak si vybrala rodičák. To když otěhotním a budu bez práce tak asi nejde a půjdu automaticky na čtyřletý rodičák? je tomu tak ne?
![]()
Zdravím všechny maminy.
Ted od 30.10.2015 jsem na neschopence a dne sem dostala jeste dva papíry potvrzení o zaměstnání a potvrzení na nárok na podporu v nezamestnanosti.Tak newim co stím. Páč mě končila smlouva 30.10.2015.vždyt prece nejdu na podporu tak naco ty papíry? A to jsem v práci 2 roky jenže jsem delala po městem tudíž mám 3 smlouvy. A se zaměstnavatelem jsem se domlouvala že budu na neschopence do porodu pak mateřká a pak nejakej r. příspěke. Newím jak je to stou neschopenkou celý těhotenství a co mám vyřídit. Jse z toho zmatená. Suchánková miřekla zě 14 dní na neschopence a pak na nemocenskou a mateřskou atd…newiom jestli je to stejný neschop a nemocenská. dekuji za radu
Na co mi jsou hlavě ty dva papíry. když jsu na neschopence a ne na up