Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, muz byl 2× behem 6-ti mesicu, pak pri prvni prilezitosti dostal padaka - neprodlouzili mu smlouvu..
No - dnešní doba
- zrovna dnes na to s kolegyní padla řeč - říkala, že to dnešní maminky mají v tomhle těžší - ale kdoví zda-li neprodloužili kvůli tomuto
.
@Mauzik2 píše:
Ahoj, muz byl 2× behem 6-ti mesicu, pak pri prvni prilezitosti dostal padaka - neprodlouzili mu smlouvu..
Kolegyně nastoupila v lednu zpátky do práce a 2× byla s dětma na paragrafu. Výpoveď dostala do ruky v úterý. Ještě jí vedoucí řekla, že jí tím prokazuje službu, že se teď může věnovat dětem ![]()
@Larr rekli mu to narovinu, ze to je kvuli tomu, ze casto byl doma s malym, kdyz ja lezela v nemocnici na rizikovym tehotenstvi, ze behem pul roku 2× 14 dni je dost..predtim behem 4 let nebyl mimo ani jednou..
Tak já mám asi veliké štěstí na to, že jsem si před mateřstvím v práci vybudovala dobrou reputaci. Tudíž mně zaměstnavatel vyšel vstříc a to nejen při tom, že mám paragrafy z důvodu nemocí dcerky. taky proto, že se mi dcerka narodila mentálně postižená a tudíž potřebuji i zkrácený úvazek, který jsem si v prácvi taky domluvila a vyšli mi vstříc.
Dokonce i teď, kdy jsem přišla s žádostí, zda by nešlo ono zkrácení provozovat ještě jeden rok, tak není problém.
Jiné to je se mnou, já mám špatný pocit z toho, že své kolegy občas hold nechávám ve štychu, když mi dcerka náhodou onemocní. tudíž během zkráceného úvazku dělám práci jako za celý - i když lítám jako utržená ze řetězu - a kdy to jenom jde, tak paragraf spíše vyměním za odpolední směnu - kdy se s manželem střídáme u dcerky.
Akorát návštěvy lékařských odborníků, a tudíž občasné jednodenní výpadky hold musí kolegyně a kolegové přežít.
Tak tohle je teda hrůza, bojím se vrátit do práce, se 2 dětmi to bude opravdu super…
Já mám jednoho kluka autistu a do práce jsem se vrátila na DPČ, jinak bych to nedala. Naštěstí mi vyšla vedoucí vstříc, takže jí vždycky napíšu na měsíc dopředu, kdy bych mohla přijít a podle toho mi dělaj šichty. Já si tam chodim odfrknout, páč by mi doma asi jeblo ![]()
Tak já za celou dobu, co jsem v práci s dětmi (u dcery 1-3 roky dítěte, u syna od jeho 8 měsíců, teď je mu 2,5) jsem měla jen jednou paragraf, a to když měla dcera neštovice a to ještě na tři dny. Jinak to řeším chůvou, s manželem se střídáme na dovolené či práci z domova a nebo přijede jedna z babiček či odvezeme děti k nim. ve své pozici si nemohu dovolit každou chvilku paragraf, tudíž se musím zařídit jinak. a jsem strašně vděčná za hlídací babičky, jinak by to bylo mnohem složitější. spíš mě štvou ty výpadky při návštěvách lékařů. s dcerou ještě chodíme na logopedii, takže to je fakt každou chvilku něco. holt tu práci doháním kde to jde… takže na mě se divně nedívají, vědí, že si svoji práci udělám. a mám i hodně chápavého šéfa.
No, zatím klid, pragrafy jsem měla už celkem 3,a nikdo nic neříkal.
A navíc i jedno nenadálé náhradní volno, když malej celou noc prokašlal.
Asi to bude tím, že v kolektivu je dost matek s mladšími dětmi, tak se to tak neřeší.
Možná, že kdybych měla smlouvu na dobu určitou, tak bych se bála, ale jelikož jí mám na neurčito, tak to neřeším.
Mch, jsou tam maminy, co jdou od paragrafu k paragrafu, maminy samoživitelky, co maj paragraf dvojnásobný, a taky nic.
Jinak, i odbory mě ujistily, že pokud bych měla pocit křivdy kvůli paragrafu, tak je mám kontaktovat.
Mám obrovské štěstí, že jsem státní zaměstnanec - učitelka, takže mě kvůli nemocnocti dětí nikdo vyhodit nemůže, ale pravda je, že ne všechny kolegyně (hlavně ty, co už mají dospělé děti a měly hlídací babičky)mají pochopení a dokáží dát najevo, jak je suplování za mě s.re ![]()
@Larr kluk měl zánět průdušek, atb 14 dní. Ačkoliv jsem sehnala hlídání a do práce chodila, co to šlo, tak když v práci nedostali dotace a měli propouštět, letěla jsem jako první.. prostě se jim nehodilo, že bych marodila.. ![]()
@bulina píše:
Kolegyně nastoupila v lednu zpátky do práce a 2× byla s dětma na paragrafu. Výpoveď dostala do ruky v úterý. Ještě jí vedoucí řekla, že jí tím prokazuje službu, že se teď může věnovat dětem
Ve štychu
- ty musíš mít asi dobrý kolektiv a práci, která tě baví, jinak si tvé - v mých očích - zbytečné obavy nedokáži vysvětlit
.
@nonina píše:
Tak já mám asi veliké štěstí na to, že jsem si před mateřstvím v práci vybudovala dobrou reputaci. Tudíž mně zaměstnavatel vyšel vstříc a to nejen při tom, že mám paragrafy z důvodu nemocí dcerky. taky proto, že se mi dcerka narodila mentálně postižená a tudíž potřebuji i zkrácený úvazek, který jsem si v prácvi taky domluvila a vyšli mi vstříc.
Dokonce i teď, kdy jsem přišla s žádostí, zda by nešlo ono zkrácení provozovat ještě jeden rok, tak není problém.Jiné to je se mnou, já mám špatný pocit z toho, že své kolegy občas hold nechávám ve štychu, když mi dcerka náhodou onemocní. tudíž během zkráceného úvazku dělám práci jako za celý - i když lítám jako utržená ze řetězu - a kdy to jenom jde, tak paragraf spíše vyměním za odpolední směnu - kdy se s manželem střídáme u dcerky.
Akorát návštěvy lékařských odborníků, a tudíž občasné jednodenní výpadky hold musí kolegyně a kolegové přežít.
Tak u nás (škola) je to tak, že paragraf OK, to se nikdo netváří škaredě (ale nemám odzkoušeno, jak by to bylo, kdybych ho mívala častěji, zatím jsem byla jen jednou…). Na poradě ale ředitelka jasně upozornila, že jednodenní doprovod dětí k lékařům tolerovat nebude (anebo velmi výjimečně) a že si podobné záležitosti máme vyřizovat v odpoledních hodinách. Je ale fakt, že některé kolegyně jsou mimo docela často, takže ten požadavek ředitelky považuju za opodstatněný.
Příspěvek upraven 02.05.13 v 20:17
Ahoj, jak na vás kouká zaměstnavatel, když potřebujete volno pro nemoc či úraz dítěte
. Pocítili jste někdy, že se na vás v práci škaredě dívali, když jste potřebovali volno. Co vy, vaše děti a váš zaměstnavatel