Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Jsi podvyživená. Tělo proto nabírá. Jist jen na bazalni metabolismus dle kalkulačky je hrozná kravina, která se spoustě žen vymstí - stejně jako se vymstila mně
trvalo to rok a půl, než jsem se srovnala a začala znova hubnout.
Hmmm, pokud je to pravda a necpeš se po večerech sladkostma, tak bych asi začala řešit vyšetření (a nemyslím zázračné měření n a přístrojích). Štítnou žlázu, hormony, klidně i nějaké dědičné predispozice (předpokládám, že malý vzrůst máte taky v rodině)…praktik by měl poradit,.jinak klidně bych zkusila nějakého obezitologa
Pokud jíš přesně na bazál a tlousneš, tak odmyslím-li nějakou nemoc štítné žlázy a podobně (případně bílý sex v noci), tak prostě nejíš na bazál. Ten bazál jsi zjistila jak? Že jsi dala do kalkulačky výšku, váhu a věk a ono ti to vyplivlo hodnotu?
Napadá mě vlastně ještě to, že předtím jsi nejedla na bazál. Jedla jsi méně, než byl bazál, a tělo snížilo metabolismus. Aby se uložilo co jde na horší časy. A teď může ukládat.
@RoseK Jak může tělo nabírat, když by mělo všechnu energií spotřebovat na bazální metabolismus? Tohle nechápu. ![]()
Když jsem tenhle jídelníček držela a k tomu jsem sportovala tak cca 12 hod týdně, váha se horko těžko držela. Když jsem sportovala a jedla o něco víc, hned jsem přibírala i přes častý pohyb. Proto jsem začala redukovat množství, ale pořád jsem jela lehce nad bazál. Teď jsem trošku snížila příjem, když je pohyb nula.
Nikdy ale pod bazál nejdu, to si hlídám.
@Anonymní píše: Více
A kolik vážíš a měříš? Nechala jsis někdy dělat vyšetření poměr svaly/ tuky/ voda??
Bazální metabolismus mám podle aplikace, zadávam hmotnost, věk, výšku a % tuku. To mám z chytré váhy, kterou máme ve fitku
A jela jsem dodnes podle údajů z jara, které teď už neplatí, protože vážím o dost víc.
Mám vypočtený bazální metabolismus 1230 kcal a jím tak mezi 1300-1400 kcal. Teď to tedy mám zvýšit, když jsem přibrala a můj bazální metabolismus je tedy vyšší? Nebo ubrat? Normálně bych si dala intenzivnější tréninky, ale to teď nemůžu.
1200 kcal mám při výšce 160 cm a 55 kg… konfekční velikost mám pořád S
Ale už se mi blíží padesátka…
Nikdy jsem ale neměla tendence přibírat..
Proč nenapíšeš výšku a váhu?
Teda co vidím, jako ne úplně v pohodě ty ořechy=tuk a pak máš hrozně málo bílkovin, přidej, vajíčka, maso…
Plus vyšetření u doktora
Jinak měřím 158 cm a vážím v tuhle chvíli 68 kg. Bazální metabolismus je vypočtený v době před úrazem, kdy jsem vážila kolem 60-61 kg. Ženy ze strany matky co vím byly a jsou všechny malé do 160 cm a kulaté.
Tuk mi jde z 90 % do břicha a zbytek jsou stehna.
Teď mám 84 přes prsa, 81 v pase a 93 přes zadek ![]()
V době sportování to bylo tak 83-75-90.
Jp a věk 32, po 2 dětech.
Jen pro zajímavost první těhu rizikové, od 20.tt jsem ležela a nabrala jsem 28 kg. Druhé těhu v pořádku, do porodu jsem byla akční a přibrala jsem 9 kg
Ale to už je celkem dávno, mladší už půjde do školy.
Nechala bych si vyšetřit štítnou žlázu, nějake vyšetření na endokrinologii.
Já teda taky bezmlecna a celiak.
Snídaně 30g bezl vloček, rostlinné mlíko, oběd 150g přílohy plus maso, zeleninový salát s balsamikem, večere podobná obědu, zeleninový salát. Svacim ovoce, zeleninu…
Když jsi sportovala, tak jsi mohla mít postavu asi jako já… Takže to bylo ok…
@Menton Oki, díky, zkusím víc vajíček a ryb a ořechy uberu na max 40 g. Jinak krom ryb jsem vegetarián, maso mi nedělá dobře na trávení, tak ho nejím.
A ještě vím tuk z doby, kdy jsem sportovala a to 27,4 %. Jo vím, je to dost. Teď hodnotu nevím a raději asi nechci, pač by mě trefil šlak ![]()
Já jsem takový ten hubený typ, do těhotenství jsem měla 48 kg, v trhu přibrala 10 kg, po prvním mi nezůstalo nic, po druhém jsem právě probrala na nějakých těch 53 / 54 a to držím.
Jako mladá jsem jedla obří porce…
U tebe to bude kombinace genetiky a možná nějaka endokrinologicka nerovnováha. Zase je super, že to tím sportem držíš ![]()
Kamarádka je taky ten typ, že se podívá na rohlík má kilo nahoře..
S blížícím se padesátkou se ten metabolismus zpomaluje, už ani nemám takový hlad jako dřív.
Ale ty jsi mladá, zlom přišel s tou čtyřicítkou, máš ještě pár let čas ![]()
No tom, že nemáme bílkoviny z mléka, tak je potřeba je do té stravy nějak dostat… ![]()
Já se třeba nikdy na tu doporučovanou hodnotu 55g denně nedostanu…
Jednou jsem si koupila nějaký ten rostlinný protein, no jako když piješ mouku smíchanou s vodou.
Co luštěniny? Mám ráda čočkový salát, hrachovou kaši (nezahustuju), v zimě polévky…
Ahoj,
s váhou bojuju od puberty. Bohužel je to asi v genech, všechny ženy v rodině jsou obézní, i když nejí moc…
Já miluji pohyb, hlavně plavání, kolo, chodím běhat, sem tam tenis a nějaké týmové sporty s přáteli. Dokud jsem takhle sportovala asi ob den 3-4 hodiny, váha byla celkem dobrá. Měla jsem BMI mezi 22 a 23, oblečení M-L (jsem malinká na výšku).
Teď jsem po úrazu nohy a pohyb nemůžu mít skoro žádný. Za 3,5 tydne mám 7 kg nahoře. Ještě mě čekají nejméně další 4 týdny s minimálním pohybem.
Mám alergii ne mléko a lepek. Pečivo jsem teď úplně vyřadila, nejím ani bezlepkové už několik měsíců.
Snídám nejčastěji vejce na tvrdo a zeleninu nebo ořechy a ovoce (např 2 vejce a 80 g zeleniny nebo 50 g směsi ořechů a 1 nektarinka)
Oběd zeleninové rizoto 150 g nebo ryba 80 g a rýže 80 g nebo tortila s luštěninovou směsi 120 g nebo 150 g bezlepkové hrachové těstoviny s rajčatovo čočkovou omáčkou apod.
Večeře obdobná jako oběd.
Nejím sladké, nejím pečivo. Moje přílohy jsou rýže, tortila, pohanka, bezlepkové těstoviny.
Včera jsem nedopla kraťasy a stoupla jsem na váhu a myslela jsem, že se vyvrátím.
Prosím co mám dělat? Podle kalkulátoru jím přesně na bazální metabolismus a stejně nabírám. Jak je to možné?