Nenadálá touha po dítěti

58
12.11.15 14:49

Nenadálá touha po dítěti

Zdravím všechny, jsem tu mezi Vámi úplně nová… Píšu hlavně proto, že se potřebuji vypsat a taky slyšet, jestli jsem se zbláznila nebo ne. :D Takže se předem omlouvám že tu řeším takovou blbost, není to problém, ale pořád nad tím přemýšlím místo abych se učila, tak mi třeba pomůže vidět to černé na bílém a dozvědět se, že na tom třeba někdo byl stejně. :)
Je mi 25, partnerovi 29. Žijeme spolu 4 roky ve vlastním domě, od léta jsme manželé. Manžel pracuje už 10 let, já jsem teď v 6. ročníku VŠ, a proto mě hodně překvapilo, když mě před rokem požádal o ruku. Svatba byla ale krásná a jsme moc šťastní. O dětech jsme se mockrát bavili, že si jednou 2-3 pořídíme. Oba jsme názoru, že děti raději dříve než později, zhruba do těch mých třiceti. On by chtěl i dřív, ale ví že při mém oboru by se to ani při škole nedalo. Po svatbě jsem spíš začala přecházet k názoru, že ještě počkáme třeba i 5 let, po škole si ještě užít třeba společné volné víkendy, kdy já teď chodím po brigádách apod…
Byla jsem teď pár dnů s bratránkem, který má 3 malé děti a hodně mi o tom všem vyprávěl. A mně to v hlavě nějak přeplo a místo abych se vyděsila, tak jsem taky začala po miminku toužit. 2 dny sedím na emiminu. :mrgreen:
V červnu nastoupím konečně do trvalé práce, a tak by bylo rozumné si nějaký rok nebo dva odpracovat a pak se snažit. A tak to zatím vidí i muž… Ale já bych teď nejraději mimčo pomalu hned po škole. S penězi teď v pohodě vycházíme s tím, že on si vydělá kolem 20 tis. měsíčně a já cca 6 tis na brigádách. Našetřili jsme na velkou svatbu, každý rok 2× dovolená ikdyž třeba v ČR, nemůžem si stěžovat. :) On taky teď o dětech dost mluví, ale bojí se těch financí, že by raději předem měl nějakou větši částku našetřenou. Já si zas říkám, že na počáteční výbavu už bychom v pohodě měli a pak už by to snad nebylo až tak moc… I kdybych neměla nárok na MD (která v případě výpočtu z platu u mě jako absolventa taky nebude vysoká) a vzala si nejkratší variantu RD, tak se pořád budeme mít i „lépe“ než teď. Až by se výdaje zvýšili u školáka/školáků, tak už bych byla v práci… Jinak nechci vše, co jsem si teď 6 let cpala do hlavy zapomenout, manžel dělá na směny a počítá s tím, že bych od třeba 6m věku dítěte chtěla chodit do práce alespoň 10-20 hod týdně, když se budem moct doma vystřídat právě díky směnám. On i doma toho dělá hodně, v době, kdy mám zkoušky zvládne kompletní péči o domácnost i naše dva psy a ještě po mně uklízí všudypřítomné hrnky od kávy :oops: :D takže si myslím, že bychom to společně v pohodě zvládali. Jinak nejsme naivní, víme že péče o děti není jednoduchá, často hlídáme mé 4 malé neteře současně. :) Ale tak nějak mi najednou přijde, že nastává ten správnej čas.. nedokážu to vysvětlit.. Ještě jsme mladí, vím, ale to podle mě není na škodu. Přecejen máme ještě hodně energie. Klidně jdu mezi dvěma dny kdy jsem od rána do večera ve škole ještě na noční dvanáctku a zvládám to… Myslím i, že teď po probdělých nocích nad učením se na státnice budu dost vycvičená… Nějaké chození po akcích už nás moc nebere, výlety zvládnem i s dětma a cestování manžela moc nebere a já už jsem zvládla něco málo při studiu a ještě chci jet třeba do Austrálie, ale do toho bych teď stejně peníze nevrážela a nechám si to klidně jako sen, až mi děti odrostou…
Měli jste to někdo taky tak? Že prostě najednou jste děti „musely“ mít hned? A jak se vám pozdávají moje optimistické finanční výpočty? Děkuji všem, kdo si výčet mých zmatených pocitů přečetl až do konce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8179
12.11.15 15:13

Když budeš hledat důvod, proč děti ještě nemít, vždycky nějaký najdeš.
Jsi mladá, máš hodně energie, ale už nejsi kuře bez vzdělání. S těma penězma to není na vyskakování, ale my jsme to zvládli jen s jedním manželovým příjmem, když jsem chodila na VŠ, to pak záleží, jaké výdaje chceš mít.
Na nejkratší RD mít nárok nebudeš, pokud nebudeš mít nárok na nejvyšší MD, ale třeba je to nově jinak, já už se v tom tolik neorientuji.
Já jsem děti strašně chtěla - a mám je.
Tady si počteš názory, ale rozhodnout se budeš muset sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
12.11.15 15:20

@jita 1107 Ono to stejně „hned“ není - k samotnému snažení připočti ještě těch devět měsíců tehotenství :mrgreen: Podle toho, jak mi svou situaci popisuješ, klidně bych do toho šla hned. Přesně jak píšeš, lepší dřív než později. Pokud se oba cítíte, jste zabezpečeni, tebe by nebolelo, že nemáš odpracováno… jděte do toho. Hodně štěstí v rodinném životě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1398
12.11.15 15:33

Taky bych do toho šla, nikdo neví jak dlouho to bude trvat než se zadaří a někteří co čekají až bude ta vhodná chvíle kvůli penězům tak pak zjistí, že to najednou nejde tak rychle jak mysleli. AKorát s tím rodičákem když není odpracováno, tak co ja vím, tak se je povinná varianta na 4 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
12.11.15 15:37

Já bych si rozhodně práci našla a minimálně dva roky pracovala, už jenom proto abych měla praxi a možnost se kam vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.15 15:42

Ahoj, s přítelem jsme spolu dva a půl roku, od května (co jsem odmaturovala) spolu bydlíme. Je mi 20 a příteli 22. Nevím proč, ale v poslední době ta touha po miminku u mě je a to dost veliká.

Finančně na tom zatím nejsme nejlépe, i když přítelův čistý příjem je 18 tisíc a já mám čistých 10 tisích, takže skoro tich 30 tisíc dohromady máme, ale nejspíš máme vyšší výdaje, protože zatím se nám moc šetřit nedaří…

Vždy jsem si přála být mladá maminka a doufám, že za ty dva, tři roky maminkou opravdu budu.

I když bych si miminko teď moc přála, tak rozum u mě vítězí. Nejdříve si odpracuji minimálně rok s tím, abych měla nárok na mateřskou + si zvolit rodičák na tři roky a ne na čtyři. Za nějakých 10 měsíců, pokud vše vyjde jak má, tak mi v práci prodlouží smlouvu na dobu neurčitou, takže bych se měla po rodičovské dovolené i kam vrátit :)

Myslím si, že je určitě lepší si nejdříve něco odpracovat a pak až zakládat rodinu… chápu to, jak moc si miminko přeješ, taky to tak mám, ale myslím si, že je lepší chvilku počkat s tím, že si uděláš praaxi v práci, získáš nárok na mateřskou, našetříš nějaké penízky,… :) Každopádně at se rozhodneš jakkoliv, tak pžeji hodně štěstí :kytka:

• Citovat
  • Upravit
K K
639
12.11.15 15:48

@páájaa2

Zlaty slova. Ono po skole a nasledne RD bez praxe asi nebude uplne jednoduchy praci najit. Pokud budes nekde delat a udelas si tam dobry jmeno, muzou te po par mesicich vzit na pul uvazku.

Pokud je to tak, ze bez opracovany doby musis na materskou na 4 roky, pak bych nad ditetem vubec neuvazoval - ve triceti budes absolventka VS bez praxe a s ditetem - a to neni zadny terno.

Navic manzel s desetiletou praxi bere 20 tisic - nevim nevim, jak dlouho by te s ditetem z jednoho platu uzivil, pokud bys nemohla najit praci.

Proste nejak nechapu, kam v 25 chvatat, kdyz muzes mit dite v 28 bez problemu - neni ti proboha 40!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2707
12.11.15 15:54

@Majkelka není povinná. Dnes se to řídí podle příjmu otce. Pak si sama nastavis, kolik chceš brát a zároveň na jak dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
12.11.15 15:56

Mě bude 25 let v lednu a o dítěti sním od 18, jenže dříve jsem se cítila nevyzrálá a také jsem čekala na toho pravého, který se sice našel, ale na dítě není ještě připravený. Poslední rok jsem se trápila pocity typu,,něco mi v životě utíká„, moje sny z puberty se neplní atd. No prostě pořádný mazec, k tomu se začala hromadit přebytečná energie, která se objevila ve chvílích, kdy jsem si uvědomila, že jsem na mateřství připravená. Díky bohu jsem si našla skvělé zaměstnání na půl úvazku, v práci i mezi přáteli organizuji různé oslavy a návštěvy. Takže jsem tu přebytečnou energii nasměřovala jiným směrem a teď mě čekají ještě dva dlouhé roky než bude téma pořízení si dítěte na denním pořádku :D. Respektuji názor mého partnera, který si se mnou chce užít,,volné roky“, kdy si můžeme jet kamkoliv a vstávat kdykoliv, mít vše hezky postupně teď si zařizovat byteček a cestovat, za rok a půl svatba a pak podle situace popř. založení rodiny :). K tomu ještě nemáme ustálené finance, respektive hypotéku a minimálně rok ještě bude trvat než si budeme moci říci zda vše i s dítětem dokážeme utáhnout… Ke všemu se chci vrátit do školy a dodělat si poslední ročník Bc. Na tvém místě bych si o tom popovídala s mužem, ať víš na čem jsi a pokud bys cítila, že je pro tak není problém do toho jít. V opačném případě si najdi něco, co tě na chvíli zaměstná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12067
12.11.15 15:57

@jita 1107 ahoj, priklanim se k nazorum do toho jit, z vlastni zkusennosti si myslim ze 25 let je idealni vek k zalozeni rodiny - ono se to take hned nemusi podarit, a po 30 letech plodnost zeny vyrazne klesa
jen bych si tak nemalovala to chozeni do prace od 6 mesicu miminka, neb muze nastat ze si to vse budes chtit uzit a jeste se muze stat ze miminko nebude zrovinka predpisove a manzel doma nezvladne vse tak hrave jako ted kdyz se stara jen o sebe a tvuj bordylek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
12.11.15 16:09

Děkuju moc za všechny reakce a za milá slova… Je fajn vidět to i z úhlu pohledu ostatních. :* Je mi jasné, že jsou pro i proti a musíme to ještě nechat rozležet v hlavě… Uvidíme po novém roce, pokud by muž řekl, že už nechce čekat a chce třeba to první stihnout do třicítky, asi jdu do toho. :) Ale asi bude nejrozumnější v klidu dodělat všechny státnice a pak se podle situace začít snažit, a nebo to ještě odložit. Je to divný, najednou na mě nemají malé děti z rodiny antikoncepční účinek, spíš naopak. :mrgreen: Vtipný je, že i manžel to má poslední dobou podobně a spíš řeší finanční stránku, což teda chápu, že si s tím chlapi asi dělají víc starost, že je to více na nich…

Jinak k volení délky RD je to myslím tak, že za sebe bych si zvolit nemohla, ale stačí když to splňuje jeden z manželů ikdyž doma s dítětem je ten druhý. Alespoň tak jsem to vyčetla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
12.11.15 16:14

Ja bych urcite sla prve do prace, tam pobyla alespon dva roky a az pote se zacala snazit. Si mlada, studovana; ted mas daleko vetsi sanci najit si dobrou praci v oboru, nez x let po skole bez praxe a s malym deckem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
12.11.15 16:14

No, měla jsem to podobně a znovu bych do toho nesla. Já teda měla dítko hned rok po statnicich, byla hospodářská krize, blba doba. Být to teď a mít možnost jít po škole do práce jako absolvent v oboru, tak bych tam určitě rok dva vydržela a až potom snažení o dítě.
S prací ve věku 6 m dítěte moc nepocitej, ať nejsi zklamaná. Taky jsem myslela že to půjde, šlo teda o další studium, ne o práci, ale nešlo a musela jsem počkat do roku ditka.
Je to na vás, ale že zkušenosti..rok dva ti nic neudělá, a je to lepší. Když chceš nejkratší rodicak, co uděláš s dítětem? Jesle, školka, chůva? Budou na to finance?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
12.11.15 16:19

A navic, pokud studujes obor, co te bavi, tak tebe nelaka se realizovat v praci a dosahnout v ni nejakych uspechu? Me toto teda po skole lakalo daleko vic nez „utirani pokadenych zadku“ :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
12.11.15 16:25

Děkuju, je fajn vidět i „střízlivé“ názory. Jsem teď dost ovlivněná nějakými těmi nelogickými mateřskými pudy. :) Vím, že je rozumnější prvně do práce, i proto jsem psala, a pravděpodobně se budu řídit rozumem a ne se do toho vrhat po hlavě. Vím, že si to možná s tou prací s malým dítětem maluju moc růžově. To se vše jednou uvidí…
A s tím dvouletým rodičákem. Jsem na vesnici, kde berou dítka už od dvou let a já tam mám i dvě kamarádky jako učitelky, takže bych to viděla tak. A máme teda i jednu případnou hlídací babičku. Ale jak říkám, potřebovala jsem se hlavně vypsat, vidět to černé na bílém a tak, nějak si to všechno utřídit, díky všem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí