Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nejste důslední… Nepohlidas si to, co jim das příkazem, neslapes jim na paty, proto si nedělají vrásky nad tím, aby splnili úkol. A neměla by sis plést hlídání mladšího dítěte detni s tím, že bys za něj měla mít zodpovědnost sama.
Nechala bych je pocitit dusledky sveho jednani. Treba kdyz si nepripravi veci do skoly, budou je muset pripravit rano a nestihnou se treba nasnidat. Nebo pujdou do skoly nepripravene - co by se stalo? Dostanou poznamku? Mozna to pro ne bude dostatecne ponauceni, dostatecne trapne pred spoluzaky, aby to priste nedelaly. Zalezi samozrejme na diteti, pokud mu je poznamka fuk, je potreba to vymyslet jinak.
Jinak bych stanovila pravidla dopredu i pripadne dusledky, co se stane, pokud neco nedodrzi. Treba hodinu hlidat sourozence a venovat se mu, pak muze hodinu hrat na xboxu. Kdyz nepohlida, nebude xbox na xxx dni.
Souhlasím s @farska
Působí to na mě dojmem, že když nastane trest (nemyslím fyzický), tak se necháte umluvit a uprosit, že příště už to neudělá a z trestu ustoupíte. Chyba. Je třeba důsledně vytrvat. Je to opravdu těžké, vím sama. Ale funguje to. Když něco zakážu, tak na tom trvám. Ono je to totiž mnohem těžší pro rodiče než pro ty děti.
@ejhle a toto je taky super nápad pro ty starší děti
Já si myslím, dvě věci… Trvat na dodělání, ne, že maminka zjistí, že to neni a udělá to, což jsem taky dělala a už fakt ne- má doma 9 letého, a taky občas po něm něco chci, aby pomohl, a když to nesplnil, tak jsem si to udělala sama, což už ne..
a když udělím trest, tak dodržet..
Je to někdy těžké ![]()
@tasa ne, nastesti ne. Je to normalni ditko, ktere by se rado hralo a nic se mu nechce delat. Ja si nevsimla, ze by zakladatelka psala o tom, ze tam ke adhd. Asi budu muset nasadit ty brejle na cteni ![]()
@ejhle píše:
@tasa ne, nastesti ne. Je to normalni ditko, ktere by se rado hralo a nic se mu nechce delat. Ja si nevsimla, ze by zakladatelka psala o tom, ze tam ke adhd. Asi budu muset nasadit ty brejle na cteni
Nebylo to tam. o adhd.ja tim chtela okomentovat vykon tvyho 6letyho, ze je to fakt dobry, ze jsi dobra Ty, ale ze kdyby byl adhd, ze i sebevic super mantinely casto nepomahaji.
@tasa a jo. Uz chapu. Adhd nastesti neresim. To bych se asi zblaznila.
Musíte dětmi nechat nést následky jejich jednání. Prostě každá akce ma reakci. U nás za časté zapomínání pomůcek a domácích úkolů. Byl tablet zabaven na měsíc a internet odpojen dokud nebyla měsíc bez poznámky. - trvalo jí 3 měsíce než jí to došlo. A cca 3 týdny si zvládla všechna hlídat. Ale zapomínání se snížilo o víc než 50%, takže dle mě úspěch.
Domácí práce se musí dělat hned, dokud nejsou žádná televize, tablet, PSP.
Mladší sestru hlídá jen když chce, tzn je potřeba zajít do krámu pro jednu dvě vůči co chybí. Tak jde buď do krámu a nebe hlídá sestru. Ale ví jaká jsou pro danou činnost pravidla a proč.
tak třeba tady bych docela rázně s úsměvem řekla, že měla dobrou večeři (tu čokoládu) a víc by nedostala-ono jednou bez klasické večeře jí nezabije ![]()
Dle mého jste měkejši
mám 5ti letou a 20ti měsíční a obě dvě se ptají, jestli si mohou vzít čokoládu, teď konkrétně ze stromku. Starší si ji zkusila vzít bez dovolení a musela jí položit a sníst poobědě. Řídila bych se heslem „můj dům, můj hrad“, vy určujete pravidla, prostě pokud něco neudělá, nechala bych jí v tom vykoupat. Nepustíš si xbox, dokud nebude uklizeno/připraveno do školy nebo tak něco. Ale chce to za nimi fakt stát. Já třeba ani nechodím do pokojíčku a vždy z chodby zavolám, jestli už má hototvo a jí to vytrhne z letargie a začne dělat… na chvíli
Neustupovat a věřit si.. ony děti poznají, když si sami s sebou nejste jisti a využije toho… s tím utíkáním neporadím, mladší zdrhá, ale tam to ještě beru, je malá a starší ta řve jen zalezu v obchodě za regál
… Možná nechat jí utéct na „bezpečném“ místě, kde jí budete mít pod nějakou kontrolou aspoň z dálky a nechat jí okusit ten pocit, když je sama ![]()