Nerada se "dělím" o děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2880
27.8.15 13:19

@Talitha jo to ti neberu-spis jsem mela na mysli to, ze k tomu ma bliz matka, co ma vymodlene dite, nebo ta, co by chtela deti deset, jak moc ji naplňuje byt doma s detma apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
27.8.15 13:22
@mojmira píše:
to snad nemyslíš vážně? vlastní dcera, no podle mě už tohle není normální. Mysli si o mě co chceš. Jsem moc ráda, že jsem měla děti v době, kdy se neřešilo „půjčení“ dětí, to slovo nenávidím, dítě přeci věc. Moje mamka i
tchyně hlídaly, vozily, dávaly sladkosti a světe div se, dětem to neuškodilo.

A co? :nevim: Co s tím? Nechat si vyndat mozek a dát si jiný s jinými pocity?
Mému nejstaršímu synovi je 19, je samostatná bytost, těší se, až si zařídí vlastní bydlení, přeju mu do života vše dobré, aby byl spokojený. Nebrečím, nehysterčím, pohoda. Děti jezdí k babičkám jako větší (2-3 roky cca?) bez omezení, babičky nás navštěvují, my je. No problem.
Ovšem pokud cítím, že mi mé novorozeně někdo bere a ohrožuje mě, tak mám jít k psychiatrovi, nebo co?
Já fakt nevím, proč by to nemělo být normální. Je to normální pud, jako každý jiný, tenhle tím silnější, že má zachovat náš druh.
Myslím, že miliony let silné pudy se nedají vymazat za sto let jen proto, že teď je ta echt moderní doba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
27.8.15 13:25
@Rakosnicek1983 píše:
@Talitha jo to ti neberu-spis jsem mela na mysli to, ze k tomu ma bliz matka, co ma vymodlene dite, nebo ta, co by chtela deti deset, jak moc ji naplňuje byt doma s detma apod.

Nevím, první jsem měla v 18, poslední, čtvrté, v 37. :D Nezdá se mi, že bych byla nějaký echt mateřský typ. Spíš racionální. Ale ty poporodní pocity, tam se to aspoň u mě rozumu vymyká. Resp. jen s obtížemi to kočíruji do únosných mezí.
Nebránila jsem kontaktu babiček, dcery s miminkem, ale měla jsem pocit, že mě to uvnitř sežere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
27.8.15 13:25

@Rakosnicek1983 taky jsem rodila cisarem, taky nevyhledavam reseni zubu a kakanicek a predhaneni se, kdo driv lezl, sedel a stal, ale mela jsem to stejne jako @Talitha a proste mi to vadilo - to neznamena to, ze jsem dite branila zuby nehty a zabranovala jsem babickam jen se na nej podivat, vzdy jsem dite pujcila, ale pocity jsem prijemne nemela. Ted uz rada pujcim a bez obav ci neprijemnych pocitu. Proste to neslo ovladnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
27.8.15 13:39

@Talitha mě zarazilo tvé prohlášení, že ti vadila i vlastní dcera. Mám už tohle všechno za sebou, děti dospělé. Dcera ani snacha neměly takové „manýry“.Ovšem já zase nebyla vlezlá babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
27.8.15 21:13

@Talitha jaké miliony let staré pudy?? Ještě v minulé generaci se ženská po šestinedělí vrátila na pole, do práce, do školy a hlídal, kdo měl ruce a nohy. Převážně starší generace, která už namáhavou fyzickou práci nezvládla. Zdravá mladá žena byla z hlediska pracovní síly nepostradatelná a fakt si nemohla dovolit 3 roky nedělat nic jiného než muchlat děťátko… To by taky rodina nemusela přežít. A starší generace měla aspoň nějaké uplatnění, kdežto dnes sedí před televizí a matky na rodičáku fňukají, že nemají peníze.

Mluvíš úplně z cesty, sorry. Normální to možná je, možná není - ale historie tě fakt nepodporuje, naopak to, že dáš a můžeš dát průchod takovým pocitům, je vymoženost dnešní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
28.8.15 13:58
@kacz píše:
@Talitha jaké miliony let staré pudy?? Ještě v minulé generaci se ženská po šestinedělí vrátila na pole, do práce, do školy a hlídal, kdo měl ruce a nohy. Převážně starší generace, která už namáhavou fyzickou práci nezvládla. Zdravá mladá žena byla z hlediska pracovní síly nepostradatelná a fakt si nemohla dovolit 3 roky nedělat nic jiného než muchlat děťátko… To by taky rodina nemusela přežít. A starší generace měla aspoň nějaké uplatnění, kdežto dnes sedí před televizí a matky na rodičáku fňukají, že nemají peníze.Mluvíš úplně z cesty, sorry. Normální to možná je, možná není - ale historie tě fakt nepodporuje, naopak to, že dáš a můžeš dát průchod takovým pocitům, je vymoženost dnešní doby.

S těmi pudy má @Talitha pravdu. To, že se v dřívějších dobách musela žena vrátit na pole nebo do práce zdaleka neznamená, že neměla silné mateřské pudy, prostě a jednoduše jí nic jiného nezbývalo, ale mohla to dost těžce nést. To je plus moderní doby, že se žena může rozhodnout, zda a jak dlouho se bude věnovat pouze dítěti. Máš pravdu, že v minulých generacích hlídal, kdo měl ruce a nohy, ale to bylo kvůli obživě a zdaleka to nebylo pozitivní - stačí si přečíst třeba Klostermanna nebo Jiráska.
@Talitha S tím pudem naprosto souhlasím, je to čistě individuální. Matky se slabším mateřským pudem rádi vypraví měsíční dítě s babičkou ven, aby měly chvíli klid, naopak ženy se silným mateřským pudem mají problém dát dítě i komukoli pochovat. Je to normální, ale problém je, že tyto dvě skupiny žen se vzájemně nedokážou vůbec pochopit, protože pocity té druhé jim připadají úplně zcestné.
Patologické samozřejmě je, když matce vadí u dvouleťáka návštěva jednou dvakrát týdně, nejčastěji se bojí toho, že bude mít dítě babičku „více rádo.“ Zde se už jedná v podstatě o mateřskou nevyzrálost, stejně jako u matky, která se snaží dítě „udat“ příbuzným, jak jen to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.8.15 15:26

@Adrasteia já jsem četla Klostermanna i Jiráska, na rozdíl od tady původní pisatelky :-) pořád ale nevím, jak si mám vysvětlit tuhle větu - „Myslím, že miliony let silné pudy se nedají vymazat za sto let jen proto, že teď je ta echt moderní doba.“ Co je na posledních sto letech tak hrozného, aby musela mazat nějaké pudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
28.8.15 21:13
@kacz píše:
@Adrasteia já jsem četla Klostermanna i Jiráska, na rozdíl od tady původní pisatelky :-) pořád ale nevím, jak si mám vysvětlit tuhle větu - „Myslím, že miliony let silné pudy se nedají vymazat za sto let jen proto, že teď je ta echt moderní doba.“ Co je na posledních sto letech tak hrozného, aby musela mazat nějaké pudy.

Nemohu mluvit za @Talitha, ale asi vím, co tím chtěla říct - měla zřejmě na mysli, že obraz matky, která má problém půjčit své dítě třeba jen pochovat příbuzným, nezapadá do obrazu tzv. „cool matky“ dnešní doby. (Zde můžeme samozřejmě polemizovat o tom, co je to být „cool“ - jde o určitý vzorec chování matky k dítěti, který je společností dnešní doby považován za nejvíce správný a moderní). Jde o to, že ona cítila opravdu silný mateřský pud a byť se zdá její chování a cítění v tomto ohledu z hlediska dnešní společnosti podivné, tak je zcela jistě normální, troufla bych si říci, že je spíše nenormální opak. Ale bavíme se tu o prapůvodních pudech a ty mají všechny samice (a tedy i žena) od pradávna. Kdyby tento silný pud ochraňovat dítě za každou cenu neexistoval, lidstvo by se daleko nedostalo. A na těchto pocitech ženy matky nezměnilo nic ani to, že v určitých dobách byla nucena tento pud nevyslyšet (viz práce na poli) Může se to zdát iracionální, ale věř, že to, co cítila, je z hlediska přírody a zachování rodu jediné správné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
28.8.15 23:08

@Adrasteia obraz matky dnešní doby je sedět 3 a více let doma, kojit do předškolního věku, neustále dětem dělat kašpárka, řešit biopotraviny, zdravé boty a očkování a být nekonečně trpělivá, pozitivní a vděčná za ten nebeský dar.

Naopak matka, která nekojí a v roce dítěte jde do práce, je po zásluze pranýřovaná.

Nemůžu v tom nikde najít tu zlou moderní dobu, která mě nutí potlačovat pudy. Naopak mnohé maminky dávají svým pudum průchod tak, že je to až neslušné (pojem slušnost a neslušnost ale pro ně často není dostatečně „cool“ a co si o nich okolí myslí, je nezajímá - on ten dlouhý pobyt doma udělá svoje).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
28.8.15 23:26

@kacz Tak formulace pisatelky asi nebyla úplně nejvhodnější, ale já chápu, jak to myslela. Psala, že po narození dítěte měla problém, když se v jeho blízkosti vyskytoval někdo jiný (tedy i dcera), což mnohé přispěvatelky zde považují za nenormální. Já jsem pouze chtěla poukázat na to, že její pocity (které, jak píše, dokázala překonat) jsou naprosto normální a přirozené, v dnešní době však nemoderní - žena, která je příliš úzkostlivá a příliš chrání svoje dítě je považována za hysterku. O tom, co je „cool“ by se dalo jak jsem psala polemizovat. Na jednu stranu to mohou být matky, o kterých píšeš (spoustu lidí by je ale možná označilo za hysterky a pipiny), na druhou stranu jsou dnes také „cool“ matky, které „nechtějí mít z dítěte skleníkovou kytku“, nestojí dítěti za zadkem při každém krůčku, neřeší bio potraviny a myslí si, že každé dítě by mělo sníst „kolečko hnoje“, aby bylo zdravé a hlavně se pořádně otrkat, aby něco vydrželo. Záleží na úhlu pohledu. Pokud se tyto dva tábory dnešních „cool“ matek sejdou v diskuzi, je to většinou pořádnej mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
29.8.15 01:07

@Adrasteia Vidím to přesně tak, jak píšeš. Dík. :-)
Dál už to za sebe nebudu rozpitvávat, nemám důvod se obhajovat, ani rozdmýchávat diskuze na tisíckrát omílaná témata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
29.8.15 07:55

@Adrasteia tak ty cool matky z druhé kategorie aspoň mají oporu v tom historickém vývoji, o kterém jsme se bavily. Matky z první kategorie jsou naopak historickou anomálií.

A co se týče těch pudů, když se podíváš na lidoopy, starají se o svá mláďata - i ta nejmenší - ve skupinách. V přírodě jeden jednotlivec hrabající si na svém písečku nemá šanci přežít, už vůbec ne matka po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
29.8.15 13:06

@kacz Jistě, i v pravěku žili lidé ve skupinách, to nikdo nepopírá. Ale i opice má po porodu mládě u sebe a je agresivní, kdyby jí ho kdokoli chtěl vzít a to i na ostatní samice. Princip pomoci ve skupinách spočívá ve společné obraně nebo získávání jídla, nikoli v tom, že samice dá po porodu „pohlídat“ mládě jiné samici, to je velký omyl. To vymysleli v podstatě lidé. Existují samozřejmě určité živočišné druhy, kde to je trochu jinak (např. surikaty a jejich „mateřské školky“), ale tam se už jedná o podstatně starší mláďata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
29.8.15 19:14

@Adrasteia po porodu - dejme tomu v šestinedělí - jo, ale třeba po roce?

Jinak třeba i v afrických kmenech, když máma nemá mléko, kojí mládě kdokoli, kdo může. Prostě otázka přežití - pud sebezáchovy, pokud chceme - je na prvním místě. A o přežití se bojuje denně. Dneska v naší civilizaci, když už to řešit nemusíme, se dostávají na pořad dne další věci. Fakt ale nevím, jestli se v tomto kontextu dá vůbec mluvit o přirozenosti. Přirozené je nevědět, jestli přežiješ ty a mládě další hodinu a den. Jakákoli jiná situace už je podle mě zkreslená a o přirozený stav nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí