Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud to máma chápe, tak bude jistě bez problému hlídat u vás. Tak není moc co řešit, ne? ![]()
Tvůj otec to dělá proto, že neumí s dětmi vůbec zacházet. Tebe a tvoje sourozence, jakožto všechno doma kolem domácnosti měla určitě kompletně na starosti tvoje matka. On vůbec neodhadne výchovný dopad těch svých aktivit, ani možný úraz, který by ze situace mohl nastat. Bere tu malou nikoli jako vnučku, na kterou i on výchovně působí, ale jako věc, která tu je pro jeho zábavu. On vůbec nemá odpovědnost. On si žije ve svém pohodlném světě celý život. Bylo by ode mě asi nefér říct, že toto je dílo tvoji maminky, která na tenhle model přistoupila a otec fungoval způsobem přišel jsem z práce a chci tu mít zbytek dne klid. Tenhle model už dneska funguje málokde. Dneska běžně maminka na MD dá dítě do péče tatínkovi, který přišel z práce, a jde s kámoškou na kafe, na nákup, na návštěvu, na kosmetiku, na cvičení a oba to berou jako normální. Klasická matka uplynulých desetiletí byla zvyklá dělat hlavě rodiny de facto služku a on ji měl v hrsti. Věděl, že se dvěma třemi dětmi stejně nemá, kam by šla a že by to finančně ani nezvládla. Dneska si mladá rozmyslí, zda to dítě vůbec mít a když, tak má jen jedno a třeba se ani nevdá. Chlapovi neprospívá považovat svou partnerku za jistou a na něj odkázanou. Věřím, že by tvůj tatínek, pokud by zůstal týden doma, kde by mu matka nenavařila, nevyprala a neuklidila, byl úplně nemožný a bezradný. A myslím, že je nejvyšší čas s tímhle modelem začít. Maminka mu oznámí, že potřebuješ pomoct, protože všichni marodíte, a ať se otec o sebe postará. Jinak souhlasím s tím, že svěřit mu dítě je opravdu risk. Vzala bych ho třeba s sebou na výlet, kde bych měla situaci pod kontrolou. Setkání u mě či u nich bych vypustila. Protože by dcera ztratila jistoty, co může a co ne, co platí a co ne. On podrývá autoritu. Dovolí ji všechno a nemyslí na následky.
@Anonymní píše: Více
Důvěra, důležité věci.. Nebuď naivní, Tvůj otec se nezmění. Tohle budeš muset vyřešit sama, ideálně s manželem v jednotě. Tvůj otec je primitivní.. raději si sednu na prsty. A tak nějak nechápu, proč třeba ty golfky tvoje máma nevyhodí. Se ho bojí, že? Dítě ze sousedství blblo podobně a trubkou si vážně poškodilo pohlavní orgány. O malých baterkách jsi asi četla dost, zrovna jako o týrání zvířat. Fakt je mi z něj na blití. Ale vše, co se děje, dopouštíte vy jako rodiče, protože své dítě dáváte do nevhodného, nebezpečného prostředí. A promiň, nějaké kecy, že případný úraz bude řešit on..? Snad jde o zdraví tvého dítěte, ne?
Tak me napada, jestli tata do kocek nedloube i sam od sebe, kdyz je doma sam. Ani by me to neprekvapovalo, podle toho, co pises.
A nechapu, sorry jak s nim vubec muze zit tva mamka. Ja bych tohle nedala. Bych musela utyct nebo ho zabit ![]()
@Pe.M.1 100% souhlas
já v tom modelu vyrostla
táta by nám (možná) zvládl ohřát párky, ale nikdy se to nestalo ![]()
zato se staral finančně, makal na polích a vinohradech a prostě to měli s maceškou rozdělené… jednou za rok - na vánoce - se kasal, že jde utřít nádob
na poslední léta ale už radši koupil myčku..
Taky jsem ráda, že dnes muži už obvykle umí fungovat i v domácnosti, a je to dobře.
Můj exm. třeba zvládl celodenní péči o roční dvojčata a ještě jim i uvařil, zabavil je a k tomu i vysál a doma žádný bordel nebyl.. Měl jiná negativa, ale v tomhle super a holky si vše pamatují (fungoval tak celá léta, nakonec uměl líp než já i účesy) a milují ho..
je fakt, že drobné excesy samozřejmě byly : např. měly asi 14 měsíců, seděly v jídelních židličkách, dojedu z práce dom, koukám, co to jedí a proč jsou tak mastné a špinavé a on jim dal na žvýkání (prej kvůli zubům
) kůži (i s masem) od bůčku.. no, prva mne málem omyli, ale posraly se následně jemu, ne mně, přebalil si je sám ![]()
a jak u toho obě vypadaly obě šťastně, to byla fotka měsíce ![]()
@Lucy75 píše: Více
Děkuji
čtu tě tu v diskuzích už nějaký pátek a tvého názoru si vážím.
On se táta taky dost změnil, když jsme byly děti, byl to strašný nervák, kvůli všemu křičel. Na dceru vůbec, to už bych asi ty styky utla dávno. To nerespektování mi občas přijde, že dělá naschvál. Třeba když u nich dcera dostane něco k jídlu a já řeknu, ať neběhá a neblbne s plnou pusou, on ji hned vezme a začne ji vyhazovat do vzduchu
. Dcera z toho má samozřejmě legraci a pak jen „děda, děda, děda“.
No pomohlo mi to tu trochu utřídit myšlenky, nějaký rázný krok už je neodvratný.
Možná by sis měla konečně uvědomit, že za zdraví, výchovu a život svého dítěte jsi zodpovědná ty a otec dcery. Pokud je příběh reálný, nechápu v podstatě hlavně tebe, že jako rodič něco takového dopustíš.
Nevím jestli ti to pomůže, ale já jsem malou naučila dělat tytyty a ona tak převzala výchovu ostatních do vlastních rukou. Kdyby po ní někdo chtěl ať třeba zastrčí něco do zásuvky nebo ublíží zvířátkům tak by dostal rázné tytyty, nedělej! Korunovaný pohledem “ses snad zbláznil”. Když náhodou zapomene, stačí houknout “zvířátka se za ocásek netahají, udělej dědovi tytyty” a je
dělat někomu tytyty jí baví víc než všechny lumpárny světa ![]()
@SaveLove píše: Více
@Lucy75 píše: Více
Tak skvělý nápad.., to snad učí skoro každý rodič, že se např. kočka netahá za ocas. Předpokládám, že ona dcera to taky ví. Některé děti jsou pak vážně takové, že „vychovávají“ i okolí. Ale to to musí mít v sobě.. Těžko říct, jestli to jde do ní „vimplantovat“, aby působila na dědka.
@Lojzísek píše: Více
Zasahuju hned, jakmile takové chování zpozoruju, případně za tátova nadávání beru dceru a odcházím, nenechávám ji s ním samotnou, ale jak jsem psala, stačí si jít pro čaj, na záchod, otočit se k oknu, cokoliv, a už jedeme odznova. Proto jsem teď už vybouchla a řekla, že my tam jezdit nebudeme, ale mám výčitky kvůli mámě, která, ano, je ohledně něj zvyklá celý život držet pusu a krok.
Když je táta u nás, drží se, nedovolí si tolik a navíc to tu mám dítěti lépe přizpůsobené, že toho nemá tolik co vymyslet, takže kdyby chtěl přijet, asi mu to nezakážu, ale nevím. Dopouštět tohle chování právě už nechci a uznávám, že v tom, co píšeš, je kus pravdy, jenže když s takovým otcem vyrůstáš a je ti celé dětství vtloukáno, že jakákoliv kritika je nepřípustná, je asi potřeba nějaký větší impulz ke změně.
S tím, že by si úraz řešil sám, jsem to řekla spíš ve vzteku, když už jsem fakt nevěděla, na co by mohl zareagovat, samozřejmě dítě řeším primárně já a manžel. Proto tam dcera nikdy nebyla vyloženě na hlídání, jen na ty návštěvy nebo jsem ji nechala s mamkou, když táta nebyl doma.
S tou kočkou by to udělal jednou a od plic bych mu něco řekla, podruhé a letěl by z domu. Na minutu. Jako trápit zvířata a učit tomu dítě??? ![]()
Prostě to musíš vzít do svých rukou.. Máma může k vám, vyřešeno, nedá se nic dělat. Svým výběrem partnera toho už napáchala dost. Neomlouvej ji.
Bratra mám, ale je naštěstí celý po mámě. S tátou se vidí tak třikrát do roka na chvilku spíš z povinnosti.