Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@šklíbakočka píše:
Trochu jsem zapátrala, počet utopených v ČR je kolem 200, stále klesá, např. 2021 to bylo 160 lidí. Jsme na tom velmi špatně v porovnání s jinými státy. Nejsou v tom utopení v zahraničí. Zhruba 20 lidí ročně končí po skoku do vody na vozíku. Převažují muži. 40 až 50 procent utonulých bylo pod vlivem alkoholu. Utonou děti, není jich moc, převažují malé děti (předpokládám, že zahraní bazény?). Nejčastěji utonulý je bud senior nebo naopak 20 až 30. Čili to není dítě 11 s kamarády. Myslím, že stačí mrknout na HoryDolyČerná voda.
To mě tedy moc neuklidnilo. Pamatuju utopeného kamaráda, měl jít po těch osudných prázdninách do školy. Stále na té škole vidím tehdejší černý prapor.
Zakladatelku v tomto chápu. Jako prarodič, kterým jsem si nedovedu představit, že vezmu vnouče k vodě a sedím si někde buhvíkde u stánku a popíjím tam, zatímco děcko je samo bez dozoru ve vodě.
@lucad77 píše:
No jo, asi jsem už stará, naši nikdy neřešili, co děláme u prarodičů. To byla jejich zodpovědnost a jejich pravidla. Prostě jim věřili, že se o nás postarají. Dneska mi přijde, že se to někdy dost přehání na druhou stranu - k babičce a dědovi ano, ale se sáhodlouhým seznamem, co se může a nemůže, a běda, když se to do puntíku nedodrží. On každý extrém je škodlivý podle mě. Někdy je mi těch prarodičů až líto, jak to tady v diskuzích kolikrát čtu, jak jsou blbí a neschopní.
Jsem jistě ještě starší a u babičky jsme bývali každé prázdniny a koupat jsme se nechodili vůbec, protože babička měla strach a vědomí, že by nás tam neuhlídala. Jinak jsme jezdili do města na zmrzlinu, do lesa na houby, k vodě prostě ne ![]()
@lucad77 píše:
Ono taky záleží na tom, kolik lidí se v těch jiných státech reálně někde v přírodě koupe. Ale jinak to asi odpovídá. Pro malé děti jsou mor ty nezabezpečené bazény, to je trend dnešní doby. Opilci a senioři, kteří přecenili síly, se asi topili vždycky.
Jsme na tom velmi špatně v porovnání s přímořskými státy, koupou se více, ale oni nesjíždějí řeky.
když jsme jeli vodu v Itálii, tak se sbíhali občané a koukali na nás ![]()
@Anna766 je rozdíl mezi šesti a jedenáctiletým dítětem.
Já budu asi ještě starší a koupat jsme se chodili. A měli jsme zakázáno lézt do opuštěné cihelny a do polorozpadlé ho statku, protože tam jsme mohli kamkoliv zapadnout a pes by po nás nestekl. Rybník, na kolech do sousední vesnice, do lesa, to jsme mohli. A jak tu někdo zmiňoval, že do vody pouze ve dvojici - chodily jsme s kamarádkou na rybník. Osm a deset let. Plavaly jsme přes něj napříč. Nevím, zda by nám bylo co platné, že jsme dvě. Na tu vzdálenost bychom stejně tu druhou neutahly.
Mnohem horší jsou bazény u baráku. Stačí chviličku a je zle, malé děcko ven nevyleze.
U některých matek nebude rozdíl mezi šestiletým a jedenáctiletým. Jestliže matka vyvádí, co vyvádí a zasekla se u pupeční šňůry. Tak si vychovává to věčně přerostlé dítě, kterému sama nevěří.
@Anna766 píše:
To mě tedy moc neuklidnilo. Pamatuju utopeného kamaráda, měl jít po těch osudných prázdninách do školy. Stále na té škole vidím tehdejší černý prapor.
Zakladatelku v tomto chápu. Jako prarodič, kterým jsem si nedovedu představit, že vezmu vnouče k vodě a sedím si někde buhvíkde u stánku a popíjím tam, zatímco děcko je samo bez dozoru ve vodě.
ale jistě, že se to stane, ale není to běžná záležitost. Mnohem častější je týpek, pánská jízda, samozřejmě bez vesty a bez helmy, často s alkoholem. Minulý týden Český Krumlov, bez alkoholu, průtok byl snad několika násobný. Jeli na podhuštěném raftu přes jez. Přitom na ně lidé křičeli, ať to nedělají. Lidí kolem plno…co na to říci.
@šklíbakočka píše:
ale jistě, že se to stane, ale není to běžná záležitost. Mnohem častější je týpek, pánská jízda, samozřejmě bez vesty a bez helmy, často s alkoholem. Minulý týden Český Krumlov, bez alkoholu, průtok byl snad několika násobný. Jeli na podhuštěném raftu přes jez. Přitom na ně lidé křičeli, ať to nedělají. Lidí kolem plno…co na to říci.
Jasný, chápu, to nijak nerozporuju.
Jen v tomhle strach zakladatelky chápu prostě.
@Anna766 píše:
Jasný, chápu, to nijak nerozporuju.
Jen v tomhle strach zakladatelky chápu prostě.
ale já to taky chápu, tak ať řekne rybník ne, motorka do 12 ne, na kolo helmu, je do 18 povinná
vše ostatní ano, nesleduju, nekontroluju, neprudím, neptám se
dítě přihlásím na nějaké sporty
nějak mi tam chybí ten otec…kde je?
@šklíbakočka píše:
ale já to taky chápu, tak ať řekne rybník ne, motorka do 12 ne, na kolo helmu, je do 18 povinná
Vždyt píše že je na výchovu sama, už v prvním příspěvku.
@Lucy75 píše:
nemáš vůbec žádnou sebereflexi! na každý názor jsi v opozici
hele, na rovinu - DOST to přeháníš
přečti si prosím na netu info na téma Úzkostná matka
to jsi totiž ty
a dítěti to škodí..
Na prázdniny u dědy bude jednou s láskou vzpomínat
na to, jak se o něj každou hodinu matka bála už méně.. brzdi.
Uzkostna matka? Ze nenecham samotneho kluka bez jedine dohledu a kontroly koupat v hloubce? Tak uz to chapu, ze je tolik utonulych deti po prazdninach. Ostatni veci jako pozdni spani jsem schopna prekousnout, ale toto me sokuje, co tu nektere pisou. Takze jedeme na rybnik, ty se muzes jit koupat a my jdeme do kiosku, dite bez komtroly ani obcastne plave v hloubce a my pijeme a nevidime na kluka. Ok vase vec
@KimL píše:
Neexistuje aby se někdo koupal někde v rybníce sám. Bez ohledu na to, jestli je to dospělý nebo dítě.
Utonutí se netýká jenom neplavců a opilců. Vždy chodit ve dvou. Nechápu, že někoho vůbec napadne nechat 11leté dítě ve vodě samo.
Mame stejny nazor. Dekuju ![]()
@šklíbakočka píše:
Sporty ma i tabor. Aktivit ma dost. Bohuzel otec nefunguje, nejevi zajem
Jediné co mi přijde pochopitelně je ta motorka.
V 11 letech js šla do 6 třídy na gympl a jezdily sme už k vodě sami. V té době jsem uměla plavat tak že jsem klidně uplavala 2 km za odpoledne (ne najednou). S holkama jsme spaly na zahradě ve spane a usnuly až nad ránem. Protože jsme si vyprávěly strašidelný historky. V 11 letech jsem jezdila na tábory a hrozně mě to bavilo.. s rodičema jsem prázdniny už netrávila. V tý době už jsem byla opravdu hodně samostatná.
Příspěvek upraven 18.07.22 v 20:32
@Barbucha3 píše:
Přeháníš. Kluk bude mít aspoň zážitky z prázdnin. Chodit spát v 9? V 11 letech?
Pokud si správně pamatuji, tak v 11letech jsme chodili a děckama na koupaliště nebo do rybníka samy bez doprovodu rodičů, ti na nás občas mrkli, ale starší bráchové nás „topili“, strávili jsme tak ve vodě i studené klidně celý den. Bylo mi snad 6,když jsme si chodili hrát za barák k řece, koupali se v ní. Jo měla jsem tam staršího bráchu, ale ten vyváděl větší koniny, než já. Maminka nám opravdu nestala za zadkem. Nech to dítě být trochu dítětem. Spíš bych dala dědovi za úkol ať ho fakt bere k tomu rybníku, do lesa apod a mobil nechají doma. Ale v těch venkovních aktivitách bych jim dala relativní volnost.
Kdyby jste spravne cetla, tak chodi spat po 9kdyz vstava do skoly a o prazdninach kolem 11
@Anna766 píše:
Vždyt píše že je na výchovu sama, už v prvním příspěvku.
Otec zemřel? Rozvedeni? Rozešlí? Nepřiznán? Vůbec se nezajímá? Neznám?
To je totiž docela důležité, pokud vůbec není, tak se asi dědeček snaží zaujmout jeho roli.
Jo už to vím, mezitím odpověď.