Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Janasas ono to chce asi vsechno cas, meli jsme i stesti na pana ucitele ve skolce a ne pani ucitelku, takze treba se casem najde i nejaky ucitel nebo kamarad dal…jen mi to obcas vrta hlavou, kolik ted tech muzu je samo, pritom nechteji byt sami, ale nejsou rodinni..proste bych nechtela takoveho syna, ja bych rada vnoucata.Vim,ze je brzy takto uvazovat a pozitivni mysleni je pulka uspechu, jen me obcas nekdy mrzi ten rozvod a strach, ze syn tim bude chte nechte taky bit…casem…ja verila, ze s muzem je to naporad
…
Edit hrubka ![]()
Myslim, ze je rozdíl mezi mužem rodinného typu a mužem schopným doma pomoci. To druhé je Myslim z velké části o výchově. To druhé proste v člověku buď je, nebo není.
Jak ho zapojuju? Byla jsem s nim dlouho sama, takže se zapojovat musel. Od malička se mnou chodil nakupovat, nosil část nákupu v batuzku, později těžší věci. Periny neprevlikam, ale prevlikame. Společně. Když jsem došla pozdě z práce, věděl, ze večeře bude rychleji, když mi pomůže (jo a pred tím si dam kafe - nejsem robot - zatím ptreba oloupe brambory). V podstatě kdykoliv vařím, tak se me ptá, jestli chci pomoct. Vyndava myčku, když je smetí u dveří a jde ven, tak ví, ze ho ma vynést. Řekla bych, ze snad kromě umývání WC apod. zvládne doma všechno. Jestli ale bude rodinný typ, to vazne netuším. Doufám, ze ano.
@Maden dekuju za popis domacich cinnosti
,mi syn take v mnohem pomaha a ma uz ciste sve ukoly a povinnosti.taky mu rikam, kdyz mi pomuzes, bude vice casu na spolecne hrani
.
Chtela jsem se jeste zeptat, dokazujete nejak detem, nebo je dulezite aby vedely, ze jsou pro Vas na prvnim miste? ![]()
@Anonymní píše:
@Maden dekuju za popis domacich cinnosti,mi syn take v mnohem pomaha a ma uz ciste sve ukoly a povinnosti.taky mu rikam, kdyz mi pomuzes, bude vice casu na spolecne hrani
.Chtela jsem se jeste zeptat, dokazujete nejak detem, nebo je dulezite aby vedely, ze jsou pro Vas na prvnim miste?
@Lama Lama tot otazka.deti by mely vedet, ze jsou milovany a pro rodice na prvnim miste..ale cim a jak udelat, aby to vedely ![]()
@Anonymní píše:
@Lama Lama tot otazka.deti by mely vedet, ze jsou milovany a pro rodice na prvnim miste..ale cim a jak udelat, aby to vedely
no, milovany určitě, jestli maj být na prvním místě… nevim.
@Anonymní píše:
@Lama Lama tot otazka.deti by mely vedet, ze jsou milovany a pro rodice na prvnim miste..ale cim a jak udelat, aby to vedely
v pohodě, to dítě vycítí. Na druhou stranu, je třeba ctít, že děti máme „půjčené“. To znamená naše láska je nesmí svírat, dusit, musí v ní cítit prostor pro sebe, svůj vývoj a budoucí osamostatnění. Je to hodně o intuici.
Že je milovaný, by mělo vědět určitě. A říkat to nestačí, musí to cítit. Do nějakoého porovnávání nejvíc, na prvním místě… do toho bych se vůbec nepouštěla. Podle mě to pak vyvolává jistou soutěživost o tu lásku, porovnávání. A ani nevim, co znamená první, podle mě to porovnávat nejde.
@Lama Lama píše:
no, milovany určitě, jestli maj být na prvním místě… nevim.
Vnímám to stejně. Dojdu uštvaná z práce a i když měl hlad, nevrhla jsem se hned na vaření. Chtěla jsem tu svou dvacetiminutovku u kafe. Muže si vzít zatím jogurt. Nebo oskrabat brambory. Jak to dopadá, když jsou děti na prvním místě vidím u svagrove. Rozmazleni, zvykli na neustálou pozornost. Z těchto děti si Myslim, ze vyrostou sobecci, kteří nebudou schopni fungovat v páru. Všechno se točí jen kolem nich.
Musí vědět ze je milované, ale když nemůžu, tak nemůžu. Mam i jiné povinnosti a potrebuju si občas i odpočinout. Svět se netoci jen kolem děti. To by měly taky vědět.
@Janasas ono to chce asi vsechno cas, meli jsme i stesti na pana ucitele ve skolce a ne pani ucitelku, takze treba se casem najde i nejaky ucitel nebo kamarad dal…jen mi to obcas vrta hlavou, kolik ted tech muzu je samo, pritom nechteji byt sami, ale nejsou rodinni
..proste bych nechtela takoveho syna, ja bych rada vnoucata.Vim,ze je brzi takto uvazovat a pozitivni mysleni je pulka uspechu, jen me obcas nekdy mrzi ten rozvod a strach, ze syn tim bude chte nechte taky bit…casem…ja verila, ze s muzem je to naporad
…