Nerovnováha v péči o vnoučata

Napsat příspěvek
Velikost písma:
107638
31.5.18 14:47
@Motherinlove píše:
Nerovná péče o vnoučata. Ahoj, ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost s tím, že babička pečuje o jedno vnouče více než druhé dvě. Konkrétně- švagrovi bydlí s babičkou a dědou v domě- od babičky mají navařeno, nažehleno, vyzvedává jim ze školky. Kdykoli chtějí někam jít babička hlídá, uspává; při nemoci vnoučete či nyní při pobytu švagrové v nemocnici pečuje automaticky babička. Švagr si např. nevezme volno v práci (prý kvůli financím) a ani neomezí své volnočasové aktivity, aby se o své dítě staral. My bydlíme cca hodinu od nich v jiném městě (cesta není náročná) a babička přijíždí pouze na den na vyžádání (cca po 14ti dnech). Péče o dvě vnoučata najednou jí přijde náročná takže se můžu vzdálit pouze na krátkou dobu, nebo si jedno dítě brát s sebou. Jde opravdu spíše o návštěvy za mé přítomnosti než hlídání. Vztahy máme dobré a naše povzdechy, že péče o dvě děti je náročnější, moc se nezastavíme a nevyspíme jsou ale víceméně přecházeny. Ještě dodám, že my si musíme platíme chůvu a občas úklid, abychom měli někdy oddech. Těžko nesu skutečnost, že babička věnuje jednomu vnoučeti podstatně více energie než našim dvěma, s argumentem, že je to u ní doma jednodušší. Návštěvy u nich to také moc neřeší, protože to je vždy u všeho přítomné i třetí vnouče, takže se pak případně stará o všechny tři. Řešili byste takovou situaci? Nějak momentálně nevidím cestu ven.

Jak.bys to chtěla řešit? To přece záleží na ni a je jasné, že jednodušší je postarat se doma než dojíždět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
31.5.18 16:54

Hlídání dětí prarodiči je jedna z mála výhod společného bydlení a to mi věř :mrgreen:
Na hlídání máme kamarádky a tety bez dětí a s odrostlými dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.18 18:04

Díky všem za podnětné přípomínky. Beru si je k srdci, ačkoli ten pocit nespravedlnosti nějak stále nemohu překousnout. Asi je to i nevyspanim a únavou z péče o mladší dítě. Třeba bude líp až děti trochu povyrostou… Jinak bych chtěla dodat, že babička (vitální nepracujici šedesátnice) má naší péče a pozornosti dost. Rozhodně ji volám, jak se má, kupuji jí lístky na kulturu, půjčuji knihy, posíláme si navzájem fotky z výletů. Když bylo třeba, zajišťoval ji lékaře manžel, nikoli švagrová. Dokonce si mi občas postěžuje, že musí pořád vařit a hlídání vnoučete v domě je časově a fyzicky náročné…S pobytem švagrové v nemocnici a plným zaměstnáním babičky se to ve mě nějak nahromadilo a bouchlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.18 18:19
@Motherinlove píše:
Díky všem za podnětné přípomínky. Beru si je k srdci, ačkoli ten pocit nespravedlnosti nějak stále nemohu překousnout. Asi je to i nevyspanim a únavou z péče o mladší dítě. Třeba bude líp až děti trochu povyrostou… Jinak bych chtěla dodat, že babička (vitální nepracujici šedesátnice) má naší péče a pozornosti dost. Rozhodně ji volám, jak se má, kupuji jí lístky na kulturu, půjčuji knihy, posíláme si navzájem fotky z výletů. Když bylo třeba, zajišťoval ji lékaře manžel, nikoli švagrová. Dokonce si mi občas postěžuje, že musí pořád vařit a hlídání vnoučete v domě je časově a fyzicky náročné…S pobytem švagrové v nemocnici a plným zaměstnáním babičky se to ve mě nějak nahromadilo a bouchlo.

a ted si prexstav, ze bys mela deti 4, nedonosena dvojcata - denne Vojtovka, jedno postizene, k tomu se starala o sve nemocne rodice, maminku s Alzheimerem. Sama, bez hlidani. A to je realna situace.
Druha babicka o deti zajem nejevi, o sva jjna vnoucata ano. A presto mi tvuj pocit krivdy je nesrozumitelny.
Diky za ponechani anonymu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.5.18 18:30
@Motherinlove píše:
Nerovná péče o vnoučata. Ahoj, ráda bych se zeptala, zda máte někdo zkušenost s tím, že babička pečuje o jedno vnouče více než druhé dvě. Konkrétně- švagrovi bydlí s babičkou a dědou v domě- od babičky mají navařeno, nažehleno, vyzvedává jim ze školky. Kdykoli chtějí někam jít babička hlídá, uspává; při nemoci vnoučete či nyní při pobytu švagrové v nemocnici pečuje automaticky babička. Švagr si např. nevezme volno v práci (prý kvůli financím) a ani neomezí své volnočasové aktivity, aby se o své dítě staral. My bydlíme cca hodinu od nich v jiném městě (cesta není náročná) a babička přijíždí pouze na den na vyžádání (cca po 14ti dnech). Péče o dvě vnoučata najednou jí přijde náročná takže se můžu vzdálit pouze na krátkou dobu, nebo si jedno dítě brát s sebou. Jde opravdu spíše o návštěvy za mé přítomnosti než hlídání. Vztahy máme dobré a naše povzdechy, že péče o dvě děti je náročnější, moc se nezastavíme a nevyspíme jsou ale víceméně přecházeny. Ještě dodám, že my si musíme platíme chůvu a občas úklid, abychom měli někdy oddech. Těžko nesu skutečnost, že babička věnuje jednomu vnoučeti podstatně více energie než našim dvěma, s argumentem, že je to u ní doma jednodušší. Návštěvy u nich to také moc neřeší, protože to je vždy u všeho přítomné i třetí vnouče, takže se pak případně stará o všechny tři. Řešili byste takovou situaci? Nějak momentálně nevidím cestu ven.

U nás to bylo podobně, ALE - k babičce jsme s bráchou měli velmi chladný vztah a pak když na stáří potřebovala, tak péči o ni převzal strýc a teta.
Babičky nejsou na příděl a můžou si dělat co chtějí. Čím dřív se s tím smíříš, tím pro tebe líp. Toto nijak řešit nejde, takže se nad to povznes a zbytečně se netrap.

• Citovat
  • Upravit
6445
31.5.18 19:29

Tchánovci se taky starali mnohem víc o vnoučata od švagra, naše děti brali jen okrajově, vadilo jim, že je taháme od mala po světě, vadilo jim, že moc utrácíme, že jsem šla pokaždé brzy do práce a plno dalších věcí. Švagrová byla doma dvanáct let a tchýně jí vodila děti do i ze školky, později školy, každý víkend a prázdniny u nich byli švagrovci nasáčkovaní na zahradě. Našeho staršího si párkrát vzali na noc ve dvou letech, mladšího až v první třídě, ale jestli to bylo pětkrát tak přeháním. Jednou jsme si dovolili ho tam nechat na část vánočních prázdnin a to bylo řečí. Dneska už u nich naši kluci dávno spát nechtějí, švagrovci konečně postavili a odstěhovali se za město a najednou babičku s dědou nepotřebujou. Jenže role se obrátily a tchánovci jsou u švagrovců denně na baráku i na zahradě, organizujou jim život a domácnost a švagrová je z nich vyřízená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
31.5.18 20:06
@Anonymní píše:
Moje máma bydlí hned vedle školy. Chodí několikrát okolo venčit psa. Nikdy ji ani nenapadlo aby vzala svého vnuka prvňáka ze družiny a byla s ním třeba venku nebo šli na zmrzku. Syn čeká až pro něj přijdu já z práce se zpocenou afinou. Kolikrát i mamku potkám, cestou do školy..plká s pejskařema a nudí se. :nevim:
Když bylo potřeba tak jsem ji žádala a ona to brala jako povinnost. Takže jsem přestala žádat, všechno si uzpůsobila a už nikoho nepotřebuju. A když náhodou ano, raděj řeknu kamarádce. Tchyně bydlí kousek od nás, jezdívají kolem autem, ale taktéž nezájem. Brávají si druhá vnoučátka ze školky i ze školy a vozí je kde je potřeba nebo k sobě domů na víkendy…naše děti v jejich autě v životě neseděly. Prosit se nebudeme.
Prosím anonym.

No ale oni třeba čekají, že jim zavoláte, nechtějí se vnucovat, nakonec je tu dost těch diskuzí na toto téma - že se rodiče stále nabízejí s pomocí a mladí jsou nafučení, že přece nejsou žádná jelita a zvládnou sami. Co se s nimi zkusit domluvit? je to takhle smutné jak pro ně tak pro to dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
31.5.18 20:18
@Motherinlove píše:

S rozdíly mezi vnoučaty mám bohatou zkušenost. Že to strašně mrzí víš sama. Jediné co ti mohu poradit je netrap se tím, protože to nezměníš. Babička si může sama vybrat, které vnouče ano a které ne i když je to nespravedlivé. Prostě se musíš tak jak já smířit s tím, že to tak je a vybrali si to prarodiče sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.18 21:16

Taky s tím mám bohaté zkušenosti. U nás byl nezájem o vnoučata z obou stran. Když bych jim(babičkám) neposílala fotografie vlastních vnoučat, ani by pomalu nevěděly, jak vypadají. Tchýně hlídala i cizí děti, ale naše nepozvala nikdy ani na prázdniny. Bylo mi to líto hlavně kvůli našim dětem, ale nic jsem s tím nemohla dělat. :? Pokud někdo nechce být babičkou, tak ho nikdo nedonutí.
Prosím anonym, nebo smazat. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
1.6.18 09:34

Chapu vase reakce, i ty negativni. Vim, ze nektete maminky nemaji na pomoc nikoho nebo se naopak musi o nekoho z rodiny navic starat pri nemoci, coz obdivuji, jak to zvladate.
Verim, ze naopak chapete i mou situaci, kdy babicka „hliaci“ je, ale z 90% na druhe strane rodiny…Motivaci meho povzdechu je hlavne unava a casto vycerpani. Sladit rezim dvou deti, programy vyletu, spanek, ve volnych chvilich uklidit, chodit nakupovat a vse vyrizovat s detmi, varit a zehlit do noci a pak za noc nekolikrat kojit a moc se nevyspat…Ano bezny rezim se dvema detmi. Mrzi me ale ten kontrast, kdyz pak slysim svagrovou- dite dopo ve skolce znamena volno na serialy a moznost jit na kafe, kazde poledne navareno od babi (ano, zbyde i pro dite a manzel k veceri- nemusi tedy moc nakupovat, vubec varit). Po obede pohadka u babi a dedy nahore, odpo nejaky ten krouzek se synem (babi zatim treba vyzehli) a podvecer na zahrade, kterou udrzuji vyhradne prarodice. K tomu min. jednou tydne vecer ven s manzelem. Potom nechapou proc jsem treba o víkendu na návštěvě unavena a chci se jit dospat nez radsi nekam vyrazit. V ten moment jsem nastvana a nemam silu obsahle vysvetlovat jako ted tady. Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
1.6.18 09:44

@Motherinlove cítím z tebe jen čirou závist. Sama nejsi schopná si ve děti zorganizovat a závidíš švagrové seriály a děcko ve školce. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
1.6.18 09:45
@Motherinlove píše:
Chapu vase reakce, i ty negativni. Vim, ze nektete maminky nemaji na pomoc nikoho nebo se naopak musi o nekoho z rodiny navic starat pri nemoci, coz obdivuji, jak to zvladate.
Verim, ze naopak chapete i mou situaci, kdy babicka „hliaci“ je, ale z 90% na druhe strane rodiny…Motivaci meho povzdechu je hlavne unava a casto vycerpani. Sladit rezim dvou deti, programy vyletu, spanek, ve volnych chvilich uklidit, chodit nakupovat a vse vyrizovat s detmi, varit a zehlit do noci a pak za noc nekolikrat kojit a moc se nevyspat…Ano bezny rezim se dvema detmi. Mrzi me ale ten kontrast, kdyz pak slysim svagrovou- dite dopo ve skolce znamena volno na serialy a moznost jit na kafe, kazde poledne navareno od babi (ano, zbyde i pro dite a manzel k veceri- nemusi tedy moc nakupovat, vubec varit). Po obede pohadka u babi a dedy nahore, odpo nejaky ten krouzek se synem (babi zatim treba vyzehli) a podvecer na zahrade, kterou udrzuji vyhradne prarodice. K tomu min. jednou tydne vecer ven s manzelem. Potom nechapou proc jsem treba o víkendu na návštěvě unavena a chci se jit dospat nez radsi nekam vyrazit. V ten moment jsem nastvana a nemam silu obsahle vysvetlovat jako ted tady. Diky

Takže v podstatě závidíš švagrové, že má lépe uspořádaný život a tak nějak spokojeněji si žije. Ano, tohle je výhoda soužití s rodiči, oni ti tak nějak povětšinou pomohou, zvláště snaží-li se s tebou vycházet a jsi-li snacha. Vy bydlíte daleko, oni jsou bližší. Tak to prostě je. Těžko to můžeš srovnávat. A skutečně, tvoje malé děti jsou problém tebe a tvého muže, on je ten, kdo ti má pomáhat. Kdybys bydlela s babičkou ty, a oni jinde, pomáhala by tobě. To co je v domě je vždycky bližší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9129
1.6.18 09:50

@Motherinlove Já to chápu. Ale jedinou vidinou zlepšení Tvého stavu vidím ve vnitřním smířením se situací. Prostě si to užívat v rámci možností. Je to náročné. Ale to náročné období je síce teď, ale relativně krátke v porovnaní s tím co bude až to mladší povyroste a jaký budou parťáci se starším.
Já jsem si myslela, že u prvního nepřežijeme (ani já, ani dcera) šestinedělí - měla jsem pocit že vše dělám špatně, že tohle nemůže být to co všichni tak opěvují. A ejhle, dceři jsou 2, nevím kam to uteklo, za 5 měsíce budu zrejmě zase padat na hubu a hledat nějaký kompromis mezi úklidem, vařením, programem a vším. Mimichodem za 25 měsíců jsem strávila 2 noci mimo domov bez dcery - jednou když si mě po revizi nechali v nemocnici, podruhé když jsme se na jednu noc urvali a zavezli dceru skoro 600 km k mým rodičům na SK a my jeli do Znojma na degustaci. A dcera spává „celou“ noc teď asi týden! Síce od roka nechce mlíko, ale zase chtěla čúrat, nebo měla divoké sny nebo se prostě budila. Ale doufám, že to nějak přežijeme i ve čtyrech…
Na ty „závist“ a pocit nespravedlnosti se vyprdni - nepomůžeš si. Vydrž, bude líp a zase bude klid. Ten začátek je těžký. Když bylo nejhůř, tak jsem si říkala, že kdyby chlapovi vadilo, že je doma bordel, tak mu řeknu, že může taky uklidit/navařit. Nikdy se nestěžoval. Naopak - často mi říkal, ať se na to vyprdnu a jdu odpoledne spát. My samé si na sebe klademe vysoké nároky a chceme mít často vypulírovanou a dokonalou domácnost - ale proč? Stejně to vydrží tak max 2 minuty po tom co děti vstanou :D Hlavně že jsou zdravé a šťastné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
1.6.18 09:52

@Motherinlove Asi by sis musela nastěhovat babičku k sobě a pak by hlídala tvoje děti, ne? On je to fakt veliká rozdíl seběhnout o patro výš a říct tak si utíkej k té kadeřnici, než sednout na autobus a hodinu se někam trmácet. Pro seniora je, a dost velký. Takže jedině babičku do domu a budeš mít totéž. To je výhoda soužití. O nevýhodách e tu píše všude, takže je nebudu ani uvádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
261
1.6.18 10:15

Je mi jasné, že tě to mrzí, ale s tím asi nic neuděláš, je jednodušší hlídat jedno než dvě a když ho hlídá prakticky doma, tak o to je to lepší že. Ale v principu je to nefér a chápu, že tě to mrzí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí