Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Motherinlove píše:
Chapu vase reakce, i ty negativni. Vim, ze nektete maminky nemaji na pomoc nikoho nebo se naopak musi o nekoho z rodiny navic starat pri nemoci, coz obdivuji, jak to zvladate.
Verim, ze naopak chapete i mou situaci, kdy babicka „hliaci“ je, ale z 90% na druhe strane rodiny…Motivaci meho povzdechu je hlavne unava a casto vycerpani. Sladit rezim dvou deti, programy vyletu, spanek, ve volnych chvilich uklidit, chodit nakupovat a vse vyrizovat s detmi, varit a zehlit do noci a pak za noc nekolikrat kojit a moc se nevyspat…Ano bezny rezim se dvema detmi. Mrzi me ale ten kontrast, kdyz pak slysim svagrovou- dite dopo ve skolce znamena volno na serialy a moznost jit na kafe, kazde poledne navareno od babi (ano, zbyde i pro dite a manzel k veceri- nemusi tedy moc nakupovat, vubec varit). Po obede pohadka u babi a dedy nahore, odpo nejaky ten krouzek se synem (babi zatim treba vyzehli) a podvecer na zahrade, kterou udrzuji vyhradne prarodice. K tomu min. jednou tydne vecer ven s manzelem. Potom nechapou proc jsem treba o víkendu na návštěvě unavena a chci se jit dospat nez radsi nekam vyrazit. V ten moment jsem nastvana a nemam silu obsahle vysvetlovat jako ted tady. Diky
Nedělejte si nic z reakcí, že závidíte. Toto pochopí jen ten, kdo to má stejně, takže já Vás naprosto chápu. Není to jen nespravedlivé vůdči Vám, ale hlavně děti jsou ochuzené o babičku a dědu. Není to jen o hlídání dětí, ale nebudou mít společné zážitky, vztah bude poté vlahý.
@kontramatka píše:
@Motherinlove cítím z tebe jen čirou závist. Sama nejsi schopná si ve děti zorganizovat a závidíš švagrové seriály a děcko ve školce.
Už jen Váš nick je všeříkající. KDO NEZAŽIL, NEPOCHOPÍ.
@leryl píše:
Nedělejte si nic z reakcí, že závidíte. Toto pochopí jen ten, kdo to má stejně, takže já Vás naprosto chápu. Není to jen nespravedlivé vůdči Vám, ale hlavně děti jsou ochuzené o babičku a dědu. Není to jen o hlídání dětí, ale nebudou mít společné zážitky, vztah bude poté vlahý.
Snad nikdo nepsal, že „závidí“. (Edit, kromě jedné uživatelky, jak koukám) ![]()
Psaly jsme jen, že je něco jiného, když k vám strčí snacha dítm, co s vámi žije v jednom domě a skočí si ke kadeřnici, a když se musíte sbalit, hodinu někam cestovat, tam v cizí domácnosti hlídat dvě děti a hodinu cestovat zase domů. To prostě rozdíl je ![]()
A i tak ta babička 1 za 14 dní ty dvě hodiny cesty podnikne a druhá vnoučata hlídá. ![]()
@leryl píše:
Je i dost dobře možné, že vztah nebude žádný.
Můj muž byl taky vnouče o které nebyl zájem ( měl to k prarodičům 10 minut). Nikdy neměli žádný vztah, v dospělosti je přestal navštěvovat úplně. Když se nám narodilo první dítě, tak jsme ho šli ukázat praprarodičům. Opět žádný zájem. Naše druhé dítě ani neviděli.
@sissi001 píše:
Je i dost dobře možné, že vztah nebude žádný.
Můj muž byl taky vnouče o které nebyl zájem ( měl to k prarodičům 10 minut). Nikdy neměli žádný vztah, v dospělosti je přestal navštěvovat úplně. Když se nám narodilo první dítě, tak jsme ho šli ukázat praprarodičům. Opět žádný zájem. Naše druhé dítě ani neviděli.
no a vadí to něčemu? je z toho doživotně frustrovaný, že nemají vztah? Někdo ty vazby tak nepotřebuje, jiný si na to potrpí.
@leryl píše:
no, tak je to hodina cesty, ta babička jednou za 14 dnů dorazí, hlídat sama se bojí, no bodejť ne, to druhé dítě je malé a dvě se bojí, že nezvládne. I jsem pochopila, že oni jezdí k babičce, tak mohou jezdit na návštěvu častěji a děti ochuzené nebudou. A stejné ani srovnatelné s vnoučetem, které s ní žije pod jednou střechou to být nemůže, to snad musí být jasné každému. Nějaké nespravedlivé k dětem, co to jako je? Jedno dítě s ní bydlí, tak je s ní, další děti s ní nebydlí, tak se vidí na návštěvách, jaké ochuzené o babičku?
Tak bohužel s tím nic neuděláš, také mi to bylo líto, moje mamka v důchodu hlídá neteř častěji, moje 2 děti nechce vůbec hlídat, maximálně jednoho, spíš starší, která tam jednou za měsíc přespí. Bydlíme v jednom malém městě, mamka 3 min autem. Segra bydlí ve vesnici tak 10 min cesty. A podotýkám, že s tchýni i tchánem, kteří ji denně vyzvedávají neteř ze školky a než příjde segra z práce tak ji hlídají. Ale hold mamka nemá zájem. Trvalo mi to dlouho, než jsem se s tím smířila, ale nic s tím neudělám. Mohla jsem ji to říct několikrát, jen se urazila, že to není pravda. Jednou za 14 dní za ní zajdu a jinak se zařizuju po svém.
@Venetia píše:
no a vadí to něčemu? je z toho doživotně frustrovaný, že nemají vztah? Někdo ty vazby tak nepotřebuje, jiný si na to potrpí.
Ne, není doživotně frustrovaný
. Jen jsem napsala, jak takové vztahy mohou končit. Bylo to prosté konstatování.
@sissi001 píše:
Ne, není doživotně frustrovaný. Jen jsem napsala, jak takové vztahy mohou končit. Bylo to prosté konstatování.
Takových konců je..nic co by se nedalo prezit
@Venetia píše:
Takových konců je..nic co by se nedalo prezit
Tak ještě že jsi mě uklidnila, že to přežije. Bože ![]()
@sissi001 píše:
Tak ještě že jsi mě uklidnila, že to přežije. Bože
no
a hned je lepe ![]()
@Motherinlove mám dojem že asi malé miminko je ještě malinké a ty ses nedokázala ještě přizpůsobit dvěma dětem..ono si to sedne, když to nebudeš tolik hrotit..navařit se dá na více dní, prát se dá v noci na noční proud, žehlit teda nežehlím ale i na to se dneska dají najmout brigádnice. AŹ dítě povyroste, budete mít už nějaký režim ve čtyřech a nebude to tak hektické. My hlídací babičky nemáme, taky máme dvě děti, přežili jsme to. Teď v létě ani není třeba vařit, děti stejně moc nejí, navař polívku na celý týden, a můžete být venku - pokud dítě kojíš tak pro něho nic nepotřebuješ, na polívku se vrátíte a zase ven..