Nervozní autista

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18148
8.9.19 13:32
@Katche píše:
@Hanca1012 myslím, že to nebyla šťastná volba. Je přetíženej, smyslově a nechápe, co se chce a má dělat. Do takhle malý třídy asi AP neseženou, aby tam někdo byl jen pro něj. Jak komunikuje, je funkčně verbální? Možná by stálo za to kouknout po okolí a dát ho do speciální školky.
Potřebuje asi rozvíjet úplně jiné věci než normální dítě v přípravce, ne? Sebeobsluhu, komunikaci, nácvik pracovního chování.

u asistentu nejde o pocet deti ve tride, asistent je na konkretni dite a pokud ho schvali kraj a penize na nej taky, muze tam byt.
@Hanca1012 vy nemate z PPP doporuceni na asistenta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
8.9.19 16:49

@Eliška teprv 11.9 jdeme do SPC konecne nekde po 2 rokach cekani :? smutne… takze doufam ze mu daji sveho osobniho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
8.9.19 18:03
@Hanca1012 píše:
@Eliška teprv 11.9 jdeme do SPC konecne nekde po 2 rokach cekani :? smutne… takze doufam ze mu daji sveho osobniho

a penize na osobniho z PnP nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
8.9.19 18:04

@Hanca1012 Ahoj, já bych zkusila s SPC i bez vypátrat pro synka lepší řešení. Myslím, že je přetížený podněty v běžné ZŠ, bez ohledu na to, té v té jeho třídě je 5 děti. Evidentně si s těmi dětmi do kupy jedna učitelka neví rady…Já bych zkusila i najít školku, kam by ho na ten rok vzali. Nejlíp školku speciální, kde by byly činnosti pro něj teď aktuální, sebeobsluha, hraní, struktura atd. Pak by se viděli, jestli by ty afekty dál trvaly…často bývají z přetížení zážitků, nebo situaci, které my sami jako přetížení nevnímáme.
Nemluvím, jak moudrá sova, ale mám zkušenosti. Mám syna 8.5 let teď už druhým rokem SZŠ, dětský autismus, LMR-SMR, nemluví, jen občas slova, slovesa přiléhavě situaci, rozumí výborně. Žije v čase přítomném, nechápe minulost, ani budoucnost. S tím bývají potíže. Různé vztekani (nemám ráda slovo afekty) má též…vychází z toho neporozumění, a jindy z jeho vnitřních stavu…mám ještě mladšího 6 letého susp.pas, SMR, hypotonie, centrální koordinační porucha. Znám od dobou velký vztekani…A vim, jak to zvykani v těch školských zařízení někdy složitě probíhá. Starší měl odklad a byl ve školce 4 roky, mladší to má též a je to dobře. Oba ve věku 6 let nezralý na režim školy, i ve speciální škole je kladen důraz na sebeobsluhu, soběstačnost. Pokud jsou děti toho schopné. To ve většině jsou ;). Hlavu vzhůru ;).
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
8.9.19 18:08

@Hanca1012 Jó, kluci oba byli, mladší ještě je v speciální třídě v rámci běžné MŠ, je tam 8 děti, dvě učitelky, co se střídají po 6 h, asistentka pedagoga 8-14.30 h. Při všechny děti. Teď nejvíc pro našeho mladšího. Ale pomáhá i ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
9.9.19 09:43

@Eliška no nebylo mi zatím řečeno že by to šlo z pnp :nevim: já si myslím že to je placeno z jiných zdrojů asi státních ten osobní asistent teda p. z ranne péče neříkala nic o tom že by se to muselo platit jen prostě jen čekáme čekáme čekáme.

Příspěvek upraven 09.09.19 v 09:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
9.9.19 09:52

@Papas jo ještě ho tam nechám nějak se to zvládne 11.9 jdeme do toho SPC a musím s nima prokunzultovat co by pro nej bylo něj :roll: a kdyz tak při nejhorším a musím něco jiného jen nevím pořád jestli to nemám vzdávat třeba není zvyklí dneska třeba šel s přítelem a úplně pohoda ráno vstával a věděl že jde podle tašky kterou jsem mu hned nachystal jen co otevřel oči a dala ho před ní takže měl i radost nevztekal se nic za to že šel v pohodě jsme mu dali za odměnu balónek ( naše uklidňoval metoda :D ale jen někdy pomaha) takže jen čekat co tam udela nového to se dozvím až v půl 12 v pátek třeba kousnul spolužačky do ruky docela dost.. Jenom proto že ho v jeho afektu nervů chtěla uklidnit a pohladit. JA SPIS RESIM tohle z je vůči druhým moc agresivní :,( když mi jsme pořád doma když jdeme ven je to katastrofa pořád mě tahá kam chce a kdyz se nejde jen tak tak dojdem domu nedávno se plácnul na silnici řval kopal a lidí na mě koukali jako bych ho vrazdila jenom protoze jsme nesli jeho cestou kde je kik a on chtel balonky proste ne vzdycky se mu dá vyhovět ale doma je v klidu jde to s nim teda když babička nepřijde s jejím telefonem… protože ho chce a nic ho nezastaví… tohle jsou jen momentky co píšu ale asi sama víte když to taky máte doma.. jen nevím teda jestli mám ještě vydržet přeci jen je to doma a nemusím s ním dojíždět někam do Liberce vlakem kde se chová jako zvíře ze zoo :D blázinek muj Divokej. Vůbec nevím :nevim: v tomhle si opravdu nedokážu pomoc ani poradit, pořád si říkám co když třeba si zvykne on není zvyklí teda na hluk a hodně lidí ale bude si muset zvyknout už není doma musí se začlenit mezi ostatní a akceptovat že nemůže být pořád jen on tata já a ségra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
9.9.19 16:17

@Hanca1012 Aha a teď tomu nerozumím, tvůj syn nechodil do školky? A když chodil, tak kam? Není zvyklý na hluk, na děti? Uvidíš, co ti poradí v SPC. Uvidíš taky, jak se to bude vyvíjet ve stávající přípravce. Pokud by to dobré nebylo, hledala bych sama jiné možnosti. Nevím, jak ostatní, ale my třeba vůbec nebydlíme přímo v Praze. Starší syn jezdí druhý rok do školy 50 minut MHD, nebo 40 minut autem, je to 20 km od bydliště…mladší 35 minut do školky. To je standart, když hledáš, aby to školské vzdělávání k něčemu bylo. Tak, aby tam byl někdo, kdo ví, co a jak a jak s jim pracovat. Za tím člověk jezdí rád… Každopádně já myslím, že tvůj syn patří spíš do školky a režimu školky, pohrát si, něco společně tvořit, odpočívat a hrat si. U autismu je taky důležitý hodně odpočinku, které si ty děti neumí samy dopřát…ale v režimu školek to většinou zvládají dobře. Viděla bys, jak by se jinak choval, únava, přetížení souvisí s rostoucí agresí. Samozřejmě jsou stavy úzkosti u dětí pas, které s tímto nesouvisí, ale není to většina…
Rozumím, co píšeš o trasách atd. Presto bych denně ven chodila. Pokud ti přijde babička, dej jí kočárek s malou a výrazně ven. Každý den ti trasu zkus poopravit, zaujmout ho něčím, co má rád. Chválit ho za to, že zvládá změny, odměňovat. Bonbóny, potlesk, žvýkačky, nevím. Co má malý rád…Děti s pas, ještě víc než děti běžné, nejvíc reaguji na naší rodičovskou úzkost…a když jsme my nadměrně úzkostní, oni to nezvládnou… zkrátka musíš si říct, že to dáte. Trasy, školku, školu, dopravu. Není pravda, že se děti s pas nemohou nic naučit zvládat, jen jim musíme věřit, i sobě samotným, že to zmaknou…Příkladem je můj starší zavřený, úzkostný syn, který v 3,5 nastoupil do školky a bál se jezdit metrem. Jak tomu, i přes svůj strach, úzkosti, byl denně vystavován. Dneska se ničeho nebojí, metrem jezdí nejradši…Tím chci říct, že je možné žít s dítětem s pas volněji, jen si musí zvykat změny akceptovat a my se nesmíme bát jeho odporu…a ti neznamená že ten odpor nebude někdy agrese…ale celý život je o změnách, tak proti je to důležité…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
9.9.19 16:44

@Papas ne do skolky nechodil tady ho nikam nevezmou a hlavne mi nikdo skolku nenabizel… jakoze specialni pro ne… :? i kdyz chodi so pripravky ma to spis takovy volnejsi nez ty deti co sedi v lavicich a musi poslouchat on si tam skace na balonu a pod.. tkze to ma spis jako skolku no dneska to diky bohu prej bylo lepsi rikala ucitelka jen 2 stipance ale zadny kousani ani nijak hrozny zachvaty vzteku :dance:… ja vim ze je to hlavne na me jak to budu zvladat a proste to musim risknout jenze v tu danou chvili nevim jak reagovat kdyz ho to chytne a jdeme okolo a on vi e tam maji ty balonky na prodej jinak cesta neni treba abych ho zaujmula parkem a houpackama proste kdyz pujdu koupit balonky tak pak pujde treba se mnou i na kraj sveta ale musim tam jit :mrgreen:… asi tak nejak to je se vsim i s tim telefon kdyz mu babka da telefon je klid ale beda jak mu ho chce vzit ze uz musi domu to je pruser velikeeeeej.. :nevim: a kdyz ho odpoutam od toho co ho bude cekat ze nastane zachvat a rychle ho necim jinym zaujmu on je maanej proste dostane hned signalizaci ze to prijde a vi ze to hraju abych ho odpoutala takze se drzi toho co bude nasledovat ze ho treba ted veme proto ho odpoutavam.. :lol: on je hrozne mazaneeej… jinak jak rikate e se prestal bat jedit metrem on se taky neboji treba vlaku ale dela tam hrozny veci seda si na lidi vedle nich a podone chodi porad na zachod nevydrzi byt v klidu a ja jsem jak nejaka ulitana kra.. :mrgreen: jako modlim se k bohu kdyz uz vystupujeme ze je to za nama a nemluve o tom jak lidi na nas koukaj :nevim: ze mu na to nic nereknu kdyz ja jsem rada za to ze nema nejakej histerickej zachvat i kdyz za nim litam snad celou cestu co jedem. :think: jsem hodne zvedava na tu stredu v tom SPC co reknou treba mu i zkrati hodiny v te pripravce je tam od 8 do pul 12 treba je to na nej i hodne no ale jsem rada hlavne za to ze je to uz lepsi bala jsem se ze to bude horsi a horsi kazdopadne dekuju a vase rady, jen kez by to bylo tak snadne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3694
9.9.19 17:24

@Hanca1012 teda diskuzi sleduju a nedá mi to nenapsat. Možná se na mě budete zlobit, ale teda to že synek nechodil do školky a šel rovnou do přípravky na běžnou ZŠ mě celkem šokovalo :think: To že vám školku nikdo nenabídl, mi nepřijde jako vůbec žádný smysluplný argument. Přece sama hledáte nejlepší možnosti, co by synkovi prospělo a co ne :nevim: Sama mám syna s hendikepem a jaké jsou nejlepší možnosti vzdělání pro naše děti jsem si zjišťovala sama. Speciální školku jsem řešila rok před nástupem do školky. Chtěla jsem, aby byla pro něj ta nejvhodnější, kde se bude cítit dobře. :nevim: Nečekala jsem, že mi někdo něco nabídne a poradí.
Mohu se zeptat, proč jste se rozhodla pro běžnou ZŠ? Jaký myslíte, že to bude mít pro synka přínos, když nemluví a má středně těžkou MR? Předpokládám, že budete chtít odklad? Pokud ano, tak bude v té přípravce dva roky? Popravdě bych hodně zvažovala, co a jak dále. Zkuste se poptat po speciálních školkách a školách. V běžné ZŠ možná bude mít asistenta pedagoga, ale ten má pár hodinový kurz a učitel nemá specializaci na takové děti. Z tohoto důvodu se mu nedostane takových možností, jako v systému speciálního vzdělávání. Navíc nemluví a středně těžká MR už bude hodně znát, takže asi ani mezi děti úplně nezapadne :nevim: Je samozřejmě vaše plné právo rozhodnou co a jak, ale asi by to chtělo nečekat na to, co vám poradí spc, ale kouknou se i sama. Poptejte se maminek ve vašem okolí, co mají děti se stejným problémem a věřte mi od nich se dovíte víc, než v kdejakém SPC.
No a jinak, je to také o nastavování hranic. Ano i dětem s hendikepem je potřeba hranice nastavovat, protože, když se to nedělá, může to být v budoucnu opravdu velký problém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
9.9.19 20:08

@Hanca1012 Aha, tak to pro synka musí být mega těžké, když ještě nikde nebyl v kolektivu. Jak už tady bylo zmíněno výše, i já jsem to psala, když v SPC nic neporadí, tak pátrejte dál. Opravdu bych ho dala spíš do školky. Přece ani zdravé děti nejsou nyní zařazovány do ZŠ, ani do přípravky, pokud neprojdou posledním ročníkem MŠ :think: Tak vůbec nerozumím, postupu vašeho SPC. Nakonec je úplně jedno, co kdo v SPC dělá blbě. Vám jde o vašeho syna nejvíc, tak zkuste hledat jiná řešení. Být v přípravce na ZŠ a skákat na gymbal a jiné, skoro celou dobu pobytu je podle mě k ničemu…
Jízda vlakem a jiné věci se musí trénovat, ti je jasný. Není to všechno hned…a jednoduché to není, kdyby bylo, nebylo by o čem se tady u tohoto tématu bavit ;). Mému synovi jízda metrem trvala opravdu dlouho. Teď má zase jiné frky, chce vždy stát u dveří, aby viděl jak se zavírají, otevírají, a aby viděl když metro vjíždí a vyjíždí že stanice atd. Jenže už tolik rozumí, že dokáže kdykoli na pokyn ve stanici vystoupit, jít stranou, nechat ostatní lidi vystoupit atd. Čili kromě toho, že vykřikne radosti, že metro vjíždí do tunelu, byste na něm nic nepoznala… prostě druhák nebo tretak ZŠ. Ale když vůbec něco říká je mu blbě rozumět, jinak hučí. Tak tím je divný…
Samozřejmě se cuka hodně, když mu rikam, že ze školy, jdeme do školky pro bráchu. Protože pak je na cestě ze školy domů 1,5 h…ale to se děje úplně výjimečně…nebo se vzteká, když metro už konečně nejede, už chce odjet ze stanice atd atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
9.9.19 20:53

@Papas jojo to znám s tím čekáním na vlak a pod.. nebo když čekáme na bus a jedou okolo nás tahá mě do nej ale to není nás a tak začne peklo protože si myslí že už máme jít ;) hold někdy to je těžké. Ja doufám že v tom SPC pořádek něco taky bych byla pro kdyby tento rok spíš absolvoval tu školku aby si zvykl na kolektiv děti a učitelek jinak takhle se s nima ani nijak nepřáteli když oni musí sedět v lavici a on si tam běži a skáče… No jako asi to chápe že ráno vstává do té školy ale nevím jak se mu to líbí je takový neutral dnes přišel domů úplně v poho celý den ani žádnej zachvat vzteku nic pohoda až sem koukala no ale aby mi to zase zitra vše nevrátil :D jinak chci se zeptat jak vás syn reaguje na něco co nesmí a on to moc chce napriklad: ve škole je oblikli přijde domů a celý se vysvlece (donaha) a valí se v posteli a tak je celý den většinou v posteli a nebo běha chvilkama po baraku nedaří se mi ho obleknout vždy se vslece když začnu nadávat že musí i (Je kvůli tomu dost často nemocny) prostě to nechápe že si musí na sebe něco vzít nějak zvlášť mi to nevadí je malej ale co si budem povídat za pár let až mu bude třeba 14-15… nějak v poslední době toho mám v hlavě moc co když bude velkej jaký to bude já se snažím mooc udělám pro nej cokoliv klidně i ruku do ohně ale nějak se mi nic moc nedaří dělá si vše po svém jinak začne peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
9.9.19 21:04

@zejazeja máte pravdu :think: ale školku mi nikdo nedoporučil z důvodu že byl na plenkách a nikdo ho převálcovat nebude to asi za prvé a za druhé běž osobniho asistenta by ho tam asi těžko vzali Damianek je dítě které musíte mít každou minutu na očích a toho dostane snad až po konzultaci v tom SPC takže moje rozhodování bylo asi takové k ničemu když jsem teď chtěla pro nej spec. pripravku neotevřel se protože nebylo dostatek děti a tak mi byla nabídnuta tato do které dochází protože vědí že nezvládá cesty vlakem (ranna pece) a bylo mi řečeno že v téhle pripravce není první ani poslední meli tam být ve dvou ale je tam sám s PAS. Ten druhý nevím co se stalo. Když jsem tam byla ve třídě s Damiankem všichni jsou hodní jen asi těžko se něco naučí nedokáže se soustředit je kolem něj plno věcí ktery ho ruší se soustředit jinak asistentka (která tam je pro všechny pomalejší deti) mu věnuje max pozornost ale myslím si že tohle není nic pro nej asi by to mělo být v jiném prostředí to ano, ale doma být nemůže je už dost velký na to aby se začal začleňovať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3694
9.9.19 21:25

@Hanca1012 ale ve speciálních školkách je na plenách spousta dětí a nikdo to tam neřeší. Popravdě tohle je hrozně špatně a přípravka synkovi bude úplně k ničemu. Nic mu to nedá. Ve speciální školce s takovými dětmi umí pracovat, zkouší náhradní formy komunikace, jedou v režimu, dětí je tam málo. A jsou tam děti jako je váš syn. Nemůžete přece čekat, že vás někdo bude směřovat a řekne vám jak se synek má vzdělávat. Musíte se za něj prát hlavně vy sama. Musíte mít představu, co pro něj chcete. V prví řade do školky a trénovat sebeobsluhu. Vědí jak na to a možná vás překvapí, jak nácvikem dokáží syna posunout dopředu. Školka, ve vašem případě hodí vašeho synka sociálně úplně někam jinam a něco mu to dá. Přípravka mu fakt nedá nic. To, že jsou tam hodní je bezva, ale nikdo z nich neumí pracovat s dětmi jako je malej.
Osobní asistent je něco, co si platíte vy nikdo vám ho nepřidělí. Ve škole a školce, který je hrazen z veřejných prostředků je asistent padagoga. Přece je synkovi skoro šest let, vy jste si nezjišťovala žádné informace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2442
10.9.19 22:03

@Hanca1012 Tak zítra, ať dobře dopadnete v SPC, já bych rozhodně byla pro přestup do školky a to co nejdřív.
Co se týká svlékání. Starší syn si spíš sundavá boty a ponožky, a to v létě, v zimě. Čili pokud si to sundá na zahradě, ihned se obuje, pokud ne, jde domů. To samé bych bez diskuze řešila s vaším synem. Řekla bych mu, té se obleče, protože chodíme oblečení. Použila bych u toho množné číslo, proto, aby to neznělo jako příkaz. Ale bylo jasný, že to je pravidlo, které platí…takže bude mít na sobě tričko, tepláky, slipy, kluci třeba doma ponožky nenosí, ani bačkory. Trvalá bych na tom. A právě, kvůli budoucnu, v tom neustupovala…
Víte, myslím, že je s dětmi s pas urputný bij někdy, ale…oni si tu dg nevybraly a neměly by mít nad námi převahu, protože tím ztrácí (jako i zdravé děti) jistotu, že jsme nad tím. Že si poradíme…a nevisí to rozhodování na nich. Vše co teď děláte je pro něj do budoucna…pro jeho budoucí život. Tak jdete do toho všeho! Ať má syn šanci být jednou, co nejvíc zorientovany v tom, co smí a nesmí a co je vhodné, co nikoli…jasně, že u dítěte které úplně dobře nerozumí, nelze si říct, že zvládne vše, ale nikdo dopředu neví kolik toho zvládne…tak hurá do toho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí