Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@alifie píše:
Proč je necháváš rozhodovat, co která bude dělat, když víš, že se nedohodnou?Ty jsi v kuchyni šéf = ty rozhoduješ, co který kuchtík udělá! Důvod k tomu, aby se hádaly, kdo nalije mléko by vůbec neměl vzniknout, protože o tom, kdo nalije mléko nerozhoduje ani jedna ze sester. Jak je možné, že tvoje děti neví, že o tom rozhoduješ ty?
Dokonalost uváleného těsta neřeš = nedělej v takové situaci rozhodčího, nepřesvědčuj, nediskutuj, nehodnoť, oznamuj. „Mně se líbí OBĚ uválená těsta. Máňo vytáhni formičky a ty Pepčo dones plech. Já zatím doupravím OBĚ rozválená těsta.“ Nenech se vtáhnou do sporu, nenech spor rozjet = zorganizuj jim další činnost.
Čím starší děti, tím hůř se blbé návyky korigují. Nicméně nejhorší jsou první dva dny změny.
Přesně, taky to nechápu, proč přesně neurci, co kdo bude dělat. Nebo proč se nedohodnou za maminy asistence dopredu. Těsto taky nehodnotila, pochvalila obě a řekla, že to není závod. Problemu se svihadlem bych predesla tím, že každá používá to, co není její pouze se svolením. Vůbec bych do toho nemichala nějaké vysvetlovani o tom, proč by měla dát mladší to kratší. Pokud k tomuto nejsou vedené, lze i trochu pochopit, že se starší chová ve stylu „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. V autě lze předejít některým sporům zase tím, že tašky a bundy hodí do kufru místo na sekačku.
@Anonymní píše:
@Hlaholice a jinak je mi líto, že vyznívá popis té mé starší, jako by byla démon. Není, je to fakt fajn holka, mohla bych psát spousty a spousty toho, co udělala skvěle. Miluju jí. Jen prostě řeším tenhle problém. Není s ní problém, jako má Paloma, v čemkoliv jiném krom vztahu se sestrou je bezproblémová. O to víc mě to trápí. A taky není pravda, že nemají povinnosti. Mají, obě, že nic nemusí, musí, a myslím, že celkem dost. Jen nemá povinnosti vůči malé. Já jí je ani nebudu dávat. Na mě hodili bráchu, když byl malý, nesměla jsem bez něj ani na rande, naši podnikali a já se starala a musela ho všude tahat s sebou. Tohle prostě nebudu dělat. Nemyslím si, že by to neslo ovoce, mám s tím osobní zkušenost.
Zakladatelko, mě by zajimala jedna věc. Měl někdy holky dohromady na starost někdo jiný než rodina? A pokud ano, měl ten člověk s nimi taky takové problémy?
jj, v podstatě jsi to popsala všechno vyčerpávajícím způsobem, je vidět, že dceru znáš, řešilas to a spoustu věcí účelně vyřešila, skvělé!
Za mě - nevím, zda tuhl poruchu má dcera zakladatelky, ale myslím, že ne. Myslím, že ona jen vysloveně žárlí na sourozence, je vzteklá, neumí to jinak řešit a možná j přecitlivělá..
kdyby si zakladtelka nebyla jistá, tak příznaky histrionské poruchy jsou:
Pokud ale nemá vedle sebe zajímavou přítelkyni, u níž odhadne, že by ji mohla k tomuto inspirovat, většinou se uzavře v bublině průměrnosti, oblopená hloupějšími lidmi, než je ona, kteří ji dají to, co potřebuje - obdiv.
Já si ale nemyslím, ž tohle je případ zakladatelky. to by, myslím odhadla… takové chování se v rodině pozná…hlavně třeba kvůli té až chorobné lhavosti, potřebě pozornosti, což ale myslím, že není zakladatelčin případ.
Co je ale zvláštní, psycholožka mi řekla, že hstrionská porucha je spojena vždy s traumatem v dětství a s výchovou - se vzory, jakými fungují od maličk. Že to děti vrozené nemají. Tak nevm. ![]()
Zkus mrknout na you tube zadej si mentální jazyky - je to spíš ve smyslu rodič - dítě, ale když si ujasníš, jak s každou mluvit, mohly by se to pak naučit i ony navzájem. Jsou prostě jiné povahy, které jsou spolu špatně kompatibilní. Tady máš jedno video, další najdeš. ![]()
Nebo se mi ještě líbí teorie typů (o tom se dá koupit kniha, krerou sepsala zkušená psycholožka), ale to je taky dost složité, nicméně rozklíčuje ti to typ dcer a třeba by to mohlo v jejich vzájemné komunikaci pomoci. Hodně štěstí ![]()
@IvaX
Myslíš MBTI, co k nám přinesly Stang a Míková?
To je jen škatulkování, rozvinutější sangvinik, cholerik atd.
Ale píšeš zkušená psycholožka, tak to bude spíš něco jiného. ![]()
Zakladatelko, ptala ses jí, PROČ jí tu známku dala schválně? Tam je totiž možný to jádro pudla. jaký pocit ona z toho má? co z toho má a proč to dělá. A přes to proč bych se dobrala k jádru pudla. ona sleduje svoje nějaký potřeby jaký jsou? proč nad ní chtěla mít navrch? a kde by si to jinde mohla kompenzovat.
Ano paní se jmenuje Sarka Miková, tak věnuje se psychologickému poradenství 20 let, tak ty zkušenosti, tam budou. Pak už je asi věc názoru, jaký si na to udeláš názor, jestli ti to sedí nebo ne. Nikomu to nevnucuji, jen nabízím cestu, která by jí pomohla objasnit povahy dcer a proč si možná nesednou. ![]()
Příspěvek upraven 26.04.19 v 18:52
@Anonymní píše:
@Hlaholice a jinak je mi líto, že vyznívá popis té mé starší, jako by byla démon. Není, je to fakt fajn holka, mohla bych psát spousty a spousty toho, co udělala skvěle. Miluju jí. Jen prostě řeším tenhle problém. Není s ní problém, jako má Paloma, v čemkoliv jiném krom vztahu se sestrou je bezproblémová. O to víc mě to trápí. A taky není pravda, že nemají povinnosti. Mají, obě, že nic nemusí, musí, a myslím, že celkem dost. Jen nemá povinnosti vůči malé. Já jí je ani nebudu dávat. Na mě hodili bráchu, když byl malý, nesměla jsem bez něj ani na rande, naši podnikali a já se starala a musela ho všude tahat s sebou. Tohle prostě nebudu dělat. Nemyslím si, že by to neslo ovoce, mám s tím osobní zkušenost.
já bych tu starší víc mazlila, objímala, někam si s ní sama vyšla na zmrzku možná, jak dostala sestru pozdě, v pěti už si pamatuješ v podstatě vše, je jí to líto)
To bych udělala já.
@jege vrátilo mě to do dětství
hezky napsané a podle mě naprosto pravdivé…
Tak tohle je sice o dětech 12 a 10 let, ale třeba to trochu pomůže:
https://www.novinky.cz/…spivani.html
@lamicina omlouvám se, že oživuju diskuzi ale na tohle prostě musim zareagovat
Tech 4,5 roku je asi proklety protoze presne to samy jsem mela se segrou ja a jsme taky 4,5 roku. Taky kdyz jsme spolu jeli autobusem tak jsem mela svoje „vyhrazeny“ misto, nesmela jsem se k ni hlasit na verejnosti, a kamaradum rikala ze me nasli u popelnic a vrati me tam
a jinak na ostatni i v mym veku byla hodna, kdyz jsme treba jeli na dovolenou a obe jsme tam meli kamarady ve svym veku, tak na ty moje byla hodna, a treba je brala sebou do obchodu a tak, ja jit nesmela. A spojenci jsme byli taky jenom proti rodicum. Dneska je segra prvni clovek za kterym jdu kdyz je pruser, a vim ze kdyby cokoliv tak by me branila do poslednich sil.. Ale nikdy mi to nerekne. Tak jsem rada, ze to nebylo jenom u nas, vsichni nam rikali jak jsme divny ze se nemame radi atd.. Sourozenecka laska ma asi vic podob, a kdyz je tam ten rozdil 4-5 let tak je to asi docela drsna podoba
A jinak pro zakladatelku : Mamka z nas dvou byla taky strasne nestastna, a obzvlast v tomhle veku.. Ja taky ten cit projevovala a segra to okamzite stopla, a ublizovala mi jak mohla. Jestli se muzu vyjadrit ze sveho pohledu tak co bylo nejhorsi tak vety typu : Budte na sobe hodny, a proc mi to delate..taky kdyz nas nutila mamka spolupracovat. - to k nicemu nevedlo. A taky to kdyz me mela segra vyzvedavat a starat se o me - to bylo jeste horsi, ji to otravovalo a ja se citila neschopna. Jak uz nekdo psal, zkuste je dostat do pozice spojenectvi proti vam.
@Annia45 píše:
@lamicina omlouvám se, že oživuju diskuzi ale na tohle prostě musim zareagovatTech 4,5 roku je asi proklety protoze presne to samy jsem mela se segrou ja a jsme taky 4,5 roku. Taky kdyz jsme spolu jeli autobusem tak jsem mela svoje „vyhrazeny“ misto, nesmela jsem se k ni hlasit na verejnosti, a kamaradum rikala ze me nasli u popelnic a vrati me tam
a jinak na ostatni i v mym veku byla hodna, kdyz jsme treba jeli na dovolenou a obe jsme tam meli kamarady ve svym veku, tak na ty moje byla hodna, a treba je brala sebou do obchodu a tak, ja jit nesmela. A spojenci jsme byli taky jenom proti rodicum. Dneska je segra prvni clovek za kterym jdu kdyz je pruser, a vim ze kdyby cokoliv tak by me branila do poslednich sil.. Ale nikdy mi to nerekne. Tak jsem rada, ze to nebylo jenom u nas, vsichni nam rikali jak jsme divny ze se nemame radi atd.. Sourozenecka laska ma asi vic podob, a kdyz je tam ten rozdil 4-5 let tak je to asi docela drsna podoba
A jinak pro zakladatelku : Mamka z nas dvou byla taky strasne nestastna, a obzvlast v tomhle veku.. Ja taky ten cit projevovala a segra to okamzite stopla, a ublizovala mi jak mohla. Jestli se muzu vyjadrit ze sveho pohledu tak co bylo nejhorsi tak vety typu : Budte na sobe hodny, a proc mi to delate..taky kdyz nas nutila mamka spolupracovat.- to k nicemu nevedlo. A taky to kdyz me mela segra vyzvedavat a starat se o me - to bylo jeste horsi, ji to otravovalo a ja se citila neschopna. Jak uz nekdo psal, zkuste je dostat do pozice spojenectvi proti vam.
myslis?
Asi by ti byl milejsi pristup moji matky, ktera neresila, resit nechtela. Ja jsem byla ta tyranizovana, pred brachou nebylo kam utict, delal mi systematicky zle a provokoval, kde jenom mohl. Nebylo na nej odvolani, protoze vyssi instanci (moji matku) to nezajimalo.
A tenhle ignor pak v puberte zacal nabirat neuveritelnych rozmeru. Tak me bracha zkopal jako prasivyho psa, normalne me povalil na zem a kopal do mne, bricho lerdviny vsechno jedno. Stezovala jsem si matce a vysledek jaky? NIC.
Ujistuju te, ze tohle by si vnimala jako milionkrat nasobne horsi. Ten nezajem, slepe oko vuci tomu, co ti sourozenec dela.
@warita Ale vzdyt to prece neni cernobily, nemusi byt jen pristup matky neresim nic, nebo resim vsechno…Samozrejme ze to co jsi zazivala ty je mnohem horsi. Ale proto tam pisu ze to je z meho pohledu takze ze situace v ktery jsem byla ja bylo pro muj vztah se segrou nejhorsi kdyz nam mama rikala at jsme na sebe hodny, a ptala se proc ji to delame atd, protoze jsme si obe mysleli ze jsme hodny a byli jsme nastvany na tu druhou ze je to jeji chyba a tim se vic zvetsovali konflikty mezi nama, a paradoxne kdyz byl nejaky problem v rodine nebo mama udelala neco cim nas obe nastvala, tak jsme byli kamaradky. A vzhledem k tomu ze i zakladatelka psala ze tam zadny nasili neni, nikomu nenadrzuje, a jejich spory se snazi resit tak mi to hodne pripomelo ten pristup co jsem mela doma ja.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.