Nesnáším psy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3946
6.4.17 04:43

@Nimie Napsala jsi podstatnou věc, kterou si řada lidí neuvědomuje. Je zásadní rozdíl mezi přirozenými nebo přírodě blízkými systémy, kde více či méně fungují přirozené zákonitosti, a kulturní krajinou, kde byl systém člověkem natolik změněný, že ty interakce fungují už mnohdy podstatně jinak. Je naivní se domnívat, že v dnešní realitě naší krajiny, kdy se pole do 2 týdnů od žní změní v kulturní poušť bez vody, potravy a krytu pro zvěř a zvířata, si příroda a zvířátka poradí sama. Jinak etologie je zrovna můj obor (i když se nezabývám primárně přímo velkými šelmami, zajímají mě primárně jelenovití a dřív jsem dělal africké kopytníky, tak nějaké základy snad mám, protože i tato zvířata se nějak chovají ve vztahu k predátorům) a je pravda, že jinak se chová predátor v interakci se svojí přirozenou kořistí typu vlk a tlupa jelení zvěře, a jinak v ohradě s domácími zvířaty. Jak i ty říkáš, v takové situaci se u predátora spustí režim chování jiný než při lovu ve volnosti a to pak vede k tomu, proč vlci pobijí ovce, liška slepice, kuna nebo norek kachny atd. A samozřejmě zavlečené a invazní druhy, typu kočky na Zélandu, králíci v Austrálii atd. je zase úplně jiná kapitola. Do diskuze o tom, co a jak je vhodné a třeba pro dnešní systémy kulturní krajiny střední Evropy se tady určitě nechci pouštět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
6.4.17 04:48

@Aenne Tak to nevím, kde jsi to o těch myslivcích četla, ale je to obecně oblíbený a rozšířený omyl, až propaganda, podobně jako to, že krmí v zimě zvěř proto, aby jí pak mohli postřílet. Jednoduše jsou to nesmysly. Proč je péče o zvěř (nejen) v době nouze nezbytná, částečně vysvětluje to, co píšu výš. Pokud jde o lov zvěře, zase, nechci to tu komplikovat složitými výklady, ale chov a lov zvěře má svůj systém plánování, který je nastavený tak, aby udržoval stavy zvěře v optimálních a pro systém únosných stavech a ti zvěř zdravou a silnou, a z populace vybíral slabé a nevhodné kusy. A seriozní myslivci se tím řídí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 12:52
@Nimie píše:
@KalamityJohn mám trošku pocit, že jsi klon Pavlose. Jednak argumentuješ něčím, co s věcí vůbec nesouvisí a jednak do toho motáš profláklý „mýtus“, který podkládáš několika hysterickýma zprávama.

Jo tak ty neumíš anglicky? No tak se nezlob, ale překládat to pro tebe nebudu. To si myslíš že jsem si to vymyslel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 12:53
@Nimie píše:
Mysli si co chceš ;) jen buď tak laskav a nechovej se jako hulvát jen protože nemáš argumenty.

Viz můj další příspěvek a pokud chceš tak ti podobných případů najdu stovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 12:56
@Nimie píše:
@Gina108 mluvila jsem o přirozeném ekosystému, ne o uměle vytvořené situaci v důsledku lidské chyby.

A co je, medle, přirozený ekosystém? To je tam co si lev lehne vedle antilopy a společně žerou seno?

Přestaň obracet fakta a snažit se je napasovat na to čemu věříš. Když ti dokážu čistou lež tak jsou to hysterické zprávy :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 13:01

Sice si asi budeš dál mlít svou, ale přsto mi to nedá abych ti sem nehodil ještě jeden odkaz:

https://en.wikipedia.org/…plus_killing

samozřejmě se toho dá najít víc, ale na wiki je to slušně shrnuté.

researchers say animals surplus kill whenever they can - výzkumy ukazují, že šelmy zabíjejí víc než potřebují kdykoliv mají tu možnost

Tohle jsi napsala:

Podívej se např. na takového vlka. Kromě toho, že si standardně vybírá slabší kusy (zdálo by se to přirozené, ale když se podíváš, tak člověk dělá přesný opak), tak se ve zdravé populaci nemůže stát, že by nějaký druh vyhubil. I když učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství, tím spíš pokud v dané lokaci je daného druhu nedostatek. Což, jak je asi dost evidentní, je opět docela protiklad člověku, který se během velmi krátké doby postaral o vyhubení (nebo minimálně o zařazení do ohrožených druhů) nespočet zvířecích druhů.

Tak kdo si tady nevidí do h*by?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3946
6.4.17 15:40

@KalamityJohn Ne, že bys neměl v něčem, nebo svojí pravdu, jen si nerozumíte a ty jsi zbytečně agresivní. „Přirozený ekosystém“ je terminus technicus. Pak jsou ještě další druhy. Pan Google k tomu něco ev. určitě najde, protože tohle téma, i když se zvrtlo, asi nemá být „stručný úvod do teorie ekologie“. Jinak ekologie je seriozní věda o vztazích mezi organismy, s ochranou přírody souvisí je okrajově. To až různá více či méně ujeté sdružení a organizace ten termín zprofanovaly.
Chování predátorů, které popisuje ten tvůj odkaz, nikdo normální asi popírat nebude, to je celkem dobře zdokumentovaný jev, btw. je v tom odkazu rovnou vysvětlený, i když stručně, těch faktorů a spouštěčů je víc. Dynamika populací predátora a kořisti a jejich vzájemná interakce je poměrně komplexní disciplína, kterou tady fakt asi neprobereme. Velmi stručně, v těch přirozených systémech ve velké většině případů platí, že predátor kořist nezlikviduje, nevyhubí ( i když můžou nastat výjimky, když do té interakce vstoupí další faktor, typu nemoc, jiný stresor atd.) v člověkem pozměněných systémech už to tak pěkně fungovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 15:53

Tady je pro zajímavost ta studie populace:

http://www.smithsonianmag.com/…s-180954423/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 15:58
@Dirndljager píše:
Velmi stručně, v těch přirozených systémech ve velké většině případů platí, že predátor kořist nezlikviduje, nevyhubí ( i když můžou nastat výjimky, když do té interakce vstoupí další faktor, typu nemoc, jiný stresor atd.) v člověkem pozměněných systémech už to tak pěkně fungovat nemusí.

No tak s tím právě nesouhlasím. Ty jiné faktory jsou součástí přirozených systémů, v podstatě cokoliv se může stát. Idealizovat si zvířata a ekosystémy dělá medvědí službu lidem i zvířatům. Trochu to připomíná bývalou teorii noble savage, pokud znáš.

A člověkem nepozměněné systémy neexistují, ne na této planetě. Problém je, že nevíme který stav se snažit uchovat - nechat to všechno plavat a ať se to požere mezi sebou - to je právě případ změný krajiny na západě USA poté co se vrátily vlci - mělo to vliv na chování elks (asi jelenů česky) a růstu křovin, stromů a tok řek v konečném důsledku.

O tom je něco zde:

http://www.yellowstonepark.com/…s-ecosystem/

nebo zasahovat ve prospěch člověka? Studie ukazují že je to nevyhnutelné, třeba jen proto, aby jsme dokázali zajistit bezpečnost lidí. Příklad:

medvědí černí - baribalové - ve státech USA kde nejsou loveni - se stávají bezdůvodně agrsivní vůči lidem. Sice zvířaátka mám moc rád, ale aby se mi medvěd přimíchal k dětem za barákem o to bych zrovna moc nestál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31615
6.4.17 17:13
@KalamityJohn píše:
Jo tak ty neumíš anglicky? No tak se nezlob, ale překládat to pro tebe nebudu. To si myslíš že jsem si to vymyslel?

Ty snad píšeš anglicky? Nevšimla jsem si. A netuším jak jsi přišel na to, že neumím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 17:18
@Nimie píše:
Ty snad píšeš anglicky? Nevšimla jsem si. A netuším jak jsi přišel na to, že neumím :mrgreen:

protože jsi evidetně ty odkazy nečetla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31615
6.4.17 17:26

@Dirndljager tohle je úplně zbytečné. Myslím, že jsem to vysvětlila víc než dostatečně a zas jsme zpátky u urážek a tuny rádoby příkladů :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31615
6.4.17 17:27
@KalamityJohn píše:
protože jsi evidetně ty odkazy nečetla

Ale četla, ale tys evidentně nečetl vůbec nic z toho co jsem psala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31615
6.4.17 17:28
@Dirndljager píše:
@KalamityJohn Ne, že bys neměl v něčem, nebo svojí pravdu, jen si nerozumíte a ty jsi zbytečně agresivní. „Přirozený ekosystém“ je terminus technicus. Pak jsou ještě další druhy. Pan Google k tomu něco ev. určitě najde, protože tohle téma, i když se zvrtlo, asi nemá být „stručný úvod do teorie ekologie“. Jinak ekologie je seriozní věda o vztazích mezi organismy, s ochranou přírody souvisí je okrajově. To až různá více či méně ujeté sdružení a organizace ten termín zprofanovaly.
Chování predátorů, které popisuje ten tvůj odkaz, nikdo normální asi popírat nebude, to je celkem dobře zdokumentovaný jev, btw. je v tom odkazu rovnou vysvětlený, i když stručně, těch faktorů a spouštěčů je víc. Dynamika populací predátora a kořisti a jejich vzájemná interakce je poměrně komplexní disciplína, kterou tady fakt asi neprobereme. Velmi stručně, v těch přirozených systémech ve velké většině případů platí, že predátor kořist nezlikviduje, nevyhubí ( i když můžou nastat výjimky, když do té interakce vstoupí další faktor, typu nemoc, jiný stresor atd.) v člověkem pozměněných systémech už to tak pěkně fungovat nemusí.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21024
6.4.17 17:30
@Nimie píše:
@Dirndljager tohle je úplně zbytečné. Myslím, že jsem to vysvětlila víc než dostatečně a zas jsme zpátky u urážek a tuny rádoby příkladů :zed:

Vysvětlila jsi svůj názor, který podle mne není správný a skutečnosti které do toho nezapadají označuješ za „hysterické“.

Ale máš pravdu pokud fakta neodpovídají tvému přesvědčení, je nutno je zavrhnout.

Příspěvek upraven 06.04.17 v 17:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová