Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nimie píše:
Ale jo, já chápu o čem mluvíš, jen celou dobu já říkám A a ty mi předhazuješ B. To je jako když jsi se tu snažil argumentovat hierarchickým postavením ve skupině, což vůbec, ale vůbec nemá společného s tím, o čem jsem psala.
protože to B jsi sama napsala několik stránek dozadu, chápeš? Nebo se k tomu už neznáš?
@KalamityJohn píše:
A jsme zase u toho, když vlci vyvraždí celé stádo, jak jsi doufám pochopila z těch novinových článků na které jsem uvedl odkaz, když tedy anglicky umíš. Tak to rozhodně není případ - „zabije a nedojí“. Jak to vůbec můžeš napsat? 170 ovcí mrtvých je podle tebe zabije a nedojí? To je jako když napíšeš že si houfnice prdla.![]()
Ale když ti vlci a ovce vaděj, tak co třeba lasičky nebo kuny? I takovej mýval dokáže nadělat pěknou paseku.
Nebo je to taky případ: zabije a nedojí a jenom člověk vraždí bez příčiny?
Aha, bude to asi slozitejsi. Proc ty si myslis, ze to ta selma dela?
@Dirndljager píše:
Aha, bude to asi slozitejsi. Proc ty si myslis, ze to ta selma dela?
Pro nedostatek slov bych to nazval rauš. Protože ovce totálně zpanikařej a běhaj sem a tam v tlupě a třeba se ani nepokusej uniknout a pro šelmu to musí být vzrušení a tak dělá to co jí velí instinkt.
hele, já jsem jenom strojař ![]()
A úplně mimo mísu:
když do nás na Národní vlítla zezadu urna s obuchama tak se lidi chovali úplně jako ty ovce, ze strany na stranu, dopředu dozadu každej se snažil utýct z prostoru kterej byl uzavřenej.
Počkej, ono to tak mimo mísu není. Ty kluci z urny se chovali jako ty šelmy, honili dav sem a tam a mlátili to obuchama a bylo vidět že se jim to líbí. Věřím, že by mi žádnej z nich normálně jednu nevrazil, ale v tom vzrušení se v nich probudilo zvíře.
![]()
@KalamityJohn No, fajn. sice plati, co jsem rikal, ze pro porozumeni je pojmoslovi dulezite, tak tady neslovickarme, a shodneme se tedy na tom, ze nejaka okolnost (pritomnost ovci, jejich chovani atd.) spusti nejake chovani te selmy. Fajn. Muzeme se bavit o tom, proc se takove chovani vyvinulo, ale nemusime. Ja tedy ale nechapu, proc jste s @Nimie v takovem sporu, protoze nevidim, ze byste jeden nebo druhy tvrdili neco, co by si nejak zasadne odporovalo.
@Dirndljager píše:
@KalamityJohn No, fajn. sice plati, co jsem rikal, ze pro porozumeni je pojmoslovi dulezite, tak tady neslovickarme, a shodneme se tedy na tom, ze nejaka okolnost (pritomnost ovci, jejich chovani atd.) spusti nejake chovani te selmy. Fajn. Muzeme se bavit o tom, proc se takove chovani vyvinulo, ale nemusime. Ja tedy ale nechapu, proc jste s @Nimie v takovem sporu, protoze nevidim, ze byste jeden nebo druhy tvrdili neco, co by si nejak zasadne odporovalo.
Další nechápavej, to mám dneska kliku:
I když (vlk) učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství
stovka ovcí je taky pro tebe :…zabije a nedojí?
@KalamityJohn píše:
Pro nedostatek slov bych to nazval rauš. Protože ovce totálně zpanikařej a běhaj sem a tam v tlupě a třeba se ani nepokusej uniknout a pro šelmu to musí být vzrušení a tak dělá to co jí velí instinkt.hele, já jsem jenom strojař
To je pointa veškerého problému…
@KalamityJohn píše:
Další nechápavej, to mám dneska kliku:I když (vlk) učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství
stovka ovcí je taky pro tebe :…zabije a nedojí?
A 150× jsem ti řekla, že mluvím o přirozeném ekosystému, protože je potřeba vzít v potaz jak to vyvažování vlastně funguje a srovnávat to s vyumělkovanou situací stvořenou člověkem je naprostá demence. Já už opravdu nevím, jestli jsi skutečně tak hloupý nebo to jen předstíráš, ale tohle se vážně nedá. Snad i školkové děcko je chápavější.
@KalamityJohn Zatím se k té debatě stavím velmi mírně a věcně, tak si to nepokaž. Tak budeme slovíčkařit, fajn, ale ono to možná bude ku prospěchu. Co přesně myslela @Nimie tím „nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství“ nechám tedy na ní, i když mám představu, ale nechci mluvit za ní. (A btw. bych takové vyjádření asi nepoužil, i když si dokážu představit, že na serveru, který se jmenuje emimino, je taková simplifikace pochopitelná, byť pro mě osobně je to už trochu moc zjednodušené) Pokud jde o to, co je pro mě stovka ovcí… Znáš tenhle vtip?
„Utíká takhle Roubíček ze Sovětského svazu a na hranicích mu celníci najdou v kufru bustu Lenina.
"Co to je?“, ptají se Roubíčka.
„To se ptají špatně“, povídá Roubíček, „měli by se spíš zeptat: kdo to je? - To je Lenin! Zachránce proletariátu celého světa, zakladatel mé milované vlasti, Sovětského svazu, génius, který naplnil Marxovy myšlenky.“
„Dobře, můžete jít“, říkají celníci.
Na izraelské hranici celníci u Roubíčka v kufru znovu najdou Leninovu bustu a ptají se ho: „Co to je?“
„To se ptají špatně,“ povídá Roubíček", měli by se spíš zeptat: kdo to je? - To je Lenin! Ten šílenec, co přivedl polovinu světa do chudoby, největší zločinec dvacátého století, nastrčená figurka, aby pomohla Němčourům."
„Dobře, můžete jít.“ říkají celníci.
Roubíček přijede ke svým příbuzným, a když si vybaluje věci, jeho synovec si všimne Leninovy busty a ptá se Roubíčka: „Strýčku, kdo to je?“
„Ale to se ptáš špatně, synovče, měl by ses spíš zeptat: co to je? To je totiž pět kilo zlata!“
A podobně je to s těmi ovcemi. Sto domácích ovcí, pobitých vlky, je pro farmáře hlavně materiální škoda a bude se ptát po tom, kdo mu jí nahradí a dá mu případně peníze na opatření proti tomu, aby se to opakovalo, pokud se těch vlků nemůže zbavit. Pro milovníka zvířátek to bude nejspíš děsivý zážitek, protože ti predátoři nezabíjejí zrovna „humánně“. Pro etologa to bude zajímavý jev, a začne se ptát na věci typu - proč to ti vlci udělali, bude se to opakovat, bude to mít nějaký vliv na jejich chování, třeba jestli to ovlivní preferenci kořisti, naučí to svoje mláďata atd. Z hlediska dynamiky populací a vlivu na ekosystém je to v podstatě fuk, zejména pokud farmář nehodlá ty ovce takhle vlkům servírovat opakovaně.
A popravdě se začínám trochu ztrácet v tom, co je předmětem tohohle sporu a má být výsledkem diskuze.
@KalamityJohn ještě jednou, speciálně pro strojařský mozek.
Zvířata se neřídí uvědomělým rozhodnutím. Domácí ovce jsou naprosto nepoužitelné pro život v přírodě. Nepočítají s predátorem, nepočítají vlastně vůbec s ničím, je to zhruba jako domácí přešlechtěná kočka, kterou bys chtěl vypustit do divočiny a čekal, že bude fungovat jako běžné divoké zvíře v daném prostředí.
Vlk, když už se dostane mezi ovce - což samo o sobě se nestává až tak často - tak se může stát, že najednou povraždí úplně všechno, protože dostává naprosto zcestné signály. A protože to není uvědomělý proces a vlk s tak silným lidským zásahem nepočítá, tak se stane, že je všechny povraždí.
Děje se tak, protože to není přirozené prostředí a zvířata to mate. Je to úplně stejné, jako když ptáci fakt nepočítají s něčím jako je sklo nebo zrcadlo a většina ho buď nevidí vůbec nebo když už ho vidí, tak ho nechápe. Nebýt člověka, tak se tohle vůbec neděje. Je to chyba v důsledku nějaké nepřirozené činnosti, není to přirozená reakce.
Tvoje argumentace tady je fakt na úrovni toho, jako kdybys tvrdil, že lidi jsou přirozeně naprosto neschopní, protože se občas stane chyba a narodí se člověk se schopnostma horšíma než má pes.
@Dirndljager předmětem toho sporu bylo původně mé prohlášení, že rozdíl mezi člověkem a většinou zvířat je v tom, že člověk zabije všechno co si zlíbí (slabší kusy skončí v koši a silnější spotřebuje) a činí tak zcela uvědoměle a absolutně nemá problém během chvilky téměř vyhubit hned několik živočišných druhů. Zatímco většina zvířat funguje v jakési harmonii a nevyvražďují jiné druhy v takovém měřítku.
Průměrně inteligentní člověk by si možná i mohl uvědomit, že kdyby to ta zvířata dělala, tak už dávno jejich vlastní vinou vyhyne polovina planety, ale většina druhů je zatím v ohrožení především kvůli člověku.
Smůla byla akorát v tom, že jsem si dovolila to demonstrovat zrovna na druhu, o kterém si mohu dovolit říct, že ho poměrně dobře znám ![]()
Jinak ten poslední příspěvek je skvostný, máš opravdu neuvěřitelné vysvětlovací schopnosti ![]()
Mně byla tahle diskuze doporučena a protože jsem pejskař, se zájmem jsem se začetla.
Až od strany 120, zas až úplně moc času nemám.
A zhruba někde v těch místech se rozpoutala zdejší virtuální apokalypsa nastolením prosté otázky:
„Kdyby ses měl rozhodnout, jestli zachráníš svoji kočku nebo cizího člověka…?“
Pavlos kontroval, že jenom připuštěním existence dilematu v této větě je s tazatelem něco značně v nepořádku a rozjel se souboj titánů.
Já si tuhle otázku přečetla při odpoledním mezipřistání - a v představě jednoho ze svých psů vs. cizí člověk mi bylo okamžitě všecko jasné. "Co je mi do cizího kohokoli!! Samozřejmě můj Keroušek!
"
Pak jsem pokračovala v práci a zatímco tady se diskuze přelila z odpovědi na prostou otázku do polemiky celoplanetárního významu, já si přízemně představovala pořád tu samou situaci.
Topí se úplně cizí děcko - a můj pes. Milovanej. Co se mnou spí v posteli.
Dívá se na mě zoufalejma, důvěřivejma očima. Protože já jsem mu přece vždycky se vším pomohla. Koukám nahoru a prosím, abych se podobně nikdy rozhodovat nemusela.
Ale pokud by, čistě teoreticky… já bych sáhla pro to děcko. ![]()
I pro cizího chlapa, pokud bych mu hypoteticky dokázala pomoct, a to i v případě, že on může být asociál a mlátit doma manželku. ![]()
A pak by mě pro zbytek života pronásledovaly oči mýho psa, kterému jsem nepomohla.
![]()
Protože… Vy všichni, kteří jste teď zvedli vidle.
Otočte to. Topí se Vám děcko a přítomný pejskař se vrhne do vody pro svého psa, který se shodou okolností právě topí taky.
Pořád pochopení pro pejskaře?
Myslím, že tohle se tu snažil Pavlos říct.
Dobrou noc. ![]()
Ahoj všichni,
nechci nikoho soudit nebo poučovat…ale mít pejska je moc krásné. Sama mám doma dva darebáky. Pro mě jsou tito kluci jako členové rodiny, mám je strašně moc ráda a dokonce u nich jde vidět, že jsou jiní stejně jako lidi mají rozdílné povahy. Bez nich by to nebylo ono.
. „Pes je jediné stvoření na světě, které vás miluje víc než sebe.“
" Pes vás miluje jen proto, že jste došli domů"… ![]()
Psí náklonost zůstane stejná celý měsíc.
Psí rodiče nikdy nepřijedou na návštěvu.
Psí čas v koupelně je omezený na rychlé napití.
Každý může získat dobře vypadajícího psa.
Psi se vzruší tvrdou hrou.
Psi můžou ocenit nadměrné ochlupení.
Psi nemůžou mluvit.
Psi nepoužívají tvoje košile.
Psům je jedno, když použiješ jejich šampon.
Psi nepláčou.
Pes neočekává, že mu zavoláš když se zpozdíš.
Psům nezáleží na jejich těle.
Psi nenechávají články z časopisu, aby je provázely životem.
Psům nevadí, když jim sebereš jejich potomka.
Psi si nevšimnou když je voláš jiným psím jménem.
Psi nenakupují.
Psi nechtějí vědět o každém jiném psovi, kterého jsi kdy měl.
Psi mají potěšení z močení na veřejnosti.
Psy bavíš, když jsi opilý.
Psi mají rádi pivo.
Psům se líbí když necháváš válet věci na zemi.
Psi milují, když přijdou tvoji přátelé.
Psi mají rádi červené maso.
Psi nikdy nekritizují.
Psi nikdy neočekávají dárečky.
Psi tě zřídkakdy přežijí.
Psi si myslí, že zpíváš ohromně.
Psi rozumějí tomu, že všechna zvířata menší než oni byly vytvořené k nahánění.
Psi rozumějí tomu, že prdy jsou zábavné.
Psi ti odpustí to, že si hraješ s jinými.
Když je pes pěkný, ostatní ho přesto mají rádi.
Je legální, když máš psa doma na řetězu. Žádný pes si ještě nikdy nekoupil cédéčko Justina Biebera. Čím později přijdeš, tím větší má pes radost, že tě vidí.
Když pes zestárne a nepřestane se tě držet, můžeš ho odstřelit.
Nikdy nemusíš čekat na psa. On je připraven 24/7.
A ještě.. zavřete psa na hoďku do kufru auta: až mu otevřete, vrhne se
na Vás s naprostým nadšením, vděčností a radostně Vás olíže.
Jenom tak pro zajímavost si to zkuste s manželkou!
![]()
@sirikit já si říkám co by to bylo za apokalypsu že by se topili psi i lidi
. To je otázka jak by v tu chvíli člověk vůbec reagoval. Představa že bych šla ven a najednou se topili vlastní děti a i obě fenky
. Zajímalo by mě jak by mozek vyhodnotil které z dětí zachráním jako první
, po dětech vlastních hned svoje psy, ty už jsou naší součástí a nedokázala bych se koukat jak jdou ke dnu a snad bych na záchranu všech nebyla sama. Až poté bych zachranovala cizí.