Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nimie píše:
Ale četla, ale tys evidentně nečetl vůbec nic z toho co jsem psala.
Právě že čet a proto se snažím ty tvoje bludy vyvracet.
Ale pokračuj, bavím se.
@Dirndljager píše:
@Nimie Napsala jsi podstatnou věc, kterou si řada lidí neuvědomuje. Je zásadní rozdíl mezi přirozenými nebo přírodě blízkými systémy, kde více či méně fungují přirozené zákonitosti, a kulturní krajinou, kde byl systém člověkem natolik změněný, že ty interakce fungují už mnohdy podstatně jinak. Je naivní se domnívat, že v dnešní realitě naší krajiny, kdy se pole do 2 týdnů od žní změní v kulturní poušť bez vody, potravy a krytu pro zvěř a zvířata, si příroda a zvířátka poradí sama. Jinak etologie je zrovna můj obor (i když se nezabývám primárně přímo velkými šelmami, zajímají mě primárně jelenovití a dřív jsem dělal africké kopytníky, tak nějaké základy snad mám, protože i tato zvířata se nějak chovají ve vztahu k predátorům) a je pravda, že jinak se chová predátor v interakci se svojí přirozenou kořistí typu vlk a tlupa jelení zvěře, a jinak v ohradě s domácími zvířaty. Jak i ty říkáš, v takové situaci se u predátora spustí režim chování jiný než při lovu ve volnosti a to pak vede k tomu, proč vlci pobijí ovce, liška slepice, kuna nebo norek kachny atd. A samozřejmě zavlečené a invazní druhy, typu kočky na Zélandu, králíci v Austrálii atd. je zase úplně jiná kapitola. Do diskuze o tom, co a jak je vhodné a třeba pro dnešní systémy kulturní krajiny střední Evropy se tady určitě nechci pouštět.
Díky! Já si říkala, že už předtím tvé příspěvky dávaly smysl ![]()
@KalamityJohn píše:
Vysvětlila jsi svůj názor, který podle mne není správný a skutečnosti které do toho nezapadají označuješ za „hysterické“.Ale máš pravdu pokud fakta neodpovídají tvému přesvědčení, je nutno je zavrhnout.
Příspěvek upraven 06.04.17 v 17:33
To je asi primární rozdíl mezi námi dvěma. Já se v daném případě neřídím nějakým svým přesvědčením, ale načerpanýma znalostma, zatímco ty tvrdohlavě něco obhajuješ a dělá ti problém pochopit i poměrně jednoduchý text.
Nesouhlasit samozřejmě můžeš, ale pak ta diskuze nemá absolutně žádný smysl a moc nerozumím tomu, proč máš potřebu to neustále vytahovat. Už jsi stejnou odpověď dostal několikrát a stejně si meleš svou aniž bys pro to měl nějaké reálné podklady. Vždyť sis tu sám našel článek, ve kterém máš tu problematiku dokonce nastíněnou. Ale ono to fakt nefunguje tak, že si přečteš první odstavec a na zbytek kašleš.
@KalamityJohn píše:
Právě že čet a proto se snažím ty tvoje bludy vyvracet.Ale pokračuj, bavím se.
Tím že sem postneš případ, kdy vlci zmasakrovali ovce? Máš tu dost dlouhé a podrobné povídání o tom, proč k tomu někdy dochází (pokud pomineme to, že velké procento z toho nejsou vlci) a ty máš problém i se základní terminologií.
Mimochodem, je strašně krásné, že tu dáváš odkazy na wikipedii, ale kromě toho, že ty články nejsou ověřené (takže se na ně nedá 100% spolehnout), tak víš z jakého zdroje to čerpá? Protože ti můžu najít tunu zdrojů, které budou podávat mylné informace, jelikož původní studie byly poměrně omezené a v některých případech i chybné. Zrovna u těch vlků je v tom docela velký rozdíl a mělo to nemalý dopad i na to, jak se pohlíželo na výchovu psů dřív a jak se na ní pohlíží dnes.
Příspěvek upraven 06.04.17 v 17:48
@KalamityJohn no pockej, fakt si nemyslim, ze bych si neco idealizoval, noble savage je romanticke prani, ne seriozni teorie, a NIKDE nemluvim o tom, ze by se nemelo zasahovat. Naopak, pokud nemluvime o nejakem specifickem pripadu typu Galapagy, jsem az na vyjimky obvykle proti bezzasahove konzervaci, protoze zkusenosti ukazuji, jak casto je kontraproduktivni. Pokud chceme zachovat nejaky stav, je treba zachovat i faktory, ktere ho formovaly. A dokonce s tebou souhlasim i v tom, ze casto nevime, co vlastne mame zachovavat, a k tomu taky nevime jak, o tom se prou vedci mezi sebou vesele. Uz jen samotna definice zadouciho ciloveho stavu vyvola debatu a spory. Staci se podivat na Sumavu.
Jen prosim te, aby se lidi domluvili, vymysleli rec a terminy, ktere maji nejaky obsah. Jako jsou dvere dvermi a okno uz dvere nejsou, i kdyz je to taky dira ve zdi, tak prirozeny ekosystem ma nejakou definici, a pokud do nej vstupuje nejaky dalsi faktor, uz to neni prirozeny system, at ti ten faktor pripada jakkoliv. A nemusi jit o extremni priklady typu zavleceni kocek ba Zeland. Pak je dalsi skala od prirode blizkych systemu po zcela umele, a u nich se lisi potrebna mira zasahu pro zachovani. Na planete jeste najdes prirozene systemy, ale neni jich moc.
Btw. pro zajimavost, ta rozsirena a znama story o tom, jak vlci zmenili reky a zachranili Yellowstone je viral. Ono neni tak jednoduchy. Jenze velka vetsina lidi chce jednoduche a rychle zavery a pravdy, asi proto, ze slozitejsi premysleni je na ne moc.
Neco treba zde https://patriotpost.us/…entary/36587
http://goodnature.nathab.com/…yellowstone/
https://www.google.cz/…ter-all/amp/
Příspěvek upraven 06.04.17 v 17:51
Znova a pomalu:
Tohle jsi napsala:
Podívej se např. na takového vlka. Kromě toho, že si standardně vybírá slabší kusy (zdálo by se to přirozené, ale když se podíváš, tak člověk dělá přesný opak), tak se ve zdravé populaci nemůže stát, že by nějaký druh vyhubil. I když učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství,
to co uvádím dokazuje že to není pravda. je dokumentováno, že šelmy často zabíjejí víc než potřebují, pokud tu možnost mají. Viz odkazy na novinové články a wiki.
Ale hlavně mi lezou z krku lidi, kteří tvrdí že zvířata jsou lepší než lidi, protože - a jeden příklad za všechny ** se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství,**
@Dirndljager já si myslím, že ve většině věcí se tu obecně shodneme, jen tu srovnání lidí a zvířat funguje jako rudá muleta a pak se to dostane do naprosto zbytečně vyhrocené diskuze.
@KalamityJohn píše:
@NimieZnova a pomalu:
Tohle jsi napsala:
Podívej se např. na takového vlka. Kromě toho, že si standardně vybírá slabší kusy (zdálo by se to přirozené, ale když se podíváš, tak člověk dělá přesný opak), tak se ve zdravé populaci nemůže stát, že by nějaký druh vyhubil. I když učí lovit mláďata, tak se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství,
to co uvádím dokazuje že to není pravda. je dokumentováno, že šelmy často zabíjejí víc než potřebují, pokud tu možnost mají. Viz odkazy na novinové články a wiki.
Ale hlavně mi lezou z krku lidi, kteří tvrdí že zvířata jsou lepší než lidi, protože - a jeden příklad za všechny ** se nikdy nestane, že by lovili nadměrné množství,**
Ty neumíš česky, že to potřebuješ zopakovat tolikrát? ![]()
Já neřikám, že ho zachránili, byl to jen jeden příklad změny - řekněme že zasáhl zákon nepředvídaných nechtěných /nebo i chtěných/ důsledků.
Šumavu nechám stranou, tam jsem už dávno vzdal i snahu porozumět o co tam jde
![]()
A bez lidských zásahů se už nic neobejde, ani ty Galapágy.
@Nimie píše:
Ty neumíš česky, že to potřebuješ zopakovat tolikrát?
Spíš myslím že ty nechápeš o čem je vlastně řeč.
@Nimie píše:
@Dirndljager já si myslím, že ve většině věcí se tu obecně shodneme, jen tu srovnání lidí a zvířat funguje jako rudá muleta a pak se to dostane do naprosto zbytečně vyhrocené diskuze.
Hlavne, pokud vam obema spravne rozumim, mam dojem, ze mluvite jeden o voze a druhy o koze. K tomu je prave dobra ta znalost terminologie, o ktere mluvim vys. Protoze to, ze vlk vymorduje ohradu ovci, liska kurnik, kuna volieru nebo smecka strhne cele stado jelenu se sice stava, ale je to neco jineho, nez to, o cem mluvis ty. Aspon tedy doufam. Protoze tak jednoduse, ze by moudry vlk vedel, ze ma ulovit prave 1,5 koloucha, aby neplytval, to samozrejme neni. To je snad jasne.
Kdybych se mel poustet do toho, jak to funguje, dostanu se k dynamice populaci, coz je tema na knizku, ne sem. Jakkoliv nemam rad prilisne simplifikace, jednu si dovolim. Logicky, kdyby v te prirode nefungovaly regulacni mechanismy, uz davno pred civilizaci by se muselo stat, ze predatori zlikvidovaly populace koristi, system se zaseknul a zbytek posel hlady. A prekvapive se nestalo. Ale je tu to ale. 1.clovek s temi mechanismy slusne zahybal, 2.ne nutne se nam prirozeny stav a vyvoj musi libit. A jsme zase u te vecne otazky, co je cilovy stav a jaka cesta k nemu vede. Na tu zatim nezna komplexni odpoved nikdo.
@KalamityJohn sorry, debatu o ovcích konkrétně s tebou končím. Pokud máš něco jiného, tak se klidně můžeme bavit dál, ale opravdu mě to nebaví. Podívej se v kolika příspěvcích už to tu máš vysvětlené a popsané. Od mého původního stanoviska jsi už úplně na míle vzdálen.
Takže ještě jednou a naposledy. V přirozeném ekosystému vlci nezabíjí pro zábavu. Je to mýtus založený na chybných závěrech předchozích studií a výpovědích lidí, kteří neví jak vlk funguje. Ano, může se stát, že vlk něco zabije a nedojí, ale toto bylo potvrzeno především jako důsledek obrany nebo útěku. Ve většině případů se ale vlk ke své kořisti vrací, má-li tu možnost.
@Dirndljager píše:
Hlavne, pokud vam obema spravne rozumim, mam dojem, ze mluvite jeden o voze a druhy o koze. K tomu je prave dobra ta znalost terminologie, o ktere mluvim vys. Protoze to, ze vlk vymorduje ohradu ovci, liska kurnik, kuna volieru nebo smecka strhne cele stado jelenu se sice stava, ale je to neco jineho, nez to, o cem mluvis ty. Aspon tedy doufam. Protoze tak jednoduse, ze by moudry vlk vedel, ze ma ulovit prave 1,5 koloucha, aby neplytval, to samozrejme neni. To je snad jasne.
Kdybych se mel poustet do toho, jak to funguje, dostanu se k dynamice populaci, coz je tema na knizku, ne sem. Jakkoliv nemam rad prilisne simplifikace, jednu si dovolim. Logicky, kdyby v te prirode nefungovaly regulacni mechanismy, uz davno pred civilizaci by se muselo stat, ze predatori zlikvidovaly populace koristi, system se zaseknul a zbytek posel hlady. A prekvapive se nestalo. Ale je tu to ale. 1.clovek s temi mechanismy slusne zahybal, 2.ne nutne se nam prirozeny stav a vyvoj musi libit. A jsme zase u te vecne otazky, co je cilovy stav a jaka cesta k nemu vede. Na tu zatim nezna komplexni odpoved nikdo.
Ano, rozumíš tomu naprosto správně. Jen bohužel nevím jak ještě lépe to popsat.
@KalamityJohn píše:
Spíš myslím že ty nechápeš o čem je vlastně řeč.
Ale jo, já chápu o čem mluvíš, jen celou dobu já říkám A a ty mi předhazuješ B. To je jako když jsi se tu snažil argumentovat hierarchickým postavením ve skupině, což vůbec, ale vůbec nemá společného s tím, o čem jsem psala.
@Nimie píše:
@KalamityJohn sorry, debatu o ovcích konkrétně s tebou končím. Pokud máš něco jiného, tak se klidně můžeme bavit dál, ale opravdu mě to nebaví. Podívej se v kolika příspěvcích už to tu máš vysvětlené a popsané. Od mého původního stanoviska jsi už úplně na míle vzdálen.Takže ještě jednou a naposledy. V přirozeném ekosystému vlci nezabíjí pro zábavu. Je to mýtus založený na chybných závěrech předchozích studií a výpovědích lidí, kteří neví jak vlk funguje. Ano, může se stát, že vlk něco zabije a nedojí, ale toto bylo potvrzeno především jako důsledek obrany nebo útěku. Ve většině případů se ale vlk ke své kořisti vrací, má-li tu možnost.
A jsme zase u toho, když vlci vyvraždí celé stádo, jak jsi doufám pochopila z těch novinových článků na které jsem uvedl odkaz, když tedy anglicky umíš. Tak to rozhodně není případ - „zabije a nedojí“. Jak to vůbec můžeš napsat? 170 ovcí mrtvých je podle tebe zabije a nedojí? To je jako když napíšeš že si houfnice prdla. ![]()
Ale když ti vlci a ovce vaděj, tak co třeba lasičky nebo kuny? I takovej mýval dokáže nadělat pěknou paseku.
Nebo je to taky případ: zabije a nedojí a jenom člověk vraždí bez příčiny?