Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@agataxoxo píše:
@novo123 dneska v noci malá sice cca 5min brečela, ale pak ji to asi přestalo bavit tak si sedla a hrála si s plyšákama co má v postýlce. Potom po pul hodině usnula a spala až do rána. Tak snad to už bude lepší. Přeju ti hodně štěstí a hodně sil s malým![]()
5 měsíční dítě si samo sedne a hraje si jo? No haleluja, jdi se bavit jinam, jo!!!
Devcaa sice ted mame tez problemy se spanim.Ale nekolik dni jsem zkusila uspavani dle Estelviell a funguje to i na to nkcni vstavani na mliko nebo dudlik.Na zuby funguje dat pred spanim Panadol nebo Ibalgin/samo decky/.Jinak vlastni pokojicek/jinak se mi budi a pokud nespi tak budi me/.No vecer je podle me dulezity vecerni rytual pred spanim, dodrzovat casy rytualu a co ukladat mezi 18-20h. ne dele. Chronicke nespavce pomuze ory ukladat v 18h.,dle biologie pak spu dele a lepe jinak maji nedostatek spanku..A pokud nechce usnout rozhodne nechovat a tak, u nas je to pak akorat horsi, jelikoz je uz pak otravena/chce spat a korat nemuze usnout/a dyzse to nenauci jeji spanek nebude kvalitni nikdy.
Moje mala do 2mesicu pokud jsem neoupala, nespala /co jsme se vratily z porodnice. Podle me jim tam davaly na sesterne nejake leky aby ji nervaly, ale spaly a pak ji to doma chybelo/.Pak jsem toho mela uz dost.Tak jsme ji udelaly vecerni rytual, pochovaly, polozily do postylky a asi 3tydny trvalo nez z hodinovho revu bylo jen max.3-5min. a spala. Nakonec nebyla k probuzeni ani na nocni jidlo chtela max.1-2×. Pak po tomto i teprve zacela ve dne spat 1-1,5h. Pres den max.2× a nebo 4× 30min..Pak jsem si myslela, ze jsem nalezla humanejsi lepsi metodu…joooo to bihuzel ne.Tedy na tu chvily kdy jsme zavinovaly, sss, dudlik, houopani tak to bylo ok vzbudila se 1-2× na jidlo.Pak zaclo vedro a prestala chtit byt zavinuta a zacea znovu nespat, pak odmitala/nebo spis skubala u toho sebou jak hlemyzd/,ale bez toho neusne nadruhou stranu ani ted. A tzaclo rodeo, tedy na zacatku spala docela dobre, ale asi tak mesic po nezavinovani se zacla v noci budit asi tak 5-6× a rvala. Nekdy si chtela ve 4h. rano hrat.No proste jsem tam sla dala jidlo, kdyz vipila ok, kdyz nechtela rekla jse dobrou oc a sla pryc.Bud rvala nebo ne.Od te doby vecer zase rytual, pohoupo, polozim, reknu dobrou noc, s pusinkou a jdu pryc.Bud rve nebo ne.Rano vyndavam ve stejnou dobu.Kdyz se vzbudi driv o hodne/1-2h. dam mliko, prebalim, reknu dobrou noc je brzy rano jeste spinkej a jdu pryc.Kdyz je to o 30min. vyndam. V noci nevyndavam a kdyz ma vse necham v postylce a odchazim.Uz nekolikrat mi to na to hrani v noci zabralo a ted si snad znovu zvykne na usinani sama. Jelikoz mi pres den spi max.2-3× 30min. a v noci. Takze bych rekla, ze tez kdyz je hooodne unavena a retazena, ze je tam spis akce nez usnuti. Takze co nadelame. Uspavat bych ji pak mohla hodiny, coz jsem se presvedcila, cim byla starsi tak jsem uspavala klidne i 1-1,5h..
Takze jedine zabespecit vse vcetne pomuchlani a pak postylka a nechat vyrvat.Chce to vytrvat. Zabira to, ne treba hned ale po tynu az 3tydnech ano. A s chronickeho nespavce bude spavec aspon v nociJelikoz mala je schopna se budit s placem/rano/nebo neschopna usnout a rvat pul dne haji jaji, kdyz ji uspim spi i 30min.,ale kvalita spanku asi nic oc.
@jahoda 2 no treba me tohle prijde dost brutalni, nechat takhle vyrvat.ja jsem radsi kdyz mam malou u sebe, probudi se prituli ke me nwbo tatinkoj a zase spi. Patkrqt za noc si cucne ale je v pohode. Kdyz nemela moc rezim jeste tak se take stavalo ze se probudila ve dve rano a chtela si hrat, ale co chodime spat presne v pul 8 tak spi kazdy den do 8 nekdy i dele, pres den je v pohode a spi jen jednou hodinku.pro me to vyrvani a postylka ve vedlejsim pokoji neni, vlastne si nedokazu predstavit ze jednou nebude chtit spat s nami ale ve svem. To asi nebudu spat pqk ja. Kazdy at si to dela podle sebe. Nikomu nenutim muj nazor a neodsuzuji zase ten vyrvavaci.
No ja nevim.Ale pry to ze se vzbudi a hraje si na nekolik desitek minut mezi spanim je normalni do 2let veku. Lehky spanek je pry od 20-22h.,nejtvrdsi spanek je 22-4-5h. A pak se pry budi nejcasteji po 45min. az do rana a casto o tom pri nasem spanku ani nevime.Tedy pokud u toho nervou ci si nahlas nepovidaji. Casto kdyby jsme neprisly, nepromluvily na ne, neprebalovaly, tak by nejspis znovu usnuly.No pokud si nevspomenou jak vecer usnuly a ze soucasti toho byla mama a chteji to zopakovat.Jako dnes rano u nas byl to blazinec.1,5rvala, u ni v postylce, u me v postely,vsude.Az nakonec usnula namea spala a cchrapala jako medved.Cely den byla pekne neprijemna. Takze by me zajimalo, d kolika hodin a jak dlouho byla vzhuru.
@jahoda 2 píše:
Devcaa sice ted mame tez problemy se spanim.Ale nekolik dni jsem zkusila uspavani dle Estelviell a funguje to i na to nkcni vstavani na mliko nebo dudlik.Na zuby funguje dat pred spanim Panadol nebo Ibalgin/samo decky/.Jinak vlastni pokojicek/jinak se mi budi a pokud nespi tak budi me/.No vecer je podle me dulezity vecerni rytual pred spanim, dodrzovat casy rytualu a co ukladat mezi 18-20h. ne dele. Chronicke nespavce pomuze ory ukladat v 18h.,dle biologie pak spu dele a lepe jinak maji nedostatek spanku..A pokud nechce usnout rozhodne nechovat a tak, u nas je to pak akorat horsi, jelikoz je uz pak otravena/chce spat a korat nemuze usnout/a dyzse to nenauci jeji spanek nebude kvalitni nikdy.
Moje mala do 2mesicu pokud jsem neoupala, nespala /co jsme se vratily z porodnice. Podle me jim tam davaly na sesterne nejake leky aby ji nervaly, ale spaly a pak ji to doma chybelo/.Pak jsem toho mela uz dost.Tak jsme ji udelaly vecerni rytual, pochovaly, polozily do postylky a asi 3tydny trvalo nez z hodinovho revu bylo jen max.3-5min. a spala. Nakonec nebyla k probuzeni ani na nocni jidlo chtela max.1-2×. Pak po tomto i teprve zacela ve dne spat 1-1,5h. Pres den max.2× a nebo 4× 30min..Pak jsem si myslela, ze jsem nalezla humanejsi lepsi metodu…joooo to bihuzel ne.Tedy na tu chvily kdy jsme zavinovaly, sss, dudlik, houopani tak to bylo ok vzbudila se 1-2× na jidlo.Pak zaclo vedro a prestala chtit byt zavinuta a zacea znovu nespat, pak odmitala/nebo spis skubala u toho sebou jak hlemyzd/,ale bez toho neusne nadruhou stranu ani ted. A tzaclo rodeo, tedy na zacatku spala docela dobre, ale asi tak mesic po nezavinovani se zacla v noci budit asi tak 5-6× a rvala. Nekdy si chtela ve 4h. rano hrat.No proste jsem tam sla dala jidlo, kdyz vipila ok, kdyz nechtela rekla jse dobrou oc a sla pryc.Bud rvala nebo ne.Od te doby vecer zase rytual, pohoupo, polozim, reknu dobrou noc, s pusinkou a jdu pryc.Bud rve nebo ne.Rano vyndavam ve stejnou dobu.Kdyz se vzbudi driv o hodne/1-2h. dam mliko, prebalim, reknu dobrou noc je brzy rano jeste spinkej a jdu pryc.Kdyz je to o 30min. vyndam. V noci nevyndavam a kdyz ma vse necham v postylce a odchazim.Uz nekolikrat mi to na to hrani v noci zabralo a ted si snad znovu zvykne na usinani sama. Jelikoz mi pres den spi max.2-3× 30min. a v noci. Takze bych rekla, ze tez kdyz je hooodne unavena a retazena, ze je tam spis akce nez usnuti. Takze co nadelame. Uspavat bych ji pak mohla hodiny, coz jsem se presvedcila, cim byla starsi tak jsem uspavala klidne i 1-1,5h..
Takze jedine zabespecit vse vcetne pomuchlani a pak postylka a nechat vyrvat.Chce to vytrvat. Zabira to, ne treba hned ale po tynu az 3tydnech ano. A s chronickeho nespavce bude spavec aspon v nociJelikoz mala je schopna se budit s placem/rano/nebo neschopna usnout a rvat pul dne haji jaji, kdyz ji uspim spi i 30min.,ale kvalita spanku asi nic oc.
a víš, proč ti takto blbe spí-spala? protoŽe jsi ji nechávala jako malou vyřvat. Jako sorry, ale ty mi přijdeš jako ženská bez špetky mateřského instinktu-viz tvoje rada, když lezou zuby. Moji dceři, když lezou zuby, tak ji nedávám žádný panadol, dám ji něco mnohem lepšího-dám ji mámu. Bože, to jsem neměla číst. chudák dítě.
@jahoda 2 takhle nejak si predstavuju peklo. Jak pro sebe, tak pro miminko.
@jahoda 2 To s práškama na spaní miminům v porodnici měla být doufám nadsázka, nebo si opravdu můžeš myslet, že je tam někdo něčím dopuje? Podle tvého popisu vyřvávací metoda moc nefunguje, když líčíš tolik různých situací, kdy necháváš vyřvat. Já nejsem žádná citlivka, ale novorozence nechat hodinu řvát a chlubit se úspěchem, že po třech týdnech to bylo lepší, to je i na mě hardcore.
Proste tvoje rada zni, naucte sve dite, ze muze volat mamu jak chce, ale ta neprijde, nemuselo to byt tak dlouhe
A ještě, jahodo, pokUd jsi neměla v porodnici dítě, u sebe, to tě fakt nenapadlo, ze mu celou dobu chyběla tvá náruč a teď si to potřebuje vynahradit.? A co jsi dělala ty? místo, abys reagovala na potřeby dítěte, nechala jsi ho trpět. pokud tvé dítě bude dřív nebo později neurotik, tak se nebude čemu divit. Zadej si do googlu „cvičitele děti“,z literatury doporučuji Koncept kontinua, tam je popsáno, co se děje s dítětem při vyřvani a co hrozí při vynechání tzv fáze v náručí. Nicméně dle tvého projevu si myslím, ze ti to je stejně jedno.
První dcera to měla podobně… od narození pořád jen kňourala a ječela, chtěla být jen u mě (nikoho jinýho!) na rukou. Nikdy neusnula sama, dodnes (skoro 5 let) musím být u ní, držet ji za ruku… dlouho a dlouho jsme ji uspávali všelijak, týden jsme vozili v kočárku po obýváku, pak to přešlo a fungoval jen skákací balón… trvalo to třeba 3 hodiny, než usnula natolik, že i při opatrném odložení vydržela spát… za 3-4 hoďky měla vyspáno a kolotoč začal znovu, i v noci… běžně usínala po půlnoci, ve 4 ráno vstávala ![]()
Byla jsem šílená, zoufalá a unavená… přes den jsem s n jezdila jedině povenku, třeba 15, 20 km, sem a tam po okolí, jen aby spala a byl klid… dnes nechápu, jak jsem přežila ![]()
Už nedokážu říct, kdy a jak se to zlepšovalo, po malých kousíčkách… každá drobnost, pro jiné matky samozřejmá, pro nás byl důvod k oslavě… nejlíp fungovalo nošení ve vaku a společné spaní a časté kojení… poyději jsem prakticky spala jen s ní u prsu, když začala kňučet, dostala prso a byla spokojenost… bylo to náročné, ale je fakt, že časem ty „nepěkné“ vzpomínky vyblednou ![]()
Ještě do nedávna nespala absolutně celou noc (začala až někdy po 4. roku věku) a to i dnes trpí na bouřlivé sny… ještě ve dvu letech bylo pravidlem, že se uprostřed noci vzbudila a trvalo i 2 hoďky, než zas usnula… ale aspoň už neječla, dalo si s ní povídat nebo vyprávět pohádky… v tu dobu byla už druhá na světě a Pánbůh se „slitoval“ a nadělil miminko spící… od měsíce věku spala 13h v kuse!!! A tak mimi spávalo s taťkou v ložnici a já v jedné posteli s velkou, protože jsme mívaly po nocích klábosivé večírky ![]()
Pardon za román, o takové živé zkušenosti se píše úplně samo ![]()
Jak to vidím já??? Je to náročné, ale vrátí se ti to všechno zpátky…
dopřála bych blízkost a nenechávala nikde brečet… to mívá často opačné účinky, hlavně později, v roce, ve dvou letech, ve 3, po zbytek života… dítě může být úzkostlivé, nedostatečně sebevědomé, stydlivé… vidím to doma, kdybychom jí nechali někde s pláčem „rezignovat“, představa, že by byla ještě více úzkostlivá a bojácná, mě děsí… už tak má nelehkou povahu a je to boj v ní pěstovat sebevědomého jedince ![]()
Druhá je úplně jiná povaha a se stejným výchovným přístupem i rodiči je naprostý pohodář
Holt se ty geny namíchají pokaždý jinak a takhle to dopadá ![]()
Já mám sice obrovský dar, že mám uplně zlaté dítě, které usíná teď už v postýlce samo a většinou spí celou noc, ale NIKDY bych jí nenechala v postýlce vyřvat. Vždyť to dítě v tu chvíli chce tebe, potřebuje tě… A ty jsi jeho máma… Dítě není hračka, kterou když ty chceš vypneš. Prostě si řekneš, teď už mě nebavíš a dáš ji do postýlky kde řve? To dítě tě miluje nejvíc ze všech a ty ho odstrkuješ, když tě potřebuje. Myslím si, že si tě pamatuji z diskuze o IVF. Tak ty napřed děláš psí kusy aby jsi dítě měla a když ho máš, tak ho necháš plakat v postýlce, kde je vystresované a odmítané vlastní mámou. Pro mě je dítě dar. Snažím se tu být pro ni kdykoliv ona chce. A proto, když se před půl hodinou vzbudila a má potřebu si se mnou povídat, tak teď sedíme v obýváku a povídáme si
Já chci mít totiž šťastné a spokojené dítě. A cpát miminku ibalgin? No to si snad děláš srandu ne? Zamysli se nad sebou…
@pajisek90 nečetla jsem podrobně všechny příspěvky, ale tady padlo někde něco o ibalginu?
Známá (zdravotní sestra!) dala dítěti onhedá kousek čehosi na spaní, už nevím co, ale nějaký dryják, možná dithiaden
a když k němu v noci šla, dýchal prý tak mělce, že se s manželem zalekli a začali budit… jenže notnou chvíli to vůbec nešlo, vůbec si nedovedu představit tu paniku, strach a zoufalství, když už málem volali záchranku… no, prý už to neudělá, naštěstí to dobře dopadlo ![]()
Naše první, jak byla „náročná“, tak přiznávám, že taky okusila Estevilla (u postýlky jsme byli s ní, drželi za ručičku), ale stejně jsme brzo poznali, že tudy cesta nevedla a jali jsme se zase chovat, houpat hopsat na baloně… ![]()
edit: překlepy
@bořková Píše hned na začátku, že při bolesti zubů dát před spaním panadol nebo ibalgin.
Já úpřímně taky nejsem pro žádné velké rozmazlování. Když mi malá před usnutím kňourá v postýlce, tak tam jdu, dam dudlíka, pohladim a odcházim. Kolikrát tam musim jít i 20×. Ale nikdy bych jí tam nenechala plakat. Pukud má potřebu být se mnou, budu tady pro ni vždycky ![]()
@bořková Chápu,že někteří, když jim dítě nespí jsou už zoufalí, ale dát mu prášek na spaní???
Jak tohle může někdo udělat?