Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám dotaz. Kamarádky dcera má neštovice, my jsme se chtěli jet nakazit, ale nakonec nám do toho něco vlezlo. tak mi kamarádka poslala tričko své holčičky, co měla na sobě a já ho oblékla doma prckovi.. může ty neštovice takhle chytit? děkuji za odpovědi
Ahoj,
prosím o obnovení diskuse. ![]()
První svátek vánoční jsme byli na návštěvě u rodičů, kde byla naše neteř 3 den po výsevu neštovic. Mému chlapečkovi jsou necelé 3 roky, takže jsem si tam pro ně šla záměrně.:-) Dávala jsem dětem pít ze stejné skleničky, pořád je strkala k sobě:-). Malej zatím nemá nic. Myslíte, že je dostane, že nám půl denní návštěva stačila??? A za jak dlouho je můžeme tak očekávat
. Zatím je ještě nemá ani bráška neteře
. Včera jsem neteřinku viděla zase a už neměla skoro nic. Tak nevim
, jestli nám může tak krátká návštěva k nákaze stačit
. Moc všem děkuji za názor a zkušenosti ![]()
@lidap může a nemusí. Dcera byla se svým bratrancem den před výsevem, v den výsevu a den po, i se spolu koupali a nic.
@lidap u kluka ve školce proběhlo několik vln, kdy spolu ty děcka byly celý den atd, nikdy je nechytl.. tohle se nedá odhadnout. Inkubačka je až 21 dní.
@lidap kdyz mela moje dcerka nestovice tak k nam dosla kamoska s dcerkou.byly u nas asi hodku a chytla je taky.ani nepili ze spolecneho hrnku ani nebyly nejak extra u sebe.jen si hraly ve stejnem pokojiku.mala chytla ve skolce pred vanocnimi prazdninami a prvni tyden v lednu uz je mela.nebo druhy ted nevim.uz hsou to 3 roky a na toto obdobi nerada vzpominam. hrozne trpela a dvakrat byla v nemocnici.blbe nestovice.
Uživatel je onlinekikinak27 Vím, že to je blbá nemoc.
Ale zastávám názor, čím je dítě menší, tím je to lepší. Já je sama měla téměř v pubertě.
A věřte mi, že i když je to už přes 20 let, jako včera si pamatuji jak mi bylo ![]()
@lidap jo jo taky mam takovy nazor. nechapu jak muze nekdo proti nestovicim ockovat.no mala k nestovicim mela zapal plic.tak byla na jip ve spitalu.tam mi chytla mononukleozu a strevni chripku.bylo to hrozne.snad ctvrt roku byla hrozne slaba. zhubla a pri kazdem drobnem nachlazeni se bala ze pujde do nemocnice. hrozne jsme trpely.
Mali sme nechcený kontakt s neštovicemi v jasliach 17.12. A dnes sa mi moja príšerka osypala.
Kikinak27 No to se opravdu nedivím, že na to nechcete ani vzpomínat. Chudinka malá odnesla to tedy parádně. My s malým leželi na JIP s virózou v 9 měs taky, takže vím o čem mluvíte. Tak hlavně ať už je se Vám takové starosti vyhýbají. Děkuji za rady a názory ![]()
@lidap dekuji.vam taky at se nemoci vyhybaji a preji klidny prubeh nestovic
@kikinak27 píše:
@lidap jo jo taky mam takovy nazor. nechapu jak muze nekdo proti nestovicim ockovat.no mala k nestovicim mela zapal plic.tak byla na jip ve spitalu.tam mi chytla mononukleozu a strevni chripku.bylo to hrozne.snad ctvrt roku byla hrozne slaba. zhubla a pri kazdem drobnem nachlazeni se bala ze pujde do nemocnice. hrozne jsme trpely.
Co na tom nechapes? Rada lekaru ockovani doporucuje.Dite dostane davku nestovic, ald oslabenou, takze sr s tim organismus lepe vyrovna…Podle me lepsi varianta.
@jannina1 jakou davku? Ockovani dite chrani proti nestovicim par let a pak v dospelosti je prubeh mbohwm komplikovanejsi a nebezpecny.znam pripad a ver ze bych ockovat nikdy nedala.at si tim dite projde co nejdriv.