Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám takovou jednu mladou rodinu. Není příležitost, kdy by si nepostěžovali, hlavně tedy ta žena. Dokonce muže nalanařila na práci v zahraničí, aby zdvojnásobil svůj plat. Že neuvidí jejich malé děti, už nějak ona neřeší. Nastěhuje si k sobě svou mamku, která jí bude pomáhat. Osobně to nechápu, opravdu se nemají špatně (žijí takový lepší standard). Ale ona by chtěla dům s bazénem, gelové nehty atd., tak musí prý teď zatnout zuby a vydržet. ![]()
@Nimie píše:na druhou stranu pokud v lidech zahubíme potřebu se zlepšovat, zahubíme to nejdůležitější pro naše přežijí a evoluci. Akorát pokud existuje někdo, kdo něco takového nepotřebuje a nebo se dokonce ani nesnaží aby se jeho děti měli lépe (naopak se možná snaží, aby se měli hůř), pak musí existovat opačný extrém.
zlepšovat se až kam? Lidstvo se dokázalo zlepšit až tak, že vymyslelo takové zbraně hromadného ničení, že jeden knoflík dokáže v jeden moment zničit polovinu zeměkoule
Tak je otázka, jestli jen kňučí, že je to málo a nic nedělají, nebo se snaží neustále zlepšovat a touha mít víc je žene kupředu. Kdyby byli všichni spokojení s tím, že nestrádají, tak se nikdy nikam nepohneme, nevyvineme.
@bubulina píše:
Znám takovou jednu mladou rodinu. Není příležitost, kdy by si nepostěžovali, hlavně tedy ta žena. Dokonce muže nalanařila na práci v zahraničí, aby zdvojnásobil svůj plat. Že neuvidí jejich malé děti, už nějak ona neřeší. Nastěhuje si k sobě svou mamku, která jí bude pomáhat. Osobně to nechápu, opravdu se nemají špatně (žijí takový lepší standard). Ale ona by chtěla dům s bazénem, gelové nehty atd., tak musí prý teď zatnout zuby a vydržet.
Pokud muž se na to netváří, tak to je jiná, ale to zdá se aktuálně nevíme. Ale obecně mi spíš vadí právě reakce lidí, když kdokoliv (a je jedno jak na tom reálně je), příjde s tím, že by chtěl lepší život a že by chtěl zatnout zuby a vydržet. Taková snaha by měla být naopak podporována. Co je probůh špatného na tom, že by si lidi chtěli plnit své sny? Znám spoustu lidí, kteří zatnuli zuby, vyškrabali se kam potřebovali a pak za odměnu měli možnost zvolnit, děti se mají dobře, oni se mají dobře a rozhodně mají ze života mnohem víc než lidi z jejich výchozí pozice (8 hodin denně v práci, která mě nebaví a která když už mi sebere tolik času, tak mi ani nepřinese nic moc navíc kromě „nestrádáme“).
@Elenloth píše:
Tak je otázka, jestli jen kňučí, že je to málo a nic nedělají, nebo se snaží neustále zlepšovat a touha mít víc je žene kupředu. Kdyby byli všichni spokojení s tím, že nestrádají, tak se nikdy nikam nepohneme, nevyvineme.
@Žirafa 69 píše:
Forrest Gump - „Máma říká, že člověk má mít tolik, kolik potřebuje a zbytek je jen na chlubení.“
@Nimie Jenže v tom uvedeném případě mi připadá, že má zatnout zuby a vydržet hlavně ten muž, kterého ona posílá makat do zahraničí. ![]()
@Arturus píše:
zlepšovat se až kam? Lidstvo se dokázalo zlepšit až tak, že vymyslelo takové zbraně hromadného ničení, že jeden knoflík dokáže v jeden moment zničit polovinu zeměkoule
Jestli si myslíš, že je to maximum lidstva, tak to je hodně smutné
a co? Připadá ti lepší bydlet v jeskyních a ve 20 umírat na choleru? Tak jeď do Afriky, odevzdej přebytečné oblečení, zábavu a jeď tam makat od rána do večera jen pro to, abys přežil.
Lidstvo se kupodivu posunulo tak daleko, že si přinejmenším může dovolit mít dva dny nerušeného volna (pro zvířata a dřívější lidi naprosto nemyslitelné), může si dovolit pracovat pouhých 8 hodin denně a za to dostane většinou nejen dost na to, aby přežil, ale i dost na to, aby si mohl dovolit nějaké potěšení.
Já taky nestrádám, ale když je možnost, chci se mít ještě líp
Nedovedu si říct „nestrádám, a tak není důvod se ohánět po lepším“ ![]()
@Elenloth píše:
@Nimie Jenže v tom uvedeném případě mi připadá, že má zatnout zuby a vydržet hlavně ten muž, kterého ona posílá makat do zahraničí.
Chápu, taky moc neuznávám ty nevyváženosti pakliže to tak dotyčný třeba nechce, ale znám takových případů několik a mnohým mužům vyhovuje dělat o něco více za cenu toho, že o spoustu běžných domácích prací se postará žena. Trochu tradičnější model, ale asi mě osobně furt vyhovuje víc (pakliže to tak vyhovuje oběma) než vyrovnaný model, kdy se oba dva předhání v tom kdo toho udělá víc.
@Klementyna píše:
Já taky nestrádám, ale když je možnost, chci se mít ještě lípNedovedu si říct „nestrádám, a tak není důvod se ohánět po lepším“
@Nimie píše:
Jestli si myslíš, že je to maximum lidstva, tak to je hodně smutnéa co? Připadá ti lepší bydlet v jeskyních a ve 20 umírat na choleru? Tak jeď do Afriky, odevzdej přebytečné oblečení, zábavu a jeď tam makat od rána do večera jen pro to, abys přežil.Lidstvo se kupodivu posunulo tak daleko, že si přinejmenším může dovolit mít dva dny nerušeného volna (pro zvířata a dřívější lidi naprosto nemyslitelné), může si dovolit pracovat pouhých 8 hodin denně a za to dostane většinou nejen dost na to, aby přežil, ale i dost na to, aby si mohl dovolit nějaké potěšení.
Do Afriky by jsi měla jed spíše ty, ať uvidí toho moderního zlepšeného člověka
Mimochodem, zrovna v Africe žije nespočet kmenů, které o to tvoje zlepšování vůbec nestojí a rozvoj civilizace považují pro sebe a pro prostředí, ve kterém žijí, spíše za hrozbu.
Nimie, napsala jsem ti sz. Nechci to raději rozebírat veřejně…
@Nimie píše:
Viď?
To „nestrádám“ mě skoro děsí
To si představuju jako něco těsně nad hranicí chudoby - mám co jíst a kde hlavu složit, tak není důvod se ještě za něčím hnát ![]()
Mně by se tak žít nechtělo..
@Nimie Jasně, ať si to každý zařídí podle sebe. Jen tak, jak to bylo napsané, to vyznívalo tak, že ONA něco chce a ON má proto jít makat. To je taky docela častý případ. Ale pokud se oba tak domluví, tak proč ne.