Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak koukam, ze Anastazie se libi taky vice lidem ![]()
A opravdu je tech Emicek ve Vasem okoli ted tolik??? Cekam vysnenou holcicku a chtela jsem ji dat me vysnene jmeno, ktere pred temi deseti roky, co se mi zalibilo, nebylo vubec tak popularni a najednou vsichni maji v okoli Emu ci Emmu ( a vsem je max. 6 let) ![]()
Jeste jsem zvazovala Vilmu ci Vileminu. Znam jen Vilmu Cibulkovou ![]()
Evelin - kolem me jsou Emci tri
- 2× Emma a 1× Ema, pak z byvale prace ma jedna holka Emmu
Ale to uz jsem ti asi psala… Ale vsak kdyz se ti to libi, tak to dej ![]()
Vilma je bozi jmeno, mam kamosku s prijmenim Vilimova a nikdy se ji nereklo jinak nez Vilmo a me se to libi ![]()
Tak my máme Terezu - není to z důvodu, že bychom neměli fantazii. K tomuto jménu mám prostě hodně blízko a chtěla jsem, aby se tak jmenovala naše dcera. Ve školce je jediná. V rodině máme holčičku Robinku - Robertu. To bylo pozdvižení, když se „profláklo“ jak se bude holčička jmenovat. Její bráška je Dominik.
Já jsem Kateřina a dlouho mi vadilo, když mi takhle někdo řekl. Je to takové tvrdé, ale zvykla jsem si a skorotchýně mi tak často říká.
Druhé dítě bude Anna - zase profláklý, ale já mám ráda tradiční jména. A hodí se i k příjmení.
Moc se mi líbí jméno Ema, Ela-Eliška a Sofie, klidně i počeštěná Žofie.
Je mi jedno, jak se kdo jmenuje. Jde o to, jaký člověk je. ![]()
Veru, ja si tim ted fakt dost lamu hlavu, jestli se vyprdnout na originalitu a modni vlnu a dat jmeno, co se mi fakt libi nebo najit neco jineho. Mne by az tak nevadilo, kdyby to jmeno bylo oblibene uz treba 20, 30 let. Stve me, ze si na to vsichni vzpomneli behem poslednich peti let ![]()
Ta Vilma je zajimava, ale neni to srdcovka ![]()
Příspěvek upraven 09.06.10 v 23:38
mamčababča píše:
A kolik znáte malých Světlušek nebo Světlanek?
Bývalá spolužačka, pak moje švagrová, paní na úklid, bývalka mého manžela
… znám jich nechutně moc, takže pro mě tohle jméno nebrat (ačkoli manžel po něm toužil. Naštěstí jsem si prosadila svou
)
tak my máme Karlu, ale pořád se lidé ptají jestli je Karolína. prostě jim čistě Karla nesedí a to se jich v roce 2008 narodilo víc než třeba Jiřin (mamka) a Jaroslav (tchýně).
já jsem se jménem Karla moc spokojená. na tu naší lumpici to sedí. říkáme jí i Karlíku, ale hlavně jen Kájo. taky třeba Karino, Karčo, karulko, Karlitko, Karlindo, Kájko ![]()
ZelvaVeruna píše:
Evelin - kolem me jsou Emci tri- 2× Emma a 1× Ema, pak z byvale prace ma jedna holka Emmu
Ale to uz jsem ti asi psala… Ale vsak kdyz se ti to libi, tak to dej
Tak my máme v rodině Emu, Evu a Elu - vzájemně jsou si sestřenicemi. Pěkný chaos
(Jen nevím, kolik M a L se píše v jejich jménech
)
Jitulindo, Karolína se mě nelíbí, ale Karla ano a je dobře, že stále ještě někdo tohle jméno dává ![]()
jjelena píše:
Jitulindo, Karolína se mě nelíbí, ale Karla ano a je dobře, že stále ještě někdo tohle jméno dává
jeeeee moc jsi mě potěšila ![]()
no ona si to jméno vybrala sama. karla nikdy nebyla v mém výběru jmen. u prvního jsme měli Lucii. a pak, když jsme se v 16tt dozvěděla, že čekáme holčičku, tak jsem sedla k PC, dala holčičí jména mezi červnem a zářím a Karla byla jasná a už jsme o jiném jménu neuvažovala. tak to bylo i s Mišákem.
Karlu znam jen jednu a te je uz 30. Taky se ji rika Kajo a manzel ji rika Karkulko ![]()
Lulje, tak to mate v rodine asi slabost na kratka jmena od „E“
![]()
Jitulindo, tak podobným způsobem jsem já svoje favorizovaný jména zrušila… Adam (24.12.) a David(30.12), když mi podruhý vyšel TP na 26.12. No nakonec to je holka, tak se to vyřešilo samo ![]()
No, co je netradiční dnes nemusí být netradiční nebo exotické za 20 let. Nebo třeba v jiném státě, kraji nebo městě. Když jsem si vybrala Saru (nikdy jsem žádnou kromě Sáry Saudkové neznala) bylo jich málo, než se narodila, bylo jich v ČR celkem dost, ale na vsi mých rodiču stejně všichni kroutili hlavou a nechápali, proč nemáme Šárku. Nathana těžce rozdýchával i můj táta a když jsem jezdila s kočárkem, tak všichni polykali poznámky, když jsem řekla, jak se miminko jmenuje. No a za pár měsíců jsme byli na jiném konci světa a tady jsou ty jména zcela tuctová. Děti se posmívají z různých důvodů a vždycky si něco najdou, je jedno, jestli se objekt jmenuje Esmeralda nebo Jana. Stejně tak dětská nespokojenost se jménem prostě bude ať se jmenuje jak chce, zvlášť u holek.
Myslím, že i naše česká tradice, jíti radši s šedým davem než vyčnívat, bude brzy zažehnána a mít netuctové jméno bude výhodou snadné zapamatovatelnosti a originality víc než důvodem k posměchu.
Mám neteř Adrianu, kamarádka ma Emu, Miriam, já jsem měla v užším výběru Stella, Sofia, Nora, Dora, Sebastian, Maxmilian, Alexander… líbí se mi Jasmina, Jakub, Matyáš, Ondřej, Teodor, Noel, Alex holka i kluk, Viktor a Viktorie… a spousta jiných, českých i nečeských… jen ne všechny připadaly v úvahu pro moje děti, kvůli tomu, jak to znělo s příjmením atd.
Měla jsem spolužáky nebo znám v ČR Květoslav, Věnceslav , Erika, Dita, Patrik, Patricie, Viktorie, Viktor, Rastislav, Oliver, Elen, Anita, Václava, Venuše …
Evelína: Já teda jen slýchám po netu,že se Ema teď často dává..v reálu jsem nepotkala ještě vůbec žádnou ![]()
Evelína: Jinak ,když je to tvé vysněné jméno,tak bych ho klidně dala. Mě se zase snad už od základky líbilo Matyáš, když jsem čekala prvního syna,tak jsem to jméno neslyšela nikde a ani jsem žádného neznala..přítelovi se to teda nejdřív nelíbilo,ale nakonec padla dohoda,že on vybere holku a já kluka a tak toho svýho Matyáška mám
A vím,že ikdybych to v okolí slýchala,stejně bych to jméno dala ![]()
Alyss, přidám takovou perličku, když jsi zmínila jméno Matyáš…Mám známého, ten se jmenuje příjmením Matyáš a aby jeho syn měl netradiční jméno, dali mu křestní taky Matyáš…
.