Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hanka1 píše:
CPri druhem ditku se mnou lezela na pokoji holka, ktera chlapecka pojmenovala Hubert. Taky neobvykle. Sestricky mu rikali fešák Hubert
Ovšem nemá to na manželova ex-kolegu z práce, kterej kluka pojmenoval Kvído. Příjmením Čečetka., ale hodně mu to ladilo s příjmením, tak proč ne - české jméno, přitom hodně vyjímečné.
Jindrášek se nám naordil na Tři Krále a na neonatologii mu říkali král Jindřich ![]()
Chudák Kvído ...... leda že by z něj byl nějaký bohém nebo umělec, protože tohle jméno jinak „nerozchodí“ …
Jinak jsem si vzpomněla, moje kolegyně říkala, že měli v rodině Hyacinta Petrželu
Maminka dala to jméno natruc, protože táta chtěl jméno po sobě (netuším jaké), ale chudák kluk .....
Any píše:Judycum píše:A nemyslím, že kvůli neobvyklému jménu, pokud není opravdu absurdní (ať už samo o sobě nebo v kombinaci s příjmením) se bude někdo někomu smát..děti obvykle vystaví posměchu ty, kteří mají nějaké osobnostní dispozice a neumí se bránit.jo jo,presne tak.At si kazdy dava jmeno jake chce,budme tolerantni.Ja osobne mam rada jmena mene davana,ktera nejsou vsude a moc,ale ze bych proti nim neco mela..ne.Nesmeju se jim,ani kdyz je ten den potkam po desate,stejne tak by se nemel posmivat nekdo nekomu s mene obvyklym jmenem..
Pred sesti lety jsem vybrala pro syna jmeno Sebastian,tehda se jeste moc nedavalo,dnes uz vic.Takze jsem si i par hloupych reci k tomu vyslechla
.A jsem moc rada,ze jsem ho dala,je to krasne jmeno!
Crystal-nam se teda povedlo,ze jsou ve skolce dva,ale tim,ze se pristehoval chlapecek z druheho konce republiky.Nevadi mi to.Nechtela jsem nejake echt zvlastni,ktere nikdy jinde nepotkam,jen aby jich nebylo tolik stejnych.Ted pro druheho vymyslim zas neco podobneho
,favority u nas byl Maxmilian a Damian(a kez by k prijmeni sel Rafael-ale to bohuzel).Nakonec budeme mit Damianka.Moc se tesim.Neni jich moc,ale zas nic „exotickeho“to neni.Presto uz jsem si ja i syn vyslechli svoje
![]()
.A vadi mi to dost,ze je nekdo tak hloupy,ze dokaze motat klukovi hlavu s tim,ze uz ted se posmiva jmenu budouciho sourozence
![]()
Proste kazde jmeno je hezke,kdyz se rekne s laskou,o posmivajicich si myslim sve-a vidim,ze uz i muj syn..
mmch-Viki-nikdy by mi nenapadlo,ze nekdo napise,ze tve jmeno je neobvykle a mel s tim nekdy problem.U nas je to pomerne caste jmeno-ne ted teto generace deti,ale za me a generace nasich maminek…to jich tu beha fakt hodne(kazda druha maminka snad byla Marie,Anna,Lidka,Vlasta).A ja si to vzdy spojovala s tou dobou,takovou spravnou cvicenku ci urednici(a jeste taky se Sarkou
Příspěvek upraven 07.06.10 v 13:18z Divci valky).Vzdyt ty mas tradicni hezke jmeno.
děkuji, ale mě to stejně přijde jako šílené jméno, kdo by v dnešní době pojmenoval dítě Vlasta??
já jsem rozhodně svojí mamince nepoděkovala
![]()
mě napadlo jméno Olga - krásný, ale ne moc častý (znám jen 2 a pak ještě Olgu Havlovou)
Jinak platí, to co jste psaly - je spousta jmen, která jsou sice netradiční, ale některá jen sezónně, jiná zas jsou pro samou originalitu spíš pomstou pro dítě.
Přezdívka či posměšek se nechá udělat na skoro každé jméno, jde jen o to, jaké je dítě a jestli se nechá - mě taky říkali všelijak (sádra, teta kasandra), ale dělala jsem si z toho naopak srandu (sandra-sranda
) a tak s tím všichni za krátko přestali ![]()
Ale tak hodím taky něco do placu, třeba někoho zaujmou:
Dita, Radana, Nigina (perské, jmenuje se tak má spolužačka ze sš), Berenika, Altea, Valerie, Apolena, Žofie, Darina, Soňa, Bernadeta, Jolana … víc mě teď nenapadá
mimochodem - my jsme dávali jméno Aneta proto, že se nám líbilo a bylo variantou k Anna, které už v rodině máme, no a ejhle v roce 2005 byla Aneta o 4 příčky nahoře, co se týče četnosti jmen a teď jsou ve školce 2 a jedna Anita … takže si člověk nevybere
odhadnout, jak častý budou který jména za půl roku, když se jméno vybírá už v těhu, to se prostě nedá ![]()
Ahoj…
tak já měla na seznamu…Thea,Mija,Darina,Beata,Maja a klasika–Adéla ![]()
Mě těch netradičních napadá… ale nevím, jestli jsou netradiční i pro někoho jiného.
Celkem jsem se pobavila při čtení o „českých“ jménech, protože moc nevím, co přesně si pod tím mám představit (třeba i Anežku, jméno původem řecké? - fakt nevím).
A k anonymce na první straně - ojojoj, a mně se tak líbí všechna jména, co končí na -týna/tina. Je to moc přes čáru
?
Ahoj holky,
taky přispěji svou troškou do mlýna. Líbí se mi Františka a Antonie, z kluků Antonín, Kamil a zvláštní je Slavoj.
Nečetla jsem všechno, možná, že už tam jsou.
Jitka
Hani, můj táta je taky Hubert
A nikdo se mu nesměje. Už jeho táta byl Hubert a táta jeho táty taky…
Jen moji bráchové se jmenují jinak, protože maminka odmítla v radici pokračovat. Mně by se to jméno líbilo a klidně bych ho synovi dala, ale vzhledem k našemu příjmení a smíšenému manželství prostě nepřipadá v úvahu ![]()
Olivie se jmenuje kamoščin pes a sousedi měli psa Filipa, tak tahle jména ve mně vyvolávají prostě blbé asociace
Jo, a sousedi mají pejsky Pepíka a Aničku. Fakt mazec, když na ně volají na ulici
(Lidi jsou prostě různě praštění
)
Jo, a kamoška, která vždy toužila po holčičce Sáře, si „na stáří“ pořídila alespoň pejska Sáru. Pak po 40 nenadále otěhotněla a modlila se, ať je to kluk, protože by jinak nerozchodila to, že své nejoblíbenější jméno dala psovi a potencionální dceru by musela pojmenovat jinak
![]()
Len-til-kah píše:
Mě těch netradičních napadá… ale nevím, jestli jsou netradiční i pro někoho jiného.Celkem jsem se pobavila při čtení o „českých“ jménech, protože moc nevím, co přesně si pod tím mám představit (třeba i Anežku, jméno původem řecké? - fakt nevím).
Lentilko, ono když to vezmeš do důsledku, tak těch TYPICKY ČESKÝCH je strašně málo. To bys musela vyloučit i Petra, Pavla, Hanu, Annu… prostě skoro všechna tato jména jsou ve finále „nečeská“. My, když jsme dali Hanu, tak většinou reagovali lidi tak, že to je „česká klasika“
Ona je to přitom klasika hebrejská ![]()
Takže těžko říct, co si zakladatelka představuje pod „netradičním českým jménem“. To už pak zbývá opravdu snad jen ten Květoslav. Ale to je zas klučičí jméno a ona chce holčičí.
Jo, a co Květa? To je moje sestřenka
Nebo Zita, Blanka, Jitka…
jirabobes píše:
Hanucho
Já teda Kubu mám.Ale né,že by jsme neměli fantazii.
V době,kdy jsme vybírali jméno,jsme se s tímto jménem moc nesetkávali.
Pak se nám Kubík narodil a zjistili jsme,že v okolí je jich jako máku.
![]()
Přece ho nebudeme přejmenovávat.
![]()
Ale chtěli jsme jméno,které není v rodině a které není v našem okolí.No,nějak to nevyšlo.
Ale ja nechtela nejak utocit na maminky Jakubu a podobne, mne je fuk jak se ktere dite jmenuje, jen ze jich je ted tolik a s malou se porad nemuzeme dohodnout ktery ze ten Kubk to byl a ktera Anicka prijde na navstevu, kdyz ma tri takove kamaradky ![]()
Btw. kdyby byla mala kluk, tak byla asi taky Honzik
No zaplatpanbuh ze je holka.
Mne proste jen nadzvedlo, ze je tu Luisa brana jako neco uplne out a strasne cizokrajneho
tak jsem to asi v rozcileni blbe napsala
![]()
Vášnivá diskuze…
tak to má být… ![]()
No i já přispěju se svou troškou do mlýna…
Sice asi autorka má na mysli něco jiného, ale my máme Jessicu
A jak jsem si myslela, že je to neobvyklé jméno… k roku 2006 jich bylo v naší republice přes 800, nebo tak nějak, už si to moc nepamatuji ![]()
Anonymní píše:
To ta móda ještě nepřešla??? Předhánění rodičů o co nejexkluzivnější jméno jejich miminka … jako kdyby to bylo trapný dát českýmu dítěti normální český jménoAsi že pak ty jejich Kevinkové, Eliotové, Luisinky či Parisky budou lepší … hlavně aby byly všude za exoty, co? Chudinky děti
No a největší chudinky jsou ty dětičky s těma hogofogo jménama, jejichž rodiče nemají žádný bombasticky exotický jméno … když třeba Klementýnka nebo Arnó maji za mamču Maruš a taťuldu Pepu, to aby si to šly hodit
Nejlepší jsou pak k tomu ty český příjmení … Madonna Nováková aspol.
S tou honbou za extra jménama jsou fakt lidi nědky až směšný. Omlouvám se za názor a za anonym, ale tady radši …
zbabělče ![]()
mimochodem stopro máš doma Marušku, Anču nebo Honzíka ![]()
Není to o honbě za moderním jménem, prostě se jim to jméno líbí..a co ![]()
Jinak já chtěla vždy Natálku ale jaksi se nimi roztrhl pytel.
Kdybych měla holčičku, byla by to Nina (nejlépe čteno Nyna) ![]()
Já kdysi plánovala Alici. Nina byla moje babička. Jo a kluk je Radek a byl jediný ve školce i ve škole.