Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ewule0712 píše:
Jen pro pobavení: kamarádka dělá v dětské nemocnici a zapisují si tam do sešitu netradiční jména, vzpomenu si jen na Ešly Višňa (dokonce takhle počeštěno a psáno tak, jak to píšu)
Tak to je teda gól. ![]()
Učila jsem i Viléma, říkali jsme mu Vildo a nikdo se mu pro jméno nesmál. To vysmívání kvůli jménu je spíš zakořeněno v mysli lidí, ale děti se až tak často pro jméno nesmějí. Jedině, když je dotyčný upoutá třeba obezitou, brýlemi a podobně.
Gina108 píše:
Ty jo, pro mne je třeba Ema úplně běžné jméno, Emiček znám hafo. To by mne vůbec nenapadlo, že myslíš něco takovéhoNo, holt to vnímám jinak. Nicméně Ema je hezké jméno, řekla bych že mezinárodní, s tím neurazíš u nás, v Evropě, ba ani v Americe
Jo, přesně tak. Nejdřív jsem chtěla taky přispět s nějakým návrhem, ale když zakladatelka považuje za netradiční jméno Emu, kterých mám v okolí snad víc než Terezek, tak z této diskuze prchám, ať ještě někoho nepobouřím. Už tak je to tady nějaké „napnuté“. Ono se dalo očekávat, že se to tady zvrhne, protože co člověk, to názor. A proto nechápu, že se zakladatelka hned tak rozčiluje nad nějakým anonymem. Prostě napsal názor. Nic víc ( i když já teda osobně anonymy taky bytostně nesnáším
).
Souhlasím jen s tím, že rodiče by měli mít soudnost a neměli by za každou cenu pojmenovat dítě nějak šíleně jen proto, aby bylo něčím zvláštní. U mě osobně hraje obrovskou roli příjmení. Jsou prostě taková, ke kterým když se přidá ještě exotické křestní jméno, tak pak mi je dítěte fakt líto
Ale to už zakladatelka určitě zvážila…
Když tak procházím kalendář s českými jmény, tak se mi zdá, že dost netradiční jsou ty různé Jarmily, Dobromily, Miloslavy atd… Jo, a třeba moje máma je Zdislava ![]()
TeĎ už záleží na zakladatelce, co ona považuje za „zvláštní“. Docela by mě zajímalo, co nakonec vybere ![]()
Judycum píše:A nemyslím, že kvůli neobvyklému jménu, pokud není opravdu absurdní (ať už samo o sobě nebo v kombinaci s příjmením) se bude někdo někomu smát..děti obvykle vystaví posměchu ty, kteří mají nějaké osobnostní dispozice a neumí se bránit.
jo jo,presne tak.At si kazdy dava jmeno jake chce,budme tolerantni.Ja osobne mam rada jmena mene davana,ktera nejsou vsude a moc,ale ze bych proti nim neco mela..ne.Nesmeju se jim,ani kdyz je ten den potkam po desate,stejne tak by se nemel posmivat nekdo nekomu s mene obvyklym jmenem..
Pred sesti lety jsem vybrala pro syna jmeno Sebastian,tehda se jeste moc nedavalo,dnes uz vic.Takze jsem si i par hloupych reci k tomu vyslechla
.A jsem moc rada,ze jsem ho dala,je to krasne jmeno!
Crystal-nam se teda povedlo,ze jsou ve skolce dva,ale tim,ze se pristehoval chlapecek z druheho konce republiky.Nevadi mi to.Nechtela jsem nejake echt zvlastni,ktere nikdy jinde nepotkam,jen aby jich nebylo tolik stejnych.
Ted pro druheho vymyslim zas neco podobneho
,favority u nas byl Maxmilian a Damian(a kez by k prijmeni sel Rafael-ale to bohuzel).Nakonec budeme mit Damianka.Moc se tesim.Neni jich moc,ale zas nic „exotickeho“to neni.Presto uz jsem si ja i syn vyslechli svoje
.A vadi mi to dost,ze je nekdo tak hloupy,ze dokaze motat klukovi hlavu s tim,ze uz ted se posmiva jmenu budouciho sourozence
![]()
Proste kazde jmeno je hezke,kdyz se rekne s laskou,o posmivajicich si myslim sve-a vidim,ze uz i muj syn.. ![]()
mmch-Viki-nikdy by mi nenapadlo,ze nekdo napise,ze tve jmeno je neobvykle a mel s tim nekdy problem.U nas je to pomerne caste jmeno-ne ted teto generace deti,ale za me a generace nasich maminek…to jich tu beha fakt hodne(kazda druha maminka snad byla Marie,Anna,Lidka,Vlasta).A ja si to vzdy spojovala s tou dobou,takovou spravnou cvicenku ci urednici(a jeste taky se Sarkou
z Divci valky).Vzdyt ty mas tradicni hezke jmeno.
Příspěvek upraven 07.06.10 v 13:18
viky23 píše: …je to bohužel pravda, dítě bude rozhodně nešťastné pokud se bude jmenovat např. Leopold, Květoslav…nedejbože Bořivoj![]()
chce to trochu víc popřemýšlet o budoucnosti, terčem posměchu rozhodně bývají ti na kterých je něco neobvyklého, ale komplexy rozhodně netrpím já byla i přez Vlastu oblíbená
což se teda divím, ale Vlasta pasta na zuby mě neminula
![]()
![]()
![]()
Koukám, že jsem Daliborovi pravděpodobně nadobro zkazila život
![]()
Na každé jméno se něco najde nebo vymyslí - já jsem Eva, v osmdesátých letech, kdy jsem chodila do školy, naprosto obvyklé, všední, nudné jméno, po třřech ve třídě, a stejně se našel jeden, co hulákal Evka děvka, než dostal pořádně na budku
Zakladatelko - můžu nabídnout „zbytky“ po Haňuše - Taťána, Táňa, Nataša, Olga, Helena, Hedvika, Věra, Gréta, Amálie, Libuše, Antonie…
Příspěvek upraven 07.06.10 v 13:19
jirabobes píše:Ewule0712 píše:Tak to je teda gól.
Jen pro pobavení: kamarádka dělá v dětské nemocnici a zapisují si tam do sešitu netradiční jména, vzpomenu si jen na Ešly Višňa (dokonce takhle počeštěno a psáno tak, jak to píšu)
Jo, tak to je dost netradiční ![]()
(Dlouho jsem přemýšlela, jestli přidat smějícího se smajlíka, ale prostě mi to nedalo, tak pardon, že se směju, ale tohle je fakt hrůza! Ale nikomu to neberu. Zvláštní to je dost a o to tady hlavně jde, ne?
)
mamčababča píše:
Dotaz na netradiční jména jsem také pochopila spíše tak, aby jméno bylo méně často se vyskytující a ne přímo nějaké cizokrajné. Jako člověk, který se celý život pohybuje mezi dětmi, tak vím, že mít ve třídě několik Honzíků či jiných jmen je vážně otravaA k tomu Kevinovi Novotnému říkám nakonec proč ne? Právě to typické české tuctové příjmení je potřeba něčím ozvláštnit, jinak si ho zkrátka nikdo nebude pamatovat.
A pro budoucí život je často dobré mít výjimečné jméno. Za 25 let praxe jsem se kupříkladu nesetkala osobně s žádnou Patricií, Erikou, Tamarou a neznám žádného Viktora nebo Maxmiliána. Přitom říkat domácky „Maxi“ je přece tak hezké
Můj dědeček byl Maxmilián a říkali mu Max. ![]()
Jinak ještě z mužských jmen znám Imrich (říkají mu Imro),Viliam,Emil,již zmiňovaný Olver,Arnošt…
mamčababča píše:
A pro zajímavost, v mých vzpomínkách z dětství (a nemám na mysli denní kontakty se spolužáky, ale náhodná krátkodobá setkání z letních táborů) mi utkvěl jeden Bertík (Norbert), Rostík (Rostislav) a taky Otík (Otakar). Jiné jsem už nikdy nepotkala.A známí mojí maminky měli Radovana a Bohdanku a taky jiné neznám
Rostislava jsem měla spolužáka.Radovan je můj nemladší. ![]()
Ještě jsem si vzpomněla na kamošku Mojmíru. Taky netradiční české jméno.
(Moje babička byla Antonie a vždycky mi to znělo vznešeně. Když se ale měla narodit dcera, tak jsem od toho jména ustoupila, protože se mi zdá, že se se jmény končícími na -ie roztrhl pytel - viz Natálie, Amélie, Rozálie, atd… Takže jsem rezignovala. Nechtěla jsem být „za moderní“.)
Zakladatelko, je možné, že jméno, které se ti dneska zdá super exotické a netradiční, budou za rok či dva dávat všichni v okolí. To můžou potvrdit holky, které samy píší o tom, že když ony vybíraly jména pro děti, tak jich tolik stejných nebylo, a pak se jich vyrojila spousta. To je zákon schválnosti. Takže když dáš dceři jméno Františka, tak vem na to jed, že za rok jich v okolí bude běhat takových 10. Prostě bych dítě pojmenovala tak, jak se líbí mě, a ne podle toho, jestli je to moderní nebo neobvyklé, nebo že se to líbí někomu na emiminu… Jsem ale ráda, že co mamina, to názor, protože kdyby byli všichni Leopoldové a Anastázie, tak by to byla nuda ![]()
ivussa píše:jirabobes píše:Noemi je taky strašně pěkné…
Ahoj
Mě se vždycky strašně líbilo Noemi.To byla moje příbuzná,jak jsem našla v matriční knize.Pěkné,že?
Pak znám Roxana,Liána …obě češky.Hanucho
Já teda Kubu mám.Ale né,že by jsme neměli fantazii.
V době,kdy jsme vybírali jméno,jsme se s tímto jménem moc nesetkávali.
Pak se nám Kubík narodil a zjistili jsme,že v okolí je jich jako máku.
![]()
Přece ho nebudeme přejmenovávat.
![]()
Ale chtěli jsme jméno,které není v rodině a které není v našem okolí.No,nějak to nevyšlo.
Jj,to je.
Jednu dobu jsem si pohrávala s myšlenkou,že se tak bude jemnovat moje dcera.Ale nechtěli jsme dávat jméno,které se už v rodině vyskytlo.Tak máme Gabrielu. ![]()
Nebo starou dobrou klasiku : Boženka, Růženka,Blaženka
se vsadim, že by to opravdu v téhle době byli jediný v kraji.
Jedna moje teta má barunku, Marušku a Pepíčka fakt klasika, no a druhá Kubu a Anči, těm chybí už jen hajnej.
nooo a co Zuzanka? To jsem já a v okolí žádmou nemám ![]()
Ahoj náš kamarád má Lumíra a Mojmíra mě to teda přišlo dost vtipný.Švagrová má Augustina s dost příšerným českým přijmením,ale jmenuje se po tatínkovi.Tatínek to nechtel ale švagrová si to prosadila.Děti mu říkají Gustáve a on to nesnáší mi mu řikáme Gusťo.Já už jsem si zvykla ale někdy když jsme venku tak lidi dost zíraj.My máme valerii mě to přišlo celkem normální k příjmení se to hodí bezvadně.Ale když se měla narodit tak to tchýně málem nerozdejchala.A taky si zvykla.
ZUZAN
lulje píše:
Ještě jsem si vzpomněla na kamošku Mojmíru. Taky netradiční české jméno.(Moje babička byla Antonie a vždycky mi to znělo vznešeně. Když se ale měla narodit dcera, tak jsem od toho jména ustoupila, protože se mi zdá, že se se jmény končícími na -ie roztrhl pytel - viz Natálie, Amélie, Rozálie, atd… Takže jsem rezignovala. Nechtěla jsem být „za moderní“.)
Zakladatelko, je možné, že jméno, které se ti dneska zdá super exotické a netradiční, budou za rok či dva dávat všichni v okolí. To můžou potvrdit holky, které samy píší o tom, že když ony vybíraly jména pro děti, tak jich tolik stejných nebylo, a pak se jich vyrojila spousta. To je zákon schválnosti. Takže když dáš dceři jméno Františka, tak vem na to jed, že za rok jich v okolí bude běhat takových 10. Prostě bych dítě pojmenovala tak, jak se líbí mě, a ne podle toho, jestli je to moderní nebo neobvyklé, nebo že se to líbí někomu na emiminu… Jsem ale ráda, že co mamina, to názor, protože kdyby byli všichni Leopoldové a Anastázie, tak by to byla nuda
Naprostý souhlas. To, že se mi nelíbí dejme tomu Charlotte, je stejně můj problém, protože já ho své poteciální dceři nedám a jestli ho dá někdo jiný, tak já sice svůj názor říct můžu, ale to je tak vše. Protstě bude to Šarlotka. A nakonec je to dobře, protože aby tu běhalo milion Terezek a milion Natálek, to by bylo fakt šílený ![]()
Co takova Olívie? Kdyz jsem cekala prvni dceru pred 7 lety, bylo jich v ČR jen 7 ![]()
Jmena jako Viktor, Max apod. bezne v okoli mame. Naopak na jmene Bořivoj mi neprijde nic spatneho - nekdo tu psal nedejboze. Ve skolce jsme meli Bořivoj a pro deti to byl proste Bořek. Jako Bořek stavitel, hotovo tečka, nikdo z dětí se nad tím nepozastavuje.
Pri druhem ditku se mnou lezela na pokoji holka, ktera chlapecka pojmenovala Hubert. Taky neobvykle. Sestricky mu rikali fešák Hubert
, ale hodně mu to ladilo s příjmením, tak proč ne - české jméno, přitom hodně vyjímečné.
A na Vlastu pokrikovali spoluzaci rikanku „Vlasta, Vlasta smrdi jako sardelova pasta…“ a myslim, ze nejhorsi pro jmeno Vlasta bylo doba po komedii Kurvahošigutentag ![]()
Ja jsem presne ten pripad, kdy obema holkam jsme dali ceske jmeno, v te dobe nijak hojne pouzivane
Kevin se mi treba osobne libi, zvlast k cizimu prijmeni, mne dostala ta zdrobnelina Kevek, Kevku ![]()
Ovšem nemá to na manželova kolegu, co kluka pojmenoval Kvído ![]()
Příspěvek upraven 10.12.13 v 00:00
Emilie píše:lulje píše:Naprostý souhlas. To, že se mi nelíbí dejme tomu Charlotte, je stejně můj problém, protože já ho své poteciální dceři nedám a jestli ho dá někdo jiný, tak já sice svůj názor říct můžu, ale to je tak vše. Protstě bude to Šarlotka. A nakonec je to dobře, protože aby tu běhalo milion Terezek a milion Natálek, to by bylo fakt šílený
Ještě jsem si vzpomněla na kamošku Mojmíru. Taky netradiční české jméno.(Moje babička byla Antonie a vždycky mi to znělo vznešeně. Když se ale měla narodit dcera, tak jsem od toho jména ustoupila, protože se mi zdá, že se se jmény končícími na -ie roztrhl pytel - viz Natálie, Amélie, Rozálie, atd… Takže jsem rezignovala. Nechtěla jsem být „za moderní“.)
Zakladatelko, je možné, že jméno, které se ti dneska zdá super exotické a netradiční, budou za rok či dva dávat všichni v okolí. To můžou potvrdit holky, které samy píší o tom, že když ony vybíraly jména pro děti, tak jich tolik stejných nebylo, a pak se jich vyrojila spousta. To je zákon schválnosti. Takže když dáš dceři jméno Františka, tak vem na to jed, že za rok jich v okolí bude běhat takových 10. Prostě bych dítě pojmenovala tak, jak se líbí mě, a ne podle toho, jestli je to moderní nebo neobvyklé, nebo že se to líbí někomu na emiminu… Jsem ale ráda, že co mamina, to názor, protože kdyby byli všichni Leopoldové a Anastázie, tak by to byla nuda
Samozřejmně že dítě pojmenuju jak se líbí mně jen sem chtěla prostě podiskutovat s ostaníma jaký mají názory a čekala sem že se dozvím nějaká jména která mě samotnou nenapadla. V žádném případě nejde o to aby mi někdo vymýšlel jmeno pro moje dítě. Už takhle jsem ti pobouřila ne jednoho člověka.