Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jinak si myslím, že je každého věc jaké jméno dá. Ono každé jméno je krásné, když se vyslovuje s láskou.
Vím jak mě hrozně mrzelo, když jsem řekla náš výběr jmen a musela jsem poslouchat, jak je to strašný jméno ![]()
Existuje statistika jmen+příjmení (koukali jsme tam, když jsme vymýšleli jméno pro našeho drobka).
Jde o xls soubor, ve kterým je 46049 dívčích jmen vyskytujících se v ČR k urč.datu a jejich četnost … zajímavý počtení hlavně dole v tabulce s četností 1ks v republice (např. ŽYLDYZ, EUNJA, ZOGRAFA, ANKHMURUN …)
http://www.mvcr.cz/…501-xls.aspx
Já mám kamarádku Hedviku, každý vždycky její jméno obdivoval.
Tak my dali Violu, neni to zas tak neobvykle, ale je pravda, ze zadnou jinou nezname…tedy vlastne zname, ale je to kamaradka moji sestry… v mem veku… a jeji jmeno je v rodine tradicni..
Muj kolega ma syna jmenem Jilji…
A ja mela spoluzacku jmene Hata…
Jinak me nic vylozene netradicniho nenapada… ![]()
Anonymní píše:
To ta móda ještě nepřešla??? Předhánění rodičů o co nejexkluzivnější jméno jejich miminka … jako kdyby to bylo trapný dát českýmu dítěti normální český jménoAsi že pak ty jejich Kevinkové, Eliotové, Luisinky či Parisky budou lepší … hlavně aby byly všude za exoty, co? Chudinky děti
No a největší chudinky jsou ty dětičky s těma hogofogo jménama, jejichž rodiče nemají žádný bombasticky exotický jméno … když třeba Klementýnka nebo Arnó maji za mamču Maruš a taťuldu Pepu, to aby si to šly hodit
Nejlepší jsou pak k tomu ty český příjmení … Madonna Nováková aspol.
S tou honbou za extra jménama jsou fakt lidi nědky až směšný. Omlouvám se za názor a za anonym, ale tady radši …
Ještě mě napadlo Iveta, je to teda celkem známé jméno, ale přijde mi, že na to, jak je pěkné se moc nedává a moje sestřenice je Yvetta.
Chtěla bych se jmenovat Eulálie ![]()
Třeba Amelie mi přijde takový hladký, milý. Celkem mě pobavilo jméno Kordula (má jí Žilková). Moje babička se jmenovala Annemarie (/anemarí/ měla tatínka Rakušáka), to se mi vždycky moc líbilo - takový vznešený … jako třeba Adeleida …
Ještě jsou asi volný Jasněnka, Večernice, Krasomila, Sibyla, Esmeralda, Matylda …
já teda taky nejsem pro nějaký neobvyklý jména, vím jaké děti potom jsou, myslím, že když se to líbí teď rodičům nemusí se to líbit i dětem
dokonce se potom mohou spolužáci i posmívat, já se jmenuji Vlasta a už několikrát jsem měla s mamkou rozhovor proč takové blbé jméno, jinak Vlastu osobně krom mamky znám jen jednu, asi je to taky neobvyklé jméno, ale leze mi pěkně na nervy radši bych se jmenovala „normálně“, ale je to věc názoru, mě se také líbí jména jaké jste tady uváděli, moc pěkný, ale já si prostě vzpomenu jak jsem byla z mého jména otrávená, nelíbí se mi a podobně to mohou později vidět i vaše děti ![]()
radúna píše:Anonymní píše:A není to fuk? Každý ať si dá svému dítku jméno jaké chce, ne? Proč to rozčilování?
To ta móda ještě nepřešla??? Předhánění rodičů o co nejexkluzivnější jméno jejich miminka … jako kdyby to bylo trapný dát českýmu dítěti normální český jménoAsi že pak ty jejich Kevinkové, Eliotové, Luisinky či Parisky budou lepší … hlavně aby byly všude za exoty, co? Chudinky děti
No a největší chudinky jsou ty dětičky s těma hogofogo jménama, jejichž rodiče nemají žádný bombasticky exotický jméno … když třeba Klementýnka nebo Arnó maji za mamču Maruš a taťuldu Pepu, to aby si to šly hodit
Nejlepší jsou pak k tomu ty český příjmení … Madonna Nováková aspol.
S tou honbou za extra jménama jsou fakt lidi nědky až směšný. Omlouvám se za názor a za anonym, ale tady radši …
Mně se taky nelíbí spousta věcí, ale nemám potřebu to nikomu „otřískávat o hlavu“ stylem, já jsem Čech a vy jste pitomí, že to nebo ono….
Mně se třeba líbí Josefínka. Taky netradiční, dneska.
Přesně tak a ještě se pod názor podepsat, to taky nezvládne každý, že…
.
Já tu někde zaznamenala Joriku a ta mě uchvátila.
Taky nejsem zastáncem cizojazyčných jmen, jak si s tím to dítě má pak poradit. Znám chlapečka, co se jmenuje Lars, protože jeho maminka miluje severský ságy. Jakmile děcka v první třídě zjistili, že se to dá číst pozpátku, má to blbý… Podle mě by bylo opravdu neobvyklý dát teď dítěti jméno typu Jaroslava apod. ![]()
Dotaz na netradiční jména jsem také pochopila spíše tak, aby jméno bylo méně často se vyskytující a ne přímo nějaké cizokrajné. Jako člověk, který se celý život pohybuje mezi dětmi, tak vím, že mít ve třídě několik Honzíků či jiných jmen je vážně otrava
A k tomu Kevinovi Novotnému říkám nakonec proč ne? Právě to typické české tuctové příjmení je potřeba něčím ozvláštnit, jinak si ho zkrátka nikdo nebude pamatovat.
A pro budoucí život je často dobré mít výjimečné jméno. Za 25 let praxe jsem se kupříkladu nesetkala osobně s žádnou Patricií, Erikou, Tamarou a neznám žádného Viktora nebo Maxmiliána. Přitom říkat domácky „Maxi“ je přece tak hezké ![]()
Lasicka píše:
Taky nejsem zastáncem cizojazyčných jmen, jak si s tím to dítě má pak poradit. Znám chlapečka, co se jmenuje Lars, protože jeho maminka miluje severský ságy. Jakmile děcka v první třídě zjistili, že se to dá číst pozpátku, má to blbý… Podle mě by bylo opravdu neobvyklý dát teď dítěti jméno typu Jaroslava apod.
tak s tím jsi mě teda dostala:)Já chtěl druhého syna Denise ale manžel hned že by se mus máli Denis p***s ale teda něco pozpátku mě nenapadlo ![]()
mamčababča píše:
Dotaz na netradiční jména jsem také pochopila spíše tak, aby jméno bylo méně často se vyskytující a ne přímo nějaké cizokrajné. Jako člověk, který se celý život pohybuje mezi dětmi, tak vím, že mít ve třídě několik Honzíků či jiných jmen je vážně otravaA k tomu Kevinovi Novotnému říkám nakonec proč ne? Právě to typické české tuctové příjmení je potřeba něčím ozvláštnit, jinak si ho zkrátka nikdo nebude pamatovat.
A pro budoucí život je často dobré mít výjimečné jméno. Za 25 let praxe jsem se kupříkladu nesetkala osobně s žádnou Patricií, Erikou, Tamarou a neznám žádného Viktora nebo Maxmiliána. Přitom říkat domácky „Maxi“ je přece tak hezké
známí mají Maxmiliána:)
až budeš čekat svoje dítě tak si ho pojmenuj jak chceš…takovýhle problémy většinou mývají lidi z nejrůznějšíma komplexama a snaží se vetřít do nějaké diskuze negativníma názorama, ale bohužel neuspěšně takže si založ vlastní diskuzi a nepleť sem prosím tě věci o který tu vůbec nejde…děkuji za pochopení.
Zajímavé staročeské jméno je Salomena…
A známých holčička se jmenuje Catalina.