Neukončená neschopenka - zahraničí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.9.23 08:10

Neukončená neschopenka - zahraničí

Ahoj, ve středu jsem byla u MUDr, měla jsem přes týden antibiotika a byla nemocná. Ve středu se mne měla ukončit neschopenka. Sestřička nebo MUDr to asi zapomněla odklepnout, měly ten den v čekárně strasnych lidi a ucetni z firmy kde jsem zamestnana mne to zjistovala na socce a neschopenka pořad omylem běží. MUDr má ale dovolenou a já mám zítra jet do zahranici. Mám cestovní pojištění pochopitelně, ale co když se mne tam něco stane? Nikoho nebude zajímat, ze mne zapomněla MUDr ukončit neschopenku přeci. Bude platit pojištění? V podstatě jedu do zahranici nechtěně v neschopence. Do ordinace jsem dnes psala mail, mají byt v práci příští čtvrtek, tak to snad ihned ukončí zpetne. Lze to vubec? Zastup za MUDr též nebere telefon. Na místním zdravotním středisku mne nikdo nic kloudneho též neporadím. Jsem z toho dost ve stresu kvůli pojištění. Raději anonymně. Děkuji za připomínky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35430
22.9.23 08:16
@Anonymní píše:
Ahoj, ve středu jsem byla u MUDr, měla jsem přes týden antibiotika a byla nemocná. Ve středu se mne měla ukončit neschopenka. Sestřička nebo MUDr to asi zapomněla odklepnout, měly ten den v čekárně strasnych lidi a ucetni z firmy kde jsem zamestnana mne to zjistovala na socce a neschopenka pořad omylem běží. MUDr má ale dovolenou a já mám zítra jet do zahranici. Mám cestovní pojištění pochopitelně, ale co když se mne tam něco stane? Nikoho nebude zajímat, ze mne zapomněla MUDr ukončit neschopenku přeci. Bude platit pojištění? V podstatě jedu do zahranici nechtěně v neschopence. Do ordinace jsem dnes psala mail, mají byt v práci příští čtvrtek, tak to snad ihned ukončí zpetne. Lze to vubec? Zastup za MUDr též nebere telefon. Na místním zdravotním středisku mne nikdo nic kloudneho též neporadím. Jsem z toho dost ve stresu kvůli pojištění. Raději anonymně. Děkuji za připomínky.

Neschopenka se vyplácí ze sociálního. Zdravotní je zdravotní. Jsou to úplně jiný dávky nezávislé na sobě.
Tobě se jedině může stát, že tě doma nezastihne kontrola a pak budeš muset vysvětlovat co, jak, kdy a proč.
Zkousej se dovolat tomu zástupu, nebo tam zajet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21463
22.9.23 08:24

Zkusila bych k tomu zástupu zajet. Neschopenka jde ukončit zpětně, ale asi ne o tolik dní. A v zahraničí by mohl být problém s plněním, když jsi v neschopnosti. Také bych se toho bála.
Jinak příští týden ve čtvrtek určitě nikdo v práci nebude. Je státní svátek. A asi si prodlouží volno i na pátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27550
22.9.23 08:31

Myslím že zpětně to jde asi tři dny :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21463
22.9.23 09:36

Tak mi to nedalo a strejda Google vyhodil toto:
Co se týče ukončení nemocenské (pracovní neschopnosti) zpětně, tak toto možné není. Pracovní neschopnost je vždy nutné ukončit k danému dni nebo maximálně 3 dny dopředu. Při ukončení neschopenky ošetřující lékař elektronicky vyplní III. díl eNeschopenky, který následně odešle na Českou správu sociálního zabezpečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.9.23 10:04
@nozu píše:
Tak mi to nedalo a strejda Google vyhodil toto:
Co se týče ukončení nemocenské (pracovní neschopnosti) zpětně, tak toto možné není. Pracovní neschopnost je vždy nutné ukončit k danému dni nebo maximálně 3 dny dopředu. Při ukončení neschopenky ošetřující lékař elektronicky vyplní III. díl eNeschopenky, který následně odešle na Českou správu sociálního zabezpečení.

Tak nejde je nejde, ale když doktorka zapomene kliknout na odeslat, tak tam nejspíš nějaká možnost bude. Není povinnost pacienta čumět ji do monitoru a radit, co má kde naklikat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.9.23 10:07

Jinak je to cca rok, kolega na výplatní zjistil, že je celý měsíc na nemocenské. Účetní bylo jedno, že v docházce má vyplněno jen do 15.11. Nemoc. Takže kolega to zjistil až při výplatě za dalších 14 dní. No musela to dát do pořádku doktorka i Účetní, co jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35430
22.9.23 10:22
@Bubla Bůčková píše:
Tak nejde je nejde, ale když doktorka zapomene kliknout na odeslat, tak tam nejspíš nějaká možnost bude. Není povinnost pacienta čumět ji do monitoru a radit, co má kde naklikat :nevim:

Přesně tak. Určitě je možnost opravy, ale bude s tím víc práce a doktorka to bude muset asi muset zdůvodňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.23 10:33

K zastupujícímu MUDr jsem dnes jela - ráno jsem se mu nemohla dovolat - a samozřejmě na místě tvrdá klika. Aspoň jsem to zkusila. Jinak ucetni mne říkala ze jednou nějaký doktor take zapomněl odeslat neschopenku a řešilo se to snad 14 dni po a vyřešilo se. Nějak to jít zpetne musí, ale to mne je jedno, to si potom musí MUDr vyřešit. Mne teď jde o to, ze mám pojištění do zahranici a teď se budu bát, ze kdyby se mne něco stalo, budu mít problem kvůli te neschopence. Je pátek, zitra odjizdim a je mne jasne, ze neschopenka poběží, nikdo mne ji dnes už neukonci.

• Citovat
  • Upravit
7947
22.9.23 12:04
@Anonymní píše:
K zastupujícímu MUDr jsem dnes jela - ráno jsem se mu nemohla dovolat - a samozřejmě na místě tvrdá klika. Aspoň jsem to zkusila. Jinak ucetni mne říkala ze jednou nějaký doktor take zapomněl odeslat neschopenku a řešilo se to snad 14 dni po a vyřešilo se. Nějak to jít zpetne musí, ale to mne je jedno, to si potom musí MUDr vyřešit. Mne teď jde o to, ze mám pojištění do zahranici a teď se budu bát, ze kdyby se mne něco stalo, budu mít problem kvůli te neschopence. Je pátek, zitra odjizdim a je mne jasne, ze neschopenka poběží, nikdo mne ji dnes už neukonci.

Neschopenka zpětně ukončit nejde. Ale samozřejmě pokud je chyba na straně lékaře, tak lékař pošle náhradní hlášení se zpětným datem ukončení a k tomu nějaké odůvodnění, proč to ukončuje se zpětným datem. Takže zpětně Ti to nikdo jiný než Tvá lékařka neukončí. Také se mi už stalo, že jsme v počítači neschopenku neukončila, takže většinou to u nás probíhá tak, že zavolám na sociálku a vysvětlím situaci a oni to ukončí s tím, že máme doposlat to náhradní hlášení. Nikdy z toho vědu nedělali, chápou, že v tom počtu lidí co nám projde ordinací se to stát může.
A ten zastupující lékař tam dnes nebyl? Jako pokud bys chtěla ukončit s dnešním datem tak by neměl být problém. Se středečním samozřejmě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.23 14:07

@Lucka1111

Pravě, mne je jasné, ze to byl jenom omyl, ze tam fakt měly ve středu strašně moc lidi. Zapomnely to odeslat a to se stane úplně každému. Zastupující doktor tam už dnes nebyl, takže smůla - asi jak je pátek nebo možná zrovna odešel, ale já tam nemohla čekat. Mám se balit a místo toho řeším od rána jenom neschopenku. :mrgreen: Snad se nic nestane. Udelalala jsem pro to maximum, MUDr to příští týden jiste nějak vyřídí. Já se spis bojím třeba úrazu. Abych třeba při úrazu v cizině neměla problem se zaplacením ošetření když jsem oficiálně v pracovní neschopnosti. :( Jsem v tomhle strašný stresař.

• Citovat
  • Upravit
5055
22.9.23 14:45

Pro mě by to problém byl, samozřejmě že bych odjel, ale trochu bych se klepal. Pokud by se něco stalo (např. úraz), tak to můžete schytat ze dvou stran jednak s nemocenskou a jednak s plněním z cestovního pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2512
22.9.23 15:39

Cestovni pojisteni neschopenku neresi..
Resp. jedine by se resilo overovani s praktickou lekarkou stavu pred cestou v pripade, ze by se ti znovu objevil problem, se kterym ses pred cestou lecila…
Ale spis se to resi u veci chronickeho razu jako srdecni onemocneni, Crohnova choroba apod. - jestli pacient byl pred cestou nejakou dobu stabilni atd..
Takze kdybys v zahranici mela napr anginu, zanet mocaku, zanet spojivek atd, tak asistence od cestovka asi nebude resit, zda jsi pred cestou nebyla nemocna nebo zda nejsi v tu dobu na neschopence..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5055
22.9.23 15:55
Pro mě by to problém byl, samozřejmě že bych odjel, ale trochu bych se klepal. Pokud by se něco stalo (např. úraz), tak to můžete schytat ze dvou stran jednak s nemocenskou a jednak s plněním z cestovního pojištění.
@Kacatko1986 píše:
Cestovni pojisteni neschopenku neresi..
Resp. jedine by se resilo overovani s praktickou lekarkou stavu pred cestou v pripade, ze by se ti znovu objevil problem, se kterym ses pred cestou lecila…
Ale spis se to resi u veci chronickeho razu jako srdecni onemocneni, Crohnova choroba apod. - jestli pacient byl pred cestou nejakou dobu stabilni atd..
Takze kdybys v zahranici mela napr anginu, zanet mocaku, zanet spojivek atd, tak asistence od cestovka asi nebude resit, zda jsi pred cestou nebyla nemocna nebo zda nejsi v tu dobu na neschopence..

Opravdu? Takže někdo v době pracovní neschopnosti (mimo domov, mimo vycházky) utrpí úraz, pojišťovna se to doví a nebude se na tom točit a chtít pojistné nějak krátit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2512
23.9.23 08:23
@Luboš P píše:
Pro mě by to problém byl, samozřejmě že bych odjel, ale trochu bych se klepal. Pokud by se něco stalo (např. úraz), tak to můžete schytat ze dvou stran jednak s nemocenskou a jednak s plněním z cestovního pojištění.Opravdu? Takže někdo v době pracovní neschopnosti (mimo domov, mimo vycházky) utrpí úraz, pojišťovna se to doví a nebude se na tom točit a chtít pojistné nějak krátit?

No ale proc byste mel schytat od cestovka za neschopenku pri urazu?
My bezne nezjistujeme, zda clovek nebyl pred cestou na neschopence… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák