Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rekla bych, ze zbytecne resis strasne moc veci. Kdyz ti zvaneni leze na mozek, bud taky chvili clovek, prostw rekni dost, dej si do usi sluchatka s fajnovou muzikou a var brambory dal. Pomaha to i na vzteky a „pochtivani“, pokud uz pretekla mira snasenlivosti. A tech vzruchu ma ditko mozna moc, zkus fakt sednou k piskovisti na lavicku a dej mu cas pro nej samotneho, at ma cas delat si svoje veci a po svem. A sama zvolni, byt mama neni vrcholovy sport. Jasny, taky s detma podnikam spoustu veci, ale mezi tim je vzdycky prostor pro ne, jejich napady a touhy a volnost. Proste nekdy je mene vice ![]()
Myslím, že je to jen zástupný problém. Bez urážky, ale psychoterapie spíš pro tebe. Ujasnit si hlavní problém, pokecat si o něm a najít ten vnitřní klid, zbavit se toho pnuti ![]()
@Katchus já potřebuju omezit situace, kdy dítě ničí byt a já neumím převzít otěže… potřebuju na to konkrétní radu. Díky za snahu, ale to bych řešila globální oteplování místo jedné maličké čistírny odpadní vody v obci se 120 lidmi, a to právě potřebuju. Ono i z toho potom ten celkovej bordel vzniká.
@arcinka bojím se, že u nás má prostoru prostě až moc, všude má svý konstrukce, dělá jenom to, co chce, ale on o tom pak ten život ve škole nebude a v práci pak už vůbec ne. Ve školce je milionovej, tam poslechne, uklidí… proč to neumím já? Jak to udělat?
@AniNevim sněhuláci - na barevnej papír nakreslíš šablonu - tři koule, nebo si je nakreslí prcek sám, pak tyčkovým lepidlem nebo jakýmkoliv jiným polepíš a z vaty trháte malý kousky a polepíte, vzniknout by mělo něco jako sněhulák ![]()
Bud nema doma nastavene mantinely a az v nich onu potrebnou volnost a nebo ma proste obdobi kdo s koho a zkousi, co to da ![]()
@maminazplzne píše:
@arcinka bojím se, že u nás má prostoru prostě až moc, všude má svý konstrukce, dělá jenom to, co chce, ale on o tom pak ten život ve škole nebude a v práci pak už vůbec ne. Ve školce je milionovej, tam poslechne, uklidí… proč to neumím já? Jak to udělat?
@Antonie Bolavá jednou jsem ho zavřela k tatínkovi do obýváku a rozkopala a rozdupala jsem mu kartonovou krabici od hraček… ta úleva, když to křupalo…
@maminazplzne zkus si doplnit horcik. Uz jsme na to s holkama v jedne diskuzi narazily, vyzkousely a opravdu hodne to pomaha na zklidneni, zlepseni nalady a zvyseni odolnosti proti podobnym detskym „utokum“. ![]()
Za pokus to stoji, uskodit si tim nemuzes. ![]()
@arcinka no, svým způsobem obojí. Teď bych ráda ty mantinely nastavovala, ale je to už moc rozjeté. Začít musím po malých kouscích, a vytrvat. Jenže jak to zahájit… zatím jsem si řekla, že prostě začnu úklidem. Tím omezím i celkový chaos a když si třikrát denně nenarazím koleno protože zakopnu o koště, taky to líp zvládám
@maminazplzne Bude to tezky, uz je dost velkej. Zkus si i neco precist, treba od Matejcka. A hlavne nejdriv vyklidni sebe..kdyz mam stres z chlivku, co deti napachaj, udelam si kafe, detem reknu, ze dokud to neuklidi, ven se nejde, v klidu, s usmevem a jdu si cist, kdyz je rev, nandam sluchatka a jak zacnou uklizet, nabidnu pomoc. Ony vi, ze to tak bude a ven chteji. Takze chvili zkousi, pak uklidi a jde se. Bez revu, 100× pripominani, handrkovani, v pohode.
@arcinka tak nějak to začínám zkoušet. Nově je situace, že nejen večer jsou hračky na místě, bordel v koši… Asi to taky časem půjde líp, protože nejhorší to bylo, když byl dvouletej, to jsem fakt nemohla. Ale on se zdatně tvářil, že to nechápe, a já mu to zobala…